Kultur

Dette er de beste seriene på BritBox

BritBox er strømmeren for drama, krim og komedie fra BBC og ITV. Er det en sesong «Nedgravde hemmeligheter» du har gått glipp av, eller en episode av inspektør Morse du savner - enten med han unge eller han gamle - finner du den her. Arkivet vokser stadig.

Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den blir jevnlig oppdatert.


Traces

Når Emma (Molly Windsor) vender hjem til Dundee, skaper det bølger som gjør at politiet begynner å se på det uløste drapet på moren hennes.

Den nyutdannede labteknikeren Emma reiser tilbake til hjemstedet Dundee når hun får jobb, en by hun har unngått i 20 år siden den gang moren ble drept her. Drapssaken er uløst, og Emma erfarer raskt at hun ikke har fått opplevelsene på avstand. Hjemkomsten hennes sørger også for at selv hennes egen familie ikke liker at hun ikke vil la saken ligge, og snart er politiet interessert i å ta opp igjen den uløste saken. Serien er kvikk og frisk i stilen, den byr på en rekke gode karakterer, en god hovedrolle i Molly Windsor som Emma. Bak krimdramaet står blant andre Val McDermid. Her er også «Line of Duty»-stjernen Martin Compston med i dramatikken.


Inspector George Gently

Denne krimserien er blant de bedre i genren, mye takket være gode skuespillere og handling som rommer kritiske skildringer av mentaliteter og samfunnsforhold i England på 1960-tallet.

60-tallspoliti med hode og hjerte på rett plass: Inspektør George Gentley (Martin Shaw) og John Bacchus (Lee Ingleby) er hovedpersoner i denne gode krimserien.


At dette har mer snev av moderne drama skyldes at dette er en TV-produksjon av nyere dato enn gamle travere som «Inspektør Morse». Samtidig har BBC-serien som ble laget i årene 2007 til 2017 ambisjoner om å være noe annet enn en nostalgisk kosekrim. Martin Shaw spiller den frittalende detektiven George Gently som velger å forlate det bein korrupte London-politiet til fordel for jobb i landligere strøk nordøst i England, etter at kona hans blir drept av en gangster. Der møter han den unge og ambisiøse inspektør John Bacchus (Lee Ingleby), som har en fot i det unge 60-tallet og det andre i politiets tradisjonelle verdisett. Sammen er de to et veldig underholdende team.



Irvine Welsh’s Crime

Dette er en krimserie mørkere og dystrere enn det meste vi har fått servert fra påske- og hyggekrimgrossistene, men den ble såpass til suksess at BritBox har annonsert en sesong to. Etterforskeren Ray Lennox (Dougray Scott) er ikke i form til å ta en ny sak, men hever seg etter skuldrene når en tenåringsjente forsvinner i Edinburgh.

Dougray Scott har hovedrollen som etterforsker Ray Lennox. Joanna Vanderham er kollega Amanda Drummond.

I serier som dette hører det med at detektiven har egne plager, men Ray Lennox sine er så mørk til sinns at det gjør sterkt inntrykk selv på en rutinert og garva krim-anmelder. Han er alkoholiker som ikke klarer å holde sykdommen i sjakk, selv om han virkelig prøver, når utfordringene på jobb og på privaten hoper seg opp. Det er nesten fælt å se slitet hans. At det dukker opp en morder som kaller seg Mr Confectioner, gjør ikke tingene noe bedre for politimannen.

Detecorists

Du finner ikke et mer jordnært drama enn denne komedien, som handler om et karer som bruker hvert minutt av sin ledige tid til å lete etter gamle skatter med metalldetektor. De er Lance (Toby Jones) og Andy, (Mackenzie Crook, han tynneste i britiske «The Office», som har manus og regi på serien).

Toby Jones og Mackenzie Crook er Lance og Andy, to detektorister som ikke nødvendigvis for enhver pris må finne en skatt, selv om det også hadde vært gøy.

Det tar ikke mange rustne bruskorkene i bakken, før du skjønner at disse litt beskjedne karene bruker metalldetektorene til å gjemme seg for hverdagslivet, for drømmen om å finne den store skatten i åker og eng tror de knapt på selv en gang. Skulle de mot forventning finne noe stort, hadde det dessuten ødelagt planene om å ta en pint etter dagens dont. Dette er lavmælt britisk humor. Serien har vunnet britenes TV-pris, og Toby Jones er like god, som han er i alt han er med i. Tre sesonger og en fersk julespesial er ute.

Crossfire

Jo (Keeley Hawes) tar opp kampen mot terroristene med hotellets sikkerhetssjef Mateo (Hugo Silva).

En politiansatt er på ferie med venner og familie når terrorister angriper det spanske hotellet de bor på. I panikken som oppstår må hun forsøke å finne barna og mannen, samtidig som et ukjent antall menn går løs i korridorene og lurer folk til å åpne dørene for dem. En brukbar spenningsbasert serie med actionelementer, og mer realistisk i tonen enn en Hollywood-produksjon. Dessuten er ikke hovedrollen skildret altfor sympatisk heller. Keeley Hawkes («Bodyguard», «Line of Duty» med flere) spiller hovedrollen som politibetjenten Jo.

A Spy Among Friends

Dette er historien om hvordan MI6- og KGB-agent Kim Philby ble avslørt. Guy Pearce spiller dobbeltagenten selv.

En av seriene som BritBox har produsert er denne vellagde, retro - og temmelig omstendelige - spionhistorien fra virkeligheten. Den frontes av to store stjerner – Guy Pearce som spiller spionavslørte Kim Philby og Damian Lewis har rollen som hans beste venn og kollega, SIS-agent Nicholas Elliott. Når Philby blir avslørt som agent for KGB må Elliott reise til Beirut for å få tilståelsen ut av kameraten. Alt mens CIA, KGB og hele alfabetgjengen følger med.

Målet er å tvinge ham med tilbake til Storbritannia, men klarer ikke å forhindre at Philby flykter til Moskva. Det setter Elliott i et dårlig lys blant kollegaene og skeptiske MI5-agenter hjemme i London. En klassisk spionhistorie, laget som klassisk spion-TV.

Morse/Lewis/Endeavour

Inspektør Morse-fansen får sitt på BritBox, hvor alle tre seriene fra dette krimuniverset ligger ute: «Morse», «Lewis» og «Endeavour» i samlet tropp. Siste nytt her er de åtte sesongene av« Endeavour», serien kjent som «Unge inspektør Morse».

Shaun Evans fikk gjennombruddet sitt takket være rollen som unge inspektør  Endeavour Morse. Serien «hans» er kommet i åtte sesonger. De ligger på BritBox, i selskap med inspektør Morse som gammel og avleggeren om hans medhjelper Lewis.

Unforgotten

Da denne serien gikk på NRK i sin tid ble den omtalt som påskens absolutte høydepunkt. Dens gode navn og rykte vokste også sesong for sesong, blant britene som blant norske påskekrimseere, inntil den fjerde og hittil siste var vist. Nå ligger historiene om DCI Cassie Stuart (Nicola Walker) og DI Sunnil Khan (Sanjeev Bhaskar) i det som er det rene påskekrimarkivet på BritBox, mens vi venter på en ny sesong som ifølge ITV skal være på gang – på tross av dramatikken i siste episode av sesong fire.

Sakene som cold case-etterforskerne Cassie Stuart (Nicola Walker) og Sunny (Sanjeev Bhaskar) etterforsket fenget stadig flere seere da den ble vist ved påsketider på NRK. Nå er det bare på at ITV byr på sesong fem.


Father Ted

Father Jack, Father Ted og Father Dougal, tre katolske prester som sliter med mer enn gudstroa i presteboligen på Craggy Island.

En kultkomedie av rang, er denne irske serien fra midten av 1990-tallet, om de tre katolske prestene som er henvist til det gudsforlatte øysamfunnet Craggy Island. De er sendt ut av spesielle årsaker alle tre – Father Jack, Father Dougal og Father Ted – sistnevnte fordi han ble fersket da han «bare hvilte en menighets penger på sin egen konto». Dette er komedie som er vanskelig å sette i bås, men den er absurd, den er satire, den er situasjonskomedie som til sammen stor humor.

Dette er satirisk harselas med den katolske kirke, med religion og en skildring av en gjeng håpløse typer. Den skal visst være bannlyst på irsk TV. Irske aviser skriver fortsatt om hvor kontroversiell og støtende noen synes komiserien er, 30 år etter premieren. Desto større grunn til å se den selv.

Shetland

En annen krimserie som er blitt påskefavoritt for mange, med foreløpig seks sesonger ute på denne strømmeren.

«Shetland» har hatt Douglas Henshall i rollen som hovedkarakteren Jimmy Perez. Men han sluttet etter syv sesonger. Foto: ITV / NRK

Det er laget sju av dem med Douglas Henshall i rollen som politisjef Jimmy Perez på den forblåste øya. Etter at Henshall har sagt takk for seg i denne rollen, vil det dukke opp en ny leder i det lokale politiet på Shetland i sesong åtte.

Line of Duty

Korrupsjonsjegerne i «Line of Duty» fanget så mange seere at politiet i England følte seg tvunget til å rykke ut med en presisering om at serien ikke er basert på virkeligheten. De tre hovedpersonene i spesialenheten AC-12 jaktet på korrupte kollegaer i seks sesonger, og ble en stor suksess for BBC etter premieren i 2012. Underveis fikk skildringene av korrupsjon i britiske politi det ekte politiet til å avslutte det rådgivende samarbeidet med serieprodusenten.

Etterforskerne i «Line of Duty», en krimserie som blir bedre for hver sesong.

Det ser ikke ut at til at det kommer flere seks sesonger med overbetjent Ted Hastings og etterforskerne Kate Fleming og Steve Arnott i aksjon. De seks sesongene er arkivert på BritBox. Den som savner Ted Hastings, kan se skuespiller Adrian Dunbar i «Ridley», hvor han spiller en annen politimann, nå pensjonert.

Ridley

En flott retur til politiet for Adrian Dunbar, konstaterte The Guardian etter premieren på denne nye krimserien seinsommeren 2022. Etter «Line of Duty»-tjenesten har Dunbar tatt rollen som den pensjonerte politimannen Ridley bosatt i Lancashire, som trekkes motvillig tilbake i aksjon når det skjer et drap som kan ha forbindelse med en hans gamle, problematiske saker.

Adrian Dunbar er tilbake som politimann, den pensjonerte Alex Ridley som må ut i felten igjen når det skjer et mord.

Tok han riktig mann den gang, er Ridleys tankegang, når han da ikke hører på jazzplater eller sitter og spiller litt på piano for seg selv. Utenfor er det gusten engelsk vinter. Dette er krim som trykker på de rette tangentene, men ikke forvent at den utfordrer konvensjonene for en engelsk krim fra ITV.

A Very English Scandal

Denne miniserien byr på den sanne historien om den engelske politikeren som prøvde å ta livet av sin egen elsker. Politikeren Jeremy Thorpe ble dømt og seinere frikjent for drapsforsøket på Norman Scott. Serien forteller historien fra da de først møttes på sekstitallet og Thorpe gjorde alt for å skjule forholdet til en mann på en tid da homoseksualitet var forbudt i Storbritannia.

Ben Wishaw og Hugh Grant i «A Very English Scandal».

Det oppsiktsvekkende ved historien er hvor lenge en ledende politiker slapp unna med å nær ha drept en annen. Dramaet bæres fram av to eksepsjonelt gode skuespillere – Hugh Grant (hvem kan spille engelsk privilegert tulling bedre) og Ben Whishaw.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Nyeste fra Dagsavisen.no: