De beste seriene på HBO Nordic

Enten du liker tradisjonell krim og komedie, eller norsk tidsreisesatirekrim og newzealandsk vampyrkomedie, har HBO Nordic serien for deg. Her er de beste seriene på HBO Nordic. Listen oppdateres jevnlig.

«Watchmen»

Serien som har fått et nærmest samstemt kritikerkorps til å juble, er Damon Lindelofs mystiske og mørke vigilantekrimdrama basert på tegneserieromanen fra 1987. I likhet med tegneserien den slekter til, kan tv-serien bli en moderne klassiker. «Watchmen» lener seg godt på opphavet, men historienstår stødig på egne bein.

Tegneserien fra 1987 handlet om menneskenes liv preget av kald krig, denne fokuserer på rase og rasemotsetninger, det som preger vår tid aller mest, ifølge TV-serieskaperen. Vår tids «Watchmen» er en dyster antihelt-noir, men det forhindrer ikke HBO-serien fra å være et fascinerende drama og en visuell festopplevelse.

Les også: De beste seriene på Netflix

Sister Night, en av de maskerte heltene som holder stand i «Watchmen» – 2019s beste dramaserie. Foto: HBO Nordic

«Fremvandrerne»

En vellykka, morsom og original norsk serie. Noe så sjeldent som en sci fi og tidsreisedrama med et treffende satirisk skråblikk på det  norske sosialdemokratiet i møte med innvandrende folk fra fortidas Norge.

Faktisk noe av det bedre laget av norsk drama noensinne. Og nå er serieskaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin i gang med sesong to.

Nicolai Cleve Broch er god som den slitne Lars Haaland, politimannen som får tidsreisekrimsaker i hendene.

Han får uønsket hjelp av den uredde og uortodoksee eks-skjoldmøy, nå politietterforsker Alfhildur Enginsdottir (Krista Kostonen).

«What We Do in the Shadows»

Nandor, vampyr som egentlig drømmer om å bli amerikansk statsborger for å få delta for USA i sommer-OL. Foto: HBO Nordic

Den beste vampyrdokumentaren på nettet akkurat nå! En absurd og morsom komiserie fra newzealandske Jemaine Clement («Flight of the Concords») og «Thor: Ragnarok»-regissør Taika Waiti, basert på en tulledokumentarfilm de laget for noen år siden.

Vi følger en gjeng litt forkomne vampyrer fra diverse tidsepoker som bor i samme kollektiv på Staten Island i USA. Herlig teit, originalt og veldig morsomt.

«Barry» 

Bill Hader spiller Barry, leiemorder med tidvise skrupler som får ambisjoner om å gjøre skuespiller av seg etter å ha gjort en jobb med en amatør i yrket. Veteran Henry Winkler (Fonzie i «Happy Days») spiller Barrys nye, uanende mentor.

Prisbelønt mørk komedie med dramamuskler. Sesong tre er på gang. Bill Hader er også serieskaper bak serien som blir stadig morsommere etter hvert som Barry blir innhentet av fortida han forsøker mer og mer å fjerne seg fra. 

TV-komiker og serieskaper Bill Hader er Barry, leiemorderen det går an å føles litt synd på. Foto: HBO Nordic

«Mr Inbetween»

Australske serier er mer enn «Neighbours»! Denne mørke komedien handler om ekssoldaten Ray Shoesmith, nå dørvakt, torpedo og leiemorder etter behov, i en søvnig australsk forstad. Han må balansere jobben med helgepapparollen, en kjæreste som må sies å være utenfor hans liga, og være en støtte for hans svært muskelsyke bror.

Dette går så som så, men Ray – som bare tyr til vold når han må, og når noen fortjener det – er heldigvis utstyrt med australsk sindig «greit nok»-innstilling til det meste.

Ray spilles av Scott Ryan, som også er mannen bak serien. Foto: HBO Nordic

«Billions»

Den alltid knallgode Paul Giamatti er statsadvokat med egen agenda, og Damian Lewis («Band of Brothers», «Homeland») spiller cowboymilliardær Axe. Her handler det om penger, makt, politikk og egoer. Er kommet til sesong fire.

Intrigemessig er dramaet litt ujevn, men på sitt beste er dette stor underholdning og det sterke castet gjør alltid en god jobb med å dra historien i havn. Karakterisert i The Guardian som smartest av alle tulleserier på TV akkurat nå, en litt streng, men tidvis presis beskrivelse.  

Fire sesonger «Billions» er ute på HBO Nordic nå. Seson fem er i kjømda. 

«The Loudest Voice»

Mediekritikk i dramaform, basert på virkeligheten: Og en samfunnsfagtime, til skrekk og advarsel. Russel Crowe gjør en overbevisende tolkning av Roger Ailes, en kynisk høyrekonservativ amerikaner og et populistisk politisk talent. Ailes så en gedigen forretningsmulighet i Rupert Murdochs Fox News i 1996, en høyrepolitisk TV-kanal av som appellerer til folks misunnelse, frykt og følelser.

Det gjør inntrykk å høre Ailes etablere retorikken og konspirasjonsteoriene som preger politikk og sosiale medier den dag i dag, også her til lands. Som her hjemme i jula 2019, når høyresida framstiller seg som tapre forsvarere i en ikke-eksisterende kamp mot den norske jula.

Russel Crowe, stor i dobbelt forstand som Roger Ailes i «The Loudest Voice». Foto: HBO Nordic

«True Detective» 

«True Detective» har vært så som så etter den første sesongens suksess i 2014, men den kan sees i tre sesonger på HBO. I sesong en møter vi de to drapsetterforskerne Rust Cohle (McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson) som får et grotesk ritualdrap å jobbe med.

De er et umake par, som i enhver god krim, vidt forskjellige typer, og plaget av personlige svakheter. Vi møter dem med mange års mellomrom, spredt over to tiår. Sesong tre fra 2019 fulgte den samme formelen, men den var også en detektivfortelling mer gripende enn genren vanligvis klarer å være.

Rust Cohle (Matthew McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson), store i «True Detective», sesong 1. Foto: HBO Nordic 

«No Offence»

Engelsk politiserie for de med krimabstinenser, men denne fra Paul Abbott («Shameless», «State of Play») er røffere, morsommere og kvikkere  enn seriene vi serveres i påsken. I tillegg er overgrepene råere og humoren mørkere, kanskje fordi dette foregår i det fattigste Manchester. På plass med tre sesonger.

«A.P. Bio»

HBO Nordic. Den morsomste skolekomedien siden «Community». Harvard-professor Jack Griffin (Glenn Howerton, kjent fra «It's Always Sunny in Philadelphia) har fått sparken og må reise hjem til Toledo, Ohio og bli lærer på Whitlock High. Svært morsom og sympatisk på de riktige stedene, TV-komediependler Patton Oswalt er stor i rollen som rektor. To sesonger.

To gode venner i «A.P. Bio», Glenn Howerton og Patton Oswalt som lærer og rektor i denne skolekomedien. Foto: HBO Nordic

«Bosch»

Tøft, bistert og den beste politiserien på skjermen. Harry Bosch er drapsetterforsker i Los Angeles, og hans personlige historie gjør ham innbitt på jobben, i den grad at han sverger overfor pårørende at gjerningsmenn og mordere skal få sin straff.

Byr på blå stemning, spenning og mange gode karakterer – hans partner Jerry Edgar er bare en av dem. Fem sesonger ute. «Bosch», heldig er den som kan bruke sommerkveldene til å se seg opp på fem sesonger av det ypperste innen politiserier, og Bosch i et Los Angeles hvor forbryterne er like nådeløse som sola. Og omvendt.

Harry Bosch, spilt av Titus Welliver. Foto: HBO Nordic

«Killing Eve»

Villanelle, ikke særlig til prinsesse i den populære, kritikerroste og originale «Killing Eve». Foto: HBO Nordic

Sandra Oh er glimrende som den tidvis livredde agenten på jakt etter den labile leiemorderen Villanelle (Jodie Comer). Sesong en i serien var med på å sikre serieskaper og manusforfatter Phoebe Waller-Bridge ry som en genial TV-skaper.

Da sesong to ble laget var hun opptatt med å gjøre tilføre den nye James Bond-filmen det lille ekstra, men historien om Eve og Villanelle er fortsatt en original, mørkt humoristisk og brutal opplevelse. Sesong tre er underveis.

«Chernobyl»

En av de sterkeste TV-opplevelsene fra 2019 var denne dramatiseringen om den verste, kjente atomkatastrofen i menneskehetens historie. Foto: HBO Nordic.

Miniserien som skremte nordmenn på apoteket for å sikre seg jod-piller våren 2019! «Chernobyl» gjenforteller historien om tidenes verste atomkatastrofe er blitt en råsterk TV-opplevelse, en skrekkfilm fra virkeligheten. Noen seere ble så redd for atomtrusselen at norske apoteker kunne melde om rekordsalg av jod-piller.

Skuespillerne er fryktelig gode: Stellan Skarsgaard som kommunistpampen og Jared Harris (briten i «Mad Men») som vitenskapsmannen som i virkelighetens 1986 ofret liv og helsa for å stoppe det ekstreme radioaktive utslippet fra reaktoren i Ukraina.

 

«Taboo»

Tom Hardy er episk knalltøff som eventyreren James Keziah Delaney, den fortapte sønn tilbake i et skremmende førvictoriansk og nådeløst London. Byen er like bekmørk og truende som stemningen i denne miniserien, som Hardy og faren hans heldigvis skal lage mer av. Hardys fascinerende, ramsalte, bistre framtoning kler gamle London fullstendig fritt for Dickensck fattigdomsromantikk. Uttalte så seint som i januar 2020 at det skal bli en sesong to.

Foto: HBO

Tom Hardy i hovedrollen som den beinharde  Janes Delany i «Taboo». Foto. HBO

«Kidding»

Jim Carrey briljerer i rollen som barne-TV-onkelen Mr Pickels, elsket av barna på TV, men som sliter med privatlivet, depresjoner og hva som egentlig er meningen med alt mulig.

TV-programmet hans er hele familiens levebrød, så uten han i god form har de ingenting. Regien på denne Shotwime-serien har Michel Gondry, noe som forklarer den fargerike scenografien. Sesong to kommer tidlig i 2020. 

Jim Carrey er Mr. Pickels i «Kidding», hans første TV-rolle på nær 25 år. Foto: HBO Nordic

«Better Things»

 Alenemor og skuespiller Sam håndterer tre døtre, jobb- og sosialt liv med mye svart humor, guts og fuck off-holdning. Noen sesonger i serien er skapt av hovedrolleinnehaver Pamela Adlon sammen Louis CK, en mann Adlon har sagt får henne til å føle seg skikkelig dårlig, etter avsløringene om at mannen med det feministiske, humanistiske imaget i flere år sextrakasserte kvinner med sin småpervo oppførsel.

Men «Better Things» er både morsom og rørende, siden den byr på mye ektefølte livsanskuelser og familiekjærlighet.

– Ikke ta det personlig, er «Better Things»-skuespiller Pamela Adlons råd til verdens mødre. Sesong 3 av «Better Things» vises på HBO Nordic nå.
Foto: FX Productions

Pamela Adlon i «Better Things»: Foto: HBO Nordic

 

«Fargo» 

Den første TV-serien på Joel og Ethan Coens filmsuksess fra nittitallet kom i 2014, med Morgan Freeman i rollen som bilselger med stygge motiver, og Billy Bob Thornton som en skremmende psykopat. Som filmen er serien en miks av absurd og mørk humor og hensynsløs vold, lagt til et  anelse norskamerikanske småbysfamfunn i Minnesota. Av de to neste antologiene er nok sesong to bedre enn sesong tre.Sesong fire fra Fargo-serieskaper Noah Hawley kommer i mars. Den nye serien er lagt til femtitallet.

Klassisk psykopat: Billy Bob Thornton i den første sesongen av «Fargo». Foto: HBO Nordic