De beste seriene på HBO Nordic

Enten du liker tradisjonell krim og komedie, eller norsk tidsreisesatirekrim og newzealandsk vampyrkomedie, har HBO Nordic serien for deg. Her er de beste seriene på strømmeren. Listen oppdateres jevnlig.

 

«The Great»

Det er ikke så lenge siden det kom og forsvant en serie om Russlands store hersker, Katarina den store, men det historiske dramaet med Helen Mirren i hovedrollen var en dørgende kjedelig og pompøst kostymedrama uten noe som helst på hjertet. Denne nye serien om samme herskerinne er den rake motsetning, en kvikk, respektløs og lett satirisk komedie om Katarina den stores ferd til makten i det veldige rike i øst.

Dette er på ingen måte en faktabasert framstilling, ført i pennen av Tony McNamara, manusforfatteren bak kostymedramaet «The Favourite», den mest prisnominerte filmen fra 2018 og som sikret Olivia Coleman Oscar for rollen som Englands dronning Anne. «The Great» byr på samme absurde humor.  «The Great» er opplagt og morsomt komidrama, hvor den morsomme dialogen framføres med 17-tallets ekstremrike, adelens grenseløse livsstil foregår i bakgrunnen, komplett med tidens overdådige kostymer og veldige palasser som kulisse.

- Er hun innavlet? spør tsar Peter rådgiveren bak seg når Katarina møter han med en grankvist som et romantisk symbol på deres fruktbare framtid sammen.

Elle Fanning spiller den unge tyske prinsesse som blir sendt il Russland for å gifte seg med tsar Peter, en ung, oppfarende og bortskjemt enehersker, spilt at Nicholas Hoult, som på ingen måte deler Katarinas drøm om ekteskapelig romantikk og lykkevisjon om framtida. Han vil bruke henne til å skaffe arvinger, helst mannlige, og gir klar beskjed om at han skal herske, hennes jobb er å tjene.

Den beleste og opplyste Katarina er ikke fornøyd med å snakke om hatter og broderier med hoffdamene, og begynner å legge planer om å overta makten om Peter skulle falle for eget umodne hovmod. Det kommer nok ikke til å skje uten forviklinger innenfor palassets høye vegger.

Foto: HBO Nordic

Katarinas møte med kommend eektemann, den mektige, umodne gjøken, tsar Peter blir ikke som hun hadde drømt om i «The Great». Foto: HBO Nordic

 

«Devs»

Alex Garland har laget fascinerende sci-fi på film, her har han kastet seg over dramaformatet med en thriller som inkluderer kvantefysikk,fraktalgeometri (?), menneskelige grenseløse ambisjoner og umenneskelige gjerninger. Serien handler om koderen Lily Cham (Sosoya Mizuno) som jobber i SiliconValley-selskapet Amaya og som risikerer jobb og liv når hun trosser mektige krefter. Amaya ledes og drives av den svært intelligente og ekstremt rike dataguruen Forest, spilt av Nick Offerman - mest kjent som Ron Swanson i komiserien  «Parks and Recreation\».

Forest er mest av alt opptatt av Amayas aller helligste lab kalt Devs, der programmererne prøver å knekke kodene til tid og rom, så og si, og hvor Lilys samboer Sergei får innpass før han brått forsvinner. Lily prøver å finne ut hva som faktisk har skjedd, selv om det går temmelig klart fram at Forest og hans skremmende sikkerhetssjef helst ser at hun aksepterer realitene. Garland har skapt et visuelt imponerende og ubehagelig miljø, en futuristisk nåtid hvor mennesker prøver å temme dataens algoritmer og gjerne tråkker over grenser i forsøkene på å nå mål. Stemingen er konstant kjølig, guffent og spennende. 

Lily (t.v:) prøver å finne ut hva som har skjedd med kjæresten Sergei i sci fi-thrilleren Devs.
Foto: HBO/FX

Lily (t.v.) setter seg opp mot mektige krefter når hun vil finne ut hva som skjedde med kjæresten i thrilleren «Devs». Foto: HBO Nordic/FX

«Bosch»

Sesong seks i serien om L.A.s garva politietterforsker er kommet med våren 2020. Dette er den nest siste sesongen i seien, en ny historie hvor vår mann Harry Bosch får en ny utfordring. Høyradiaktitvt materiale er havnet på avveie etter et drap i den folkerike filmbyen, materiale som terrorister kan bruke til å lage sktine bomber. Dette er fortsatt tøft, bistert, forholdsvis lavmælt og den beste poliitserien på skjermen. Vil du ha noe mer gemyttlig i denne genren - sjekk ut nyheten «The Rookie» på TV 2 Sumo, den er fin den også. 

Men Harry Bosch er drapsetterforsker i Los Angeles, og hans personlige historie gjør ham innbitt på jobben, i den grad at han sverger overfor pårørende at gjerningsmenn og mordere skal få sin straff.

Byr på blå stemning, spenning og mange gode karakterer – hans partner Jerry Edgar er bare en av dem. «Bosch», heldig er den som kan bruke vårkveldene til å se seg opp på seks sesonger av det ypperste innen politiserier, og Bosch i et Los Angeles hvor forbryterne er like nådeløse som sola. Og omvendt.

Harry Bosch, spilt av Titus Welliver. Foto: HBO Nordic

 

«Nox»

Fransk krim er ikke hverdags på norsk fjernsyn, men «Nox» viser at de også kan lage skikkelige saker i denne genren, og som byr på noe helt annet enn hygge- og kosefokuset som preger altfor mye nyprodusert krim.  «Nox» er original, skummel og underholdende, og serien har en reell tøff dame i hovedrollen.

Politietteforsker Julie (Maïwenn) er på jobb med partneren sin i tunnelene under Paris når hun blir søkk borte. Dette får moren, (Natalie Baye) pensjonert politi selv, uredd, tøff og det som på høflig kalles ukonvensjonell, til å sette i gang leting på egen hånd. Dette fører til funn av døde papirløse nede i tunnelene, folk som i samfunnet på gateplan ikke savner – eller ikke våger melde savnet. Dette setter i gang flere handlingstråder, og Julies mor vil på ingen akseptere politiets teori om at Julie har vært innblandet i korrupte saker og har rømt landet. Ettersom mye av handlingen foregår nede i det gamle tunnelsystemet under Paris, følger det en klaustrofobisk og isnende spenning som krimserier flest ikke klarer å skape lenger. At serien er produsert av Canal Plus, samme selskap som står bak «Le Bureau» er et signal om at dette er skikkelige saker.

Julie forsvinner sporløst mens hun og partneren Berger er nede i tunnelsystemet under Paris. Moren til Julie tvinger ham til å være med på letingen. Foto: Canal Plus

 

«Nougths and Crosses»

Nå som vårsesongen er i gang  dukker det fram en mengde nye serier på strømmetjenestene. Dette er en serie du må se, konstaterte The Guardian ved premieren på BBC1,  og den er en dystopisk nåtidsvisjon som byr på et fascinerende premiss. Her er europeernes kontinent forlengst kolonisert og fortsatt styrt av aprikanerne (!), de britiske øyene inkludert – her kalt Albion.

Stephy og Callum finner tonen i et samfunn som prøver å forhindre at de fargede «kryssene» og de hvite «nullene» har mye  kontakt på tvers av klasse i en rasistisk, segregert verden hvor premissene er snudd.
Foto: HBO Nordic

Stephy og Callum finner tonen i et samfunn som prøver å forhindre at de fargede «kryssene» og de hvite «nullene» har mye  kontakt på tvers av samfunnklassene. Foto: BBC/HBO Nordic

Serien i seks deler - hvor alle er ute nå -  er basert på en populær romanserie av Malorie Blackman, britisk barnebokforfatter, og skildrer altså en verden hvor menneskehetens nyere historie, samfunns- og maktstrukturer er de omvendte av hva vi er vant med. Her er de hvite «noughts/nuller» og de fargede aprikanerne er «crosses/krysser». Samfunnet er strengt segregert etter hundreår med aprikansk styre, og det er de fargede som sitter med all makt i et samfunn preget av deres kultur, tradisjoner og tankesett. De hvite er den uprivilegerte underklassen i et system med svært liten mobilitet, her må lyshudete tåle daglig trakassering av politi, samt daglige møter med fordommer og oppfatninger den herskende klassen har innarbeidet i seg og sine gjennom århundrer. Det er denne måten de hvite blir behandlet på, framstilt i mediene og karakterisert som på universitetet som den rike politikerdatteren Stephy begynner å reagere på, etter at hun møter sin lyshudede, fattige barndomsvenn Callum. De to unge finner tonen, og et klassisk Romeo og Julie-drama begynner å ta form, men det er den presise skildringen av et samfunn preget av rasistisk tankegods og motsatt apartheid light-samfunn som gjør serien påfallende severdig og interessant.

 

«ZeroZeroZero»

Italienske Robert Saviano – journalisten bak boka «Gomorrah» - må leve et liv i skjul for mafiaen i Napoli, men dødstruslene skremmer han ikke fra å skrive nye bøker om organisert kriminalitet. Dette er serien basert på boka med samme navn, et åtte episoders drama om  forteller om kokainindustrien, en narkotikaproduksjon, - distribusjon og omsetning som favner globalt.  Handlingen foregår steder på kloden. I Calabria i Italia kommer den gamle mafiasjef Don Minu opp fra bunkersen han har bodd i mange år, til det som må kalles behersket begeistring fra hans sønnesønn Stefano.

Foto: Foto: HBO Nordic

Don Minu bestiller fem tonn kokain fra Mexico som skal sørge for fred mellom alle familiene i regionen. I Mexico er de militære ledet av  på jakt etter Monterreys mektige narkobaroner bak gjengen kalt Firmaet. I New Orleans bor den lille, rike shippingfamilien Lynwood, far, datter og sønn,  som sørger for å holde selskapet sitt flytende ved å frakte kokainen over Atlanterhavet, i dette tilfellet fra Mexico til Europa.

Maktkamp, grådighet og svik gjør at kokainen får en vanskelig ferd over havet, og det er vanskelig å finne en karakter blant det store galleriet av involverte. De fascinerer likevel i en historie som veksler mellom karakterer og miljøer.  Dette er dystert, kjølig og intenst skildra. Liker du «Narcos», «Gomorrah» og «The Wire» er «ZeroZeroZero» absolutt en serie å få med seg.

 

«The Outsider»

At det lages for mange serier og filmer basert på Stephen Kings romaner og historier er det vel ingen tvil om, all den tid det er svært få av dem som klarer å gjenskape spenningen og uhyggen fra skrekkmesterens penn. Denne ti episoders HBO-serien framstår derimot som en mer vellykket dramatisering, en miks av tradisjonell krim og overnaturlig ondskap lagt til et klassisk Stephen King-univers - en idyllisk, søvnig amerikansk småby. 

Foto: HBO Nordic  

Ben Mendelsohn gjør gode roller uansett hvor han er, «The Outsider» er intet unntak. Foto: HBO Nordic

Her får politimannen Ralph Anderson (spilt av Ben Mendelsohn) en tilsynelatende åpenbar drapssak i hendene, når en mann i lokalsamfunnet tydeligvis har drept et barn på grusomt vis. Drapssaken trigger noe i etterforskeren på det personlige plan, fortsatt i sorg over tapet av sin unge sønn som han er. Ugjerningen vekker sterke følelser i bygda, men flere uforklarlige sider ved drapet får byens myndighetspersoner til å kalle inn en utradisjonell privatetterforsker for å finne svar. Handlingen er skildret i en lavmælt tone og dus belysning, noe som skaper en trist og resignert atomfære over forestillingen, men det stillegående dramaet er også med på å bygge opp en uygge

 

«Kidding»

Denne briljante, og akk så såre, komedien hadde fortjent et mye større publikum! Nå har alle sjansen til å få med seg Jim Carreys TV-comeback i rollen som USAs største barne-TV-onkel Jeff, for alle barn bare kjent som Mr. Pickels. Jeff er stjerna i et svært populært program, en produksjon som også er en familiebedrift. Når han får personlige problemer, og det begynner å ta på at han har spilt en rolle han ikke er i hele sitt liv, påvirker det hele familien. At handlingen foregår i et skrudd barne-TV-univers formet av Michel Gondry er med på å gjøre dette til en original og fascinerende forestilling.

Første sesong etterlot Jeff på et ganske mørkt sted, noe som ikke lover godt for TV-karrieren hans. Nå er Mr. Pickels endelig tilbake, i denne forsinkede premieren av sesong to.

 

Barne-TV-onkel Mr. Pickels, Jim Carreys første TV-rolle på 25 år, er tilbake i TV-studioet sitt i sesong to av «Kidding», en morsom, mørk og rørende komedie.

 

«Watchmen»

Serien som har fått et nærmest samstemt kritikerkorps til å juble, er Damon Lindelofs mystiske og mørke vigilantekrimdrama basert på tegneserieromanen fra 1987. I likhet med tegneserien den slekter til, kan tv-serien bli en moderne klassiker. «Watchmen» lener seg godt på opphavet, men historienstår stødig på egne bein.

Tegneserien fra 1987 handlet om menneskenes liv preget av kald krig, denne fokuserer på rase og rasemotsetninger, det som preger vår tid aller mest, ifølge TV-serieskaperen. Vår tids «Watchmen» er en dyster antihelt-noir, men det forhindrer ikke HBO-serien fra å være et fascinerende drama og en visuell festopplevelse.

Les også: De beste seriene på Netflix

 

Sister Night, en av de maskerte heltene som holder stand i «Watchmen» – 2019s beste dramaserie. Foto: HBO Nordic

 

«Fremvandrerne»

En vellykka, morsom og original norsk serie. Noe så sjeldent som en sci fi og tidsreisedrama med et treffende satirisk skråblikk på det  norske sosialdemokratiet i møte med innvandrende folk fra fortidas Norge.

Faktisk noe av det bedre laget av norsk drama noensinne. Og nå er serieskaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin i gang med sesong to.

Nicolai Cleve Broch er god som den slitne Lars Haaland, politimannen som får tidsreisekrimsaker i hendene.

Han får uønsket hjelp av den uredde og uortodoksee eks-skjoldmøy, nå politietterforsker Alfhildur Enginsdottir (Krista Kostonen).

Les også om de beste seriene på Viaplay

«What We Do in the Shadows»

Nandor, vampyr som egentlig drømmer om å bli amerikansk statsborger for å få delta for USA i sommer-OL. Foto: HBO Nordic

Den beste vampyrdokumentaren på nettet akkurat nå! En absurd og morsom komiserie fra newzealandske Jemaine Clement («Flight of the Concords») og «Thor: Ragnarok»-regissør Taika Waiti, basert på en tulledokumentarfilm de laget for noen år siden.

Vi følger en gjeng litt forkomne vampyrer fra diverse tidsepoker som bor i samme kollektiv på Staten Island i USA. Herlig teit, originalt og veldig morsomt.

«Barry» 

Bill Hader spiller Barry, leiemorder med tidvise skrupler som får ambisjoner om å gjøre skuespiller av seg etter å ha gjort en jobb med en amatør i yrket. Veteran Henry Winkler (Fonzie i «Happy Days») spiller Barrys nye, uanende mentor.

Prisbelønt mørk komedie med dramamuskler. Sesong tre er på gang. Bill Hader er også serieskaper bak serien som blir stadig morsommere etter hvert som Barry blir innhentet av fortida han forsøker mer og mer å fjerne seg fra. 

TV-komiker og serieskaper Bill Hader er Barry, leiemorderen det går an å føles litt synd på. Foto: HBO Nordic

 

Her er det beste du ser på TV 2 Sumo

«Mr Inbetween»

Australske serier er mer enn «Neighbours»! Denne mørke komedien handler om ekssoldaten Ray Shoesmith, nå dørvakt, torpedo og leiemorder etter behov, i en søvnig australsk forstad. Han må balansere jobben med helgepapparollen, en kjæreste som må sies å være utenfor hans liga, og være en støtte for hans svært muskelsyke bror.

Dette går så som så, men Ray – som bare tyr til vold når han må, og når noen fortjener det – er heldigvis utstyrt med australsk sindig «greit nok»-innstilling til det meste.

Ray spilles av Scott Ryan, som også er mannen bak serien. Foto: HBO Nordic

 

«Billions»

Den alltid knallgode Paul Giamatti er statsadvokat med egen agenda, og Damian Lewis («Band of Brothers», «Homeland») spiller cowboymilliardær Axe. Her handler det om penger, makt, politikk og egoer. Er kommet til sesong fire.

Intrigemessig er dramaet litt ujevn, men på sitt beste er dette stor underholdning og det sterke castet gjør alltid en god jobb med å dra historien i havn. Karakterisert i The Guardian som smartest av alle tulleserier på TV akkurat nå, en litt streng, men tidvis presis beskrivelse.  

Fire sesonger «Billions» er ute på HBO Nordic nå. Seson fem er i kjømda. 

 

De beste seriene på NRK

«The Loudest Voice»

Mediekritikk i dramaform, basert på virkeligheten: Og en samfunnsfagtime, til skrekk og advarsel. Russel Crowe gjør en overbevisende tolkning av Roger Ailes, en kynisk høyrekonservativ amerikaner og et populistisk politisk talent. Ailes så en gedigen forretningsmulighet i Rupert Murdochs Fox News i 1996, en høyrepolitisk TV-kanal av som appellerer til folks misunnelse, frykt og følelser.

Det gjør inntrykk å høre Ailes etablere retorikken og konspirasjonsteoriene som preger politikk og sosiale medier den dag i dag, også her til lands. Som her hjemme i jula 2019, når høyresida framstiller seg som tapre forsvarere i en ikke-eksisterende kamp mot den norske jula.

Russel Crowe, stor i dobbelt forstand som Roger Ailes i «The Loudest Voice». Foto: HBO Nordic

 

«True Detective» 

«True Detective» har vært så som så etter den første sesongens suksess i 2014, men den kan sees i tre sesonger på HBO. I sesong en møter vi de to drapsetterforskerne Rust Cohle (McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson) som får et grotesk ritualdrap å jobbe med.

De er et umake par, som i enhver god krim, vidt forskjellige typer, og plaget av personlige svakheter. Vi møter dem med mange års mellomrom, spredt over to tiår. Sesong tre fra 2019 fulgte den samme formelen, men den var også en detektivfortelling mer gripende enn genren vanligvis klarer å være.

Rust Cohle (Matthew McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson), store i «True Detective», sesong 1. Foto: HBO Nordic 

Mer om de beste seriene på Amazon Prime

«No Offence»

Engelsk politiserie for de med krimabstinenser, men denne fra Paul Abbott («Shameless», «State of Play») er røffere, morsommere og kvikkere  enn seriene vi serveres i påsken. I tillegg er overgrepene råere og humoren mørkere, kanskje fordi dette foregår i det fattigste Manchester. På plass med tre sesonger.

«A.P. Bio»

HBO Nordic. Den morsomste skolekomedien siden «Community». Harvard-professor Jack Griffin (Glenn Howerton, kjent fra «It's Always Sunny in Philadelphia) har fått sparken og må reise hjem til Toledo, Ohio og bli lærer på Whitlock High. Svært morsom og sympatisk på de riktige stedene, TV-komediependler Patton Oswalt er stor i rollen som rektor. To sesonger.

To gode venner i «A.P. Bio», Glenn Howerton og Patton Oswalt som lærer og rektor i denne skolekomedien. Foto: HBO Nordic

 

«Killing Eve»

Villanelle, ikke særlig til prinsesse i den populære, kritikerroste og originale «Killing Eve». Foto: HBO Nordic

Sandra Oh er glimrende som den tidvis livredde agenten på jakt etter den labile leiemorderen Villanelle (Jodie Comer). Sesong en i serien var med på å sikre serieskaper og manusforfatter Phoebe Waller-Bridge ry som en genial TV-skaper.

Da sesong to ble laget var hun opptatt med å gjøre tilføre den nye James Bond-filmen det lille ekstra, men historien om Eve og Villanelle er fortsatt en original, mørkt humoristisk og brutal opplevelse. Sesong tre er underveis.

«Chernobyl»

En av de sterkeste TV-opplevelsene fra 2019 var denne dramatiseringen om den verste, kjente atomkatastrofen i menneskehetens historie. Foto: HBO Nordic.

Miniserien som skremte nordmenn på apoteket for å sikre seg jod-piller våren 2019! «Chernobyl» gjenforteller historien om tidenes verste atomkatastrofe er blitt en råsterk TV-opplevelse, en skrekkfilm fra virkeligheten. Noen seere ble så redd for atomtrusselen at norske apoteker kunne melde om rekordsalg av jod-piller.

Skuespillerne er fryktelig gode: Stellan Skarsgaard som kommunistpampen og Jared Harris (briten i «Mad Men») som vitenskapsmannen som i virkelighetens 1986 ofret liv og helsa for å stoppe det ekstreme radioaktive utslippet fra reaktoren i Ukraina.

 

«Taboo»

Tom Hardy er episk knalltøff som eventyreren James Keziah Delaney, den fortapte sønn tilbake i et skremmende førvictoriansk og nådeløst London. Byen er like bekmørk og truende som stemningen i denne miniserien, som Hardy og faren hans heldigvis skal lage mer av. Hardys fascinerende, ramsalte, bistre framtoning kler gamle London fullstendig fritt for Dickensck fattigdomsromantikk. Uttalte så seint som i januar 2020 at det skal bli en sesong to.

Foto: HBO

Tom Hardy i hovedrollen som den beinharde  Janes Delany i «Taboo». Foto. HBO

 

«Better Things»

 Alenemor og skuespiller Sam håndterer tre døtre, jobb- og sosialt liv med mye svart humor, guts og fuck off-holdning. Noen sesonger i serien er skapt av hovedrolleinnehaver Pamela Adlon sammen Louis CK, en mann Adlon har sagt får henne til å føle seg skikkelig dårlig, etter avsløringene om at mannen med det feministiske, humanistiske imaget i flere år sextrakasserte kvinner med sin småpervo oppførsel.

Men «Better Things» er både morsom og rørende, siden den byr på mye ektefølte livsanskuelser og familiekjærlighet.

– Ikke ta det personlig, er «Better Things»-skuespiller Pamela Adlons råd til verdens mødre. Sesong 3 av «Better Things» vises på HBO Nordic nå.
Foto: FX Productions

Pamela Adlon i «Better Things»: Foto: HBO Nordic

 

«Fargo» 

Den første TV-serien på Joel og Ethan Coens filmsuksess fra nittitallet kom i 2014, med Morgan Freeman i rollen som bilselger med stygge motiver, og Billy Bob Thornton som en skremmende psykopat. Som filmen er serien en miks av absurd og mørk humor og hensynsløs vold, lagt til et  anelse norskamerikanske småbysfamfunn i Minnesota. Av de to neste antologiene er nok sesong to bedre enn sesong tre.Sesong fire fra Fargo-serieskaper Noah Hawley kommer i mars. Den nye serien er lagt til femtitallet.

Klassisk psykopat: Billy Bob Thornton i den første sesongen av «Fargo». Foto: HBO Nordic