Tv

De beste seriene på Disney+

Disneys strømmetjeneste byr på et variert utvalg av serier og filmer, inkludert Marvel og Star Wars-franchisene og arkivet av klassikere.

Oversikten er basert Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.


Will Trent

Hovedpersonen har hatt en tøff barndom på hjem, han er dyslektiker og utstyrt med sterkere sanser enn de fleste. Politimannen Will Trent er også den mest upopulære mann i Atlanta-politiet etter at han avdekket en haug med korrupte kollegaer. Han er en «rat snitch traitor», i følge taggingen som kollegaene dekker bilen hans med.

Will Trent (Ramon Rodriguez) er en ny politiserie med en spesiell fyr i hovedrollen, og hvor alle snakker så røft og har så mange personlige problemer som det lov å ha i en serie laget for amerikansk lineær-TV.

Det forhindrer ikke Will Trent (Ramon Rodriguez) fra å løse mordsakene de andre ikke klarer, for han er intuitiv og skarp. Dama hans er også barnehjemsbarn, og narkospaner som sliter med tidligere misbruk og hans nye partner på jobb sliter både med tenåringen hjemme og med diabetes.

Will Trent er en moderne politiserie, så skarp og røff som en produksjon fra amerikansk lineær-TV kan være, som er god underholdning på strømming også - så lenge du ikke forventer «True Detective» og «The Wire». Will Trent er kul.

The Muppets Mayhem

Morsommere enn på 70-tallet? Denne spin off-serien om husbandet fra The Muppet Show - The Electric Mayhem Band er så morsom at du kan fort bli en ekte Mayhead selv.

Plutselig var de på skjermen igjen, Animal, Lips, Zoot, Dr. Teeth og resten av bandet, det slække husorkesteret fra The Muppet Show som nå står - så vidt - på egne bein. Det er plateselskap-assistenten og musikk- og vinylentusiast Nora (Lily Singh) som oppdager at gruppa aldri har spilt inn albumet de fikk forskudd på - en gang de for flere tiår siden bare skulle gjøre en turne først. Den turneen avsluttet de aldri, litt sånn Grateful Dead-aktig, men nå må til pers og inn i studio.

Lily oppdager snart at muppene er som gamle rockere kan være, ikke alltid like disiplinerte og fokuserte, eller faktisk tilstede. Men Animal er med, høyt og lavt, i denne overraskende morsomme serien, som også glimrer med musikalske referanser og en imponerende gjesteliste av kjente musikere og skuespillere - vi nevner i fleng: Billy Corgan, Lil Nas X, Danny Trejo, Chris Stapleton og Tommy Lee, og det bare i første episode. Se en episode til, og så er sjansen stor for at du blir et Mayhead selv.


The Good Mothers

Italiensk mafia-drama som forteller en annen historie - om kvinnene som lever under mafiafamilienes mannlige åk, og om en trio som våget å samarbeide med politiet for å nedkjempe dem.

Mafiadrama basert på virkelige hendelser: «The Good Mothers» handler om tre modige kvinner i Calabria som samarbeidet med politiet for å stoppe mafia-organisasjonen 'Ndrangheta.

«The Good Mothers» blir ikke mindre sterk og rystende, med tanke på at den er basert på en sann historie. Den følger tre kvinner en mafiaklan forskjellige aldre som politiet begynner å overvåke - etter å ha feilet i jakten på de mannlige lederne i en familie i Calabria i mange år. Kvinnene får forskjellige personlige motiv for å bistå politiet i etterforskningen, med livet på spill. En viktig historie, og drama i sterk kontrast til all familiehyggen som Disney+ er full av.


Extraordinary

En umiddelbar klassiker blant superheltkomediene, er denne serien blitt kalt, for nå har amerikanske TV-kritikerne oppdaget denne britiske serien også. Den handler om Jen (Emma Moran) på 25, en single, blakk irsk og ulykkelig dame i London. Årsaken er at hun lever i en verden hvor alle får sin personlige superkraft når de fyller 18, men Jen har fortsatt ikke fått sin. Noe alle minner henne på hele tida.

Jen (til venstre) er lovlig seint utviklet i en verden hvor alle får en personlig superevne når de fyller 18. Hun er blitt 25, og ingenting har skjedd. Her med bestevenninna og moren.

Venninna Carrie kan kanalisere de døde, en annen i kollektivet kan spole tida noen minutter tilbake, og overalt rundt henne flyr det folk, her er den frustrerte fyren som kan gi orgasme ved berøring - sin nærmeste slekt inkludert - noen er usynlige, andre er formskiftere. Serien er komiker Emma Morans egenskapte verk, og den er absurd, overraskende og noe av det morsomste på Disney+ på lange tider.

The Bear

En av de beste nyere seriene på Disney+, en umiddelbar og intens opplevelse med en svett og pressa kjøkkensjef i hovedrollen.

Handlingen foregår i hovedsak på et i utgangspunktet lurvete restaurantkjøkken i Chicago, en by som i likhet med resten av USA er inne i en bratt endringskurve.

Jeremy Allen White spiller Carmy, en kokk i Michelin-klassen som en dag dukker opp i «barndommens» kjøkken, drevet av broren inntil han tok livet av seg. Nå skal han hanskes med en restaurant på felgen, et personale på kjøkkenet som motsetter seg den minste forandring, en sjalu og ustadig nevø, samt lyssky måter å tilegne seg råvarer på og Chicagos mafialignende håndhevere.

«The Bear»

Det er til tider hysterisk morsomt, men også dramatisk og underfundig trist – og en drøm for alle kjøkkenentusiaster. Mange har ment at dette er den første serien som virkelig viser hva det vil si å jobbe på restaurant.

Andor

En Star Wars-serie som er bedre enn «The Mandalorian»! Historien om Cassian Andor og hans vei fra å være en innbitt overlever til å bli opprørshelten i kampen mot Imperiet i filmen «Rogue One» er den gråeste og mest gripende i Star Wars-universets etter hvert mangfoldige katalog. Dette er sci fi med realistiske og menneskelige karakterer, som til og med har sex og som går på do.

Luthen Rael (Stellan Skarsgaard) og Cassian Andor (Diego Luna) gjør sitt i kampen mot imperiet i «Andor»

De er livredde og bleke, knuget av imperiets nådeløse framferd. Her får også keiserens offiserer og lakeier mye oppmerksomhet, slik at de er mer enn bare sinte uniformerte kvinner og menn i kulissene.

Dermed gjør historien mer inntrykk enn de fleste eventyrene servert i denne franchisen, en spennende og overbevisende grell opprinnelseshistorie, hvor Diego Luna gjør en ektefølt skjebnetype og tvilende heltefigur av sin Cassian Andor, fem år før han opptrer i «Rogue One».

Her må søte androider og barnevennlige teddybjørn-vesener vike for dødelige trusler, maktovergrep og en generell miserabel og dyster stemning, og det gjør serien bare bedre. At Stellan Skarsgaard er med, er bra for «Andor».

Mr Inbetween

Australske serier er mer enn «Neighbours»! En original, mørk og rørende dramakomedie om ekssoldat Ray Shoesmith. Han er alenefar til en jente også, og prøver etter beste evne å kombinere farsrollen med strøjobber innen tjenester som leiemord og torpedovirksomhet. Dette foregår i en støvete søvnig australsk forstad ett sted, med mange småkjeltringer og andre uten sperringer for vold og drapsforsøk. Rays hverdag er så som så, men møter det meste med et skjevt glis og et «fair enough! «.

Leiemorder, torpedo og alenepappa Ryan (til venstre) har forskjellige utfordringer på jobb og hjemmeplan i den australske serien som fortjener et stort publikum. Sesong tre av «Mr Inbetween» er i gang på HBO Nordic.

Serien er tre sesonger må-se-TV.

Atlanta

De fire sesongene av Donald Glovers banebrytende serie er endelig her, etter mye pandemi-om og men. Dette er serien som overrasker og underholder, kommenterer og konfronterer holdninger og mekanismer i samfunnet, byr på tankevekkende innfallsvinkler og plenty absurd humor.

«Atlanta» fikk fire sesonger, og gode ble de. Her er hovedrolleinnehaver Donald Glover - Earn Marks - og Zazie Beetz i rollen som kjæresten/eks-kjæresten/hvem vet - Van.

Noen fortellinger her er bare – rare, men interessante også. Her kommer det en episode som følger manager Earn (Donald Glover), artisten og fetteren Paper Boi og entouraget deres på vei opp og fram i livet, før den neste er en frittstående historie om sånt som en hvit middelklassefamilie som havner i kulturkræsj når de deltar i en dagmammas begravelse.

Her går alt uvant rolig og sedat for seg, samtidig som serien preges av samme umiddelbarhet og nerve som en stressa fortelling som «The Bear». Og her skjer det så mye i en episode, at det nesten er best å se en av gangen.

Under The Banner Of Heaven

En sjeldent god true crime-serie med Andrew Garfield i hovedrollen som detektiv Jeb Pyre. Han er politi i Utah, i mormonerbelte, og tilhører sekten selv, er gudfryktig som få og har en indoktrinert respekt for de eldre og reglene som definerer liv og leveregler i ett miljø som dette.

Etterforskerne Bill Taba (Gil Birmingham) og Jeb Pyre (Andrew Garfield)  får et drap i hendene, som fører dem rett inn i det religiøse samfunnet Pyre er del av.

Han og kollega Bill Taba (Gil Birmingham) som på ingen måte er mormoner og veldig opptatt av å følge de uskrevne regler i dette samfunnet, får i hendene et brutalt på en kvinne. Da sporene fører dem rett inn en respektert familie av dominerende menn og undertrykte kvinner, møter Jeb Pyre seg selv og gudstroen sin i døra, for det er ikke sånn at de styrende i mormonersamfunnet er interessert i at ugjerninger som dette kommer opp i dagen. En veldig lavmælt og intens serie.

Vigil

Ingen serie har hatt så mange seere på BBC på 2020-tallet som denne krimmen, og det har nok å gjøre med at den er over gjennomsnittet spennende. Når en offiser om bord på en atomubåt dør, må etterforskeren bli med ut på tokt for å finne ut om dødsfallet er naturlig eller ei.

Etterforsker Amy Silva (Suranne Jones) må ned i ubåt og bli med på tokt for å etterforske et dødsfall om bord. Kombinasjonen krim og ubåt gjør «Vigil» til en sjelden spennende krimopplevelse

Ettersom en ubåt på spaningsoppdrag ikke kan legge til havn, må etterforskeren Amy Silva (Suranne Jones) bli med ned i dypet, noe verken hun eller ubåtoffiserer eller marineledelsen på land setter veldig pris på. Jobben hennes er også mer krevende ettersom hun ikke kan kommunisere med kollegaen inne på land, siden det kan røpe ubåtens posisjon for fiendtlige makter.

Den eneste kommunikasjonen som kan finne sted, er kodede meldinger sendt til ubåten fra kollegaen og venn Kirsten Longacre (Rose Leslie fra «Game of Thrones»). Det er mange som ikke ønsker en etterforskning, enten de er på land eller under vann, så det begynner etter hvert å haste for etterforskerne å, ehem, komme til bunns i mysteriet.

Hawkeye

Den mest sjarmerende superhelten i Avengers- og den mest menneskelige av den også – er den motvillige hovedpersonen i denne historien, som egentlig er en lanseringsplattform for etterfølgeren hans, Kate Bishop. Hun er en topptrent kampsportutøver of mester med pil og bue, en uredd og handlekraftig type som bestemte seg for å bli superhelt selv da hun så Hawkeye i aksjon som liten.

Dette var under angrepet på New York der The Avengers kjempet mot Loke og romvesen-armeen som skulle ta orda. Hun treffer på Hawkeye i New York i jula, der de må håndtere skurker av forskjellig kaliber. Hawkeye er preget av skjebnen til Black Widow i «Avengers: Endgame» og vil helst legge helterollen bak seg.

Gamle Hawkeye (Jeremy Renner) får selskap av etterfølgeren sin Kate Bishop (Hailee Steinfeld) i Marvel-serien som er like mye julefilm som den er superhelteventyr.

«Hawkeye» er en munter affære, akkurat som den er en litt absurd miks av Marvel og Disney, superhelteventyr og amerikansk julefilm type «Die Hard». Historien vever seg godt inn i Avengers-universet, samtidig som serien lanserer opptil flere figurer som vil dukke opp i seinere filmer og serier. Fiffig franchise-triks som fortsatt fungerer.

Reservation Dogs

En veldig god serie om rotløs ungdom som er unik i TV-sammenheng, hvor sesong to er enda bedre enn sesong en! Denne ungdommen bor på reservat for amerikanske urfolk i Oklahoma som er tildelt av hvite amerikanske stat. Dette er forfallent og forlatt sted, hvor Bear, Elora, Willie Jack og Cheese forsøker å spare nok penger til å komme seg bort og vekk og til California. De er ikke er mer hardkokte enn at de får dårlig samvittighet når de har gjort et brekk, og prøver å gjøre opp for seg.

Den er en opplagt, respektløs, mørk humoristisk og veldig sjarmerende serie om, av og med amerikanske urfolk som lever med og uten ambisjoner i et forsoffent reservat i Oklahoma.

Den beinharde kvartetten som vil gjøre alt for å komme seg til California, inkludert å selge potetgullet de har rappa på svartebørs: Willie Jack (Paulina Alexis), Elora Danan Postoak (Devery Jacobs), Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai) og Cheese (Lane Factor).


Serien er unik all den tid er laget og skrevet av urfolk også, blant annet serieskaper og dokumentarist Sterlin Harjo, den både sjarmerende og morsom. Det er nok ikke tilfeldig, siden newzealandske Taika Waititi («Jojo Rabbit», «What We Do in the Shadows», «Thor: Ragnarok», »Our Flag Means Death») er med på laget.

Baskets

En av strømmeuniversets rareste, mutteste og mest absurde komedier – altså en komiserie verdt å se. Dette er hjertebarnet til Zach Galifianakis («The Hangover»), hvor han er medforfatter, og spiller hovedrollene som to tvillingbrødre. Den ene er mislykka sirkusklovn – Chip Baskets, den andre en like mislykka metroseksuell nettcollege-gründer – samt den godhjerta moren deres Mrs. Baskets, spilt av komiker Louie Anderson, som fikk Emmy for mamma-rollen.

Zach Galifianakis, rodeoklovnen som ikke takler tilværelsen i «Baskets».


Deep State

Klassisk spiondrama og en brukbar thriller som Disney fikk med på lasset når de kjøpte hele Fox-selskapet. Mark Strong er Max, en hardhaus av en veteran fra britisk etterretning, som har gjemt seg unna med kone og barn i Frankrike når han blir oppsøkt av gamle sjefer i MI6. Det har skjedd noe i Teheran som gjør at Max mot sin vilje må ut i felten, og er snart involvert i dødelige saker som involverer USA og Ira

Han er usikker på hvem som er til å stole på og hvem som er forrædere. At kona ikke vet om fortida hans, gjør ikke ting lettere. En klassisk spion-i-klemme-situasjon, men en spennende en. Sesong to handler om en amerikansk agent som havner i skuddlinjen, spilt av Walton Goggins – kjent fra blant annet «Justified».

Mark Strong er handlekraftig MI6-veteran som må ut i felten igjen i denne høyst brukbare spionthrilleren.

Only Murders In The Building

Steve Martin er morsom igjen, og i god form i denne krimkomedien, hvor han får godt selskap av komiker-kompis Martin Short og Selena Gomez. De tre oppdager at de er ivrige lyttere av den samme true crime-podkasten, og bestemmer seg for å leke detektiver selv når det skjer et mord i den luksuriøse bygården de bor i på Manhattan.

De har ikke all verdens til felles, bortsett fra storbylivets ensomme tilværelse, men blir gode venner etter hvert – Charles, Oliver og Mabel.

At serien etter hvert forteller om deres personlige liv, tilfører komedien et snev av alvorlig drama også, noe som bare gjør serien mer sjarmerende og tiltalende. Serien som Steve Martin har vært med på skrive manus til, er et åpenbart høydepunkt innen serier de siste årene.

Selena Gomez, Martin Short og Steve Martin morer og sjarmerer i komikrimdramaet «Only Murders In The Building».


Loki

Han er sleip og egenrådig, spydig og livsfarlig, og en av de mest populære figurene i Marvel-universet. Og det forklarer hvorfor Loke har fått sin egen TV-serie i det pågående MCU – Marvel Cinematic Universe. Loke, guden for svik og alskens fandenskap, skulle egentlig bli tatt av dage i Thor-film nummer to, men det reagerte testpublikummet så negativt på at Marvel-gudfar Kevin Feige og gjengen hans ombestemte seg tvert og lot Thors urokråke av en halvbror få være med videre.

Neste attraksjon på Disney+ er TV-serien om «Loki», den første av en rekke nye Marvel-serier som skal få flere til å velge Disneys strømmer framfor Netflix og de andre.

Dermed har skuespiller Tom Hiddleston spilt den amerikaniserte versjonen av den norrøne guden fra Åsgård ii over ti år, en karakter han har gjort til sin egen siden debuten i «Thor». Loki klarer seg godt uten Thor og Odin, selv om han roter seg inn i en alvorlig tidskarusell, blir arrestert, møter en ny mektig motstander i tidsbyrået TVA. De får tak i ham, og har ikke tenkt å la ham slippe lett unna. Historien skal fortsette i en sesong to.

Falcon and the Winter Soldier

De er en morsom duo, de to gamle partnerne til Captain America – Falcon og Winter Soldier, som fortsetter kampen mot nye fiender og trusler i en verden etter «the blip». De er ikke bestevenner, men kjemien mellom de to er en del av underholdningen ved historien.

I likhet med Wanda-serien inkluderer også denne nye figurer og aspekter fra denne verden, samt flere gamle bekjente fra Avengers-filmene i løpet av de første episodene.

Anthony Mackie og Sebastian Stan har fått for lite kred i rollene som Sam Wilson/Falcon og Bucky Barnes/Winter Soldier, men i sin egen serie får de vise hva de er gode for.


Dette er en mer tradisjonell buddy-action med to gode skuespillere i Anthony Mackie og Sebastian Stan og en historie som er en spennende og morsom videreføring av Avengers-universet, som i løpet av de første episodene byr på akkurat nok overraskelser, humor, vidd og spennende øyeblikk til at man ser fram til resten av historien.


The Mandalorian

TV-serien som har begge beina solid planta i det gamle, klassiske Star Wars-universet går de siste filmene som har kommet på kino en høy gang. Serien handler om Mando, The Mandalorian, en kriger og ensom dusørjeger som ter seg som om han er med i en klassisk westernserie.

Det er ikke overraskende at serien har vakt stor begeistring blant Star Wars-fans og kritikere. Den er blant de bedre Star Wars-avleggerne til nå. Pedro Pascal spiller mannen som aldri kan ta av seg hjelmen i offentlighet.

Den djerve og kompromissløse Mando og hans lille følgesvenn utgjør stor underholdning i «The Mandalorian».


Sjekk TV-tips våre andre strømmeoversikter her: De beste seriene på Netflix

WandaVision

Den første TV-serien fra et nytt kapittel i Marvel-universets mange historier har vakt oppsikt all den tid handlingen synes mer opptatt av å være en hyllest til den amerikanske TV-seriehistorien fra de første sitcom-seriene gikk, mer enn å være en typisk actionpreget heltehistorie hvor de gode må til pers mot de onde. Dette handler om Wanda og Vision, som uten å helt skjønne hvorfor finner seg selv som et ektepar i lykkelige omstendigheter bosatt i en hvitgjerdet amerikansk forstadsidyll.

Wanda og Vision, Avengers-heltene som ikke vet helt om de er i paradis eller i trøbbel. The Walt Disney Company

Litt etter litt aner de at noe er muffens, samtidig som amerikanske spesialtjenester nærmer seg stedet de bor. I denne leken med TV-sjanger er spørsmålene flere enn svar, og det eneste irriterende med den er at serien er lovlig kort, med bare ni episoder – som er så korte at den som klarer å vente og se flere episoder på en kveld får den beste seeropplevelsen.

Daredevil

Marvel-helten som har fått nytt liv etter at han dukket opp i den siste Spider-man-filmen og i serien om She-hulk. Nå kan du se den beste serien fra samarbeidet mellom Netflix og Marvel.

Charlie Cox i rollen som Marvel-helten Daredevil, i høydepunktet av seriene i superheltgenren på Netflix.

Den blir skikkelig bra når Kingpin (Vincent D’Onofrio) dukker opp i sesong tre, for alle gode superserier trenger en superskurk. Kingpin har også begynt å røre på seg igjen – «Hawkeye».

Big Sky

Denne spenningsserien er en av få serienyheter på amerikansk TV preget av koronatidene, nå også tilgjengelig for norske seere på strømming. Dette er småbydrama, hvor en privatdetektiv og partneren hennes tar jobben med å spore opp to tenåringssøstre som er sporløst forsvunnet og fryktet kidnappet. Det er starten på et nytt samarbeid. Tre sesonger er ute.

Privatdetektiv Cassie Dewell og eks-politi Jenny Hoyt får det travelt når de etterforsker en mulig kidnapping i Montanas ødemarker.

Serien er skapt av David E. Kelley, mannen bak de nyere «The Undoing» og «Big Little Lies», og gamle klassikere som «Boston Legal» og «Ally McBeal». Begge sistnevnte er her også.


The Simpsons

Gamle og nye fans av den gule familien fra Springfield kan se igjen alle så nær som den siste sesongen som til nå er laget av denne satiriske komiserien. Her er det 33 sesonger og over 600 episoder å kaste seg over. (Disney+ i Norge ligger en sesong bak USA.)

Seriens storhetstid var de første ti årene den ble laget, på 1990-tallet. Dette er serie det er populært å mene var klart best før, men her er det faktisk mye elegant satire og bra komedie i hver eneste sesong.

Familien Simpson - gode for underholdning, morsomme vitser og treffsikker satire i over 30 sesonger.

I årenes løp har tegnefilmserien vunnet 34 Emmy-priser, gjort Bart og Homer til amerikanske ikoner på hvert sitt vis og ertet på seg myndighetene i opptil flere land der familien Simpsons med årene har vært på ferie, for måten land og folks særegenheter er blitt presentert i serien.

Det ble som seg hør og bør grundig omtalt i norske medier da Homer Simpson i 2009 møtte en gruppe nordmenn og fikk sitt første – tøffe – møte med akevitten.

The Muppet Show

De var store TV-stjerner på 1970-tallet, Kermit, Miss Piggy, Animal og gjengen, men denne første show-utgaven av de populære magnetene har glimret med sitt fravær fra internett inntil nå.

Her er gjensyn med alle store 70- og 80-tallsstjerner gjennom fem sesonger «The Muppet Show»: Elton John, Liberace, Steve Martin, Johnny Cash, Danny Kaye, Harry Belafonte, Diana Ross, Alice Cooper, Debbie Harry, Arlo Guthrie, Mark Hamill med selskap av Chewbacca, R2-D2 og C-3PO i et sjeldent musikalnummer …

«The Muppet Show» er ute på Disney+ med de fem sesonger av den første serien og en rekke filmer.


Disney+ Star byr på en mangfoldig katalog av amerikanske serier som har samlet mange norske seere på ordinær TV siden 1990-tallet. Nå er de samlet på et sted. Vi nevner i fleng: 15 sesonger «Criminal Minds», 16 sesonger «Grey’s Anatomy», «Frustrerte Fruer», «Alias», «Prison Break», «Modern Family», Buffy, the Vampire Slayer», «How I Met Your Mother», «Bones»,« 24» (9 sesonger) «Lost», «Scrubs», «Cougar Town», «Sons of Anarchy», «Mayans». Katalogen vokser stadig.


Nyeste fra Dagsavisen.no: