Tv

De beste seriene på Netflix

Netflix har så mange serier ute at det er umulig å få oversikt. Vi har listen over de beste vi har sett.

Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.FUBAR

Arnold Schwarzenegger viser sin morsomme side i denne actionkomedien, hvor han spiller den aldrende CIA-agenten Luke Brunner. Han er far, farfar, mer gubbe til sinns enn han selv innser og klar for å nyte pensjonisttilværelsen når CIA gir ham beskjed om å ta ett oppdrag til for å redde en agent de har mistet kontakten med. Agenten viser seg å være hans egen datter Emma, som i likhet med faren har jobbet for CIA uten at familien vet om det.

Far og datter på samme CIA-team skaper en krevende arbeidsdag på kontoret og i felten for mange i «Fubar». En serie som er en bedre komedie enn den er spennende action. Arnold 
Arnold Schwarzenegger spiller CIA-veteran Luke Brunner, Monica Barbaro spiller den like tøffe CIA-agenten Emma Brunner.

Dette er Arnolds variasjon av «True Lies», actionkomedien han hadde kjempesuksess med for snart 30 år siden, og den er underholdende og morsom, selv om tida har gått fra seriens actionfylte Arnold redder verden-premiss. Hovedpersonen selv holder seg derimot godt, og liker tydeligvis å få spille håpløs gubbe i åtte episoder.


The Diplomat

Dette er serien for «The West Wing»-nerdene, og for de som liker drivende godt underholdende drama med en tøff type i hovedrollen. Keri Russel (hun fra «The Americans») spiller den erfarne diplomaten Kate Wyler, som får beskjed av presidenten i USA at hun skal bli ny ambassadør i London. Problemet er at hun er typen som finner mer mening i å jobbe for afghanske kvinners kår i Kabul enn å dolle rundt i designkjole ved høytidelige seremonier i Buckingham Palace.

Keri Russell har hovedrollen som den erfarne diplomaten og politiske dynamoen Kate Wyler i Netflix-serie fra Debora Cahn, som virkelig har dreisen på politiske dramaserier. Hun har både «Homeland» og «The West Wing» på CV-en.

Det betyr ikke at hun får tid til å mistrives i den nye jobben. Med seg på lasset har hun mannen (en snikete Rufus Sewell), selv tidligere ambassadør og en politisk ringrev som vet å hjelpe kona - selv hun gir streng beskjed om å holde seg unna. Ambassadør Wyler har knapt fått presentert seg offisielt for britisk UD, før hun havner i saker som gjør at hun må takle både CIA, stylister, MI5 og motejournalister fra Vogue. Serien er laget av Debora Cahn, som tidligere har skrevet manus for serier for «Homeland» og «The West Wing», noe som borger for aktuelt politisk drama med godt driv, fascinerende mennesketyper, nerve og humor.


Beef

Dette er en årets beste nye serier serier, en amerikansk actionkomedie om Amy Lau (Ali Wong) og Danny Cho (Steven Yeun), som begge har grunner til å føle seg presset i hverdagslivet, og som begynner å synes at det er nok nå.

Steven Yeun spiller Danny Cho, en hardt prøvet mann på alle fronter i actionkomedien, en serie som bæres frem av ham og motspiller Ali Wong i rollen som hans nemesis og plageånd -den tilsynelatende vellykkede forretningskvinnen Amy Lau.

De blir kjent når begge blir provosert bak rattet av den andres kjøring, og ender opp i en intern strid hvor begge får behov for å ta igjen med andre. Danny er en entreprenør som sliter med å få firmaet til å gå rundt, mens Amy er i ferd med å klikke av tilværelsen med statusjag, en mann med hang til å sitere trendy kvasi-psykologi og nedlatende rikfolk på alle kanter. Er det egentlig noe rart at hun liker å sitte på sitt nyoppussede bad med en uladet revolver og trekke av? Danny lar seg friste av en mulighet til lettjente penger, selv om han burde vite bedre enn å stole på fetteren som akkurat har sluppet ut av fengsel. Alt skal føre til mer dramatiske opplevelser for Amy og Danny enn de kunne forutse, i denne mørke, kvikke og veldig morsomme serien.


The Night Agent

Han ser fiender overalt, FBI-agenten Peter Sutherland (Gabriel Basso), og han havner i et dødelig komplott når han tilfeldigvis sitter på vakt og svarer en telefon som har Rose Larkin i andre enden.

FBI-agent Peter Sutherland må klare seg selv - og redde det nye bekjentskapet Rose - den nye Netflix-hiten «The Night Agent», etter at han avverger et terrorangrep.

Hun er en vanlig sivilist som har havnet i livsfare med to profesjonelle leiemordere etter seg. FBI-agenten er litt skjøvet ut i kulden, blir ikke mer populær på jobben når han påtar seg å passe på Rose, uansett hva sjefen og andre mektige folk i Washington måtte mene. Dette er fråtse-vennlig klassisk spenning, basert på en roman og laget for TV av Shawn Ryan, som i sin tid sto for mesterlige «The Shield» før strømmegigantenes tid. Serien er såpass seervennlig at den ble mest sett på Netflix i løpet av en uke, som dermed bestilte en sesong to av serien på rekordtid.


Wednesday

Jenna Ortega  er stor i rollen som Wednesday Addams, jenta fra den morbide familien som ikke blir spesielt glad når hun blir sendt til skolen der foreldrene henne en gang gikk. Men at det begynner å dø folk der, det hjelper litt.

En goth-serie så morbid, mørk og morsom at man nesten forventer at Robert Smith dukker opp fra en skyggefull krok av gravkammeret, men denne Addams Family-oppfølgeren er mindre The Cure-video og mer opplagt, vellaget og velspilt nyskapning enn en retro-hyllest til en gammel TV- og filmklassiker. «Wednesday» er en Tim Burton-spesial, men leken og underholdende og den visuelt skapt mest lekre Netflix-serien siden «The Sandman». Jenny Ortega er fullstendig overbevisende som Wednesday Addams, så dyster, spydig og anti-alt og -alle at hun er en fryd. Hvis blikk kunne drepe osv.

Kaleidoscope

Klassisk kupp-serie med fiffig vri. I sentrum står innbruddstyven Leo Pap som vil gjøre tidenes kupp, bryte seg inn en festning av et underjordisk hvelv på Manhattan og stjele verdier for sju milliarder dollar. Det har sine utfordringer, men Leo har noe å hevne også. Dette er en underholdende historie med gode skuespillere og en handling som spenner over 25 år.

Det fiffige er at historien er fortalt på en måte som gir seeren mulighet til å se episodene i den rekkefølgen hen vil – kronologisk etter tid, etter hvordan de ligger plassert på Netflix, eller etter innfallsmetoden.

Hva er den beste måten å se serien på? Bestem selv. Det tok bare noen timer før diskusjonen var i gang på nettet, om hvilken rekkefølge man bør se episodene. En underholdende greie, med Giancarlo Esposito («Breaking Bad», «Better Call Saul»), Rufus Sewell og Paz Vega i de bærende rollene.

Giancarlo Esposito spiller tyven Leo Pap i den originalt fortalte kupp-serien «Kaleidoscope».

Vikings: Valhalla

Oppfølgerserien til «Vikings» har vist seg som en fullverdig serie på egne tokt, mer actionfylt og episk enn opprinnelsen. Det er tydelig at Netlix har brukt mye mer penger på denne enn hva History Channel hadde som budsjett på «Vikings». Den følger Leif Erikssons vei ut i verden, og skildrer begynnelsen på slutten for vikingtida – preget av Stamford Bridge i 1066.

Her er vikingstørrelser som Harald Hardråde og Olav Haraldson med, den danske storkongen Knut og Vilhelm Erobreren. Som spenningsdrama er handlingen noe for klassisk velkjent, men kjedelig er ikke disse strabasene. En norsk seer må nok også akseptere engelskmenn og andres så som så-uttale av norske og nordiske navn.

Det er nok Netflix globale seerfrieri som er forklaringen på at en kong Knut her presenteres som kong Canute. Sesong to er klar til premiere 12. januar.

Frida Gustavsson i rollen som Freydis Eriksdotter, Sam Corlett er Leif Eriksson, og Leo Suter spiller Harald Sigurdsson i «Vikings: Valhalla». 12. januar er de tilbake med nye tokt på Netflix.


Alice in Borderland 2

Den japanske serien som er råere enn «Squid Game» er tilbake! Det seriene har til felles er det dødelige spillet som en rekke deltakere ufrivillig havner i. Det tok serieskaperne over to år å få den ferdig.

En vennegjeng fanges i et spill hvor det gjelder å overleve, i den nye sesongen av japanske «Alice in Borderland».

Den er basert på en manga-serie, en spennende science fiction om en vennegjeng som plutselig befinner seg i en verden omgitt av farlige folk og enda farligere konkurranser. I sesong to forsøker hovedpersonene å finne ut hva slags sted de har havnet i, og hvordan de skal komme seg hjem til Tokyo igjen.

Serien bærer tydelig preg av at Netflix ikke sparer på noe for å kuppe det asiatiske strømmemarkedet, og når du skjønner at dette egentlig klassisk overlevelses-horror i en gamer-setting, risikerer du allerede å være oppslukt av spillene som foregår.

Mo

Mo er palestinsk flyktning i Houston, Texas, statsløs fyr i USA, og som takler «to kulturer, tre språk og et tonn med bullshit». Bullshitet inkluderer en uengasjert advokat som liksom skal skaffe ham oppholdstillatelse, en krevende bror og en mor som ikke er kjempehappy for at sønnen er sammen med Maria som er katolikk. Han vil nødig at de skal treffes. Mo går likevel alltid rundt med en liten flaske av morens egen olivenolje på seg. Han får seg jobb på en strippeklubb og selger piratvarer fra bagasjerommet mens han får dagene til å gå. Dette er morsomt, sårt og ekte saker, skrevet og produsert av Mo Amer selv, standupkomiker, og Ramy Youssef, kjent som mannen bak og hovedrolleinnehaver i den like kule komiserien «Ramy».

Mo Amer i rollen som Mo selv, i dette veldig kule komidramaet.

The Sandman

TV-versjonen av Neil Gaimans tegneserieroman er en drøm av en dramaserie. Mørk, besnærende, spenningsfylt og på mange vis magisk. Netflix-serien «The Sandman» er tro mot opphavet og like gruoppvekkende eventyrlig vakker som tanken bak.

Det skulle ta tre tiår før Gaiman fikk ambisjonen oppfylt om å dramatisere dette fantasiuniverset hvor hovedpersonen Drøm må komme seg ut av menneskenes fangenskap og bygge opp igjen sine egne krefter.

Det er dette som er den beste og mest vellykkede fantasyserien fra 2022, mer levende, fascinerende og forførende enn det «Ringenes Herre»- og «Game of Thrones»-klonene kan drømme om.


Netflix


Better Call Saul

har du ikke sett «Better Call Saul» har du seks sesonger med eksepsjonelt godt amerikansk drama å se fram til. Det er ikke uten grunn at noen har fått seg til – eller våget! – å spørre offentlig om ikke serien med sesongene ble enda bedre enn opprinnelsen «Breaking Bad». Seks sesonger fikk historien om Saul Goodman (Bob Odenkirk), og hvordan han endte opp som han gjorde, som store og små forbryteres beste venn.

Advokat Jimmy McGill - en glimrende Bob Odenkirk - treffer på en rekke typer som seinere blir involvert i Walter White i «Breaking Bad», når Jimmy selv er bedre kjent som Saul Goodman.

Odenkirk har selskap av en rekke briljante skuespillere, Michael McKean som hans stadig mer el-allergiske storebror og Rhea Seehorn i rollen som av og på-kjæreste, kollega og kumpan. De seks sesongene her er det noe av det aller beste som er laget av TV-drama. Uten tvil.


The Pentaverate

Mike Myers fikk boltre seg skikkelig med denne komedien hvor Austin Powers-skaperen fikk boltre seg med det han liker best – absurd, overskudd og teit humor, samt et stort utvalg karakterer som han spiller selv. Den ble en flopp, men det har nok noe med at komedie-skaperen pøser på med gags, opptrinn og vitser i et høyt tempo. Noe av humoren treffer, i denne kommentaren til konspirasjonsgalskapen og den digitale overvåkingen som preger verden. Sees best i høyst to episoder om gangen.

Mike Myers som den litt slitne reporteren Ken Scarborough, og Lydia West som medhjelper Reilly Clayton, i The Pentaverate.


Hellbound

Denne serien ble kalt bedre enn den globale snakkisen «Squid Game», men det kan nok ha litt med at TV-anmeldere i vår del av verden forsøker å kompensere for at de glapp på den sørkoreanske hit-serien i 2021. (Det gjorde forresten ikke Dagsavisen). «Hellbound» er åkkesom en ny, original og underholdende sak – en horror-faglig sterk fantasy som byr på noen veldig pågående og skremmende monstre.

Dommedag, ikke frelse, i form av tre nådeløse, dengende monstre, venter den som ikke har levd etter de ti bud i «Hellbound».

Narcos: Mexico

Den brutale historien om narkokartellenes vekst i latinamerikanske land er her med tredje sesong av «Narcos: Mexico». Serien begynte med historien om Columbias beryktede kokainkongen Pablo Escobar fra han slo seg opp på 1970-tallet fram til, og serien fra 2015 er fortsatt en av bedre egenproduksjonene fra Netflix.

Historien ender til sist 1990-tallet, da en økende global narkohandel ga liv til en ny generasjon meksikanske narkoligaer, som er mer brutale enn forgjengerne sine.

DEA-agent Walt Breslin (Scoot McNairy) er stadig ute i felten for å forsøke å stoppe narkotrafikkens mektige organisasjoner, i samarbeid med nye modige meksikanske politifolk.

Andrea Nunez (Luisa Rubino) , modig journalist på jakt etter narkokartellenes ledere i sesong 3 av «Narcos Mexico».


Den usannsynlige morderen

Historien som lanserer et sannsynlig svar på hvem som drepte Olof Palme er så oppsiktsvekkende og engasjerende at de fem episodene går unna i en fei. Dramaserien handler om Stig Engström en tilsynelatende ganske vanlig svensk mann som gjorde seg bemerket i svenske medier allerede dagen etter at statsminister Olof Palme ble drept på åpen gate en sen februarkveld i 1986.

Han sto fram som vitne til drapet, og hadde en fantastisk vitneskildring av hva som skjedde da Palme ble skutt, og gjorde seg så bemerket at han fikk tilnavnet Skandiamannen av mediene og svensk politi.

En oppsiktsvekkende mangel på handlekraft førte til at politiet i Stockholm mistet viktige timer i jakten på statsminister Olof Palmes drapsmann.

Flere tiår seinere har en svensk journalist lansert Skandiamannen som Palmes mulige drapsmann, og det er hans arbeid denne serien er basert på.

Maid

Ny amerikansk miniserie som er et høydepunkt i sjangeren realistisk drama på Netflix. «Maid» følger den unge, fattige jenta Alex som prøver å stable en tilværelse på beina for seg og datteren. Hun må komme seg unna en alkoholisert barnefar, håndtere en krevende mor og familiehistorien sin, skaffe seg jobb, penger, bolig, med og uten det offentliges hjelp og er fanget i en svært krevende tilværelse – som tilfeldighetene i livet har plassert henne i.

Margaret Qualley har hovedrollen som Alex i den gode dramaserien «Maid» på Netflix.

«Maid» er en elendighetshistorie så overbevisende at det kjennes i magen, men den har en optimistisk klang, troverdige og menneskelige skildringer og god hovedrolle i Margaret Qualley. Moren til Alex spilles av Qualleys egen mor, en veldig overbevisende Andie MacDowell, i rollen som type kunstnerisk og fri sjel.

Et utvalg høydepunkter på Disneys strømmer: De beste seriene på Disney+

Kastanjemannen

Har du savnet «Forbrytelsen»? Da er dette serien for deg, en krim akkurat så guffen, stemningsfull og stilsikker som klassisk nordic noir skal være. «Kastanjemannen» handler om etterforskeren Naia Thulin (Danica Curcic), som akkurat har søkt ny politijobb med fast kontortid for å få mer tid til datteren, når en kvinne blir funnet drept på en lekeplass, fastlenket og med en hånd kuttet av.

Drapsetterforsker Naia Thulin (Danica Curcic) blir motvillig engasjert i en ny sak, når hun har søkt seg over i jobb som skal gi henne mer tid med datteren hjemme. Etter hvert tar jobben overhånd.

Rammen rundt denne danske krimserien er så klassisk nordic noir at man nesten forventer at en viss etterforsker Sarah Lund i sin høyhalsa strikkegenser skal dukke opp rundt neste hjørne. Dette foregår til og med i et mørkt og høstlig København. At serien ikke føles som en ren gjenbruk av «Forbrytelsen»-formelen, har med drapsintrigen og en overbevisende og effektiv guffen stemning å gjøre.

Høydepunkt på NRKs nettspiller: De beste seriene på NRK

Squid Game

Sørkoreansk TV er mer enn «Maskorama»! «Squid Game» er serien som hele verden ser på Netflix, ifølge strømmegiganten selv: en dyster og makaber historie om en gruppe vanlige folk som blir lokket med en enorm pengepremie for å være med på et spill.

Deltakerne i dette spillet må huske lekene de var med på som barn for å overleve i «Squid Game»

Det viser seg at spillet består av tradisjonelle barneleker som alle har vært med på i skolegården og på lekeplassen, men i mer dødelige varianter. Deltakerne er i skvis mellom livsfare og pengene som kan løse alle deres problemer, for de er en desperat gjeng, de 456 spillerne som har meldt seg på. Et høydepunkt blant de mange sørkoreanske dramaseriene på Netflix.

Midnight Mass

Denne serien er noe av en hyggelig overraskelse, på et vis, en stillferdig fortalt og veldig lekkert filmet historie i skrekksjangeren. Overraskelsen er at den begynner som noe helt annet, et nært drama om livet på et avsides øysamfunn hvor det er lenge siden fiskerne har kommet hjem med god fangst. Hit kommer Riley hjem, preget av år i fengsel, og ikke spesielt lett til sinns.

Riley Flynn vender hjem til familien etter å ha sittet inne for drap, for å søke tilflukt og finne en ny mening med livet i denne fine og poetiske serien i den lette skrekk-genren.  Og faren hans Ed Flynn, spilles av Henry Thomas - han som spilte Elliott i «E.T.».

Dette er et religiøst og litt gammeldags samfunn hvor de troende som snakker høyest får ta mye plass, som den usympatiske Bev. Stedet preges av fraflytting og ferja som eneste forbindelse med storsamfunnet, og det som bekymrer folk mer enn dårlig fiske er den ventende stormen som tar strøm og telefon. Og over dem ruver den mest praktfulle himmelen du har sett på TV på en stund.

Sweet Tooth

Det mangler verken på dystopier og dramatiseringer av populære tegneserier på Netflix, men «Sweet Tooth» står fram som et høydepunkt i sin genre. Dette er postapokalyptisk fantasy, hvor de voksne har dødd av et livsfarlig virus, og noen barn blir født som hybrid mellom dyr og menneske. En av dem er gutten Gus, utstyrt med hjortegevir, en usedvanlig optimistisk natur og høyt utviklede sanser.

Serien er mer sympatisk sjarmerende enn dystopier flest, og vinner på det. At den har en forholdsvis både dramatisk og åpen slutt var en nedtur, inntil Netflix annonserte at denne suksessen skal få en sesong to.

Jepperd og Gus i den sjarmerende og spennende jorda-etter-pandemien-serien «Sweet Tooth» - basert på en tegneserie.


Sex Education

Den mest vellykkede tenåringskomiserien på Netflix. Gillian Anderson er fortsatt sexterapeuten som setter ut tenåringssønnen Otis med sin frie holdning til seksualitet.

Asa Butterfield og Gillian Anderson, plaget sønn og sexterapeut-mor i «Sex Education».

Dette er en inkluderende, sympatisk og morsom serie om ungdom og seksualitet. En britisk produksjon. med andre ord verken amerikansk prippenpreken eller «Porky’s»-rølp.


Den uskyldige

En TV-krim på spansk som er langt bedre enn de fleste i denne spenningssjangeren. Den foregår i Spania, men er skrevet av den amerikanske thrillerforfatter Harlan Coben og er del av en pakke-deal inngått med Netflix. De har kjøpt rettighetene til 14 av bøkene hans, og skal dramatisere dem på engelsk og andre europeiske språk.

Dette handler om Mat, en sympatisk type som havner i fengsel for uaktsomt drap som ung gutt. Ute igjen bygger han seg opp en ny tilværelse som advokat sammen med broren, og finner kjærligheten med Olivia. De skal ha barn når hun forsvinner på jobbtur til Berlin, og Mat får merkelige bilder på telefonen.

Samtidig får drapsetterforskeren Lorena et mystisk dødsfall i hendene. Dette er underholdende krim, av den typen man er glad for at det stadig er noen episoder igjen. Samtidig som man sitter der og lurer på mye.

Den straffedømte Mat har fått livet på stell når kona forsvinner sporløst på jobbreise. Det starter en underholdende og spennende historie, som er et høydepunkt i denne krimgenren.


The Crown

Den har håvet inn en haug med TV-priser, den dels virkelighetsbaserte serien om dronning Elisabeths liv som britisk regent, og familien hennes. Sesong fem er så nært opptil vår tid at rojalister har begynt å reagere, og den skildrer ekte personer og hendelser på en måte så man må minne seg selv om at dette er mer fiksjon enn dokumentar. Denne nest siste sesongen beveger seg med sakte skritt mot prinsesse Dianas dødsfall. Elizabeth Debicki er god i rollen som den ikoniske prinsessen.

«The Crown sesong 5»Kingdom

Har du sansen for zombie-serier men har sett for mye av «The Walking Dead» og alle de amerikanske spin-off-seriene kan denne koreanske Netflix-produksjonen være midt i blinken. Serien er en miks av historisk drama og zombie-sjangeren, og er en opplevelse full heftig action og spenning i det gamle Korea.

En kronprins i det koreanske riket som alt har nedkjempet to japanske invasjoner, må takle horder av udøde og korrupte ledere for å redde kongedømmet sitt.


Ring min agent!

Du trenger ikke ha vanket på Gimle kino for å falle for «Ring min agent!». Ikke kjenne veldig godt til fransk kulturliv heller. Denne franske serien har endelig fått oppmerksomheten og snakkis-statusen den fortjener – i mange land, og det er fordi den kul, morsom og særs underholdende, overlegent mye bedre enn andre showbiz-fokuserte serier som Ricky Gervais’ «Extras» eller «Entourage».

PR-agentene i sentrum må holde firmaet sitt på fote når sjefen deres dør brått og etterlater seg et kaos og med et regnskap som ikke er helt etter lover og regler.

Noen franske stjerner er lettere å kjenne igjen enn andre: Etter hvert dukker Jean Reno opp hos agentbyrået ASK.

En bonus ved serien er de franske skuespillere som spiller karikerte versjoner av sine berømte jeg – her snakker vi A-lista: Jean Reno, Juliette Binoche, Monica Bellucci … Det er bare å google de man ikke har hørt om. Dermed sørger serien for en grundig oppdatering på fransk kulturliv, kjendisliv, og fem-seks tiårs film- og TV-produksjon.

Queen’s Gambit

En Golden Globe-vinner i 2021, og en visuelt lekkert produsert og godt fortalt historie som dukket opp ut av det grå på Netflix en pandemihøst.

Anya Taylor-Joy spiller Beth, et sjakkgeni som forbløffer skråsikre gutter og gubber i flere verdensdeler i denne visuelt lekre og godt formidla dramaserien.

Fra Beth er ganske liten overrasker hun med sitt åpenbare talent for sjakkspillet, en evne som etter hvert sjokkerer det manns- og gubbedominerte sjakkmiljø hjemme i USA og etter hvert i verden utenfor under den kalde krigen på 1960-tallet. Det er ikke gitt at serien hadde blitt like fascinerende uten Anya Taylor-Joy i hovedrollen. Man trenger heller ikke skjønne det spøtt av sjakk for at dette skal være fengende og spennende.

Secret City

Australsk politisk thriller om kampen mellom stormaktene USA og Kina, og en ærgjerrig, kynisk politiker som vil gjøre Australia til en politistat for å stoppe alle mulige farer mot nasjonens sikkerhet. Og sikre sin egen posisjon.

Journalisten Harriet Dunkley (Anna Torv), en fallert tidligere hotshot i australsk presse, havner i noe muffens når hun oppdager politioppbud og et lik på en elvebredd. Uredd og med mye å bevise begynner journalisten å snuse i saken. Dette er en spennende, vellaget historie om politisk spill på flere nivå, så medrivende at de seks episodene i første sesong går fort unna.

Anna Torv og Jacki Weaver er gode i denne australske thrilleren om storpolitisk spill i det australske maktsenteret Canberra.


Vagabond

Koreansk actiondrama som går Tom Cruise og «Mission Impossible»-påfunnene hans en høy gang. Serien på 16 timelange episoder handler om stuntmannen og kampsporttøffingen Cha Dal Geon (Lee Seung-gi) og etterretningsagenten Go Hae Ri (Bae Suzy), et umake par som ikke er like tøffe, dyktige og smarte som de håper å være. Stuntmannen er ute etter å hevne seg på storkapitalens krefter som sørget for å styrte flyet hans unge nevø var om bord på, e-agenten skal prøve å både holde styr på ham og hjelpe når det gjelder – det vil si, når snikskyttere, nordkoreanske leiemordere og slåsskjemper prøver å ta livet av ham.

Stuntmann og drosjesjåfør Cha (Lee Seung-gi) får mye juling og gir mye juling i denne heftige actionthrilleren. Foto: NetflixUnorthodox

En av de klart beste seriene som er kommet på Netflix i 2020, en sterk historie som gir et sjeldent innblikk i et lukket, ekstremt religiøst samfunn. Den er basert på boka til en kvinne som forlot et ultraortodoks jødisk samfunn i USA for å starte et nytt liv i vår moderne verden, for TV laget av blant andre tyske Anna Winge – som tidligere har stått bak spiondramaet «Deutschland 83».

Ester «Esty» Shapiro rømmer til Berlin for å unnslippe et ulykkelig liv som lydig hustru i et fundamentalistisk jødisk samfunn i New York. Hun spilles Emmy- og Golden Globe-verdig sterkt og godt av israelske Shira Haas. Hennes vevre, storøyde Esty er så uskyldig og uvitende om livet i den virkelige verden, og gjør et sterkt inntrykk på sin ferd gjennom det ultrahippe Berlin.

Esty forsøker å rømme fra det fundamentalistiske lukkede miljøet i New York i «Unorthodox».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

The Umbrella Academy

Orker vi enda en serie om superhelter? Ja, det gjør vi! «The Umbrella Academy» byr på et eget univers som ikke har noe med Marvel og DC å gjøre, men er basert på en tegneserie forfattet av vokalisten i My Chemical Romance, Gerard Way.

Serien handler om sju unge helter som ikke har annet til felles enn at de ble født på samme dag, av kvinner som ikke var gravide før riene satte inn. De ble adoptert av en eksentrisk milliardær, som oppdaget at de hadde spesielle krefter. På sitt helt spesielle akademi ble de oppdratt til å bli superhelter.

De unge superheltene i Umbrella Academy, før livet, puberteten og andre dramatiske ting skjer dem.

The English Game

Oi, tenk at de spilte FA-cup i England så tidlig som i 1870-åra! Det er det første som kan slå en i møte med denne miniserien fra «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes. Her har mannen bak vår tids største kostymedrama-suksess kastet sitt blikk på fotballsporten historie – fra den gang denne sporten ikke skilte seg veldig mye fra rugbyen i spillestil og filosofi.

Det blir hard kamp mellom Fergus Suters Darwen og Arthur Kinnairds Old Etonians i FA-cupen i denne miksen av fotballhistorie og kostymedrama.

I likhet med den internasjonale mega-suksessen hans er dette matine-TV de luxe, en historie om overklasse og underklasse som er proppa full av klisjeer, av forventede hendelser og mennesketyper, men den er underholdende likevel. Serien klarer dessuten også å understreke hvorfor fotballen har vært og fortsatt er så utrolig viktig for den engelske arbeiderklassen og samfunnets underprivilegerte.Les også: De beste seriene på HBO MAXAltered Carbon

Klar for to sesonger helt speisa sci-fi-opplevelse? Dette er en framtidsvisjon i cyberpunk-sjangeren, en vill historie om udødelige mennesker, ekstreme forskjeller på fattig og gikk og IA-skapninger utstyrt med menneskelige egenskaper – ofte mer menneskelige enn sine egne skapere, skal det vise seg. I denne verden har folk blitt gjenfødt så mange ganger gjennom århundrene at de har tatt bitte litt skade av det. I framtida en gang har vi også klart å digitalisere bevisstheten vår, slik at de kan lagres på en memory-stick og lastes over i nye kunstig skapte menneskekropper – etter egne valg. Noen skal absolutt ta livet av andre uansett.

Anthony Mackie har hovedrollen som resirkulert sjel og actionhelt i «Altered Carbon».


Locke & Key»

Netflix vet å satse på ungdommen, strømmepublikummet dere for framtida, og lanserer den ene serien for ungdom etter den andre. «Locke and Key» er blant de mer gufne.

En familie har reist til hjem til røttene, for å starte på nytt, til et gammelt klassisk skummelt hus som viser seg å skjule mer enn bare røropplegg og gamle aviser i veggene. De er familien Locke, mor, to tenåringer og en yngre, særdeles oppvakt gutt, som har forlatt Seattle for å restarte livet på stedet der ungenes avdøde far kommer fra. Han døde under dramatiske omstendigheter.

De skal bo i farsslektas gamle hus, et palass i tre, som de raskt karakteriserer som skikkelig «Norman Batesk».

På familiens gamle eiendom står det en gammel brønn, av den typen man aldri, aldri skal titte ned i. Noen må selvsagt gjøre det likevel.

«Locke and Key» – irriterende guffen i flere sesonger.

The Stranger

Advokaten Adam Price (Richard Armitage) er på fotballtrening med gutta sine når en ukjent ung kvinne kommer bort til ham og sier at hun vet en hemmelighet om kona hans. Og hun vet såpass at Price konfronterer kona, som innrømmer at hun har holdt ting skjult. Den eldste sønnen i huset blir involvert i en fæl historie med en alpakka (!), samtidig som den mystiske kvinnen begynner å skremme andre i lokalsamfunnet med opplysninger de ikke ønsker fram i dagen.

En mystisk fremmed dame oppsøker folk og sier hun kjenner til hemmelighetene deres. Det er det ingen som setter pris på.

«The Stranger» er en av spenningsforfatter Harlan Cobens bestselgende romaner, og resultat av en avtale som sikrer Netflix TV-rettighetene til omtrent alt han skriver. Denne serien på åtte episoder er også mer spennende enn den første Coben-historien som Netflix bød på – «Safe», som hadde Michael C. Hall i hovedrollen som desperat familiefar på jakt etter datteren, utstyrt med en bisarr engelsk aksent.

Giri/Haji

Japansk TV-krim er ikke dagligdags på våre skjermer, og drama fra solens rike pleier å være morske, svulstige og skjebnetunge opplevelser om ære og tradisjoner. Denne BBC/Netflix-serien er en levende og underholdende variant av den klassiske bror-mot-bror-historien.

Tittelen på norsk er «Plikt/Skam» og handler om politimannen Kenzo (Takehiro Hira), som må til London for å finne bror og yakuzamedlem Yuto på rømmen. I London møter Kenzo politietterforsker Sarah – spilt av Kelly Macdonald, og Rodney, halvt japansk rentboy og narkoman – en sliten, rappkjefta karakter, en Withnail for vår tid – med en overbevisende Will Sharpe i rollen.

Japansk og britisk TV i skjønn forening i BBC-krimmen som byr på noe litt annet, i «Giri/Haji» - på norsk «Plikt/Skam».


The Kominsky Method

Michael Douglas gjør sin beste rolle siden «Falling Down», men Alan Arkin er like god i denne Netflix-komedien laget av Chuck Lorre, mannen bak blant annet «Two and a Half Men».

Michael Douglas som skuespillerveteran og skjørtejeger som kjenner på alderdommen i tre sesonger av «The Kominsky Method», den siste uten makker Alan Arkin.

Michael Douglas er Sandy Kominsky, aldrende, mislykka skuespiller og evig skjørtejeger i Los Angeles som nå driver skuespillerskole sammen med datteren. Arkin er hans beste venn, den søkkrike agentbyrådirektøren Norman Newlander. De er i godt slag begge to, men den tredje og siste sesongen var en for mye.


Les også: De beste seriene på Viaplay

Stranger Things

Netflix-serien som traff virkelig bredt og som har fått klassikerstatus. Og som vet å gjøre seg stadig mer omtalt og omdiskuterte i alle slags medier for hver sesong. I tredje sesong omfavnet serieskaperne eventyret som mikser åttitallsnostalgien i form av musikk og skrekk-sjangeren. Selv om de unge hovedpersonene nå ser mer ut som emo 20-åringer enn teenagers fra en annen æra, holder den på spenningen takket være et grusomt monster og kanskje en oppklaring for Eleven. Dessuten er Winona Ryder fortsatt med. Den dramatiske enden lover en dramatisk fortsettelse. Men etter femte runde må det vel være slutt for Hawkins-ungdommen – før skuespillerne blir gift og får seg unger selv.

Millie Bobby Brown og David Harbour, to av stjernene i «Stranger Things».


Her er de beste seriene på Amazon Prime

Black Earth Rising

En historie om rettsoppgjøret etter folkemordet i Rwanda på nittitallet høres kanskje ikke ut som tema for et underholdningsdrama, men dette samarbeidet mellom Netflix og BBC er gripende, spennende og tankevekkende. Den er det nye mesterverket fra engelske Hugo Blick, mannen bak den glimrende miniserien «The Honourable Woman», som nå sist fengslet oss med westernserien «The English».

John Goodman og Michaela Coel har hovedrollene i Hugo Blicks TV-thriller.

Michaela Coel gjør en sterk rolle som etterforskeren Kate Ashby, selv overlevende fra Rwanda og adoptert av sin advokatmor Eva Ashby. Her har hun støtte i den amerikanske familievennen og advokaten Michael Ennis, spilt av John Goodman.


Mindhunter

Serien om de første FBI-agentene som benyttet seg av profilering som arbeidsmetode er fortsatt en av de beste Netflix har laget. I sesong to har metodene til Holden Ford, Bill Tench og Wendy Carr fått mer anerkjennelse. Etterforskerne oppsøker seriemordere og psykopater fra virkeligheten, type Charles Manson, men historien som vekker mest oppsikt er en seriemordersak fra Atlanta – som er en effektiv kommentar til systembasert rasisme i amerikansk politi og samfunn.

FBI-agentene som begynte å undersøke seriemorderes psyke er en av Netflix sine store suksesser, med David Fincher og Charlize Theron på produsentsiden.


Takket være forutinntatte holdninger om hvordan folk «bare er», kunne en seriemorder ta livet av rundt 30 afroamerikanske gutter uten politiet foretak seg stort annet enn å anta at ofrene hadde rømt hjemmefra.

Derry Girls

Serien som Martin Scorsese digger! Og det er ikke uten grunn at «Derry Girls» er den mest sette serien i nordirsk fjernsynshistorie. Den fikk tre sesonger, komedien om Erin, familien og venninneflokkens liv preget av uro, britiske soldater og den stadige konflikten mellom katolikker og protestanter i Derry, eller Londonderry, basert på serieskaper Lisa McGees oppvekstminner fra 90-tallet..

Nordirsk humor på banen. En tredje sesong av «Derry Girls» skal være på vei.


Sacred Games

Serien følger den lite ansette politimannen Sartaj Singh som i motsetning til kollegaene ikke er korrupt. Han får beskjed fra den sagnomsuste gangsterkongen Ganesh Gaitonde at han har 25 dager på seg til å redde New Delhi fra en katastrofe. Sartaj står nesten alene i kampen.

«Sacred Games» - hardkokt og kul indisk krim i to sesonger.

Dette er overraskende hardkokt krim, basert på en roman, og viser at indisk drama er så mye mer enn Bollywood. Den grove munnbruken er også imponerende. To sesonger er ute.

The Good Place

Netflix er et par sesonger bak, men denne komiserien byr på Ted Danson, treffsikker komedie og moralfilosofiske punchliner. Eleanor (Kristen Bell) havner i det himmelaktige The Good Place når hun dør, til tross for at hun var en komplett egoistisk småkjeltring i live. Her blir hun mottatt av Michael, en overjordisk skikkelse (Ted Danson), og Eleanor skjønner at hun må holde det for seg selv at hun har havnet på et sted hun ikke fortjener.

The Good Place


Bodyguard

Dette thrillerdramaet utfordrer kanskje ikke sjangeren, men den er overraskende heftig og intens, en action med ekssoldat og politimann David Budd (Richard Madden) i begivenhetenes sentrum. Han blir livvakten til innenriksminister Julia Montague, en maktkåt, krigshissende politiker.

Richard Madden ble superstjerne i rollen som livvakten som havnet i et storpolitisk spill i denne serien. Etter mange år skal en fortsettelse være klar.

Jobben blir alt annet enn rutine. Her er det driv og action, som gjør «Bodyguard» medrivende nok. Nå skal det lages sesong to også.


PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: