Tv

Netflix: De beste seriene

Det er ikke lett å holde seg oppdatert på alt som kommer på strømmetjenestene. Her er noe av det beste Netflix har å by på, blant annet «Squid Game» og «Sex Education». Lista oppdateres jevnlig.

Bilde 1 av 12


Hellbound

Verden har ikke fått nok av sørkoreansk fantasy etter «Squid Game». Denne serien her har blitt kalt enda bedre enn den globale snakkisen, og en av årets beste, men det kan nok ha litt med at TV-anmeldere i vår del av verden forsøker å kompensere for at de glapp på den sørkoreanske hit-serien. (Det gjorde forresten ikke Dagsavisen). «Hellbound» er åkkesom en ny, original og underholdende sak - en horror-faglig sterk fantasy som introduserer seg med dunder og brak. Tre kullsvarte Hulken-aktige monstre kommer ut av intet og banker livet ut av en skrekkslagen mann midt i byen og midt på lyse dagen. Han visste noe skulle komme, siden han hadde fått et varsel fra en engel om at han skulle dø og sendes til helvete, med dato og klokkeslett.

Dommedag, ikke frelse, i form av tre nådeløse, dengende monstre, venter den som ikke har levd etter de ti bud i «Hellbound».

Dette setter naturligvis skrekken i folk og myndigheter, og det hjelper ikke på trygghetsfølelsen til noen at en pastor i menigheten Den nye sannheten erklærer at nå lever alle syndere i landet farlig. De tre demonene kan vente alle som ikke har fulgt Guds ord og levd deretter, og i vår moderne tid kan det gjelde de fleste. Dette skaper en ny religiøs bevegelse, et mediesirkus og anarkistiske tilstander i Sør-Korea, og gode tider for svovelpredikanter og mørkemenn som ser sitt snitt til å tjene på menneskers frykt og usikkerhet. En skummel historie for gudfryktige folk som for ateister.


Narcos: Mexico

Den brutale historien om narkokartellenes vekst i latinamerikanske land er her med tredje sesong av «Narcos: Mexico». Serien begynte med historien om Columbias beryktede kokainkongen Pablo Escobar fra han slo seg opp på 1970-tallet fram til, og serien fra 2015 er fortsatt en av bedre egenproduksjonene fra Netflix. Etter at Pablo Escobar falt for egen og rivalenes grådighet, fortsatte serien med skildringen av narkokartellene i Mexico og hvordan amerikansk narkopoliti og lokale jobber med å ta de mektige ligaene. I den nyeste sesongen er vi kommet til 1990-tallet, og en økende global narkohandel gir liv til en ny generasjon meksikanske narko-ligaer, som er mer brutale enn forgjengerne sine. DEA-agent Walt Breslin (Scoot McNairy) er stadig ute i felten for å forsøke å stoppe narkotrafikkens mektige organisasjoner, i samarbeid med nye modige meksikanske politifolk.

Andrea Nunez (Luisa Rubino) , modig journalist på jakt etter narkokartellenes ledere i sesong 3 av «Narcos Mexico».


Den usannsynlige morderen

Historien som lanserer et sannsynlig svar på hvem som drepte Olof Palme er så oppsiktsvekkende og engasjerende at de fem episodene går unna i en fei. Dramaserien handler om Stig Engström en tilsynelatende ganske vanlig svensk mann som gjorde seg bemerket i svenske medier allerede dagen etter at statsminister Olof Palme ble drept på åpen gate en sen februarkveld i 1986. Han sto fram som vitne til drapet, og hadde en fantastisk vitneskildring av hva som skjedde da Palme ble skutt, og gjorde seg så bemerket at han fikk tilnavnet Skandiamannen av mediene og svensk politi. Sistnevnte avfeide han raskt som en mytoman, og serien skildrer hvordan etterforskningsledelsen konsentrerer seg mer om internasjonale spionorganisasjoner og terrorister, og andre svenske mulige gjerningsmann framfor å ta en nærmere kikk på Engstrõm.

En oppsiktsvekkende mangel på handlekraft førte til at politiet i Stockholm mistet viktige timer i jakten på statsminister Olof Palmes drapsmann.

Flere tiår seinere har en svensk journalist lansert Skandiamannen som Palmes mulige drapsmann, og det er hans arbeid denne serien er basert på. Dette er en fiktiv historie, men den legger fram gode argumenter for hva som kan ha skjedd den gangen. Robert Gustafsson har hovedrollen som Stig Engström, som svensk politi i dag anser som en mulig gjerningsmann.


Maid

Ny amerikansk miniserie som er et høydepunkt i sjangeren realistisk drama på Netflix. «Maid» følger den unge, fattige jenta Alex som prøver å stable en tilværelse på beina for seg og datteren. Hun må komme seg unna en alkoholisert barnefar, håndtere en krevende mor og familiehistorien sin, skaffe seg jobb, penger, bolig, med og uten det offentliges hjelp og er fanget i en svært krevende tilværelse - som tilfeldighetene i livet har plassert henne i.

Margaret Qualley har hovedrollen som Alex i den gode dramaserien «Maid» på Netflix.

«Maid» er en elendighetshistorie så overbevisende at det kjennes i magen, men den har en optimistisk klang, troverdige og menneskelige skildringer og god hovedrolle i Margaret Qualley. Moren til Alex spilles av Qualleys egen mor, en veldig overbevisende Andie MacDowell, i rolllen som type kunstnerisk og fri sjel.

Et utvalg høydepunkter på Disneys strømmer: De beste seriene på Disney+

Kastanjemannen

Har du savnet «Forbrytelsen»? Da er dette serien for deg, en krim akkurat så guffen, stemningsfull og stilsikker som klassisk nordic noir skal være. «Kastanjemannen» handler om etterforskeren Naia Thulin (Danica Curcic), som akkurat har søkt ny politijobb med fast kontortid for å få mer tid til datteren, når en kvinne blir funnet drept på en lekeplass, fastlenket og med en hånd kuttet av. Med seg har hun den uengasjerte og upopulære nye kollegaen Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), som gir klart uttrykk for at denne jobben hans bare er mellomstasjon før neste stilling i europeisk politi. Begge har sine grunner til å se litt bleke og dratte ut.

Drapsetterforsker Naia Thulin (Danica Curcic) blir motvillig engasjert i en ny sak, når hun har søkt seg over i jobb som skal gi henne mer tid med datteren hjemme. Etter hvert tar jobben overhånd.

De tror det er kjæresten som har drept kvinnen, inntil de finner en liten kastanjemann-figur på åstedet, som linker drapet til en annen sak politiet anser som løst. Rammen rundt denne danske krimserien er så klassisk nordic noir at man nesten forventer at en viss etterforsker Sarah Lund i sin høyhalsa strikkegenser skal dukke opp rundt neste hjørne. Dette foregår til og med i et mørkt og høstlig København. At serien ikke føles som en ren gjenbruk av «Forbrytelsen»-formelen, har med drapsintrigen og en overbevisende og effektiv guffen stemning å gjøre.

Høydepunkt på NRKs nettspiller: De beste seriene på NRK

Squid Game

Sørkoreansk TV er mer enn «Maskorama»! «Squid Game» er serien som hele verden ser på Netflix, i følge strømmegiganten selv: en dyster og makaber historie om en gruppe vanlige folk som blir lokket med en enorm pengepremie for å være med på et spill.

Deltakerne i dette spillet må huske lekene de var med på som barn for å overleve i «Squid Game»

Det viser seg at spillet består av tradisjonelle barneleker som alle har vært med på i skolegården og på lekeplassen, men i mer dødelige varianter. Deltakerne er i skvis mellom livsfare og pengene som kan løse alle deres problemer, for de er en desperat gjeng, de 456 spillerne som har meldt seg på dette. Serien er en av mange sørkoreanske serier på Netflix, og kan sørge for at såkalt K-drama blir oppdaget av flere også i vår del av verden. Det er mange serier fra det store TV-landet


«Midnight Mass»

Denne serien er noe av en hyggelig overraskelse, på et vis, en stillferdig fortalt og veldig lekkert filmet historie i skrekkgenren. Overraskelsen er at den begynner som noe helt annet, et nært drama om livet på et avsides øysamfunn hvor det er lenge siden fiskerne har kommet hjem med god fangst. Hit kommer Riley hjem, preget av år i fengsel, og ikke spesielt lett til sinns. Samtidig kommer en ny ung prest til øya, for å vikariere for den gamle syke faderen i menigheten som har vært på pilegrimsreise. Her er en lege som ikke kan dra noe sted på grunn av sin pleietrengende mor, en gravid lærer som har vendt hjem til øya uten en mann, og en muslimsk sheriff som ikke har spesielt stor tro på at lokalbefolkningen har veldig lyst til inkludere ham i mer enn de absolutt må.

Riley Flynn vender hjem til familien etter å ha sittet inne for drap, for å søke tilflukt og finne en ny mening med livet i denne fine og poetiske serien i den lette skrekk-genren.  Og faren hans Ed Flynn, spilles av Henry Thomas - han som spilte Elliott i «E.T.».

Dette er et religiøst og litt gammeldags samfunn hvor de troende som snakker høyest får ta mye plass, som den usympatiske Bev. Stedet preges av fraflytting og ferja som eneste forbindelse med storsamfunnet, og det som bekymrer folk mer enn dårlig fiske er den ventende stormen som tar strøm og telefon. Og over dem ruver den mest prakftulle himmelen du har sett på TV på en stund. Serien er nydelig filmet av Mike Flanagan, som sørger at menneskene er like stille og sympatiske av seg som dette stedet er. De fleste av shkuespillerne er i likhet med serieskaperen selv kjent fra en rekke horror-filmer, og selv om dette heldigvis ikke er en avskrekkende historie i splatter-genren er den guffen nok. En ikke altfor rystende, og forholdsvis poetisk halloween-aktuell opplevelse.


Sweet Tooth

Det mangler verken på dystopier og dramatiseringer av populære tegneserier på Netflix, men «Sweet Tooth» står fram som et høydepunkt i sin genre. Dette er post-apokalyptisk fantasy, hvor de voksne har dødd av et livsfarlig virus, og noen barn blir født som hybrid mellom dyr og menneske. En av dem er gutten Gus, utstyrt med hjortegevir, en usedvanlig optimistisk natur og høyt utviklede sanser.

Jepperd og Gus i den sjarmerende og spennende jorda-etter-pandemien-serien «Sweet Tooth» - basert på en tegneserie.

Han har vokst opp bortgjemt med faren sin i en nasjonalpark. Når han må ut i verden, får han selskap av einstøingen Jepperd, en barsking som naive Gus kan trenge ved sin side ettersom hybrider som ham er fritt vilt. Serien er mer sympatisk sjarmerende enn dystopier flest, og vinner på det. At den har en forholdsvis både dramatisk og åpen slutt var en nedtur, inntil Netflix annonserte at denne suksessen skal få en sesong to.


Sex Education

Sesong tre av den mest vellykkede tenåringskomiserien på Netflix er endelig klar etter pandemiforsinkelsen. Gillian Andersen er fortsatt sexterapeuten som setter ut tenåringssønnen Otis med sin frie holdning til seksualitet, og tilværelsen er ikke lettere for Otis og vennene hans at skolen de går på har fått en ny rektor som er opptatt av avholdenhet for ungdom.

Asa Butterfield og Gillian Anderson, plaget sønn og sexterapeut-mor i «Sex Education».

Dette er en inkluderende, sympatisk og morsom serie om ungdom og seksualitet. En britisk produksjon. med andre ord ikke amerikansk prippenpreken eller «Porky’s»-rølp.


Den uskyldige

En TV-krim på spansk som er langt bedre enn de fleste i denne spenningsgenren. Den foregår i Spania, men er skrevet av den amerikanske thrillerforfatter Harlan Coben og er del av en pakke-deal inngått med Netflix. De har kjøpt rettighetene til 14 av bøkene hans, og skal dramatisere dem på engelsk og andre euroepiske språk. Denne historien handler om Mat, en sympatisk type som havner i fengsel for uaktsomt drap som ung gutt. Ute igjen bygger han seg opp en ny tilværelse som advokat sammen med broren, og finner kjærligheten med Olivia. De skal ha barn når hun forsvinner på jobbtur til Berlin, og Mat får merkelige bilder på telefonen. Samtidig får den rimelige tøffe drapsetterforskeren Lorena et mystisk dødsfall i hendene, etter at en nonne har begått selvmord just på det barnehjemmet Lorena selv vokste opp. Mat prøver på sin side å finne kona ved hjelp av privatetterforskeren fra jobben, og politifolk fra type spansk FBI dukker opp etter hvert i nabolaget. Dette er god, mystisk og svært underholdende krim, av den typen man er glad for at det stadig er noen episoder igjen av den. Samtidig som man sitter der og lurer på mye.

Den straffedømte Mat har fått livet på stell når kona forsvinner sporløst på jobbreise. Det starter en underholdende og spennende historie, som er et høydepunkt i denne krimgenren.


Secret City

Denne australske serien var et høydepunkt på NRK TV for noen år tilbake, en politisk thriller om en kampen mellom stormaktene USA og Kina og en ærgjerrig, kynisk politiker som vil gjøre Australia til en politistat for å stoppe alle mulige farer mot nasjonens sikkerhet. Og sikre sin egen posisjon.

Forholdet mellom Australia og Kina er spent etter at en australsk student setter fyr på seg selv i Beijing i protest mot Kinas lange okkupasjon av Tibet. Denne konflikten havner den politiske journalisten Harriet Dunkley, en fallert tidligere hotshot i australsk presse, uforvarende i når hun oppdager politioppbud og en ung manns lik på en elvebredd. Uredd og med mye å bevise begynner journalisten å snuse i saken. Dette er en spennende, vellaget historie om politisk spill på flere nivå, så medrivende at de seks episodene i første sesong går fort unna. Anna Torv («Mindhunter», «Fringe») i hovedrollen er god som den rappkjefta, skarpe Harriet Dunkley, som får erfare hva som kan skje når man legger seg ut med mektige politikere, med kinesiske «ambassadeansatte» og hysj hysj-agenter fra forskjellige byråer.

Anna Torv og Jacki Weaver er gode i denne australske thrilleren om storpolitisk spill i det australske maktsenteret Canberra.

Når det står om politisk makt er ikke enkeltmenneskets rettigheter og personvern veldig mye verdt, skal journalisten og flere rundt henne bittert erfare. En annen grunn til at serien utmerker seg er skuespiller Jacki Weaver, som det gnistrer av i rollen som justisminister Catriona Bailey, en så rå, frittalende og barsk politiker at de strammeste generaler tar halen mellom beina når hun setter dem på plass. To sesonger er ute.


Ring min agent!

Du trenger ikke ha vanket på Gimle kino for å falle for «Ring min agent!», og ikke kjenne veldig godt til fransk kulturliv heller. Denne franske serien i fire sesonger har endelig fått oppmerksomheten og snakkis-statusen den fortjener – i mange land, og det er fordi den kul, morsom og særs underholdende, overlegent mye bedre enn andre showbiz-fokuserte serier som Ricky Gervais’ «Extras» eller «Entourage». Dette handler om Andréa, en nokså kvinneglad dame, og kollegaene i agentbyrået ASK som må takle berømte og ofte forholdsvis selvopptatte franske skuespillere både jobb og privat. Agentene må holde firmaet sitt på fote når sjefen deres dør brått og etterlater seg et kaos og med et regnskap som ikke er helt etter lover og regler.

Noen franske stjerner er lettere å kjenne igjen enn andre: Etter hvert dukker Jean Reno opp hos agentbyrået ASK.

En bonus ved serien er at franske skuespillere er med i rollene som seg selv, i versjoner av sine berømte jeg – her snakker vi A-lista: Jean Reno, Juliette Binoche, Monica Bellucci … Og er de ikke kjente navn for oss, og det er vanskelig å ta referanser og skuespillernes egne spark til egne bragder, er det jo bare å google dem. Dermed sørger serien for en grundig oppdatering på fransk kulturliv, kjendisliv, og fem-seks tiårs film- og TV-produksjon.

The Crown

Den vant en rekke nye Golden Globe-serien, fjerde sesong av den dels virkelighetsbaserte serien om dronning Elisabeths liv som britisk regent, og som kone, mor og gallionsfigur, med mer. I sesong fire byr serien på flere kjente personer nå som historien er kommet til en mer moderne tid – 1980-tallet (som kanskje er lenger siden enn mange vil innrømme).

Det er med andre ord tid for statsminister Maggie Thatcher og lady Diana Spencers debut i serien, førstnevnte spilt av Gillian Anderson. Sesong fire ligger an til å bli en dramatisk opplevelse, med britisk politikk og kongelig romantikk som vil prege livet til Windsor-familien i Buckingham Palace.

Lady Diana (Emma Corrin) gjør sin entre i serien om den britiske kongefamilien.

Lady Diana Spencer (Emma Corrin) ble snart mer populær enn hva prins Charles og andre i kongefamilien satte pris på. Selv måtte Diana akseptere sånt som at hun måtte bøye i knærne og lute nakken når hun sto sammen med ektemannen, slik at hun skulle se lavere ut enn prinsen på fotografier. I virkeligheten var de like høye.


Den foreløpig siste sesong av den Golden Globe-vinnende serien skildrer også det spente forholdet mellom dronning Elisabeth og statsminister Thatcher, ikke minst fordi sistnevnte sender landet ut i krig med Argentina i konflikten om Falklandsøyene.

Fire sesonger er ute. Den femte kommer i 2022.


Alice in Borderland

Denne er råere enn «Squid Game»! Japansk gamer-thriller fra 2020 basert på en manga-serie, en spennende science fiction om en vennegjeng med litt slacke fyrer som plutselig befinner seg i et folketomt Tokyo. I selskap med flere får de beskjed om at de er med i et live-spill hvor det handler om å komme seg gjennom en rekke spill hvor det gjelder å overleve.

Råere enn «Squid Game»: Karube, Arisu og Chota må takle flere dødelige, sadistiske IRL-spill for å overleve i denne heftige fantasy/horror/science fiction-serien.

Serien bærer tydelig preg av at Netflix ikke sparer på noe for å beholde markedsposisjonen i det store asiatiske markedet, og når du skjønner at dette egentlig klassisk overlevelses-horror i en gamer-setting, risikerer du allerede å være oppslukt av spillene som foregår. Sesong to skal være underveis.

Kingdom

Har du sansen for zombie-serier men har sett for mye av «The Walking Dead» og alle de amerikanske spin-off-seriene kan denne koreanske Netflix-produksjonen være midt i blinken. Serien er en miks av historisk drama og zombie-sjangeren, og er en opplevelse full heftig action og spenning. Dette foregår i det gamle Korea, i Joseon-perioden, og et keiserstyrt føydalsamfunn preget av politisk korrupsjon, maktmisbruk og hungersnød, og hvor et feil ord betyr at du blir et hode kortere. Kronprinsen og arvingen til keisertittelen i riket drar ut i landet for å sjekke rykter om at det herjer en pest der ute.

En kronprins i det koreanske riket som alt har nedkjempet to japanske invasjoner, må takle horder av udøde og korrupte ledere for å redde kongedømmet sitt.

Når han kommer tilbake nektes han adgang til sin syke keiserfar, og må rømme sammen med en trofast livvakt når mektige politikere og stemoren hans rotter seg sammen for å overta makten. Serien er på to sesonger, og en tredje skal være på vei. Dette er heftig og hektisk og så medrivende at man klarer å overse det mer emosjonelle overspillet som noen ganger preger skuespillernes framføring, for i koreansk drama spares det aldri på følelser. Er basert på en web-tegneserie.

Queen’s Gambit

En Golden Globe-vinner i 2021, og en visuelt lekkert produsert og godt fortalt historie som dukket opp ut av det grå på Netflix i pandemihøsten.

Anya Taylor-Joy spiller Beth, et sjakkgeni som forbløffer skråsikre gutter og gubber i flere verdensdeler i denne visuelt lekre og godt formidla dramaserien.

Fra Beth er ganske liten overrasker hun med sitt åpenbare talent for sjakkspillet, en evne som etter hvert sjokkerer det manns- og gubbedominerte sjakkmiljø hjemme i USA og etter hvert i verden utenfor under den kalde krigen på 1960-tallet. Det er ikke gitt at serien hadde blitt like fascinerende uten Anya Taylor-Joy i hovedrollen. Man trenger heller ikke skjønne det spøtt av sjakk for at dette skal være fengende og spennende.

Vårens morsomste serie fra NRK: Steinar Sagens «Maxitaxi Driver»: Sex, løgn og potetringer

Vagabond

Koreansk actiondrama som går Tom Cruise og «Mission Impossible»-påfunnene hans en høy gang. Serien på 16 timelange episoder handler om stuntmannen og kampsporttøffingen Cha Dal Geon (Lee Seung-gi) og etterretningsagenten Go Hae Ri (Bae Suzy), et umake par som ikke er like tøffe, dyktige og smarte som de håper å være. Stuntmannen er ute etter å hevne seg på storkapitalens krefter som sørget for å styrte flyet hans unge nevø var om bord på, e-agenten skal prøve å både holde styr på ham og hjelpe når det gjelder – det vil si, når snikskyttere, nordkoreanske leiemordere og slåsskjemper prøver å ta livet av ham.

Stuntmann og drosjesjåfør Cha (Lee Seung-gi) får mye juling og gir mye juling i denne heftige actionthrilleren. Foto: Netflix

Dette er først og fremst en underholdende og medrivende serie om du aksepterer de mange fascinerende og forunderlige vendingene som denne historien tar, og det følelsesmessige fokus og overspill som noen ganger har det med å prege koreansk drama. Her spares det ikke på noe, verken i tårer, kjærlighet eller i budsjettet for heftige actionsekvenser. De to hovedrollene står også for sjarmen som gjør at det er vanskelig å skru av en noe tidvis litt for oppskrudd far-out fortelling. Samfunnskritisk vil den også være, men det er faktisk helt ok.


Better Call Saul

Klar for en av de beste dramaseriene på Netflix? For den som har sett «Breaking Bad» – og det har man jo gjerne er hovedpersonen Saul – Saul Goodman (Bob Odenkirk) en kjent figur, advokaten som er de små og store kriminelles beste venn og fikser, tilsynelatende en mann uten skrupler.


Advokat Jimmy McGill - en glimrende Bob Odenkirk - treffer på en rekke typer som seinere blir involvert i Walter White i «Breaking Bad», når Jimmy selv er bedre kjent som Saul Goodman.

Dette er historien om hans livsgang fra postrommet på brorens advokatfirma til advokat på egne bein, en ferd som ikke akkurat er lett. Serien er full av gode skuespillere, i tillegg til Odenkirk selv, blant andre Michael McKean som broren, Rhea Seehorn som støttespiller Kim Wexler og Jonathan Banks som altmuligmann Mike – kjent fra nevnte «Breaking Bad». I likhet med nevnte klassiker byr serieskaper Vince Gilligan på de flotteste bildene av New Mexicocs karrige landskap. Fem sesonger drama av ypperste klasse og menneskelig sett mørkeste sort. Neste sesong skal bli den siste i serien, og den lover ikke godt for Saul Goodman. Vi vet jo åssen det går til sist, men ferden fram er gripende og underholdende.

Unorthodox

En av de klart beste seriene som er kommet på Netflix i 2020, en sterk historie som gir et sjeldent innblikk i et lukket, ekstremt religiøst samfunn. Den er basert på boka til en kvinne som forlot et ultraortodoks jødisk samfunn i USA for å starte et nytt liv i vår moderne verden, for TV laget av blant andre tyske Anna Winge – som tidligere har stått bak spiondramaet «Deutscland 83», som bør være kjent for NRKs dramapublikum. I hovedrollen er Ester «Esty» Shapiro som rømmer til Berlin for å unnslippe et ulykkelig liv som lydig hustru i et fundamentalistisk jødisk samfunn i New York. Hun spilles Emmy- og Golden Globe-verdig sterkt og godt av israelske Shira Haas. Hennes vevre, storøyde Esty er så uskyldig og uvitende om livet i den virkelige verden, og gjør et sterkt inntrykk på sin ferd gjennom det ultrahippe Berlin. Serieskaperne vet bedre enn å skildre de jødiske som ekstreme, mørke typer, de er mennesker de også, og den gripende historien er full av humor også.

Esty forsøker å rømme fra det fundamentalistiske lukkede miljøet i New York i «Unorthodox».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

The Umbrella Academy

Orker vi enda en serie om superhelter? Ja, det gjør vi! «The Umbrella Academy» byr på et eget univers som ikke har noe med verken Marvel og DC å gjøre, men er basert på en tegneserie forfattet av vokalisten i My Chemical Romance, Gerard Way.

Serien handler om sju unge helter som ikke har annet til felles enn at de ble født på samme dag, av kvinner som ikke var gravide før riene satte inn. De ble adoptert av en eksentrisk milliardær, som oppdaget at de hadde spesielle krefter. På sitt helt spesielle akademi ble de oppdratt til å bli superhelter.

De unge superheltene i Umbrella Academy, før livet, puberteten og andre dramatiske ting skjer dem.

Til å være superhelter er de en rimelig selvopptatt sutrete gjeng, og som på toppen av alt skal få etter seg en duo morderiske typer som kommer fra en hemmelig tjeneste, blant dem den myndige Cha-Cha, spilt av Mary J. Blige. I sesong to må de takle tidshopp, dommedag, hverandre og det som verre er – morderiske blonde agenter fra Sverige.


The English Game

Oi, tenk at de spilte FA-cup i England så tidlig som i 1870-åra! Det er det første som kan slå en i møte med denne miniserien fra «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes. Her har mannen bak vår tids største kostymedrama-suksess kastet sitt blikk på fotballsporten historie – fra den gang denne sporten ikke skilte seg veldig mye fra rugbyen i spillestil og filosofi.

Det blir hard kamp mellom Fergus Suters Darwen og Arthur Kinnairds Old Etonians i FA-cupen i denne miksen av fotballhistorie og kostymedrama.

I likhet med den internasjonale mega-suksessen hans er dette matine-TV de luxe, en historie om overklasse og underklasse som er proppa full av klisjeer, av forventede hendelser og mennesketyper, men den er underholdende likevel. Serier som krysser fotball og kostymedramaet er ikke dagligdags, og denne fortellingen tar faktisk utgangspunkt i FA-cupens virkelige historie. Serien klarer dessuten også å understreke hvorfor fotballen har vært og fortsatt er så utrolig viktig for den engelske arbeiderklassen og samfunnets underprivilegerte.Les også: De beste seriene på HBO MAXAltered Carbon

Klar for to sesonger helt speisa sci-fi-opplevelse? Dette er en framtidsvisjon i cyberpunk-sjangeren, en vill historie om udødelige mennesker, ekstreme forskjeller på fattig og gikk og IA-skapninger utstyrt med menneskelige egenskaper – ofte mer menneskelige enn sine egne skapere, skal det vise seg. I denne verden har folk blitt gjenfødt så mange ganger gjennom århundrene at de har tatt bitte litt skade av det. I framtida en gang har vi også klart å digitalisere bevisstheten vår, slik at de kan lagres på en memory-stick og lastes over i nye kunstig skapte menneskekropper – etter egne valg. Noen skal absolutt ta livet av andre uansett.

Anthony Mackie har hovedrollen som resirkulert sjel og actionhelt i «Altered Carbon».


Locke & Key»

Netflix vet å satse på ungdommen, strømmepublikummet dere for framtida, og lanserer den ene serien for ungdom etter den andre. «Locke and Key» er blant de mer gufne. En familie har reist til hjem til røttene, for å starte på nytt, til et gammelt klassisk skummelt hus som viser seg å skjule mer enn bare røropplegg og gamle aviser i veggene. De er familien Locke, mor, to tenåringer og en yngre, særdeles oppvakt gutt, som har forlatt Seattle for å restarte livet på stedet der ungenes avdøde far kommer fra. Han døde under dramatiske omstendigheter. De skal bo i farsslektas gamle hus, et palass i tre, som de raskt karakteriserer som skikkelig «Norman Batesk».

På familiens gamle eiendom står det en gammel brønn, av den typen man aldri, aldri skal titte ned i. Noen må selvsagt gjøre det likevel.

«Locke and Key» – basert på en tegneserie, er en miks av oppveksthistorie, skrekk og magi. To sesonger er det blitt til nå.

The Stranger

Advokaten Adam Price (Richard Armitage) er på fotballtrening med gutta sine når en ukjent ung kvinne kommer bort til ham og sier at hun vet en hemmelighet om kona hans. Og hun vet såpass at Price konfronterer kona, som innrømmer at hun har holdt ting skjult. Den eldste sønnen i huset blir involvert i en fæl historie med en alpakka (!), samtidig som den mystiske kvinnen begynner å skremme andre i lokalsamfunnet med opplysninger de ikke ønsker fram i dagen.

En mystisk fremmed dame oppsøker folk og sier hun kjenner til hemmelighetene deres. Det er det ingen som setter pris på.

«The Stranger» er en av spenningsforfatter Harlan Cobens bestselgende romaner, og resultat av en avtale som sikrer Netflix TV-rettighetene til omtrent alt han skriver. Denne serien på åtte episoder er også mer spennende enn den første Coben-historien som Netflix bød på – «Safe», som hadde Michael C. Hall i hovedrollen som desperat familiefar på jakt etter datteren, utstyrt med en bisarr engelsk aksent.

Giri/Haji

Japansk TV-krim er ikke dagligdags på våre skjermer, og drama fra solens rike pleier å være morske, svulstige og skjebnetunge opplevelser om ære og tradisjoner. Denne BBC/Netflix-serien er en levende og underholdende variant av den klassiske bror-mot-bror-historien. Serietittelen som kan oversettes til «Plikt/Skam» handler om politimannen Kenzo (Takehiro Hira), som må til London for å finne bror og yakuzamedlem Yuto på rømmen. I London møter Kenzo politietterforsker Sarah – spilt av Kelly Macdonald, og Rodney, halvt japansk rentboy og narkoman – en sliten, rappkjefta karakter, en Withnail for vår tid – med en overbevisende Will Sharpe i rollen.

Japansk og britisk TV i skjønn forening i BBC-krimmen som byr på noe litt annet, i «Giri/Haji» - på norsk «Plikt/Skam».


The Kominsky Method

Michael Douglas gjør sin beste rolle siden «Falling Down», men Alan Arkin er like god i denne Netflix-komedien laget av Chuck Lorre, mannen bak blant annet «Two and a Half Men».

Michael Douglas som skuespillerveteran og skjørtejeger som kjenner på alderdommen i tre sesonger av «The Kominsky Method», den siste uten makker Alan Arkin.

Michael Douglas er Sandy Kominsky, aldrende, mislykka skuespiller og evig skjørtejeger i Los Angeles som nå driver skuespillerskole sammen med datteren. Arkin er hans beste venn, den søkkrike agentbyrådirektøren Norman Newlander. De er i godt slag begge to, men den tredje og siste sesongen var en for mye.


Les også: De beste seriene på Viaplay

Stranger Things

Netflix-serien som traff virkelig bredt og som har fått klassiker-status. I tredje sesong omfavnet serieskaperne eventyret som mikser åttitallsnostalgien i form av musikk og skrekk-genren, og tar historien med ungene (nå tenåringer) i småbyen Hawkins, Indiana ett hakk videre i monster-mashen av ungdomsforelskelse, militærmakt, Winona Ryder og andre dimensjoner. Nå venter fansen på sesong fire. Den kommer i 2022.

Millie Bobby Brown og David Harbour, to av stjernene i «Stranger Things».


Her er de beste seriene på Amazon Prime

Black Earth Rising

En historie om rettsoppgjøret etter folkemordet i Rwanda på nittitallet høres kanskje ikke ut som tema for et underholdningsdrama, men dette samarbeidet mellom Netflix og BBC er gripende, spennende og tankevekkende. Den er det nye mesterverket fra engelske Hugo Blick, mannen bak den glimrende miniserien «The Honourable Woman» som gikk på TV 2 Sumo for noen år tilbake.

John Goodman og Michaela Coel har hovedrollene i Hugo Blicks TV-thriller.

Michaela Coel gjør en sterk rolle som etterforskeren Kate Ashby, selv overlevende fra Rwanda og adoptert av sin advokatmor Eva Ashby. Her har hun støtte i den amerikanske familievennen og advokaten Michael Ennis, spilt av John Goodman.


Mindhunter

Serien om de første FBI-agentene som benyttet seg av profilering som arbeidsmetode er fortsatt en av de beste Netflix har laget. I sesong to har metodene til Holden Ford, Bill Tench og Wendy Carr fått mer anerkjennelse. Etterforskerne oppsøker seriemordere og psykopater fra virkeligheten, type Charles Manson, men historien som vekker mest oppsikt er en seriemordersak fra Atlanta – som er en effektiv kommentar til systembasert rasisme i amerikansk politi og samfunn.

FBI-agentene som begynte å undersøke seriemorderes psyke er en av Netflix sine store suksesser, med David Fincher og Charlize Theron på produsentsiden.


Takket være forutinntatte holdninger om hvordan folk «bare er», kunne en seriemorder ta livet av rundt 30 afroamerikanske gutter uten politiet foretak seg stort annet enn å anta at ofrene hadde rømt hjemmefra.


Derry Girls

Nord-irsk humor er ikke vanlig på våre breddegrader, men det er ikke uten grunn «Derry Girls» er den mest sette TV-serien i nordirsk fjernsynshistorie. Nå er to sesonger ute, og en tredje underveis, av komedien om Erin, familien og venninneflokkens liv preget av uro, britiske soldater og den stadige konflikten mellom katolikker og protestanter i Derry, eller Londonderry, basert på serieskaper Lisa McGees oppvekstminner tidlig på 90-tallet. Sesong tre er i kjømda.

Nordirsk humor på banen. En tredje sesong av «Derry Girls» skal være på vei.

Jentenes trøblete tenåringstilværelser har et uvanlig, dramatisk og dystert bakteppe – som har fått ny aktualitet med Brexit og de nye grensemurene som kan bli etablert ved Derry. Det forhindrer ikke at dette er veldig morsomt.


Sacred Games

Serien følger den lite ansette politimannen Sartaj Singh som i motsetning til kollegaene ikke er korrupt. Han får beskjed fra den sagnomsuste gangsterkongen Ganesh Gaitonde at han har 25 dager på seg til å redde New Delhi fra en katastrofe. Sartaj står nesten alene i kampen.

«Sacred Games» - hardkokt og kul indisk krim i to sesonger.

Dette er overraskende hardkokt krim, basert på en roman, og viser at indisk drama er så mye mer enn Bollywood. Den grove munnbruken er også imponerende. To sesonger er ute.

The Good Place

Netflix er et par sesonger bak, men denne komiserien byr på Ted Danson, treffsikker komedie og moralfilosofiske punchliner. Eleanor (Kristen Bell) havner i det himmelaktige The Good Place når hun dør, til tross for at hun var en komplett egoistisk småkjeltring i live. Her blir hun mottatt av Michael, en overjordisk skikkelse (Ted Danson), og Eleanor skjønner at hun må holde det for seg selv at hun har havnet på et sted hun ikke fortjener.

The Good PlaceDaredevil

«Daredevil» (Charlie Cox) er den beste av seriene Netflix og Marvel laget før selskapene gikk hver sin vei. Sesong tre viser at en superhelt trenger en skikkelig god superskurk for at eventyr som dette skal fungere – her i form av en formidabel Vincent D’Onofrio som Kingpin. Flere gode skuespillere er med på å heve «Daredevil» godt over snittet for superserier – som Rosario Dawson, Scott Glenn og John Glenthal.

Charlie Cox i rollen som Marvel-helten Daredevil, i høydepunktet av seriene i superheltgenren på Netflix.

Bodyguard

Dette thrillerdramaet utfordrer kanskje ikke sjangeren, men den er overraskende heftig og intens, en action med ekssoldat og politimann David Budd (Richard Madden) i begivenhetenes sentrum. Han blir livvakten til innenriksminister Julia Montague, en maktkåt, krigshissende politiker.

Richard Madden ble superstjerne i rollen som livvakten som havnet i et storpolitisk spill i denne serien. Etter mange år skal en fortsettelse være klar.

Jobben blir alt annet enn rutine. Her er det driv og action, som gjør «Bodyguard» medrivende nok. Nå skal det lages sesong to også.


PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.