Kultur

De beste seriene på Netflix

Netflix byr på en konstant flom av serier fra hele verden, så det er plent umulig å ha oversikt. Vi har listen over de beste vi har sett.

Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.


The Brothers Sun

Michelle Yeoh er i slag etter at hun vant Oscar for «Everything Everywhere All at Once», og i denne kule actionkomedien spiller hun moren i en todelt familie som leder en triade - en av de mektigste kriminelle organisasjonene i Taiwan. I LA bor hun med sønnen Bruce, som hun vil skal ha et vanlig liv og bli lege, mens sønnen Charles er nestkommanderende og nådeløs nestkommanderende og beryktet voldsmann i Taiwan. Han kan kverke angripere med et stolbein, om så er, men i hemmelighet liker han å se matprogram og lage de nydeligste matretter - og nåde de attentatsmenn som forsøker å drepe ham mens han baker kake. I LA er Bruce helt ukjent med familiens triade-virksomhet, inntil han får farlige folk på nakken selv og Charles må komme til LA for å beskytte mor og bror.

Familien Sun med venner i et fredelig øyeblikk uten ninja-aktige snikmordere til bords, med Bruce Sun (Sam Song Li) og  Charles Sun (Justin Chien) ved Mama Suns (Michelle Yeoh) side.

Dette er gangsterkomedie som mikser humor og heftig, beinbrekkende kampsport i slekt med Jackie Chan-filmene, med matglede til, og overbevisende skuespillere i aksjon.


Bodies

Stephen Graham spiller Elias Mannix i ny, original krim på Netflix.

Britisk krim med en vri, der fire politietterforskere i fire forskjellige tidsepoker etterforsker samme sak. En mann blir funnet drept i samme smug i London i 1890, 1941, 2023 og 2053, og detektivene erfarer på forskjellig vis at sporene leder dem til en og samme person - en Elias Mannix, spilt av Stephen Graham. Serien er er basert på en scifi-krim av Stephen Si, der den norskættede skotske skuespilleren Synnøve Karlsen har en sentral rolle.

The Fall of The House of Usher

Den nye serien fra skrekk-mester Mike Flanagan, som er en gotisk, småguffen og underholdende «Succession»-aktig historie, om den allmektige familien Usher. Ledet av bror og søster Roderick og Madeleine har denne megarike familien av usympatiske typer sluppet unna med det meste, inntil en mystisk kvinne dukker opp og begynner å ta livet av Rodericks barn, en etter en. Flanagans serie er inspirert av Edgar Allen Poe, så her det ikke mye dagslys eller familiehygge å se.

Ny horror på Netflix i tide til halloween: «The Fall of the House of Usher», Mike Flanagans serie basert på en Edgar Allen Poe-historie.


Band of Brothers

Steven Spielberg og Tom Hanks er klare med sin tredje miniserie basert på amerikanske soldaters opplevelser under annen verdenskrig. «Masters Of The Air» skal forventelig være premiereklar på AppleTV+ denne våren. Den første var «Band Of Brothers», som hadde premiere i 2001, og ble vist på NRK som «Krigens brorskap».

En HBO-klassiker på Netflix? Tøffere tider for strømmegigantene har sørget for nye avtaler mellom forskjellige TV-aktører, og det er forklaringen på at eierne av HBO Max har solgt rettigheter til serier som denne absolutte klassiske HBO-serien til sin mektige konkurrent. Krigsserien produsert av Steven Spielberg og Tom Hanks er en av de mest fullendte skildringer av krig, en serie om et amerikansk kompani under invasjonen av Europa i 1944 og -45 basert på historiker Stephen Ambrose sine intervjuer med soldatene som var med. Som TV er dette en sterk opplevele.

The Playlist

En serie om strømming kan jo høres tregt og livløst ut, men Per-Olav Sørensen har gjort historien om hvordan Spotify så dagens lys til underholdende og levende. Det takket være fortellergrep som fungerer godt, og som tar historien vekk fra dataen og heller vier blikk på menneskene og på det 2000-tallet da dette pågikk. Dette er riktignok den uautoriserte versjonen av historien, men den er basert på virkelige omstendigheter - da en svensk data-flinkis og uredd gründersjel så muligheter der andre så en farlig utvikling.

Christian Hillborg spiller den svenske entreprenør og Spotiy-gründer Daniel Eks støttespiller og lommebok i «The Playlist», en innsats han fikk TV-prisen Kristallen for i klassen beste mannlige hovedrolle i 2023.

Daniel Ek ville lage en legal Pirate Bay, en brukervennlig strømmetjeneste for musikk. Målet var å spre gratis musikk til alle, men endte med å handle om enorme penger i stedet.

FUBAR

Arnold Schwarzenegger viser morsomme muskler i rollen som den aldrende CIA-agenten Luke Brunner. Han er far, farfar, mer gubbe til sinns enn han selv innser og klar for å nyte pensjonisttilværelsen når CIA som takler på mest gubbete vis at datteren viser seg å også være hemmelig agent: han blir fornærmet og oppbrakt.

Far og datter på samme CIA-team skaper en krevende arbeidsdag på kontoret og i felten for mange i «Fubar». En serie som er en bedre komedie enn den er spennende action. Arnold 
Arnold Schwarzenegger spiller CIA-veteran Luke Brunner, Monica Barbaro spiller den like tøffe CIA-agenten Emma Brunner.

Dette er Arnolds variasjon av «True Lies», actionkomedien han hadde kjempesuksess med for snart 30 år siden, og den er underholdende og morsom, selv om tida har gått fra seriens actionfylte Arnold redder verden-premiss. Og sesong to er bestilt.

The Diplomat

En herlig serie for «The West Wing»-nerder! Og for de som liker drivende godt, underholdende drama med snev av politikk. Keri Russel spiller den erfarne diplomaten Kate Wyler, som blir ny ambassadør i London, en representasjonsjobb, og som heller vil gjøre nytte for seg og hjelpe kvinner fra ambassaden i Kabul.

Keri Russell har hovedrollen som den erfarne diplomaten og politiske dynamoen Kate Wyler i Netflix-serie fra Debora Cahn, som virkelig har dreisen på politiske dramaserier. Hun har både «Homeland» og «The West Wing» på CV-en.

Serien er laget av Debora Cahn, som har vært med på å lage «Homeland» og «The West Wing», noe som borger for aktuelt politisk og underholdende, drama med skikkelig driv, fascinerende mennesketyper, nerve og humor.

Beef

Dette er en årets beste nye serier, en amerikansk actionkomedie om Amy Lau (Ali Wong) og Danny Cho (Steven Yeun), som begge har grunner til å føle seg presset i hverdagslivet, og som begynner å synes at det er nok nå.

Steven Yeun spiller Danny Cho, en hardt prøvet mann på alle fronter i actionkomedien, en serie som bæres frem av ham og motspiller Ali Wong i rollen som hans nemesis og plageånd -den tilsynelatende vellykkede forretningskvinnen Amy Lau.

De klikker i road rage av hverandre, og havner i en intern strid hvor det handler om å ta igjen. Alt skal føre til mer dramatiske opplevelser for Amy og Danny enn de kunne forutse, i denne mørke, intense og veldig morsomme serien.

Black Mirror

Salma Hayek er et nokså forbanna offer for et strømmeselskaps kreative virksomhet i sjette sesong av den satiriske og dystopiske antologi-serien «Black Mirror».

Serieskaper Charlie Brooker har i løpet av årene laget seks sesonger med mørke, komiske, satiriske og dystopiske historier om hvor ille det vil gå med menneskeheten i møtet med teknologi og kunstig intelligens – gjerne som resultat av vår egen stupiditet, egoisme eller menneskelige svakheter. Historiene varierer i kvalitet, men kan skryte av store stjerner i forskjellige roller. Dette er småskrekkelige, humoristiske fortellinger det er lov å le litt betenkt av.

Cobra Kai

En TV-serie basert på «The Karate Kid» fra 1984, det høres kanskje ut som enda en unødvendig franchise-ide, men denne komedien er en vellykket og underholdende satsing. Den fokuserer mye på Johnny Lawrence, den voldelige typen som plaget Daniel (Maccio) i filmen. Her er begge tilbake i rollene, nå godt voksne menn, der Johnny har ikke fått til noe som helst siden han tapte karatematchen mot Daniel, - som på sin side er blitt en vellykket bilforhandler.

Daniel Russo og Johnny Lawrence har på ingen måte lagt fortida bak seg. når de møtes igjen i voksen alder i den morsomme, underholdende dramakomedien «Cobra Kai».

Når de tilfeldigvis møtes igjen, blusser det gamle rivaleriet opp, men det betyr ikke at de to kamphanene også kan drikke seg snydens på bar sammen mens de mimrer om ungdomstida. Problemer er at Johnny starter karateklubben Cobra Kai igjen, basert på «slå først»-filosofien, noe Daniel ikke kan akseptere uten kamp. At begge har tenåringsbarn med egne planer, gjør ikke livet noe enklere for de gamle gutta heller. Det komiske med Johnny er at han ikke vet at han har vært og fortsatt er den kjipeste typen tilstede.

«Cobra Kai» startet som en YouTube-serie i sin tid, nå er den i gang med sesong seks takket være Netflix, og dette er både morsomt og nostalgisk. «Cobra Kai» har alt vært nominert til Emmy som beste komedie.

The Night Agent

Han ser fiender overalt, FBI-agenten Peter Sutherland (Gabriel Basso), og han havner i et dødelig komplott når han tilfeldigvis sitter på vakt og svarer en telefon som har Rose Larkin i andre enden.

FBI-agent Peter Sutherland må klare seg selv - og redde det nye bekjentskapet Rose - den nye Netflix-hiten «The Night Agent», etter at han avverger et terrorangrep.

Hun er en sivilist som har havnet i livsfare, med leiemordere etter seg. FBI-agenten er litt skjøvet ut i kulden, blir ikke mer populær på jobben når han påtar seg å passe på Rose, uansett hva sjefen og andre mektige folk i Washington måtte mene. Dette er fråtse-vennlig spenning, basert på en roman og laget for TV av Shawn Ryan («The Shield»). Netflix ba lynraskt om en sesong to.

Wednesday

Jenna Ortega  er stor i rollen som Wednesday Addams, jenta fra den morbide familien som ikke blir spesielt glad når hun blir sendt til skolen der foreldrene henne en gang gikk. Men at det begynner å dø folk der, det hjelper litt.

«Wednesday» er en Tim Burton-spesial, en leken og moderne Addams-familien-serie, som er den visuelt skapt mest lekre Netflix-serien siden «The Sandman». Jenny Ortega i rollen som Wednesday Addams er herlig giftig i serien, som kommer med akkurat så morbid humor som en mørk goth-serie skal gjøre.

The Haunting of Hill House

«The Haunting of Hill House» fra 2018 er en klassisk spøkelseshistorie, både skummel, nesten konstant ubehagelig og litt trist.

En klassisk spøkelseshistorie som denne fra Mike Flanagan, understreker at en horror-serie også kan være godt drama når den forteller en god historie. Det handler om den ulykksalige familien Crain, og livet deres under og etter oppholdet i et digert gammelt og hjemsøkt kråkeslott. Hvorfor noen velger å bo på et sånt sted er et mysterium, bare tenk på hvor mye oppussing, drenering og radon-tiltak som må til.

I voksen virker ungene i denne familien fortapt alle sammen, og det er kanskje ikke annet å forvente etter en oppvekst blant gjenferd som ikke unner de levende noe godt.

Kaleidoscope

Klassisk kupp-serie med fiffig vri. I sentrum står innbruddstyven Leo Pap som vil gjøre tidenes kupp, bryte seg inn en festning av et underjordisk hvelv på Manhattan og stjele verdier for sju milliarder dollar. Det har sine utfordringer, men Leo har noe å hevne også. Det fiffige er at historien er laget for at du kan se episodene i den rekkefølgen du vil – kronologisk etter tid, etter hvordan Netflix har plassert dem, eller etter innfallsmetoden.

Giancarlo Esposito spiller tyven Leo Pap i den originalt fortalte kupp-serien «Kaleidoscope».


Vikings: Valhalla

Oppfølgerserien til «Vikings» er en fullverdig serie på egne tokt, mer actionfylt og episk enn opprinnelsen. Det er tydelig at Netlix har brukt mye mer penger på denne enn hva History Channel gjorde på «Vikings». Den følger Leif Erikssons vei ut i verden, og skildrer begynnelsen på slutten for vikingtida.

Frida Gustavsson i rollen som Freydis Eriksdotter, Sam Corlett er Leif Eriksson, og Leo Suter spiller Harald Sigurdsson i «Vikings: Valhalla». 12. januar er de tilbake med nye tokt på Netflix.

Her er vikingstørrelser som Harald Hardråde og Olav Haraldson med, den danske storkongen Knut og Vilhelm Erobreren. Som spenningsdrama er handlingen noe for klassisk velkjent, men kjedelig er ikke disse strabasene. En norsk seer må nok også akseptere engelskmenn og andres så som så-uttale av norske og nordiske navn.

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities

Guillermo del Toros «Cabinet of Curiosities» er en samling kortfilmer av forskjellig skummel grad på Netflix. Blant annet «Dreams in the Witch House», der Lize Johnston spiller Keziah, en gang brent som heks.

En samling iskalde grøss fra den mexicanske mester for det makabre og magisk skumle, som han har i sitt mystiske kabinett, og som bærer umiskjennelig preg av hans frodige og lekkert gotisk-mørke fantasi. Horror-antologien byr på åtte gufne historier, skrevet av del Toro og filmet av gjesteregissører, og utstyrt med fortellende titler som «Graveyard Rats» og «The Autopsy».

Alice in Borderland 2

Den japanske serien som er råere enn «Squid Game» er tilbake! Det seriene har til felles er det dødelige spillet som en rekke deltakere ufrivillig havner i. Det tok serieskaperne over to år å få den ferdig.

En vennegjeng fanges i et spill hvor det gjelder å overleve, i den nye sesongen av japanske «Alice in Borderland».

Den er basert på en manga-serie, en spennende science fiction og horror-miks om en vennegjeng som plutselig befinner seg i en verden omgitt av farlige folk og enda farligere konkurranser. I sesong to forsøker hovedpersonene å finne ut hva slags sted de har havnet i, og hvordan de skal komme seg hjem til Tokyo igjen.

Mo

Mo er palestinsk flyktning i Houston, Texas, statsløs fyr i USA, og som takler «to kulturer, tre språk og et tonn med bullshit». Bullshitet inkluderer en uengasjert advokat som liksom skal skaffe ham oppholdstillatelse, en krevende bror og en mor som ikke er kjempehappy for at sønnen er sammen med Maria som er katolikk. Han vil nødig at de skal treffes. Dette er morsomt, sårt og ekte saker, skrevet og produsert av Mo Amer selv, standupkomiker, og Ramy Youssef, kjent som mannen bak og like kule komiserien «Ramy».

Mo Amer i rollen som Mo selv, i dette veldig kule komidramaet.

The Sandman

TV-versjonen av Neil Gaimans tegneserieroman er en drøm av en dramaserie. Mørk, besnærende, spenningsfylt og på mange vis magisk. Det skulle ta tre tiår før Gaiman fikk ambisjonen oppfylt om å dramatisere dette fantasiuniverset, der hovedpersonen Drøm må komme seg ut av menneskenes fangenskap og bygge opp igjen sine egne krefter. Det er dette som er den beste og mest vellykkede fantasyserien fra 2022, mer levende, fascinerende og forførende enn det «Ringenes Herre»- og «Game of Thrones»-klonene kan drømme om.

Netflix


Better Call Saul

har du ikke sett «Better Call Saul», er det bare å hive seg rundt. Dette er seks sesonger med eksepsjonelt godt amerikansk drama, som til og med har fått noen til å spørre om den egentlig ikke er blitt bedre enn opprinnelsen. «Breaking Bad». Mye av grunnen til det er Bob Odenkirk i rollen som Saul Goodman, ihistorien om hvordan den lille manns advokat som endte opp med å gjøre de skikkelig skitne jobbene for de verste narkogangsterne.

Advokat Jimmy McGill - en glimrende Bob Odenkirk - treffer på en rekke typer som seinere blir involvert i Walter White i «Breaking Bad», når Jimmy selv er bedre kjent som Saul Goodman.

The Pentaverate

Mike Myers fikk boltre seg i denne komiserien - absurd og teit humor, der han selv spiller en hel gjeng av karakterer. At serien floppet har kanskje noe med timing å gjøre, denne type dårskap var det ikke alle som orket under pandemien. Men det er mye morsomt her, en konstant strøm av gags, opptrinn og vitser i et høyt tempo. Noe av humoren treffer, som kommentarene til vår tids konspirasjonsgalskap og digital overvåkning av samfunnet. Sees best i høyst to episoder om gangen.

Mike Myers som den litt slitne reporteren Ken Scarborough, og Lydia West som medhjelper Reilly Clayton, i The Pentaverate.

Hellbound

Denne serien ble kalt bedre enn den globale snakkisen «Squid Game», men det kan nok ha litt med at TV-anmeldere i vår del av verden forsøker å kompensere for at de glapp på den sørkoreanske hit-serien i 2021. (Det gjorde forresten ikke Dagsavisen). «Hellbound» er åkkesom en ny, original og underholdende sak – en horror-faglig sterk fantasy som byr på noen veldig pågående og skremmende monstre.

Dommedag, ikke frelse, i form av tre nådeløse, dengende monstre, venter den som ikke har levd etter de ti bud i «Hellbound».

Narcos: Mexico

Den brutale historien om narkokartellenes vekst i latinamerikanske land er her med tredje sesong av «Narcos: Mexico». Serien begynte med historien om Columbias beryktede kokainkongen Pablo Escobar fra han slo seg opp på 1970-tallet fram til, og serien fra 2015 er fortsatt en av bedre egenproduksjonene fra Netflix.

Historien ender til sist 1990-tallet, da en økende global narkohandel ga liv til en ny generasjon meksikanske narkoligaer, som er mer brutale enn forgjengerne sine.

DEA-agent Walt Breslin (Scoot McNairy) er stadig ute i felten for å forsøke å stoppe narkotrafikkens mektige organisasjoner, i samarbeid med nye modige meksikanske politifolk.

Andrea Nunez (Luisa Rubino) , modig journalist på jakt etter narkokartellenes ledere i sesong 3 av «Narcos Mexico».

Den usannsynlige morderen

Historien som lanserer et sannsynlig svar på hvem som drepte Olof Palme er så oppsiktsvekkende og engasjerende at de fem episodene går unna i en fei. Dramaserien handler om Stig Engström en tilsynelatende ganske vanlig svensk mann som gjorde seg bemerket i svenske medier allerede dagen etter at statsminister Olof Palme ble drept på åpen gate en sen februarkveld i 1986.

En oppsiktsvekkende mangel på handlekraft førte til at politiet i Stockholm mistet viktige timer i jakten på statsminister Olof Palmes drapsmann.

Flere tiår seinere har en svensk journalist lansert Skandiamannen som Palmes mulige drapsmann, og det er hans arbeid denne serien er basert på.

Maid

Ny amerikansk miniserie som er et høydepunkt i sjangeren realistisk drama på Netflix. «Maid» følger den unge, fattige jenta Alex som prøver å stable en tilværelse på beina for seg og datteren. Hun må komme seg unna en alkoholisert barnefar, håndtere en krevende mor og familiehistorien sin, skaffe seg jobb, penger, bolig, med og uten det offentliges hjelp og er fanget i en svært krevende tilværelse – som tilfeldighetene i livet har plassert henne i.

Margaret Qualley har hovedrollen som Alex i den gode dramaserien «Maid» på Netflix.

Moren til Alex spilles av Qualleys egen mor, en veldig overbevisende Andie MacDowell, i rollen som type kunstnerisk og fri sjel.

Kastanjemannen

Har du savnet «Forbrytelsen»? Da er dette serien for deg, en krim akkurat så guffen, stemningsfull og stilsikker som klassisk nordic noir skal være. «Kastanjemannen» handler om etterforskeren Naia Thulin (Danica Curcic), som akkurat har søkt ny politijobb med fast kontortid for å få mer tid til datteren, når en kvinne blir funnet drept på en lekeplass, fastlenket og med en hånd kuttet av.

Drapsetterforsker Naia Thulin (Danica Curcic) blir motvillig engasjert i en ny sak, når hun har søkt seg over i jobb som skal gi henne mer tid med datteren hjemme. Etter hvert tar jobben overhånd.

Rammen rundt denne danske krimserien er så klassisk nordic noir at man nesten forventer at en viss etterforsker Sarah Lund i sin høyhalsa strikkegenser skal dukke opp rundt neste hjørne. Dette foregår til og med i et mørkt og høstlig København. At serien ikke føles som en ren gjenbruk av «Forbrytelsen»-formelen, har med drapsintrigen og en overbevisende og effektiv guffen stemning å gjøre.

Squid Game

Sørkoreansk TV er mer enn «Maskorama»! «Squid Game» er serien som hele verden ser på Netflix, ifølge strømmegiganten selv: en dyster og makaber historie om en gruppe vanlige folk som blir lokket med en enorm pengepremie for å være med på et spill.

Deltakerne i dette spillet må huske lekene de var med på som barn for å overleve i «Squid Game»


Midnight Mass

Denne er noe av en uhyggelig overraskelse, en stillferdig fortalt og veldig lekkert filmet historie om livet på et avsides øysamfunn hvor det er lenge siden fiskerne har kommet hjem med god fangst - som plutselig blir en skrekkhistorie.

Riley Flynn vender hjem til familien etter å ha sittet inne for drap, for å søke tilflukt og finne en ny mening med livet i denne fine og poetiske serien i den lette skrekk-genren.  Og faren hans Ed Flynn, spilles av Henry Thomas - han som spilte Elliott i «E.T.».

Fokus er på Riley, straffedømt mann som vender hjem til fiskersamfunnet, og som får annet enn framtid og meningen med livet å tenke på når grufulle vesener begynner å herje stedet.

Sex Education

Den mest vellykkede tenåringskomiserien av de mange på nett. Gillian Anderson er fortsatt sexterapeuten som setter ut tenåringssønnen Otis (Asa Butterfield) med sin frie holdning til seksualitet. Hun likte ikke at han fulgte hennes eksempel, og rådga usikre ungdommer om sex på skolen.

Asa Butterfield og Gillian Anderson, plaget sønn og sexterapeut-mor i «Sex Education».

Dette er en inkluderende, sympatisk og morsom serie om ungdom og seksualitet. En britisk produksjon. med andre ord verken amerikansk prippenpreken eller «Porky’s»-rølp. Etter fem sesonger er det slutt på moroa for de etter hvert nokså voksne tenåringene det handler om.

Den uskyldige

En TV-krim på spansk som er langt bedre enn de fleste i denne spenningssjangeren. Den foregår i Spania, men er skrevet av den amerikanske thrillerforfatter Harlan Coben. Dette handler om Mat, en sympatisk type som havner i fengsel for uaktsomt drap som ung gutt. Ute igjen bygger han seg opp en ny tilværelse som advokat sammen med broren, og finner kjærligheten med Olivia. Så forsvinner hun. Samtidig får den tøffe etterforskeren Lorena et mystisk dødsfall på bordet.

Den straffedømte Mat har fått livet på stell når kona forsvinner sporløst på jobbreise. Det starter en underholdende og spennende historie, som er et høydepunkt i denne krimgenren.

Dette er underholdende krim, av den typen man er glad for at det stadig er noen episoder igjen. Samtidig som man sitter der og lurer på mye.

The Crown

Den har håvet inn en haug med TV-priser, den dels virkelighetsbaserte serien om dronning Elisabeths liv som britisk regent, og familien hennes. Sesong fem er så nært opptil vår tid at rojalister har begynt å reagere, og den skildrer ekte personer og hendelser på en måte så man må minne seg selv om at dette er mer fiksjon enn dokumentar. Denne nest siste sesongen beveger seg med sakte skritt mot prinsesse Dianas dødsfall. Elizabeth Debicki er god i rollen som den ikoniske prinsessen.

«The Crown sesong 5»


Kingdom

Har du sansen for zombie-serier men har sett for mye av «The Walking Dead» og alle de amerikanske spin-off-seriene kan denne koreanske Netflix-produksjonen være midt i blinken. Serien er en miks av historisk drama og zombie-sjangeren, og er en opplevelse full heftig action og spenning i det gamle Korea.

En kronprins i det koreanske riket som alt har nedkjempet to japanske invasjoner, må takle horder av udøde og korrupte ledere for å redde kongedømmet sitt.

Ring min agent!

Du trenger ikke ha vanket på Gimle kino for å falle for «Ring min agent!». Ikke kjenne veldig godt til fransk kulturliv heller. Denne franske serien har endelig fått oppmerksomheten og snakkis-statusen den fortjener – i mange land. Det har å gjøre med at den er kul, morsom og særs underholdende, og bedre enn andre showbiz-fokuserte serier som Ricky Gervais’ «Extras» eller «Entourage».

Noen franske stjerner er lettere å kjenne igjen enn andre: Etter hvert dukker Jean Reno opp hos agentbyrået ASK.

En bonus ved serien er de franske skuespillere som spiller karikerte versjoner av sine berømte jeg – her snakker vi A-lista: Jean Reno, Juliette Binoche, Monica Bellucci … Det er bare å google de man ikke har hørt om. Dermed sørger serien for en grundig oppdatering på fransk kulturliv, kjendisliv, og fem-seks tiårs film- og TV-produksjon.

Queen’s Gambit

En Golden Globe-vinner i 2021, og en visuelt lekkert produsert og godt fortalt historie som dukket opp ut av det grå på Netflix en pandemihøst.

Anya Taylor-Joy spiller Beth, et sjakkgeni som forbløffer skråsikre gutter og gubber i flere verdensdeler i denne visuelt lekre og godt formidla dramaserien.

Fra Beth er ganske liten overrasker hun med sitt åpenbare talent for sjakk, en evne som etter hvert sjokkerer det manns- og gubbedominerte sjakkmiljø hjemme i USA og etter hvert i verden utenfor under den kalde krigen på 1960-tallet. Det er ikke gitt at serien hadde blitt like fascinerende uten Anya Taylor-Joy i hovedrollen. Man trenger heller ikke skjønne det spøtt av sjakk for at dette skal være fengende og spennende.

Secret City

Australsk politisk thriller om kampen mellom stormaktene USA og Kina, og en ærgjerrig, kynisk politiker som vil gjøre Australia til en politistat for å stoppe alle mulige farer mot nasjonens sikkerhet. Og sikre sin egen posisjon.

Journalisten Harriet Dunkley (Anna Torv), en fallert tidligere hotshot i australsk presse, havner i noe muffens når hun oppdager politioppbud og et lik på en elvebredd. Uredd og med mye å bevise begynner journalisten å snuse i saken. Dette er en spennende, vellaget historie om politisk spill på flere nivå, så medrivende at de seks episodene i første sesong går fort unna.

Anna Torv og Jacki Weaver er gode i denne australske thrilleren om storpolitisk spill i det australske maktsenteret Canberra.

Vagabond

Koreansk actiondrama som går Tom Cruise og «Mission Impossible» hans en høy gang. Serien på 16 timelange episoder handler om stuntmannen ogCha Dal Geon (Lee Seung-gi) og etterretningsagenten Go Hae Ri (Bae Suzy), en duo som ikke er like smarte og tøffe som de gjerne vil. Stuntmannen vil hevne seg på selskapet som sørget for å styrte flyet hans unge nevø var om bord på, Agenten skal prøve å holde styr på og hjelpe ham – det vil si, når snikskyttere, nordkoreanske leiemordere og slåsskjemper prøver å ta livet av ham.

Stuntmann og drosjesjåfør Cha (Lee Seung-gi) får mye juling og gir mye juling i denne heftige actionthrilleren. Foto: Netflix

Unorthodox

Et høydepunkt av en miniserie, som gir et sjeldent innblikk i et lukket, ekstremt religiøst samfunn. Den er basert på boka til en kvinne som forlot et ultraortodoks jødisk samfunn i USA for et nytt liv i den virkelige verden. Bak står blant annet folk som tidligere har laget den gode spionserien «Deutschland 83». Her kommer Ester «Esty» Shapiro seg til Berlin for å unnslippe et ulykkelig liv som lydig hustru blant de ultraortodokse i New York. Ester spilles sterkt og godt av israelske Shira Haas, og denne vevre, storøyde Estys møte med det ultrahippe, liberale Berlin gjør skikkelig inntrykk.

Esty forsøker å rømme fra det fundamentalistiske lukkede miljøet i New York i «Unorthodox».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!



Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

The Umbrella Academy

Orker vi enda en serie om superhelter? Ja, det gjør vi! «The Umbrella Academy» byr på et eget univers som ikke har noe med Marvel og DC å gjøre, men er basert på en tegneserie forfattet av vokalisten i My Chemical Romance, Gerard Way.

Serien handler om sju unge helter som ikke har annet til felles enn at de ble født på samme dag, av kvinner som ikke var gravide før riene satte inn. De ble adoptert av en eksentrisk milliardær, som oppdaget at de hadde spesielle krefter. På sitt helt spesielle akademi ble de oppdratt til å bli superhelter.

De unge superheltene i Umbrella Academy, før livet, puberteten og andre dramatiske ting skjer dem.

The English Game

Oi, tenk at de spilte FA-cup i England så tidlig som i 1870-åra! Det er det første som kan slå en i møte med denne miniserien fra «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes. Her har mannen bak vår tids største kostymedrama-suksess kastet sitt blikk på fotballsporten historie – fra den gang denne sporten ikke skilte seg veldig mye fra rugbyen i spillestil og filosofi.

Det blir hard kamp mellom Fergus Suters Darwen og Arthur Kinnairds Old Etonians i FA-cupen i denne miksen av fotballhistorie og kostymedrama.

I likhet med den internasjonale mega-suksessen hans er dette matine-TV de luxe, en historie om overklasse og underklasse som er proppa full av klisjeer, av forventede hendelser og mennesketyper, men den er underholdende likevel. Serien klarer dessuten også å understreke hvorfor fotballen har vært og fortsatt er så utrolig viktig for den engelske arbeiderklassen og samfunnets underprivilegerte.

Les også: De beste seriene på HBO MAX



Altered Carbon

Klar for to sesonger helt speisa sci-fi-opplevelse? Dette er en framtidsvisjon i cyberpunk-sjangeren, en vill historie om udødelige mennesker, ekstreme forskjeller på fattig og gikk og IA-skapninger utstyrt med menneskelige egenskaper – ofte mer menneskelige enn sine egne skapere, skal det vise seg. I denne verden har folk blitt gjenfødt så mange ganger gjennom århundrene at de har tatt bitte litt skade av det. I framtida en gang har vi også klart å digitalisere bevisstheten vår, slik at de kan lagres på en memory-stick og lastes over i nye kunstig skapte menneskekropper – etter egne valg. Noen skal absolutt ta livet av andre uansett.

Anthony Mackie har hovedrollen som resirkulert sjel og actionhelt i «Altered Carbon».


Locke & Key»

Netflix vet å satse på ungdommen, strømmepublikummet dere for framtida, og lanserer den ene serien for ungdom etter den andre. «Locke and Key» er blant de mer gufne.

En familie har reist til hjem til røttene, for å starte på nytt, til et gammelt klassisk skummelt hus som viser seg å skjule mer enn bare røropplegg og gamle aviser i veggene. De er familien Locke, mor, to tenåringer og en yngre, særdeles oppvakt gutt, som har forlatt Seattle for å restarte livet på stedet der ungenes avdøde far kommer fra. Han døde under dramatiske omstendigheter.

De skal bo i farsslektas gamle hus, et palass i tre, som de raskt karakteriserer som skikkelig «Norman Batesk».

På familiens gamle eiendom står det en gammel brønn, av den typen man aldri, aldri skal titte ned i. Noen må selvsagt gjøre det likevel.

«Locke and Key» – irriterende guffen i flere sesonger.

The Stranger

Advokaten Adam Price (Richard Armitage) er på fotballtrening med gutta sine når en ukjent ung kvinne kommer bort til ham og sier at hun vet en hemmelighet om kona hans. Og hun vet såpass at Price konfronterer kona, som innrømmer at hun har holdt ting skjult. Den eldste sønnen i huset blir involvert i en fæl historie med en alpakka (!), samtidig som den mystiske kvinnen begynner å skremme andre i lokalsamfunnet med opplysninger de ikke ønsker fram i dagen.

En mystisk fremmed dame oppsøker folk og sier hun kjenner til hemmelighetene deres. Det er det ingen som setter pris på.

«The Stranger» er en av spenningsforfatter Harlan Cobens bestselgende romaner, og resultat av en avtale som sikrer Netflix TV-rettighetene til omtrent alt han skriver. Denne serien på åtte episoder er også mer spennende enn den første Coben-historien som Netflix bød på – «Safe», som hadde Michael C. Hall i hovedrollen som desperat familiefar på jakt etter datteren, utstyrt med en bisarr engelsk aksent.

Giri/Haji

Denne BBC/Netflix-serien er en levende og underholdende variant av den klassiske bror-mot-bror-historien. Tittelen på norsk er «Plikt/Skam» og handler om politimannen Kenzo (Takehiro Hira), som må til London for å finne bror og yakuzamedlem Yuto på rømmen. I London møter Kenzo politietterforsker Sarah – spilt av Kelly Macdonald, og Rodney, halvt japansk rentboy og narkoman – en sliten, rappkjefta karakter, en Withnail for vår tid – med en overbevisende Will Sharpe i rollen.

Japansk og britisk TV i skjønn forening i BBC-krimmen som byr på noe litt annet, i «Giri/Haji» - på norsk «Plikt/Skam».

The Kominsky Method

Michael Douglas gjør sin beste rolle siden «Falling Down», men Alan Arkin er like god i denne Netflix-komedien laget av Chuck Lorre, mannen bak blant annet «Two and a Half Men».

Michael Douglas som skuespillerveteran og skjørtejeger som kjenner på alderdommen i tre sesonger av «The Kominsky Method», den siste uten makker Alan Arkin.

Michael Douglas er Sandy Kominsky, aldrende, mislykka skuespiller og evig skjørtejeger i Los Angeles som nå driver skuespillerskole sammen med datteren. Arkin er hans beste venn, den søkkrike agentbyrådirektøren Norman Newlander. De er i godt slag begge to, men den tredje og siste sesongen var en for mye.

Les også: De beste seriene på Viaplay

Stranger Things

Den var Netflix-serien som virkelig traff bredt da den kom, nå har suksessen vart så lenge at kidsa som bekjemper den mørke andre siden er blitt voksne. Underholdende horror og småby-fantasy med en fot i åttitallsnostalgien er det uansett, der det grusomme monstervesenet har det med å dukke opp uansett hvor mange ganger Eleven og vennene prøver å utslette det.

Millie Bobby Brown og David Harbour, to av stjernene i «Stranger Things».


Her er de beste seriene på Amazon Prime

Black Earth Rising

En historie om rettsoppgjøret etter folkemordet i Rwanda på nittitallet høres kanskje ikke ut som tema for et underholdningsdrama, men dette samarbeidet mellom Netflix og BBC er gripende, spennende og tankevekkende. Den er det nye mesterverket fra engelske Hugo Blick, mannen bak den glimrende miniserien «The Honourable Woman», som nå sist fengslet oss med westernserien «The English».

John Goodman og Michaela Coel har hovedrollene i Hugo Blicks TV-thriller.

Michaela Coel gjør en sterk rolle som etterforskeren Kate Ashby, selv overlevende fra Rwanda og adoptert av sin advokatmor Eva Ashby. Her har hun støtte i den amerikanske familievennen og advokaten Michael Ennis, spilt av John Goodman.

Mindhunter

Serien om de første FBI-agentene som benyttet seg av profilering som arbeidsmetode er fortsatt en av de beste Netflix har laget. I sesong to har metodene til Holden Ford, Bill Tench og Wendy Carr fått mer anerkjennelse. Etterforskerne oppsøker seriemordere og psykopater fra virkeligheten, type Charles Manson, men historien som vekker mest oppsikt er en seriemordersak fra Atlanta – som er en effektiv kommentar til systembasert rasisme i amerikansk politi og samfunn.

FBI-agentene som begynte å undersøke seriemorderes psyke er en av Netflix sine store suksesser, med David Fincher og Charlize Theron på produsentsiden.

Takket være forutinntatte holdninger om hvordan folk «bare er», kunne en seriemorder ta livet av rundt 30 afroamerikanske gutter uten politiet foretak seg stort annet enn å anta at ofrene hadde rømt hjemmefra.

Derry Girls

Serien som Martin Scorsese digger! Og det er ikke uten grunn at «Derry Girls» er den mest sette serien i nordirsk fjernsynshistorie. Den fikk tre sesonger, komedien om Erin, familien og venninneflokkens liv preget av uro, britiske soldater og den stadige konflikten mellom katolikker og protestanter i Derry, eller Londonderry, basert på serieskaper Lisa McGees oppvekstminner fra 90-tallet..

Nordirsk humor på banen. En tredje sesong av «Derry Girls» skal være på vei.

Sacred Games

Serien følger den lite ansette politimannen Sartaj Singh som i motsetning til kollegaene ikke er korrupt. Han får beskjed fra den sagnomsuste gangsterkongen Ganesh Gaitonde at han har 25 dager på seg til å redde New Delhi fra en katastrofe. Sartaj står nesten alene i kampen.

«Sacred Games» - hardkokt og kul indisk krim i to sesonger.

Dette er overraskende hardkokt krim, basert på en roman, og viser at indisk drama er så mye mer enn Bollywood. Den grove munnbruken er også imponerende. To sesonger er ute.

The Good Place

Netflix er et par sesonger bak, men denne komiserien byr på Ted Danson, treffsikker komedie og moralfilosofiske punchliner. Eleanor (Kristen Bell) havner i det himmelaktige The Good Place når hun dør, til tross for at hun var en komplett egoistisk småkjeltring i live. Her blir hun mottatt av Michael, en overjordisk skikkelse (Ted Danson), og Eleanor skjønner at hun må holde det for seg selv at hun har havnet på et sted hun ikke fortjener.

The Good Place

Bodyguard

Dette thrillerdramaet utfordrer kanskje ikke sjangeren, men den er overraskende heftig og intens, en action med ekssoldat og politimann David Budd (Richard Madden) i begivenhetenes sentrum. Han blir livvakten til innenriksminister Julia Montague, en maktkåt, krigshissende politiker.

Richard Madden ble superstjerne i rollen som livvakten som havnet i et storpolitisk spill i denne serien. Etter mange år skal en fortsettelse være klar.

Jobben blir alt annet enn rutine. Her er det driv og action, som gjør «Bodyguard» medrivende nok. Nå skal det lages sesong to også.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen