Tv

De beste seriene på Disney+

Disneys nye strømmer har begynt å fylle på med nye gode serier, men har desto mer av kjent og populær underholdning samlet på et sted. Som alle filmklassikerne. Oversikten oppdateres jevnlig.

Bilde 1 av 3


Hawkeye

Den mest sjarmerende superhelten i Avengers- og den mest menneskelige av den også - er den motvillige hovedpersonen i denne historien, som egentlig er en lanseringsplattform for etterfølgeren hans. Det svekker ikke underholdningsopplevelsen i det hele tatt, for hun som skal overta Hawkeyes plass i det stadig utvidede Marvel Cinematic Universe er også en mer menneskelig heltefigur. Kate Bishop er en ung topptrent kampsportutøver, en uredd og handlekraftig type som bestemte seg for å bli superhelt selv da hun så Hawkeye i aksjon som liten jente. Dette var under angrepet på New York der Hawkeye og resten av Avengers kjempet mot Loke og den utenomjordiske horden som skulle invadere jorda. Før hun treffer på Hawkeye, som er på juleferie med familien i New York, roter hun seg bort i et drap og en forbryterbande og noe som involverer Hawkeye selv, eller Clint Barton, som han helst vil være omtalt som nå. Han er fortsatt preget av skjebnen til Black Widow i «Avengers: Endgame» og dramatikken han har følt på huden de siste årene, og vil helst legge heltefaktene bak seg.

Gamle Hawkeye (Jeremy Renner) får selskap av etterfølgeren sin Kate Bishop (Hailee Steinfeld) i Marvel-serien som er like mye julefilm som den er superhelteventyr.

Superserien foregår i jula, noe som skaper julestemning også, så dette er serien man får mest ut av å se i desember. «Hawkeye» er en munter affære, akkurat som den er en litt absurd miks av Marvel og Disney, superhelteventyr og erke-amerikansk julefilm, med et tydelig snev av «Die Hard» og «Dødelig våpen» – noe som teller i positiv forstand. Historien vever seg godt inn i Avengers-universet kjent fra filmene. Samtidig er dette såpass Disney-julete og familievennlig at handlingen inkluderer en pjuskete hund som Kate adopterer. Serien insisterer på å skape julefilmstemningen av amerikansk type, med de klassiske gamle amerikanske julesangene som stemningssetter. Grepet fungerer godt det, og gir serien noe ekstra, all den tid dette er ment som en avslutning av en helts karriere og lanseringsverktøyet for en ny.Reservation Dogs

En av høstens snakkiser på dramafronten, og det er helt på sin plass. Den er en opplagt, respektløs, mørk humoristisk og veldig sjarmerende serie om, av og med amerikanske urfolk som lever med og uten ambisjoner i et forsoffent reservat i Oklahoma. De mest ambisiøse er de fire ungdommene Bear, Elora, Willie Jack og Cheese.

De liker å framstille seg som rebelske, reservatets gjeng, og som gjør hva de kan for å tjene penger til å oppnå den store drømmen - komme seg unna reservatet og flytte til det forjettede land – California. For å få pengene til det må de stjele og trikse, samt sørge for å lure Big - den ikke altfor årvåkne lokale lovens håndhever.

Den beinharde kvartetten som vil gjøre alt for å komme seg til California, inkludert å selge potetgullet de har rappa på svartebørs: Willie Jack (Paulina Alexis), Elora Danan Postoak (Devery Jacobs), Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai) og Cheese (Lane Factor).

Men uansett hvor sinte og tøffe i trynet de fire ungdommene – som åpenbart har sansen for Quentin Tarantinos gjennombruddsfilm «Reservoir Dogs», er de ikke tøffere enn at får dårlig samvittighet når de ser konsekvensen av tyveraidene. De må også takle en konkurrerende gjeng som dukker opp, og som ydmyker kvartetten med en drive by-skuddveksling, i form av et paint gun-angrep.

Serien er en unik TV-produksjon all den tid er laget og skrevet av urfolk også, blant annet serieskaper og dokumentarist Sterlin Harjo, men den er høstens må-se-serie fordi den er svært morsom. Det skyldes nok ikke minst at Harjo har den newzealandske Oscar-vinner og TV-skaper Taika Waititi («Jojo Rabbit», «What We Do in the Shadows», «Thor: Ragnarok») med på laget.

Sammen har duoen sørget for høstens beste gapskratt, som ifølge Harjo er full av humoren som amerikanske urfolk har overlevd på gjennom århundrer av de hvite og amerikanske myndighetenes overgrep og maktmisbruk. Serien byr på plenty av popkulurelle referanser, samt en gammel kriger som dukker opp som Bears spirituelle rådgiver – spilt av komiker Dallas Goldtooth– som ikke er helt overbevisende når han påstår at han personlig var nær ved å få tatt selve general Custer under slaget ved Little Big Horn.

Deep State

Klassisk spiondrama og en brukbar thriller som Disney fikk med på lasset når de kjøpte hele Fox-selskapet. Mark Strong er Max, en hardhaus av en veteran fra britisk etterretning, som har gjemt seg unna med kone og barn i Frankrike når han blir oppsøkt av gamle sjefer i MI6. Det har skjedd noe i Teheran som gjør at Max mot sin vilje må ut i felten, og er snart involvert i dødelige saker som involverer USA og Iran. Han er usikker på hvem som er til å stole på og hvem som er forrædere. At kona ikke vet om fortida hans, gjør ikke ting lettere. En klassisk spion-i-klemme-situasjon, men en spennende en. Sesong to handler om en amerikansk agent som havner i skuddlinjen, spilt av Walton Goggins - kjent fra blant annet «Justified».

Mark Strong er handlekraftig MI6-veteran som må ut i felten igjen i denne høyst brukbare spionthrilleren.

Only Murders In The Building

Steve Martin er morsom igjen, og i god form i denne krimkomedien, hvor han får godt selskap av komiker-kompis Martin Short og Selena Gomez. De tre oppdager at de er ivrige lyttere av den samme true crime-podcasten, og bestemmer seg for å leke detektiver selv når det skjer et mord i den luksuriøse bygården de bor i på Manhattan. De har ikke all verdens til felles, bortsett fra storbylivets ensomme tilværelse, men blir gode venner etter hvert - Charles, Oliver og Mabel. At serien etter hvert forteller om deres personlige liv, tilfører komedien et snev av alvorlig drama også, noe som bare gjør serien mer sjarmerende og tiltalende. Serien som Steve Martin har vært med på skrive manus til, er en av høstens høydepunkt. Nå er det også klart at serien er fornyet med en sesong to.

Selena Gomez, Martin Short og Steve Martin morer og sjarmerer i komikrimdramaet «Only Murders In The Building».


Loki

Han er sleip og egenrådig, spydig og livsfarlig, og en av de mest populære figurene i Marvel-universet. Og det forklarer hvorfor Loke har fått sin egen TV-serie i det pågående MCU – Marvel Cinematic Universe. Loke, guden for svik og alskens fandenskap, skulle egentlig bli tatt av dage i Thor-film nummer to, men det reagerte testpublikummet så negativt på at Marvel-gudfar Kevin Feige og gjengen hans ombestemte seg tvert og lot Thors urokråke av en halvbror få være med videre.

Neste attraksjon på Disney+ er TV-serien om «Loki», den første av en rekke nye Marvel-serier som skal få flere til å velge Disneys strømmer framfor Netflix og de andre.

Dermed har skuespiller Tom Hiddleston spilt den amerikaniserte versjonen av den norrøne guden fra Åsgård i ti år, en karakter han har gjort til sin egen siden debuten i «Thor». Loki klarer seg godt uten Thor og Odin, selv om han roter seg inn i en alvorlig tidskarusell, blir arrestert, møter en ny mektig motstander i tidsbyrået TVA. De får tak i ham, og har ikke tenkt å la ham slippe lett unna. Historien skal fortsette i en sesong to.


War of the Worlds

En fransk-amerikansk TV-versjon av H.G.Wells historie klassiske - den første science fiction i litteraturen - er ute med sesong to nå, med blant annet Daisy Edgar-Jones fra «Normal People» og Gabriel Byrne i noen av de store rollene, i selskap med engelske og franske skuespillere. Dette er sommervennlig tidtrøyte i form av en dyster og mindre actionpreget versjon hvor menneskeheten invaderes av utenomjordiske vesener. Handlingen foregår i England og Frankrike, i storbyer, på landet og i de franske alper, hvor familier og små grupper av overlevende må takle høyteknologiske commando-vesener som er kommet for å utrydde menneskeheten og overta jorda. For å klare seg må de overlevende først skjønne hva som de står overfor, ta seg fram i øde byer hvor de fleste er drept av en mystisk høyfrekvens-puls og for enhver pris unngå å komme ut for mystiske skapninger som ikke viser noen nåde.

Lea Drucker spiller den franske forskeren Cathrine Durand, som gjemmer seg for invaderende romvesener i de franske alper.

Dette er en nedpå, spennende og gripende TV-serie, som er langt unna de amerikanske action-pregete sci fi-eventyrene vi er vant til. Laget av Studio Canal og Fox.


Falcon and the Winter Soldier

De er en morsom duo, de to gamle partnerne til Captain America - Falcon og Winter Soldier, som fortsetter kampen mot nye fiender og trusler i en verden etter «the blip». De er ikke bestevenner, men kjemien mellom de to er en del av underholdningen ved historien. I likhet med Wanda-serien inkluderer også denne nye figurer og aspekter fra denne verden, samt flere gamle bekjente fra Avengers-filmene i løpet av de første episodene. Etter at episode tre pågikk et sted omtalt i X-men-seriene har gitt mange tro på at det kan dukke opp mer fra denne grenen av Marvels superheltunivers i denne serien framover.

Anthony Mackie og Sebastian Stan har fått for lite kred i rollene som Sam Wilson/Falcon og Bucky Barnes/Winter Soldier, men i sin egen serie får de vise hva de er gode for.


Dette er en mer tradisjonell buddy-action med to gode skuespillere i Anthony Mackie og Sebastian Stan og en historie som er en spennende og morsom videreføring av Avengers-universet, som i løpet av de første episodene byr på akkurat nok overraskelser, humor, vidd og spennende øyeblikk til at man ser fram til resten av historien. Og den nye Captain America er akkurat en så lite kul og anstendig type at man kan skjønne Falcon og Winter Soldiers (håpløst navn, forresten) antipatier. Det er gøy at disse to stadig bruker tida på å snakke om Marvin Gayes mer ukjente soundtrack-plate «Trouble Man».


The Mandalorian

TV-serien som har begge beina solid planta i det gamle, klassiske Star Wars-universet går de siste filmene som har kommet på kino en høy gang. To sesonger har serieskaper Jon Favreau laget til nå av serien, før Disney visstnok har satt serien på pause for å lage en beslektet serie om dusørjegeren Boba Fett. Han dukker opp her også, men serien handler om Mando, The Mandalorian, en kriger og ensom dusørjeger som ter seg som om han er med i en klassisk westernserie. Serien byr på en liten Yoda-aktig type også, og som Mando motvillig må ta seg på turene sine rundt i galaksen. Det er ikke overraskende at serien har vakt stor begeistring blant Star Wars-fans og kritikere.

Den djerve og kompromissløse Mando og hans lille følgesvenn utgjør stor underholdning i «The Mandalorian».


Sjekk TV-tips våre andre strømmeoversikter her: De beste seriene på Netflix

WandaVision

Den første TV-serien fra et nytt kapittel i Marvel-universets mange historier har vakt oppsikt all den tid handlingen synes mer opptatt av å være en hyllest til den amerikanske TV-seriehistorien fra de første sitcom-seriene gikk, mer enn å være en typisk action-preget heltehistorie hvor de gode må til pers mot de onde. Dette handler om Wanda og Vision, som uten å helt skjønne hvorfor finner seg selv som et ektepar i lykkelige omstendigheter bosatt i en hvitgjerdet amerikansk forstadsidyll.

Wanda og Vision, Avengers-heltene som ikke vet helt om de er i paradis eller i trøbbel. The Walt Disney Company

Litt etter litt aner de at noe er muffens, samtidig som amerikanske spesialtjenester nærmer seg stedet de bor. I denne leken med TV-genre er spørsmålene flere enn svar, og det eneste irriterende med den er at serien er lovlig kort, med bare ni episoder - som er så korte at den som klarer å vente og se flere episoder på en kveld får den beste seeropplevelsen.

Big Sky

Denne spenningsserien er en av få serienyheter på amerikansk TV preget av koronatidene, nå også tilgjengelig for norske seere på strømming. Dette er småbydrama, hvor en privatdetektiv og partneren hennes tar jobben med å spore opp to tenåringssøstre som er sporløst forsvunnet og fryktet kidnappet. Vel vitende om at flere unge kvinner - de fleste av dem prostituerte som jobber på trailersjåførenes rasteplasser - har forsvunnet uten spor det siste åre, får etterforskerne det travelt med å finne spor.

Privatdetektiv Cassie Dewell og eks-politi Jenny Hoyt får det travelt når de etterforsker en mulig kidnapping i Montanas ødemarker.

Dette foregår i et en idyll av en villmark i Montana, men noen erfarer at det å stoppe på rasteplasser langs disse øde motorveiene ikke er spesielt smart gjort. Serien har fått sånn passe anmeldelser i USA, men den er spennende nok til en kveld med fråtsing - når det er nok episoder av den på plass. Serien er skapt av David E. Kelley, mannen bak de nyere «The Undoing» og «Big Little Lies», og gamle klassikere som «Boston Legal» og «Ally McBeal».


The Simpsons

Gamle og nye fans av den gule familien fra Springfield kan se igjen alle så nær som den siste sesongen som til nå er laget av denne satiriske komiserien. 31 sesonger med Homer, Bar, Marge og de andre er kanskje vel mye, i den forstand at det er over 600 episoder å kaste seg over. Seriens storhetstid var de første ti årene den ble laget, på 1990-tallet, men humoren tidvis satirisk skarplada til langt utpå 2000-tallet også. Dette er også serien som det er populært å klage på, men her er det faktisk mye elegant satire og oppegående humør også i de nyeste sesongene.

Familien Simpson - gode for underholdning, morsomme vitser og treffsikker satire i over 30 sesonger.

I årenes løp har tegnefilmserien vunnet 34 Emmy-priser, gjort Bart og Homer til amerikanske ikoner på hvert sitt vis og ertet på seg myndighetene i opptil flere land der familien Simpsons med årene har vært på ferie, for måten land og folks særegenheter er blitt presentert i serien. Det ble som seg hør og bør grundig omtalt i norske medier da Homer Simpson i 2009 møtte en gruppe nordmenn og fikk sitt første - tøffe - møte med akevitten.Med Disney+ Star på plass er også Matt Groenings neste satsing, den tidvis veldig skarpladete framtidsvisjonen i 10 sesonger å se her.

The Muppet Show

De var store TV-stjerner på 1970-tallet, Kermit, Miss Piggy, Animal og gjengen, men denne første show-utgaven av de populære muppetene har glimret med sitt fravær fra internett inntil nå. Det har sine grunner, har det vist seg. Humoren i «The Muppet Show» er så over kanten at Walt Disney Company har sett seg nødt til å merke en hel del episoder med en advarsel om upassende og støtende innhold. Og det er faktisk ganske overraskende å oppleve Gonzo som roper «you’re a bunch of sissies» til en gjeng med griser i ført lærklær, framførende Village People-hiten «Mach Man». Man kan lure på hva poenget var med sketsjer av den kategorien. Er man bevisst at latterliggjøring og stereotype skildringer av grupper og folk kan være produkt av sin tid, og som vi i vår mer opplyste og bevisste tid åpenbart kan se er støtende og trakasserende, kan man ha stor glede av å oppleve et dukketeater for et voksent publikum full av sjarm, morsomme episoder og overraskende musikalsk virtuositet. For ikke å glemme gjensynet med alle de store stjernene som var med som ukas gjest gjennom de fem sesongene «The Muppet Show» ble laget. Elton John, Liberace, Steve Martin, Johnny Cash, Danny Kaye, Harry Belafonte, Diana Ross, Alice Cooper, Debbie Harry, Arlo Guthrie, Mark Hamill med selskap av Chewbacca, R2-D2 og C-3PO i et sjeldent musikalnummer...

«The Muppet Show» er ute på Disney+ med de fem sesonger av den første serien og en rekke filmer.


Disney+ Star byr på en mangfoldig katalog av amerikanske serier som har samlet mange norske seere på ordinær TV siden 1990-tallet. Nå er de samlet på et sted. Vi nevner i fleng: 15 sesonger «Criminal Minds», 16 sesonger «Grey’s Anatomy», «Frustrerte Fruer», «Alias», «Prison Break», «Modern Family», Buffy, the Vampire Slayer», «How I Met Your Mother», «Bones»,« 24» (9 sesonger) «Lost», «Scrubs», «Cougar Town», «Sons of Anarchy», «Mayans».