Kultur

De beste seriene på NRK TV

NRK TV har mye bra i nettspilleren, ett enormt arkiv av egne serier, og innkjøpt - engelsk nostalgi, krim og nordiske serier.

Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den blir løpende oppdatert.


The Lazarus Project

Underholdende og actionfylt tids-agent-serie, der en hemmelig tjeneste må stoppe store katastrofer og massedød ved  å stille tida tilbake. George er ny på kontoret, og den som får oppleve av å skru klokka tilbake har sine ulemper.

George har suksess med en ny app han har laget, når han en dag våkner til den samme 1. juli han opplevde for flere måneder siden. Da kjæresten og resten av verden ikke har samme opplevelsen, men lurer på om påstandene hans om deja vu er tegn på noe alvorlig, møter han veggen. Forklaringa får han når folk fra en hemmelig tjeneste dukker opp, og som trenger Georgs evner i arbeidet med å forhindre store katastrofer verden fra å skje - ved å skru tida tilbake. Å kunne styre tiden har sine fordeler og ulemper, noe George får erfare i denne britiske underholdende og godt fortalte action-thrilleren.

Makta

Norsk politikk har aldri vært så sprekt og levende fortalt som i «Makta».

Den er ikke typisk norsk historiefortelling, dramaserien om Gro Harlem Brundtland og Arbeiderpartiets ledelse fra 1974 til 1981, men det er det som gjør «Makta» til levende og interessant underholdning. Del 1 skapte debatt og reaksjoner, som man kan forvente av en uærbødig historiefortelling preget av seriens miks av surrealisme og virkelighet, men dette er først og fremst drivende godt TV-drama som skildrer en viktig periode i norsk politisk virkelighet. Mye interessant har kommet fram om disse årene også, takket være serien. Del 2 handler om Gro Harlem Brundtlands første år som statsminister i 1981, og det ventende valgnederlaget den høsten.

Babylon Berlin

Politiinspektør Gereon Rath (Volker Bruch) kommer på sporet av en voksende høyreekstrem bevegelse i sesong tre av «Babylon Berlin». 
Som er en av de siste årenes beste serier på NRK.

Den tyske krimdramaserien er tilbake på NRK etter en stunds fravær, nå med sesong fire på kjøpet. Tom Tykwers serie om livet i Berlin i den urolige mellomkrigstida er en mørk, godt laget og underholdende serie - et visuelt mesterverk som føles ekstra gripende fordi den skildrer skjebnetiden før Tyskland falt for nazismen. I sesong fire er serien kommet til året 1931, og handler om duoen Charlotte Ritter og Gereon Rath, drapsetterforskerne med hendene fulle og som møter motstand av korrupte politiske krefter, blant annet den hemmelige organisasjonen kalt «Weissen Hand».

Happy Valley

Det tok syv år mellom sesong to og tre av «Happy Valley», som byr på en heftig avslutning på den pensjonist-klare politisersjant Catherine Cawood. Den tøffeste politi i vest-Yorkshire får ikke den rolige avslutningen på karrieren, når mannen som har vært en konstant plage - Tommy - klarer å prege livet hennes selv om han sitter inne. Nå er mannen som var årsak til hennes datters selvmord ute etter barnebarnet hennes. NRK har sesong 1 og 2 ute av serien også.

Happy Valley

Vortex

Kul fransk science fiction-krim! Politietterforsker Ludo savner kona fortsatt, etter at hun ble funnet drept på en strand i 1998. Når han er på et åsted mange år seinere, mener han å se omrisset av sin døde kone også. Siden dette er scifi-krim der poltiet har fantastisk ny teknologi, kan han bruke den til å påvirke fortida, så kona aldri dør. Men han kan ikke ha sett «Tilbake til fremtiden», og vite hva som skjer når man begynner å endre på tidslinjer.

Politimann og enkemann Ludo (til høyre) kommer over sitt livs mysterium og store utfordring når han finner kona levende på stranda hun en gang døde - for dette er krim med tidslomme-triks og andre science fiction-ingredienser. Samtidig er «Vortex» også et sjarmerende, levende fransk drama.

Nolly

God miniserie om Noele «Nolly» Gordon, en berømt og beryktet britisk såpestjerne med Helene Bonham Carter i hovedrollen. Hun var med såpeserien «Crossroads» fra 1986 til 1981, og ble en britisk TV-institusjon i egen person.

Helena Bonham Carter har hovedrollen som den britiske TV-yndlingen Noele «Nolly» Gordon i den kritikerroste NRK-aktuelle miniserien «Nolly».

Serien er skrevet av Russel T. Davies, mannen bak den populære serien «It’s a Sin» og drøssevis av andre britiske serier - som «Doctor Who» og «A Very English Scandal».

Etterglød

Nina Ellen Ødegård har hovedrollen som den livsglade og kreftsyke Ester i den prisbelønte serien «Etterglød».

En serie om en livsglad dame som får kreft er kanskje ikke det man velger først når man skal hygge seg en TV-kveld, men denne historien fra Atle Knudsen og Kjetil Indregaard er fin som den er vond. Dette er både sjarmerende, trist og komisk, alvorlig og morsomt på en gang. Serien har vunnet flere priser i utlandet siden NRK-premieren, og skuespillerprisen som Nina Ellen Ødegaard fikk for rollen som hovedrollen Ester på den sørkoreanske drama-festivalen høsten 2023 er het fortjent. En dramaserie om liv, sykdom og vennskap, med mye humor oppi alt det uunngåelig triste, er verdt å få med seg.

Hendelser ved vann

Annie havner i et midtsommer natts mareritt når hun kommer over et telt med to drepte turister. Men hvem drepte dem, er det store spørsmålet i «Hendelser ved vann».

Prisbelønt svensk krim av aller beste sort, basert på Kerstin Ekmans bestselgende roman. Den ble sett av 700.000 påskekrimglade nordmenn har sett. Har du ikke fått den med deg, er det bare å legg vekk mobilen, for dette er intenst, vellaget og velspilt. Her handler det om et brutalt dobbeltdrap i et lite lokalsamfunn på midtsommeraften i 1973. Saken er uløst, til Annie (Asta Kamma August) gjenkjenner noen hun så på drapsstedet i skogen den gang. Pernilla August og Rolf Lassgård er også med.

Kampen for tilværelsen

Den absurde dramakomedien om livet i Ullevål hageby ble en kjempehit på NRK i 2014. Nå er serien tilbake på NRKs nettspiller etter mange års fravær på grunn av en komplisert rettighetsfloke. På bildet er polske Tomasz (Bartek Kaminski) og kjæresten Anneli (Kjersti Botn Sandal) i første sesong av serien.

Det ble aldri julekalender av denne absurde og veldig kule komedien, de siste årene kjent som en kultserie siden den har vært fraværende fra nettet. Nå som NRK har fornyet rettighetene på den er i hvert fall sesong 1 mulig å strømme igjen, og få gjensyn med Tomasz, tannlegen Vidkun, Anitra, Hugo og de andre beboerne i en hageby i Norge i dag. Dette er en sjeldent morsom og original serie, har du ikke sett den er det på tide å skjerpe seg.

Colin fra regnskap

Gordon og Ashley blir kjent fordi han kjører på en hund, når hun har flashet en pupp for ham. Et tilfeldig møte en vanlig morgen ender opp i en absurd og morsom australsk semi-romantisk komedie.

De lager mye bra TV i Australia, og det som når våre breddegrader er gjerne det beste derfra. Dette er en komedie om Gordon og Ashley, to ukjente som ender opp med ansvaret for en påkjørt liten hund, der begge har litt av skylda for ulykken. Hunden kaller de Colin, siden den ligner han på regnskapsavdelingen blir deres ansvar. Det tvinger de to hundeeierne sammen, i en situasjonskomedie som er friskere og frekkere sort enn det kan høres ut.

Sherwood

Svært vellykket og god krim fra BBC, som byr på et mordmysterium, på menneskelig drama og en treffsikker skildring av konsekvensene som neoliberalistisk og populistisk høyrepolitikk har hatt på britisk samfunn siden Thatcher var statsminister – rettere sagt, konsekvensene for den lavere middelklassen og arbeiderklassen.

Ian St Clair (David Morrissey) blir sendt for å etterforske i gamle hjemtrakter, og møter et lokalsamfunn som stadig er sterkt preget av gruvearbeiderstreikene nesten førti år tilbake.

Etter at en mann blir funnet drept med pil og bue i Sherwood, Nottingham (!), blir politimannen Ian St. Clair (en glimrende David Morrissey) sendt til gamle trakter, dette gruvedistriktet han var ung politikonstabel midt på åttitallet. Tilbake erfarer han at gammelt fiendskap fra gruvestreik-konflikten fortsatt lever.

Flus

En fest av et gangsterparadis på NRK, ifølge Dagsavisens anmelder. «Flus» er det friskeste, råeste og kanskje morsomste blikket på Norge vi kan huske å ha sett, nærmere bestemt rettet mot en nær fortid og et Oslo som på et tidspunkt bråvåknet som urban smeltedigel.

Flus

Yosef Wolde-Mariam, den ene halvdelen i rapduoen Madcon, har sin egen oppveksthistorie. Det er minnene fra denne som er blitt løst oversatt til en svarthumoristisk moderne fabel om gjengmiljøene i Oslo på 1990-tallet, en dramakomedie i åtte deler som representerer noe ganske så nytt i norsk sammenheng. I et litt kaotisk, skrudd gangster-univers står Bæbs (Filip Bargee Ramberg) og wannabe-gangster Even (Herman Flesvig).

Grace

Etterforsker Glenn Branson (Richie Campbell) lar veteranen Roy Grace (John Simm) bli med på saken han jobber med.

Han er mutt, han er litt matlei og han er forvist til cold case-avdelingen, etterforskeren Roy Grace – spilt av John Simm. Det labre humøret har flere grunner, blant annet at han fortsatt sliter med traumer og savn etter at kona forsvant uten et spor på 40-årsdagen hans. Han gir også såpass eff i politiets prosedyrer at han har fått lokalpresse og sjefen på nakken. Sesong tre ligger ute.

Førstegangstjenesten

Preben Lohrengren, Flesvig-karakteren som er minst hyper av dem alle, men som lever i sin egen vestkantverden.

Soloshowet med crazyhumor av og med Herman Flesvig er en humorprestasjon som det står respekt av. Denne nettkomedien hadde 2,2 millioner seere snitt per episode i fjor – en rekordoppslutning for en nettkomedie med episoder som tikker inn på rundt femten minutter. Så alle som har mage for denne humoren har sannsynligvis sett den alt.

Rådebank

Hege og GT har funnet roen i Bø, men idyllen sprekker når eksen hans dukker opp igjen i bygda.

Det ble tre sesonger om de unge rånerne i Bø, serien som klarte å skildre ungdommer og unge gutters følelsesliv og utfordringer på måter som unge og voksne seere kunne relatere seg til. Her er det mye følelser i forsetet, som det er drømmer om klinings i baksetet, og litt om livets alvor.

Den tynne blå linjen

Svensk serie som følger seks politifolk på et lokalt kammer i de fattige områdene av Malmö, og skildrer de hektiske og krevende arbeidsdagene i bydeler befolket med minoritetsgrupper og som er preget av store sosiale utfordringer. Visuelt er dette i slekt med Ed Burns’ og David Simons-verk som «Treme» og «The Corner», for så rett fram og naturalistisk er dette laget, og dempet formidla, uten bakgrunnsmusikk eller andre effekter.

Mørke sjeler

En 16-åring dreper og skader medelever før han tar sitt eget liv på en skole i Quebeq, og etterlater foreldre og søsteren med sjokk og spørsmål. De må tåle reaksjonene fra ofrenes foreldre, spørsmål fra politiet og pågang fra mediene og samfunnet rundt dem mens de forsøker å forstå og takle det sønnen har gjort. Dette er canadisk drama, mer nedpå, realistisk og europeisk i uttrykk og stemning enn hva Hollywood-naboene pleier å by på.

Rettsmedisiner og psykiater Eliane Sirios tar på seg jobben med å finne ut bakgrunnen for en skoleskyting i denne canadiske dramaserien.

En rettsmedisiner og psykiater Eliane Sirois er en nennsom etterforsker, sammen med litt mindre tålmodig anlagte politifolk. Sterkt og krevende, men godt drama.

Reyka

Sørafrikanske serier er ikke hverdags på våre skjermer, men «Reyka» viser at det kommer bra saker derfra også. Reyka er en etterforsker og profileringsspesialist som stiller med psykologi og analyse i jakten på gjerningsmenn i sørafrikansk politi. Hun har også opplevd overgrep selv, etter å ha levd i fangenskap med en psykopat som kidnappet henne da hun var barn. Hun kom seg unna i live, men sliter fortsatt med traumer – i den grad at hun ikke har omsorgsansvaret for sin egen datter. På jobben får hun en mulig seriemordsak på bordet, og må overbevise sjefen om at det ikke er lokale konflikter som er årsak til drapene.

Reyka er hovedpersonen i den sørafrikanske krimmen med samme navn. Her handler det om å finne en seriemorder som går løs blant sukkerroene.

Det er først og fremst skuespiller Kim Engelbrecht i rollen som Reyka som drar i havn i thrilleren som ønsker å være i samme sjanger som «Silence of the Lambs».

Maxitaxi Driver

Steinar Sagen byr på en sympatisk og morsom serie om ensomme Jan Egil, taxisjåføren som tar styringen over eget liv. Sagen selv har skapt og samarbeidet med Erlend Loe om historien om den forsiktige ungkaren, som ser sitt snitt til å oppleve både kjærligheten og spenning når han treffer Nadia. Med bilen sin.

Den svært så stille og forsagte Jan Egil (Steinar Sagen) treffer Nadia (Valentina Alexeeva), og bestemmer seg for å bli helten i sitt eget liv - og i andres også.

Dette er maxitaxi-versjonen av Travis Bickle fra Scorseses og Robert de Niros klassiker, kanskje med et snev av Fantonald. Og selv om dette høres sprøtt ut, er ikke serien oppkjørt crazykomedie. Humoren søker heller det absurde i det alminnelige og gjenkjennelige.

Norsk-ish

Den beste norske dramaserien i 2020, det er denne opplagte og humoranlagte dramaserien om Fariba, Amrit og Helin, tre unge voksne nordmenn med det ene beinet i en moderne norsk virkelighet og det andre i foreldrenes kultur. To sesonger opplagt og levende drama.

Helin og søsteren Eda i «Norsk-ish»,spilt av  Selda Ekiz og Simay Leblebicioglu.


Les også portrettet med Selda Ekiz: – Jeg har alltid hatt et behov for å bli sett (+)


Le Bureau

Den har fått en stor fanskare etter hvert, den franske dramaserien om agentene og sikkerhetsanalytikerne i DGSE, det hemmelige franske etterretningspoliti. Serien er en velkommen, stille og lite melodramatisk spionserie. Det er foreløpig laget fem sesonger.

De franske etteretningsagentenes spionasje og jakt på andre lands spioner er ute i fem sesonger.

Den foreløpig siste sesongen foregår i DGSE-hovedkvarteret i Paris, i Kairo og Russland, blant annet. At handlingen er nøktern og realistisk framfor fantastisk og actionpreget, er med på å øke intensiteten og underholdningsverdien i det intrikate spiontaktikkeriet som foregår i «Le Bureau», hvis popularitet internasjonalt sett må er unik for en fransk dramaserie.

Les også: De beste seriene på Amazon Prime

Vikingane

Det ble i alt tre sesonger med vikinghumor, og kvaliteten på serien øker for hver sesong. Sesong tre forteller forhistorien til de sentrale skikkelsene i denne vikingstammen, blant dem jarl Varg (Jon Øigarden), en lykkelig og harmonisk vikingleder til en kollega sa noe ufordelaktig om håravfallet hans.

Komedien om de norske vikingene ledet av Henrik Mestad som høvding Olav har blitt en internasjonal suksess.

Sagaen om vikingene i Norheim er laget av Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersens, og den er blitt en attraksjon på Netflix. Disse nordboerne er like umodne, primitive og barbariske, men like opptatt av allmennmenneskelige problemstillinger som vi er i vår tid. De er nesten godslige og sjarmerende, inntil de finner på sånt å runde av en festlig anledning med bloting av en trell.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

22. juli

Sarah Johnsen og Pål Sletaunes dramatisering av terrorangrepet den 22. juli 2011 er en sterk opplevelse, og en viktig og riktig TV-serie å lage. Den følger en rekke mennesker som ble rammet av terroren på forskjellig vis i form av jobbene deres, en håndfull mennesker som er bildet på oss alle.

At dette er den sterkeste TV-opplevelsen det norske TV-publikum kan oppleve har å gjøre med at serieskaperne ikke har hatt berøringsangst for de vanskelige eller grusomme aspekter knyttet til denne materien. Det er også det som gjør serien til en viktig gjenfortelling. «22. juli» forteller historien med saklig nøkternhet, respekt og finfølelse, og det er ikke noe ved dramaserien som føles umusikalsk, overdrevent eller overdramatisk.

«22. juli», den sterkeste norske dramaserien som er laget. Historien følger blant annet Anine (Alexandra Gjerpen) og Harald (Marius Lien) dekker terroren som journalist i Aftenposten.


Det er umulig å se «22. juli» uten å bli sterkt berørt, både av sorg og av sinne over ugjerningen som terroristen sto for. Dermed er det ikke sagt at noen bør unngå å se den, snarere tvert imot.

Les også: Portrett med Alexandra Gjerpen som spiller journalisten Anine (+) Les også: Portrett med Helga Guren som spiller læreren Helga (+)

Heimebane

Serien om Helena Mikkelsen som landets – verdens – første kvinnelige fotballtrener for et eliteserielag ble en braksuksess. «Heimebane» er breddefotball, i betydningen dramaserie for hele familien, et størst mulig publikum – og har mer til felles med «Himmelblå» enn med andre, mørkere serier.

Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og Michael Ellingsen (John Carew) i den norske fotballserien «Heimebane».


Exit

Den utagerende søkkrike kvartetten av norske menn fra finansbransjen ble NRKs største suksess i 2019, og en real snakkis. Den sjokkerte seerne i Sverige og Danmark også, og suksessen har ført til at det til nå har blitt to sesonger i serien med fokus vår tids versjon av ekstremt dekadent rikmannsliv fra serieskaper Øystein Karlsen.

Fire fæle fyrer i «Exit»: William (Pål Sverre Hagen), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon J. Berger) og Henrik (Tobias Santelmann).


Disney har mer enn tegnefilmer å by på: De beste seriene på Disney+

Magnus

Dette gjennomførte universet og den skrudde humoren skapt av Vidar Magnussen gjør denne serien til en av morsomste norske komediene som er laget. Den hadde strengt tatt fortjent et lite stort publikum som lørdagsserien «Side om side», som serieskaper Magnussen som kjent også er med i.

NRK var klar over at denne komiserien var litt på kanten, så godt er det at de våget å lage den. Serieskaper Vidar Magnussen har rollen som politietterforsker Magnus Undredal og Charlie Hutton som nabogutten/medhjelper Nikolai.

Magnus er mesterdetektiven med egne metoder og teorier, som ikke alltid holder vann eller står i stil med tradisjonelt politiarbeid. Det er ikke ofte at scener fra norske, eller egentlig noen, TV-komedier får en til å begynne le bare av å tenke på dem etterpå, men dette var tilfelle i «Magnus».

I et vinterlig sted i dalstrøka innafor må Magnus og hans unge medhjelper takle mange og uventet originale utfordringer, etter at en jente blir funnet død på et hotell o gen norsk actionfilmskuespiller er sporløst forsvunnet.

Her er det mye absurd, sprøtt og skrudd morsomt som foregår, og det er morsomt hele veien fram. Selv om det kanskje tar litt vel av i siste episode. Sesong to skal være på vei ut av Vidar Magnussens hjerne.

Kongen av Gulset

Komedien til Jonis Josef i slekt med amerikanske «Fresh of the boat» (koreansk-amerikanere på 1990-tallet) og «The Goldbergs» (ren 80-tallsnostalgi) og ikke minst «Everybody Hates Chris» (komiker Chris Rocks oppvekstminner). Den største forskjellen må være at «Kongen av Gulset»-skaperne ikke har amerikanske TV-millioner å lage serie for.

Jonis Josef fikk lage to sesonger av komedien sin basert på oppveksten på Gulset.

Dette er den første humorserien om en norsksomaliers oppvekst i en norsk forstad utenfor Skien, samtidig er den en av flerfoldige serier om tenåringsliv skildra med humor som er kommet de siste årene (se: Netflix).

Monster

Hedda Hersoug (Ingvild Holthe Bygdnes) har flyttet hjem til Kataluma i det øde nord, til den syke faren og stillheten, og for å komme seg vekk fra typen sørpå som vil ha barn og familie. Hun er nyutdannet etterforsker, og får et dobbeltdrap i fanget. Det skal vise seg å bli for mye.

Ingvild Holthe Bygdnes og Jakob Oftebro i «Monster», en av de bedre dramaseriene fra NRKs side de siste årene.

Er det en norsk «Fargo» serieskaper Hans Christian Storrøsten og medforfatter og regissør Anne Sewitsky har forsøkt å lage her? Det fungerer i så fall bra.



PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen