Tv

De beste seriene på Disney+

Disney har serier og filmer fra 100 år på strømmetjenesten sin, så det er blitt en del. De kjente franchise-merkene Star Wars og Marvel er bare en del av historien.

Oversikten er basert Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.

A Murder at the End of the World

Darby (Emma Corin) har fått ry for å være sin generasjons Sherlock Holmes. Hun har etterforsket seriedrap sammen med kjæresten Bill (Harris Dickinson), når hun blir invitert til et avsidesliggende luksushotell på Island.

Darby Hart (Emma Corrin) er en amatørdetektiv i vår tid som har en unik observasjonsevne og teft, mye takket være at det at rettsmedisiner-faren har tatt henne med på åsteder og obduksjoner siden hun var ganske ung. Etter å ha skrevet en bok om en seriedrapssak hun jobbet med i lag med kjæresten Bill, blir hun invitert til et luksushotell på Island av en søkkrik filantrop og it-entreprenør. Hit har også en rekke av de de skarpeste og mest innovative i verden kommet, for å utveksle og utvikle ideer som blant annet kan redde menneskeheten fra klimakrisen.

De har ikke vært lenge på stedet før noen dør, og Darby er alene å mene at det er begått et drap. Dette er en klassisk krim i moderne og tidsriktig innpakning, med et godt cast i skuespillere som Clive Owen, Joan Chen, Alice Braga og Emma Corrin.

Reservation Dogs

Livet i reservatet der det ikke skjer absolutt noen ting er en tilværelse akkurat så utfordrende for rastløse tenåringer som det høres ut. Bear og vennegjengen klarer seg best de kan med sin egen form for ungdomsopprør, gjøre småbrekk, respektere besteforeldre og ellers forsøke å ikke bli like resignerte som noen av deres foreldre er.

Det ble tre sesonger av denne serien med og laget av av amerikanske urfolk, et laid back drama med mørk og absurd humor og dødsforaktende stahet mot omgivelser og omstendigheter de lever under.

Tredje og siste sesong av briljante «Reservation Dogs» ankommer Disney+ i løpet av sommeren: Med Lane Factor 
i rollen som Cheese,  D’Pharaoh Woo-A-Tai i den sentrale rollen som Bear og Paulina Alexis som Willie Jack.

I sesong en er det drømmen om California som driver ungdommene, i sesong to er det foreldregenerasjonen deres handler en del om, og sesong tre byr på tilbakeblikk til hva urfolk har måttet tåle av de hvite opp gjennom. En særs god, rørende og eiendommelig sjarmerende dramaserie, kommer med fortellergleden og den upolerte finishen til god indie-film.

Culprits

Familiemannen Joe (Nathan Stewart-Jarret) blir innhentet av fortida og må kjempe for livet i denne spennende engelske kupp-thrilleren. Noen tar livet av hans gamle kollegaer, noe som gjør at han får litt andre ting å tenke på enn å kjøre ungene til skolen.

Engelske Joe lever i USA med mann og to barn når han begynner å ane at fortidas mørke hemmelighet er i ferd med å innhente ham. Noen tar livet av hans gamle kollegaer fra år tilbake, og han skjønner at han må begynne å forberede seg på det verste. Samtidig må han takle mer hverdagslige utfordringer i sin nye hverdag også. Å kontakte politiet for hjelp, er det siste han kan gjøre. «Culprits» er engelsk kuppthriller med alle de rette ingredienser, og er en underholdende og spennende thriller som gjerne vil være litt spektakulær i stilen, med blant annet en iskald Gemma Arterton på rollelista.

The Bear

En av de beste nyere seriene på Disney+ - og fra amerikansk TV i det hele tatt, en umiddelbar og intens opplevelse med en svett og uutholdelig pressa kjøkkensjef i hovedrollen. Handlingen foregår i hovedsak på et i utgangspunktet lurvete restaurantkjøkken i Chicago. Og glem søskenkranglinga i «Succession», Carmy og familien gjør mer inntrykk.

Sesong to av chef-dramaet «The Bear» er her, under ett år siden serien skapte furore. Jeremy Allen White har hovedrollen som den alltid pressa Carmen «Carmy» Berzatto. Ayo Edebiri spiller kollega Sydney Adamu.

Jeremy Allen White spiller Carmy, en kokk i Michelin-klassen som må ta over det slitne, skakkkjørte spisestedet som storebror drev da han brått og uventet tok sitt eget liv. Nå må Carmy hanskes med en restaurant på felgen, et personale på kjøkkenet som motsetter seg den minste forandring, en sjalu og ustadig fetter, og sørge for å holde butikken gående med så lovlige metoder som mulig. Sesong to er like mye gourmet-drama som førsteretten, men spørsmålet om Carmy egentlig er kommet over tapet av storebroren.

Justified: City Primeval

Litt gråere i håret enn før, men han er like kul som han er nådeløs mot lovbryterne,  Timothy Olyphant er tilbake som Raylan Givens i denne frittstående oppfølgeren i «Justified»-serien.

US Marshal Raylan Givens kan tas i mot med åpne armer, for denne serien er et overbevisende og underholdende comeback. Den tøffe marshalen må håndtere en ny psykopat av en bad guy, i Detroit denne gangen. Samtidig har han en utfordring til å takle - tenåringsdatteren på 15 som med rette føler seg oversett av faren, og ikke gjør hverdagen eller den risikofylte jobben noe enklere.

Her går det i kule replikker, kalde blikk og risikable situasjoner, og mye avvæpnende humor, og serien vet å hinte til at neo-western er blitt kult siden sist Timothy Olyphant var å se med cowboyhatt. Det er jo ikke tilfeldig at «Yellowstone» nevnes her, når to damer snakker om hva de kunne tenke seg å gjøre med Kevin Costner.

Only Murders In The Building

Amatørdetektivene Oliver, Mabel og Charles kaster seg over mordgåter i den veldig underholdende krimdramahumorserien «Only Murders in the Building».  Sesong tre i serien med Martin Short, Selena Gomez og Steve Martin er ute nå.

Steve Martin er morsom igjen, og i god form i denne krimkomedien, hvor han får godt selskap av komiker-kompis Martin Short og Selena Gomez. De tre oppdager at de er ivrige lyttere av den samme true crime-podkasten, og bestemmer seg for å leke detektiver selv når det skjer et mord i den luksuriøse Manhattan-bygården de bor. De har ikke all verdens til felles, bortsett fra storbylivets ensomme tilværelse, men blir gode venner etter hvert – Charles, Oliver og Mabel.

Gannibal

Politimannen Daigo blir sendt ut på landsbygda med sin lille familie, og han havner i et mareritt når han begynner å etterforske den lokale klanen.

En politimann som er for brutal i tjenesten blir degradert og sendt på jobb ute på den japanske landsbygda. Der forsvant den forrige politimannen bare sporløst en dag, og betjent Agawa lærer snart på den harde måten at her er det en lokal klan som har sine egne lover og regler. Ryktene sier dessuten at de liker å spise mennesker, men det skremmer ikke helten i dette japanske horrordramaet fra å stoppe dem. En besluttsomhet som kona og datteren hans skal få merke.

Will Trent

Hovedpersonen har hatt en tøff barndom på hjem, han er dyslektiker og utstyrt med sterkere sanser enn de fleste. Politimannen Will Trent er også den mest upopulære mann i Atlanta-politiet etter at han avdekket en haug med korrupte kollegaer. Han er en «rat snitch traitor», i følge taggingen som kollegaene dekker bilen hans med.

Will Trent (Ramon Rodriguez) er en ny politiserie med en spesiell fyr i hovedrollen, og hvor alle snakker så røft og har så mange personlige problemer som det lov å ha i en serie laget for amerikansk lineær-TV.

Det forhindrer ikke Will Trent (Ramon Rodriguez) fra å løse mordsakene de andre ikke klarer, for han er intuitiv og skarp. Dette er så røft og frekt som en produksjon på amerikansk lineær-TV får lov til å være, og god på strømming også.

The Muppets Mayhem

Morsommere enn på 70-tallet? Denne spin off-serien om husbandet fra The Muppet Show - The Electric Mayhem Band er så morsom at du kan fort bli en ekte Mayhead selv.

Plutselig var de på skjermen igjen, Animal, Lips, Zoot, Dr. Teeth og resten av bandet, det slække husorkesteret fra The Muppet Show som nå står - så vidt - på egne bein. Det er plateselskap-assistenten og musikk- og vinylentusiast Nora (Lily Singh) som oppdager at gruppa aldri har spilt inn albumet de fikk forskudd på - en gang de for flere tiår siden bare skulle gjøre en turne først. Den turneen avsluttet de aldri, litt sånn Grateful Dead-aktig, men nå må til pers og inn i studio. Det blir ikke enkelt.

The Good Mothers

Italiensk mafia-drama som forteller en annen historie - om kvinnene som lever under mafiafamilienes mannlige åk, og om en trio som våget å samarbeide med politiet for å nedkjempe dem.

Mafiadrama basert på virkelige hendelser: «The Good Mothers» handler om tre modige kvinner i Calabria som samarbeidet med politiet for å stoppe mafia-organisasjonen 'Ndrangheta.

«The Good Mothers» blir ikke mindre sterk og rystende, med tanke på at den er basert på en sann historie. Den følger tre kvinner en mafiaklan forskjellige aldre som politiet begynner å overvåke - etter å ha feilet i jakten på de mannlige lederne i en familie i Calabria i mange år. Kvinnene får forskjellige personlige motiv for å bistå politiet i etterforskningen, med livet på spill. En viktig historie, og drama i sterk kontrast til all familiekosen på Disney+.

Extraordinary

En umiddelbar klassiker blant superheltkomediene, er denne serien blitt kalt, for nå har amerikanske TV-kritikerne oppdaget denne britiske serien også. Den handler om Jen (Emma Moran) på 25, en single, blakk irsk og ulykkelig dame i London. Årsaken er at hun lever i en verden hvor alle får sin personlige superkraft når de fyller 18, men Jen har fortsatt ikke fått sin. Noe alle minner henne på hele tida.

Jen (til venstre) er lovlig seint utviklet i en verden hvor alle får en personlig superevne når de fyller 18. Hun er blitt 25, og ingenting har skjedd. Her med bestevenninna og moren.

Venninna Carrie kan kanalisere de døde, en annen i kollektivet kan spole tida noen minutter tilbake, og overalt rundt henne flyr det folk, her er den frustrerte fyren som kan gi orgasme ved berøring - sin nærmeste slekt inkludert - noen er usynlige, andre er formskiftere. Serien er komiker Emma Morans egenskapte verk, og den er absurd, overraskende og noe av det morsomste på Disney+ på lange tider.


Andor

En Star Wars-serie som er bedre enn «The Mandalorian»! Historien om Cassian Andor og hans vei fra å være en innbitt overlever til å bli opprørshelten i kampen mot Imperiet i filmen «Rogue One» er den gråeste og mest gripende i Star Wars-universets etter hvert mangfoldige katalog. Dette er scifi med realistiske og menneskelige karakterer, som til og med har sex og går på do.

Luthen Rael (Stellan Skarsgaard) og Cassian Andor (Diego Luna) gjør sitt i kampen mot imperiet i «Andor»

De er livredde og bleke, knuget av imperiets nådeløse framferd. Her får også keiserens offiserer og lakeier mye oppmerksomhet, slik at de er mer enn bare sinte uniformerte kvinner og menn i kulissene. Her makter Diego Luna å gjøre sci-fi-operaen til mer av en eksistensiell greie, når han gjentar rollen som Cassian Andor.

Mr Inbetween

Tre sesonger australsk dramakomedie som er absolutt må-se-TV! Ray Shoesmith er eks-soldat og alenefar som jobber som dørvakt, fikser og leiemorder på si. Dette foregår i en støvete søvnig australsk forstad ett sted, med mange småkjeltringer og andre uten sperringer for vold og drapsforsøk. Rays hverdag er uforutsigbar, og temmelig farlig til tider, men hovedpersonen har det med å møte ett og alt med et «fair enough!».

Leiemorder, torpedo og alenepappa Ryan (til venstre) har forskjellige utfordringer på jobb og hjemmeplan i den australske serien som fortjener et stort publikum. Sesong tre av «Mr Inbetween» er i gang på HBO Nordic.


Atlanta

De fire sesongene av Donald Glovers banebrytende serie er endelig her, etter mye pandemi-om og men. Dette er serien som overrasker og underholder, kommenterer og konfronterer holdninger og mekanismer i samfunnet, byr på tankevekkende innfallsvinkler og plenty absurd humor.

«Atlanta» fikk fire sesonger, og gode ble de. Her er hovedrolleinnehaver Donald Glover - Earn Marks - og Zazie Beetz i rollen som kjæresten/eks-kjæresten/hvem vet - Van.

Noen fortellinger her er bare – rare, men interessante også. Her kommer det en episode som følger manager Earn (Donald Glover), artisten og fetteren Paper Boi og entouraget deres på vei opp og fram i livet. Liam Neeson dukker opp i tidenes gjesterolle - som seg selv - i en episode.

Under The Banner Of Heaven

En sjeldent god true crime-serie med Andrew Garfield i hovedrollen som detektiv Jeb Pyre. Han er politi i Utah, i mormonerbelte, og tilhører sekten selv, er gudfryktig som få og har en indoktrinert respekt for de eldre og reglene som definerer liv og leveregler i ett miljø som dette.

Etterforskerne Bill Taba (Gil Birmingham) og Jeb Pyre (Andrew Garfield)  får et drap i hendene, som fører dem rett inn i det religiøse samfunnet Pyre er del av.

Han og kollega Bill Taba (Gil Birmingham) som på ingen måte er mormoner og veldig opptatt av å følge de uskrevne regler i dette samfunnet, får i hendene et brutalt på en kvinne. En veldig lavmælt og intens serie.

Ms. Marvel

Serien om den første muslimske superhelten i Marvel-universet er en tenårings-komedie iblandet action og mystikk, som sammenlignet med de siste filmene og TV-seriene de siste par årene er et friskt og velkomment innslag, en morsom og underholdende historie med en entusiastisk type i hovedrollen. Kamala Kahn (Iman Vellani) er Captain Marvel-fanen over alle som får egne krefter via en magisk familie-eiendel.

Tenåringen Kamala Khan (Iman Vellani) fra Jersey må takle sine nye superevner, superhelt-jagende myndigheter og overnaturlige krefter i den underholdende superheltserien «Ms. Marvel». Helten er tilbake i kinofilmen «The Marvels»

Ms. Marvel får mange ting på bordet på en gang - så som en horde overnaturlige typer som ikke vil henne og menneskeheten særlig vel, myndighetenes superhelt-jagende byrå og sånt som at hun må holde det for seg selv at det er jo hun som er den nye, mystiske helten som alle på skolen digger. Nå er hun tilbake i aksjon med forbildet Captain Marvel på film også.


Vigil

Ingen serie har hatt så mange seere på BBC på 2020-tallet som denne krimmen, og det har nok å gjøre med at den er over gjennomsnittet spennende.

Etterforsker Amy Silva (Suranne Jones) må ned i ubåt og bli med på tokt for å etterforske et dødsfall om bord. Kombinasjonen krim og ubåt gjør «Vigil» til en sjelden spennende krimopplevelse

Etterforsker Amy Silva (Suranne Jones) bli med ned ubåten ned i dypet når en offiser dør om bord. Det er mange som ikke ønsker en etterforskning, enten de er på land eller under vann, så det begynner etter hvert å haste for etterforskerne å, ehem, komme til bunns i mysteriet. Kul, klaustrofobisk krim som klarer seg på dypt vann.

Hawkeye

Den mest sjarmerende superhelten i Avengers- og den mest menneskelige av den også – er den motvillige hovedpersonen i denne historien, som egentlig er en lanseringsplattform for etterfølgeren hans, Kate Bishop. Hun er en topptrent kampsportutøver of mester med pil og bue, en uredd og handlekraftig type som bestemte seg for å bli superhelt selv da hun så Hawkeye i aksjon som liten.

Gamle Hawkeye (Jeremy Renner) får selskap av etterfølgeren sin Kate Bishop (Hailee Steinfeld) i Marvel-serien som er like mye julefilm som den er superhelteventyr.

«Hawkeye» er en munter affære, akkurat som den er en litt absurd miks av Marvel og Disney, superhelteventyr og amerikansk julefilm type «Die Hard». Historien vever seg godt inn i Avengers-universet, samtidig som serien lanserer opptil flere figurer som vil dukke opp i seinere filmer og serier. Fiffig franchise-triks som fortsatt fungerer.

Deep State

Klassisk spiondrama som Disney fikk med på lasset når de kjøpte hele Fox-selskapet. Mark Strong er Max, en hardhaus av en veteran fra britisk etterretning, som har gjemt seg unna med kone og barn i Frankrike når han blir oppsøkt av gamle sjefer i MI6. Det har skjedd noe i Teheran som gjør at Max mot sin vilje må ut i felten, og er snart involvert i dødelige saker som involverer USA og Iran. En klassisk spion-i-klemme-situasjon, men en spennende en. Sesong to handler om en amerikansk agent som havner i skuddlinjen, spilt av Walton Goggins – kjent fra blant annet «Justified».

Mark Strong er handlekraftig MI6-veteran som må ut i felten igjen i denne høyst brukbare spionthrilleren.Loki

Han er sleip og egenrådig, spydig og livsfarlig, og en av de mest populære figurene i Marvel-universet. Og det forklarer hvorfor Loke har fått sin egen TV-serie i Marvel Cinematic Universe. Loke, guden for svik og alskens fandenskap, skulle egentlig bli tatt av dage i Thor-film nummer to, men det reagerte testpublikum så negativt på at Marvel-gudfar Kevin Feige ombestemte og lot ham få være med videre.

Neste attraksjon på Disney+ er TV-serien om «Loki», den første av en rekke nye Marvel-serier som skal få flere til å velge Disneys strømmer framfor Netflix og de andre.

Dermed har skuespiller Tom Hiddleston spilt den amerikaniserte versjonen av Loke i over ti år, en karakter han har gjort til sin egen siden debuten i «Thor». Loki klarer seg godt uten Thor og Odin, selv om han roter seg inn i en alvorlig tidskarusell, blir arrestert, møter en ny mektig motstander i tidsbyrået TVA. De får tak i ham, og har ikke tenkt å la ham slippe lett unna. Tidskaoset fortsetter i sesong to.

Falcon and the Winter Soldier

De er en morsom duo, de to gamle partnerne til Captain America – Falcon og Winter Soldier, som fortsetter kampen mot nye fiender og trusler i en verden etter «the blip». De er ikke bestevenner, men kjemien mellom de to er en del av underholdningen ved historien. Flere gamle bekjente fra Avengers-filmene stikker også innom.

Anthony Mackie og Sebastian Stan har fått for lite kred i rollene som Sam Wilson/Falcon og Bucky Barnes/Winter Soldier, men i sin egen serie får de vise hva de er gode for.

Dette er en buddy-action med to gode skuespillere i Anthony Mackie og Sebastian Stan og en historie som er en spennende og morsom videreføring av Avengers-universet, som i løpet av de første episodene byr på akkurat nok overraskelser, humor, vidd og spennende øyeblikk til at man ser fram til resten av historien.

The Mandalorian

TV-serien som har begge beina solid planta i det gamle, klassiske Star Wars-universet går de siste filmene som har kommet på kino en høy gang. Serien handler om Mando, The Mandalorian, en kriger og ensom dusørjeger som ter seg som om han er med i en klassisk westernserie. Den kuleste Star Wars-avleggeren til «Andor» kom. Pedro Pascal spiller mannen som aldri kan ta av seg hjelmen i offentlighet.

Den djerve og kompromissløse Mando og hans lille følgesvenn utgjør stor underholdning i «The Mandalorian».


Sjekk TV-tips våre andre strømmeoversikter her: De beste seriene på Netflix

WandaVision

Den første TV-serien fra et nytt kapittel i Marvel-universets mange historier har vakt oppsikt all den tid handlingen synes mer opptatt av å være en hyllest til den amerikanske TV-seriehistorien enn å være en typisk actionpreget heltehistorie hvor de gode må stoppe de onde. Dette handler om Wanda og Vision, som uten å helt skjønne hvorfor finner seg selv som et ektepar i lykkelige omstendigheter bosatt i en hvitgjerdet amerikansk forstadsidyll.

Wanda og Vision, Avengers-heltene som ikke vet helt om de er i paradis eller i trøbbel. The Walt Disney Company

I denne leken med TV-sjanger er spørsmålene flere enn svar, og det eneste irriterende med den er at serien er lovlig kort, med bare ni episoder – som er så korte at den som klarer å vente og se flere episoder på en kveld får den beste seeropplevelsen.

Daredevil

Marvel-helten som har fått nytt liv etter at han dukket opp i den siste Spider-man-filmen og i serien om She-hulk. Nå kan du se den beste serien fra samarbeidet mellom Netflix og Marvel.

Charlie Cox i rollen som Marvel-helten Daredevil, i høydepunktet av seriene i superheltgenren på Netflix.

Den blir skikkelig bra når Kingpin (Vincent D’Onofrio) dukker opp i sesong tre, for alle gode superserier trenger en superskurk. Kingpin har også begynt å røre på seg igjen – «Hawkeye».

The Simpsons

Gamle og nye fans av den gule familien fra Springfield kan se igjen alle så nær som den siste sesongen som til nå er laget av denne satiriske komiserien. Her er det 33 sesonger og over 600 episoder å kaste seg over. (Disney+ i Norge ligger en sesong bak USA.)

Seriens storhetstid var de første ti årene den ble laget, på 1990-tallet. Dette er serie det er populært å mene var klart best før, men her er det faktisk mye elegant satire og bra komedie i hver eneste sesong.

Familien Simpson - gode for underholdning, morsomme vitser og treffsikker satire i over 30 sesonger.

I årenes løp har tegnefilmserien vunnet 34 Emmy-priser, gjort Bart og Homer til amerikanske ikoner og ertet på seg myndighetene i opptil flere land der familien Simpsons med årene har vært på ferie. Det ble som seg hør og bør grundig omtalt i norske medier da Homer Simpson i 2009 møtte en gruppe nordmenn og fikk et tøft møte med akevitten.

The Muppet Show

De var store TV-stjerner på 1970-tallet, Kermit, Miss Piggy, Animal og gjengen, men denne første show-utgaven av de populære magnetene har glimret med sitt fravær fra internett inntil nå.

Her er gjensyn med alle store 70- og 80-tallsstjerner gjennom fem sesonger «The Muppet Show»: Elton John, Liberace, Steve Martin, Johnny Cash, Danny Kaye, Harry Belafonte, Diana Ross, Alice Cooper, Debbie Harry, Arlo Guthrie, Mark Hamill med selskap av Chewbacca, R2-D2 og C-3PO i et sjeldent musikalnummer …

«The Muppet Show» er ute på Disney+ med de fem sesonger av den første serien og en rekke filmer.

Disney+ inkluderer en haug med amerikanske serier vi så lineær-TV for ett og ti tiår siden. Vi nevner i fleng: «Criminal Minds», «Grey’s Anatomy», «Frustrerte Fruer», «Alias», «Prison Break», «Modern Family», Buffy, the Vampire Slayer», «How I Met Your Mother», «Bones»,« 24», «Lost», «Scrubs», «Cougar Town», «Sons of Anarchy», «Mayans».


Mer fra Dagsavisen