Kultur

Dette er de beste seriene på BritBox

BritBox er stedet for drama, krim og komedie fra BBC og ITV - fra «Sorte Orm» til «Nedgravde hemmeligheter», en haug med detektivhelter og klassisk kostymedrama for et helt TV-år. Arkivet vokser stadig.

Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den blir jevnlig oppdatert.

Redemption

Bestemødre er de nye heltene i britisk krim. Etter «Happy Valley» kommer denne irske serien om Colette, en uredd og dyktig politi-veteran i Liverpool som må reise fra alt og hjem til Dublin når hennes forsvunne datter Stacey er funnet død.

Colette Cunningham (Paula Malcolmsen) må forlate politijobben og livet i Liverpool når hennes forsvunne datter er funnet død i Dublin. Colette blir fort en ny politifavoritt, en både tøff og empatisk type som hun er.

Mor og datter har ikke snakka sammen på 20 år, så turen til Dublin blir tøff for Colette på flere måter. Det viser seg blant annet at hun har to barnebarn, tenåringene Cara (Abby Fitz) og Liam (Evan O’Connor) og skaffer seg jobb i Dublin-politiet for å ta seg av dem.

Det blir en tøff overgang fra ungkarskvinnelivet i Liverpool. Colette er lett å like og forstå, og det er møtene med barnebarna som får serien til å gjøre sterkere inntrykk enn krimserier flest. Colette er heller ikke overbevist om at datteren Stacey tok sitt eget liv, og går sine egne veier i Dublin selv om det irriterer den nye sjefen.

Karen Pirie

Nytt og godt bekjentskap fra britisk politi, nærmere bestemt den skotske etterforskeren Karen Pirie. Hun får jobben med å ta opp igjen et uløst drap på en ungjente fra 1996, en sak som politisjefene hennes motvillig må åpne igjen etter at en brysom podcaster minner offentligheten om at drapet står igjen uten svar.

Etterforskningsleder Karen Pirie (Lauren Lyle) og kollega Jason Murray (Chris Jenks) oppdager at det er mye som ikke stemmer med etterforskningen av det uløste drapet fra 25 år tilbake.

Serien i tre deler er velskrevet, velspilt og morsom krim, basert på en bestselger av Val McDermid. Sesong to er underveis.

Traces

Når Emma (Molly Windsor) vender hjem til Dundee, skaper det bølger som gjør at politiet begynner å se på det uløste drapet på moren hennes.

Den nyutdannede labteknikeren Emma reiser hjem til Dundee når hun får jobb, en by hun har unngått i 20 år siden den gang moren ble drept her. Drapeter uløst, og Emma erfarer raskt at hun ikke har fått opplevelsen på avstand. Når hun kommer hjem begynner det å skje ting. Serien er sprekere i stil enn mye britisk krim, og har en god hovedrolle i Molly Windsor som Emma. Bak står blant andre Val McDermid. «Line of Duty»-stjernen Martin Compston er her også.

Inspector George Gently

Krim blant de bedre i genren, mye takket være gode skuespillere, og handling som rommer kritiske skildringer av mentaliteter og samfunnsforhold i England på 1960-tallet.

60-tallspoliti med hode og hjerte på rett plass: Inspektør George Gentley (Martin Shaw) og John Bacchus (Lee Ingleby) er hovedpersoner i denne gode krimserien.


Serien har litt snert og snev av moderne drama, der Martin Shaw spiller den frittalende detektiven George Gently, som forlater London for jobb på landet. Der møter han den unge inspektør John Bacchus (Lee Ingleby), og sammen er de et underholdende team.

Irvine Welsh’s Crime

Dette er en krimserie mørkere og dystrere enn det meste vi har fått servert fra påske- og hyggekrimgrossistene. Etterforskeren Ray Lennox (Dougray Scott) er ikke i form til å påta seg en stor sak, men må til pers når en jente forsvinner i Edinburgh.

Dougray Scott har hovedrollen som etterforsker Ray Lennox. Joanna Vanderham er kollega Amanda Drummond.

I serier som dette hører det med at detektiven sliter med sitt, men Ray Lennox sine er så mørk til sinns at det gjør sterkt inntrykk selv på en rutinert og garva krim-anmelder. Han er alkoholiker som ikke klarer å holde sykdommen i sjakk, selv om han virkelig prøver, og dagene blir ikke bedre av at en morder som kaller seg At det Mr Confectioner herjer i byen.

Detecorists

Du finner knapt et mer jordnært drama enn denne komedien, som handler om to venner som bruker hvert minutt av sin ledige tid til å lete etter gamle skatter med metalldetektor. De er Lance (Toby Jones) og Andy, (Mackenzie Crook, han tynneste i britiske «The Office», som har manus og regi på serien).

Toby Jones og Mackenzie Crook er Lance og Andy, to detektorister som ikke nødvendigvis for enhver pris må finne en skatt, selv om det også hadde vært gøy.

Det tar ikke mange rustne bruskorkene før du skjønner at disse litt beskjedne karene bruker metalldetektorene til å gjemme seg litt unna, for drømmen om å finne den store skatten i åker og eng tror de knapt på selv. Dette er lavmælt britisk humor. Serien har vunnet britenes TV-pris, og Toby Jones er like god som han alltid er. Tre sesonger og en fersk julespesial er ute.

Crossfire

Jo (Keeley Hawes) tar opp kampen mot terroristene med hotellets sikkerhetssjef Mateo (Hugo Silva).

En politiansatt er på ferie med venner og familie når terrorister angriper det spanske hotellet de bor på. I panikken som oppstår må hun forsøke å finne barna og mannen. Brukbart spenningsbasert serie med actionelementer, og mer realistisk i tonen enn en Hollywood-produksjon. Dessuten er ikke hovedrollen bare sympatisk heller. Keeley Hawkes («Bodyguard», «Line of Duty») har politibetjenten Jo.

A Spy Among Friends

Dette er historien om hvordan MI6- og KGB-agent Kim Philby ble avslørt. Guy Pearce spiller dobbeltagenten selv.

Retro og modernisert spiondrama på en gang, basert på en virkelig story. Her spiller Guy Pearce spionen Kim Philby, Damian Lewis har rollen som hans beste venn og kollega, SIS-agent Nicholas Elliott. Når Philby blir avslørt som KGB-agent må Elliott få en tilståelse av Philby, mens CIA, KGB og hele alfabetgjengen lurer rundt dem.

Morse/Lewis/Endeavour

Inspektør Morse-fansen får sitt på BritBox, hvor alle tre seriene fra dette krimuniverset ligger ute: «Morse», «Lewis» og «Endeavour» i samlet tropp. Siste nytt her er de åtte sesongene av« Endeavour», serien kjent som «Unge inspektør Morse».

Shaun Evans fikk gjennombruddet sitt takket være rollen som unge inspektør  Endeavour Morse. Serien «hans» er kommet i åtte sesonger. De ligger på BritBox, i selskap med inspektør Morse som gammel og avleggeren om hans medhjelper Lewis.

Unforgotten

Da denne serien gikk på NRK i sin tid ble den omtalt som påskens absolutte høydepunkt. Dens gode navn og rykte vokste også sesong for sesong, blant britene som blant norske påskekrimseere, inntil den fjerde og hittil siste var vist. Nå ligger historiene om DCI Cassie Stuart (Nicola Walker) og DI Sunnil Khan (Sanjeev Bhaskar) i det som er det rene påskekrimarkivet på BritBox, mens vi venter på en ny sesong som ifølge ITV skal være på gang – på tross av dramatikken i siste episode av sesong fire.

Sakene som cold case-etterforskerne Cassie Stuart (Nicola Walker) og Sunny (Sanjeev Bhaskar) etterforsket fenget stadig flere seere da den ble vist ved påsketider på NRK. Nå er det bare på at ITV byr på sesong fem.


Father Ted

Father Jack, Father Ted og Father Dougal, tre katolske prester som sliter med mer enn gudstroa i presteboligen på Craggy Island.

En kultkomedie av rang, er denne irske serien fra midten av 1990-tallet, om de tre katolske prestene som er henvist til gudsforlatte Craggy Island. De må bo har av personlige grunner alle mann – Father Jack, Father Dougal og Father Ted. Komedien er absurd sitcom og religionssatire i ett, visstnok bannlyst på irsk TV. Irske aviser skriver fortsatt om hvor støtende noen synes komiserien er, 30 år etter premieren. Desto større grunn til å se den selv.

Shetland

Krimserien som mange bare må se i påsken, nå tilgjengelig resten av året.

«Shetland» har hatt Douglas Henshall i rollen som hovedkarakteren Jimmy Perez. Men han sluttet etter syv sesonger. Foto: ITV / NRK

Det ble syv sesonger med Douglas Henshall i rollen som politisjef Jimmy Perez på den forblåste øya. Etter at Henshall har sagt takk for seg i denne rollen, vil det dukke opp en ny leder i det lokale politiet på Shetland i sesong åtte.

Line of Duty

Korrupsjonsjegerne i «Line of Duty» fikk så mange seere at politiet i England følte seg tvunget til å presisere offentlig at serien ikke er basert på virkeligheten. De tre hovedpersonene i spesialenheten AC-12 jaktet på korrupte kollegaer i seks sesonger, og ble en stor suksess for BBC etter premieren i 2012. Skildringene av politi-korrupsjon søreget snart for at det ekte politiet trakk seg som rådgivere for serien.

Etterforskerne i «Line of Duty», en krimserie som blir bedre for hver sesong.

De seks sesongene er arkivert på BritBox. Den som savner Ted Hastings, kan se skuespiller Adrian Dunbar i «Ridley», hvor han spiller en annen politimann, nå pensjonert.

Ridley

En flott retur til politiet for Adrian Dunbar, konstaterte The Guardian etter premieren på denne nye krimmen. Etter «Line of Duty» har Dunbar tatt rollen som den pensjonerte politimannen Ridley bosatt i Lancashire, som trekkes motvillig tilbake i aksjon når det skjer et drap som kan ha forbindelse med en gammel sak.

Adrian Dunbar er tilbake som politimann, den pensjonerte Alex Ridley som må ut i felten igjen når det skjer et mord.

Tok han riktig mann den gang, er Ridleys tankegang, når han da ikke hører på jazzplater eller sitter og spiller litt på piano for seg selv. Dette er krim som trykker på de rette tangentene, men ikke forvent at den utfordrer konvensjonene for en engelsk TV-krim.

A Very English Scandal

Briljant serie om den utrolige og sanne historien om en engelsk politiker som prøvde å ta livet av sin egen elsker. Politikeren Jeremy Thorpe ble dømt og seinere frikjent for drapsforsøket på Norman Scott. Serien forteller historien fra da de først møttes på sekstitallet og Thorpe gjorde alt for å skjule forholdet til en mann på en tid da homoseksualitet var forbudt i Storbritannia.

Ben Wishaw og Hugh Grant i «A Very English Scandal».

Det oppsiktsvekkende ved historien er hvor lenge en ledende politiker slapp unna med drapsforsøk. Dramaet bæres fram av to eksepsjonelt gode skuespillere – Hugh Grant og Ben Whishaw.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen