Kultur

De beste seriene på Apple TV+

En it-gigant kan levere bra serier også, og Apple TV+ har etter hvert bygget opp en bra katalog. Her er høydepunktene så langt.

Listen er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.Platonic

De var morsomme sammen i komediene «Bad Neighbours» for et tiår siden, nå gjentar de prestasjonen i denne komiserien som berører den evige feelgood-film-problematikken: kan egentlig mann og kvinne bare være venner. Svaret blir ikke umiddelbart gitt når Rose Byrne og Seth Rogen spiller de to gamle skolevennene Sylvia og Will som finner sammen igjen i voksen alder. Han er nyskilt og litt deppa, hun er etablert med mann og barn, og kjeder seg som hjemmeværende mor. Når Will blir skilt våger hun å ta kontakt igjen, 13 år etter at hun var bestevennen som sa klart fra at Will ikke burde gifte seg med sin utkårede, som hun synes var fæl. Dette er «Da han møtte henne» i en moderne setting, litt frekkere og oppdatert 2020-tallsutgave, hvor det egentlig bare gjelder å holde ut med Seth Rogens særpregede latter.

Seth Rogen og Rose Byrne har god kjemi som det gamle venneparet Will og Sylvia i denne komiserien som har både hjerte og tilstedeværelse.

Drops of God

Franske Camille Léger og japanske Issei Tomine er begge uvanlig flinke til å identifisere vin, og må kjempe mot hverandre for å arve en svært verdifull vinkjeller.

En fransk miniserie basert på en japansk tegneserie som varte i ti år er uventet nok en av en årets mest underholdende dramaserier. Den handler om franske Camille Léger som ikke har snakka med sin far på ti år, og den japanske vineksperten Issei Tomine, som begge er utstyrt med verdens mest følsomme neser og paletter, og som må knive om en svært verdifull vinkjeller.

Den har tilhørt Camilles far, som etterlater seg et testamente som legger opp til en konkurranse i vin mellom de to. Vinkjelleren hans på 87.000 flasker vin er verdt en hel formue, som begge vinkjennerne akter å sikre seg. Handlingen foregår i Frankrike og Japan, og kampen om formuen er en fascinerende severdig historie om to helt forskjellige menneskers kamp - om rikdom, anerkjennelse og personlige utfordringer. Miniserien som slutter på åtte episoder er også en god og forførende innføring i vinens verden.


Shrinking

Harrison Fords Paul er tålmodig inntil en viss grense med sin psykolog-kollega Jimmys  (Jason Siegel) og hans innfallspregete behandlingsform.

Denne komedien har overraskende nok selveste Harrison Ford, men serien har mer å by på. Ford er psykolog og noe av en farsfigur for seriens hovedrolle, en sorgpreget psykolog spilt av Jason Siegel. Han blir lei av å høre pasientenes klagesang og mangel på handlingskraft og ber dem skjerpe seg. Det får sine konsekvenser for både dem og psykologer, i en overraskende morsom og sympatisk ny komedie.

Slow Horses

Gary Oldman er kanskje trekkplasteret i denne spionserien, men han har mange gode kollegaer med seg også – i betydning skuespillere og hemmelige agenter. Oldman er en tidligere toppagent, degradert til å lede en forsamling degraderte MI5-agenter som holder til i en sliten bygning som står i sterk kontrast til glassbygget til resten av engelsk etterretning holder til.

Felles skjebne for Slough House-gjengen er at de er tatt ut av aktiv tjeneste etter diverse tabber på jobb, personlige blemmer som ikke var alvorlig nok til at de kan sies opp. Her må de tåle en veltalende lakonisk og skarpkjefta Jackson Lamb. Han er kanskje desillusjonert, men på ingen måte naiv eller handlingslammet.

Det er godt, for denne gjengen av sure, leie misfits får i hende saker som bare våkne agenter kan løse. De prøver likevel. Serien kom i to sesonger på ett år, og nå er tre og fire bestilt.

Gary Oldman spiller en oppblåst sjef for fallerte MI5-spioner i London, og her er det ikke holdningen hans det er snakk om.

Severance

Emmy-vinner og en av de store snakkisene i 2022. Det skyldes en finurlig hva hvis-historie. For hva hvis vi kunne skille mellom jobb- og privatliv-bevissthetene våre? Hadde det gjort oss lykkeligere? Å bokstavelig talt ikke ta med deg jobben hjem, takket være et enkelt inngrep i hjernen. Problemstillingen var med på å sikre serien Emmy for beste manus i 2022.

Adam Scott har hovedrollen som Mark i «Severance», en kontorlandskap-sci fi med eksistensiell touch og som utvikler seg til en thriller.

Dette inngrepet har Mark gjort, siden han var ulykkelig etter konas død. Når han er hjemme, husker han ingenting fra jobben. Det er kanskje like greit, for det han og kollegaene driver med er merkelige saker. Og tross hjernefiksen spiller den menneskelige natur inn. Det er umulig for Mark og enkelte av kollegaene å ikke tenke på hva deres andre jeg gjør og opplever. Adam Scott, Christopher Walken og John Turturro er med på gi den menneskelige forvirringen ansikt.

Echo 3

Actionthriller om en amerikansk forsker som blir kidnappa av en geriljagruppe i Colombia, og som hennes soldat-ektemann Prince og soldat-bror Bambi, begge rimelig fryktløse og godt trente militære, må forsøke å finne og løslate på egen hånd.

De erfarne spesialtrente soldatene Prince (Michiel Huisman) og Bambi (Luke Evans) må prøve å redde Amber, fanget i Colombias jungel i denne brukbare actionserien.

Det er ikke en enkel oppgave, siden det blander seg inn korrupte politikere, revolusjonære studenter, CIA-agenter og narkobander, for å nevne noen, i forsøkene deres på å finne Amber. Hun må på sin side prøve å klare seg - og overleve - i fangenskap. Laget av Mark Boal, den Oscar-vinnnende manusforfatteren av «The Hurt Locker» og «Zero Dark Thirty», og basert på den israelske romanen og TV-serien «When Heroes Fly» En av barskingene spilles av Luke Evans.

Bad Sisters

Mørk irsk humor og krimdrama i god miks fra TV-skaper, komiker og skuespiller Sharon Horgan. Her spiller hun en av mange søstre i Garvey-familien som holder på og må fortsette å holde på en hemmelighet. Den veldig kjipe ektemannen til en av dem er død, under det som en plagsom forsikringsagent mener er mystiske omstendigheter. Det kan ha vært at noen har drept ham. Søstrene er mest interessert i å la den hvile i fred. Morsomt, skarpere og mørkere enn den jevne påskekrim, og sesong to er på gang.

Sharon Horgan, Eve Hewson, Eva Birthistle og Sarah Greene i «Bad Sisters».


Physical

Alle som husker TV-serien «Damages» vet at Rose Byrne er en god skuespiller, og alle som har sett filmen «Bad Neighbours» vet hun er morsom. Her er hun Sheila Rubin, hovedperson i et humoristisk drama om en husmor som ser lyset på et tidspunkt når hun har fått nok av tilværelsen, puddingen av en ektemann, sin egen selvforakt og tvangslidelse i form av en spiseforstyrrelse. Vendepunktet opplever hun i form av aerobics, treningsformen som gir energi, et kick og lysten til å gjøre noe mer ut av livet. Listen oppdateres jevnlig.

Sheila Rubin (Rose Byrne)  finner en ny mening med livet når hun detter inn på Bunnys aerobic-time og får seg leggvarmere og tidsmessig korrekt trenings-trikot.

Vi er altså på åttitallet, mulighetenes og jappenes og selvrealiseringens tiår. For Sheila med nye leggvarmere, betyr det et eget liv på familiens bekostning. Dette er litt slemt, litt mørkt og en godt laget komedie.

For All Mankind

Den beste romfartsserien du finner på strømming er dette science fiction-dramaet om et stadig pågående månekappløp. I 1969 var det sovjetrussernes kosmonauter som tok de første skrittene på månen, noe som førte til at den kalde krigen fortsatte i verdensrommet. Dramaet følger Nasas amerikanske astronauter som vil forhindre at månen blir kommunistenes territorium ledet av en veteran spilt av Joel Kinnaman. Enda så smalt dette kan høres ut blir historien mer gripende og spennende etter hvert. Sesong to har også vakt kritikernes begeistring, og har endog en nordmann med i besetningen – skuespiller Bjørn Alexander i rollen som nederlandsk astronaut.

Joel Kinnaman i rollen som den erfarne astronauten Edward Baldwin, som må se russerne snyte amerikanerne for de første skrittene på månens overflate.

Mythic Quest

Komiserien om de spesielle typene som jobber med å holde liv i det mest populære spillet på nettet er tilbake i en ny sesong. Det er topp, for dette er svært underholdende moro, laget med noen av folka bak «It’s Always Sunny in Philadelphia». Komedien både bransjesatire og en morsom skildring av diverse mennesketyper med usikre ego – spillskapere, gamere, kodere, PR-folk, hele millenials-generasjonen. Blant skuespillerne finner du Danny Pudi fra «Community», Rob McElhenney fra «It’s always sunny …» og F. Murray Abraham, samt Charlotte Nicdao – som strengt tatt er denne seriens Lisa Simpson. Og ja, dette er mye morsommere enn «Silicon Valley» på HBO.

Rob McElhenney spiller Ian Grimm, spillutvikler og selverklært supergeni med en del egoproblemer i «Mythic Quest».

See

Apokalypse med ny vri denne store produksjonen av en TV-serie, med en diger mann i hovedrollene. Langt inn i framtida har menneskene mistet synsevnen, og levd blinde i en primitiv verden i mange generasjoner i egne stammesamfunn villmarka. Jason Momoa («Aqua-Man») er lederen i sin stamme, som han må lede og beskytte i hverdag og kamp mot fiender og et herskerfolk som alltid er på jakt etter nye slaver.

Når han blir far til tvillinger som er de første i manns minne som kan se – de eneste i sitt slag – må han beskytte dem med eget og alle stammefrenders liv som innsats. Spennende, mørk og tilvisende heseblesende dommedagsaction som blir mer fascinerende ved at man følger folk i villmarka som må famle seg fram i en primitiv, barsk verden i totalt blinde. Sesong to kommer høsten 2021.

Jason Momoa er lederen i stammefolket som overlever i villmarka uten synsevne, men desto bedre utviklede andre sanser og instinkter. Men det har fiendene deres også.Ted Lasso

Så det går faktisk an å lage komedie av en figur fra TV-reklame – som Ted Lasso var i utgangspunktet. Han er en godlynt amerikaner som har alle Odesa mot seg når han får jobben som manager i et engelsk fotball-lag som sliter på alle fronter. Ted Lasso har null erfaring med engelsk fotball, ansatt av den hevnlystne ekskona av klubbens forrige eier for å styre klubben ned i avgrunnen.

Komedien er like godlynt som hovedkarakteren selv – spilt av serieskaper Jason Sudeikis. Mange morsomme typer er med her – karikaturer på fotballstjerner, jyplinger, realitykjendiser og kaksete egofolk. Humormessig balanser denne fint på grensen til duste-offside. Sesong to kommer sommeren 2021.

Jason Sudeikis har hovedrollen som den godlynte og alltid optimistiske Ted Lasso - manager i mer trøbbel enn han kan eller vil innrømme i denne populære komedien.


The Morning Show

Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell – det er store stjerner i hovedrollene i denne serien som er ment å være hovedattraksjonen på AppleTV+. Serien er litt selvhøytidelig og pompøs til tider, og det er ikke tvil om at historien er farlig nær å bli borte i glansen fra de store stjernene. Den er mer enn severdig likevel, et glossy innblikk i livet bak kulissene på The Morning Show, et populært frokost-TV i USA. Sesong en skildrer metoo-skandale som rammer showet.

Jennifer Aniston spiller Alex Levy, stjernen på skjermen som ikke er sikker på noe lenger, og som må takle at nykommeren, den direkte og mer joviale kollega Bradley Jackson blir seernes yndling. Ingen er likevel trygge på framtida, som avhenger av ratinger, status i sosiale medier, rettssaker og nye sjefers tillit.

Reese Witherspoon og Jennifer Aniston på jobb i «The Morning Show», hvor det avdekkes skandaler som får mange til å sette frokosten i halsen.

Defending Jacob

Gripende thrillerdrama hvor Andy Barber, visestatsadvokat og far tvinges til å velge mellom det å hjelpe sønnen eller bryte med lov og rett. Tilværelsen blir snudd på hodet når sønnen Jacob blir mistenkt for drapet på en jevnaldrende, mens Andy Barber (spilt av Chris Evans, mest kjent som Captain America) er overbevist om sønnens uskyld og at det er en kjent overgriper som står bak ugjerningen.

J.K Simmons er også med, og han er alltid bra enten det er film eller TV det er snakk om. Serien er basert på en kritikerrost roman, og i TV-thrillerformat, regissert av Morten Tyldum.

Chris Evans spiller faren og lovens mann som sliter med å velge rett i dette dempede thrillerdramaet.


Amazing Stories

En samling TV-filmer i science fiction-sjangeren, produsert av blant andre Steven Spielberg. Antologien er beslektet med serien av samme navn som Spielberg og fantasifulle kollegaer laget i 1985 – en antologi med overnaturlige historier som ble en kjempesuksess på en tid da spektakulær populærunderholdning som dette bare var laget for og bare var å se på kinolerretet (og med tid og stunder video).

Her går det i tidsreiser, flere dimensjoner, uforklarlige hendelser og møter med overnaturlige typer – godt laget, fantasifull science fiction med hele familien som målgruppe.

Fem utrolige historier, produsert av blant andre Steven Spielberg, som kan sende tankene tilbake til da man leide «Amazing Stories» på video på 80-tallet.


Nyeste fra Dagsavisen.no: