Kultur

De beste seriene på Apple TV+

Apple TV+ har bygget opp en brukbar katalog av serier. Her er høydepunktene så langt.

Listen er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.


«Criminal Record»

En klassisk britisk krim med høyere budsjett enn de fleste påskekrimserier og bedre skuespillere også, er denne krimserien om to politietterforskere av forskjellig støpning. En anonym nødtelefon avdekker et mulig justismord i en drapssak, som etterforskeren June Lenker mener er verdt å se nærmere på. Det innebærer at hun må oppsøke veteranen Daniel Hegarty (Peter Capaldi) som hadde saken den gang, men som slett ikke setter pris på at etterforskningen skal tas opp igjen. Problemet hans er at det skjer flere ting som gjør at saken ikke forsvinner, og som gjør at han ikke blir kvitt kollega Lenker heller. En kjent intrige fra krimthrillernes sfære, men båret fram av gode skuespillere. Få kan være så tverr og gretten på kamera som Peter Capaldi.

Et ublidt møte med gamle dagers og nye tiders britisk politi: Peter Capaldi og Cush Jumbo i krimthrilleren «Criminal Record».


Pachinko

Sunja (MInha Kim) må reise fra fiskelandsbyen i Korea til Japan når hun blir gravid utenfor ekteskap. Med på reisen er Isak (Steve Sanghyun Noh) og  Baek (Junwoo Han). Serien skildrer Sunjas liv til fra tenåring til bestemor.

En av de beste seriene Apple TV+ og egentlig noen strømmetjeneste har produsert så langt er denne - en koreansk familie-saga, som foregår over flere generasjoner i Korea, Japan og USA fra 1910- til 1980-tallet. Hovedpersonen er Sunja, jenta fra små kår i en fiskelandsby som havner i uløkka med den lokale fiskehandleren fra storbyen, og som må reise til kolonimakten Japan.

Serien hopper i tid, og følger også Solomon, Sunjas sønnesønn som jobber for et ekspansivt amerikansk selskap i Tokyo ved inngangen til 1990-tallet. Dette er en episk fortelling, men tonen er stille, poetisk og ettertenksom, særs godt filmet og med sterke skuespillerprestasjoner. Et høydepunkt i drama-genren som det er verdt å sette av noen kvelder til. Serien er basert en internasjonal bestselgende slektssaga av Min Jin Lee.

The Changeling

En fabel for voksne, kalles denne, men her snakker vi overnaturlige grøss og hverdagslig drama i en god miks. LaKeith Stanfield («Atlanta») er kul og veldig god som Apollo, en New York-fyr som møter kvinnen i sitt liv på biblioteket. Han vet å vente tålmodig på henne, og takler det meste med stoisk ro, men det er vanskelig å være like kul når en mørk overnaturlig makt truer familieidyllen.

Apollo (LaKeith Stanfield) er en kul fyr, som må takle mer enn bare storbyens utfordringer i dette ambisiøse horrordramaet.


Foundation

Sesong 2 av denne serien er den mest gledelige overraskelsen på lange tider, en spennende, episk og actionfylt fortsettelse på en serie som begynte så lilvløst, pompøst og tungt i sesong 1 at den kunne få den mest ihuga sci-fi-fan til å skru av. Dette er serien basert på en klassiker og ledestjerne i genren, Isaac Asimovs bøker, og handler om kampen mellom et mektig intergalatisk diktatur og en broket forsamling rebeller.

«Foundation»: Den umake trioen Salvor Hardin, Hari Seldon og Gaal Dornick i romskipet på vei i en galakse langt langt unna. De spilles av Leah Harvey, Jared Harris og Lou Llobell i serien som inkluderer en klonet, gal keiser, tidsreiser og kamper for livet på mange planeter.

Kampen om galaksen tar virkelig av i sesong 2, og blir en spennende og engasjerende historie, som får en til håpe at Apple TV+ satser videre og lar serieskaperne kjøre på med en sesong 3.

Platonic

De var morsomme sammen i «Bad Neighbours»-filmene for et tiår siden. Her er Rose Byrne og Seth Rogen sammen igjen, som vennene som finner sammen igjen i voksen alder. Dette er «Da han møtte henne» i en moderne setting, litt frekkere og oppdatert 2020-tallsutgave. Ganske gøy og gjenkjennelig.

Seth Rogen og Rose Byrne har god kjemi som det gamle venneparet Will og Sylvia i denne komiserien som har både hjerte og tilstedeværelse.

Drops of God

Franske Camille Léger og japanske Issei Tomine er begge uvanlig flinke til å identifisere vin, og må kjempe mot hverandre for å arve en svært verdifull vinkjeller.

Dette vin-dramaet er en skikkelig god serie, og noe så sjeldent som en fransk serie basert på en japansk manga. Den handler om franske Camille som ikke har snakka med sin far på ti år, og den japanske vineksperten Issei, som begge er utstyrt med verdens mest følsomme neser og paletter. De må knive om en svært verdifull vinkjeller. Her krasjes det mellom kulturer og mellom personligheter. Miniserien er også en god innføring i vinens mangfoldige, agrokulturelle og jålete verden.

Shrinking

Harrison Fords Paul er tålmodig inntil en viss grense med sin psykolog-kollega Jimmys  (Jason Siegel) og hans innfallspregete behandlingsform.

Denne komedien hadde vært morsomt og severdig uten Harrison Ford på rollelista, men han gjør seg ikke bort heller. Han er psykolog og mentor for en kollega i sorg, Jimmy, seriens hovedperson spilt av Jason Segel - han høye fra «How I Met Your Mother». Og dette er Jason Segels show i en overraskende morsom, uærbødig og sympatisk komedie fra blant annet Bill Lawrence («Scrubs», «Ted Lasso», «Cougar Town»).

Slow Horses

Gary Oldman er trekkplasteret i denne spionserien, men han har mange gode kollegaer med seg også – i betydning både skuespillere og hemmelige agenter. Oldman spiller Jackson Lamb, forsoffen, tidligere toppagent, degradert til å lede en gjeng like degraderte MI5-agenter som alle ser ned på. De er kanskje sure og livstrøtte utskudd i bransjen, ledet av en alltid lakonisk og kjip sjef. De klarer å håndtere infløkte spionaffærer på et vis likevel, mye takket være den forholdsvis direkte og respektløse Lamb, som har et våkent øye og er forholdsvis god på bunnen.

Gary Oldman spiller en oppblåst sjef for fallerte MI5-spioner i London, og her er det ikke holdningen hans det er snakk om.


Severance

Emmy-vinner og en av de store snakkisene i 2022. Det skyldes en finurlig hva hvis-historie. For hva hvis vi kunne skille mellom jobb- og privatliv-bevissthetene våre? Å bokstavelig talt ikke ta med deg jobben hjem, takket være et enkelt inngrep i hjernen.

Adam Scott har hovedrollen som Mark i «Severance», en kontorlandskap-sci fi med eksistensiell touch og som utvikler seg til en thriller.

Og tross hjernefiksen spiller den menneskelige natur inn. Det er umulig for Mark og enkelte av kollegaene å ikke tenke på hva de kan ha glemt og ikke vet. Adam Scott, Christopher Walken og John Turturro er med på gi den menneskelige forvirringen ansikt. Serien har fått en Emmy for beste manus.

Echo 3

Actionthriller om en amerikansk forsker som blir kidnappa av en geriljagruppe i Colombia, og som hennes soldat-ektemann Prince og soldat-bror Bambi, begge rimelig fryktløse og godt trente militære, må forsøke å finne og løslate på egen hånd. De må rykke ut i felten der farlige typer fra mange leire venter. Action fra Mark Boal, den Oscar-vinner med «The Hurt Locker» og «Zero Dark Thirty», basert på den israelske romanen og TV-serien «When Heroes Fly» En av barskingene spilles av Luke Evans.

De erfarne spesialtrente soldatene Prince (Michiel Huisman) og Bambi (Luke Evans) må prøve å redde Amber, fanget i Colombias jungel i denne brukbare actionserien.


Bad Sisters

Mørk irsk humor og krimdrama i god miks fra TV-skaper, komiker og skuespiller Sharon Horgan. Her spiller hun en av mange søstre i Garvey-familien som må holde på en hemmelighet. Den veldig kjipe ektemannen til en av søstrene er død, under det en forsikringsagent mener er mystiske omstendigheter. Det kan jo ha vært at noen drepte ham. Søstrene er mest interessert i å la den døde hvile i fred. Morsomt, skarpere og mørkere enn den jevne påskekrim, og sesong to er på gang.

Sharon Horgan, Eve Hewson, Eva Birthistle og Sarah Greene i «Bad Sisters».


Physical

Alle som husker TV-serien «Damages» vet at Rose Byrne er en god skuespiller, og alle som har sett filmen «Bad Neighbours» vet hun er morsom. Her er hun Sheila Rubin, hovedperson i et humoristisk drama om en husmor på 80-tallet som får ny giv i livet når hun oppdager aerobics. Spørsmålet er om Sheila blir en bedre person med leggvarmere og ny energi. Dette er litt slemt, litt mørkt og en godt laget komedie.

Sheila Rubin (Rose Byrne)  finner en ny mening med livet når hun detter inn på Bunnys aerobic-time og får seg leggvarmere og tidsmessig korrekt trenings-trikot.


For All Mankind

Den beste serien om romfart på TV. Det handler om månekappløpet, men det er sovjetrusserne som kommer først. Dermed blir det kald krig i rommet også. For NASA og astronaut Ed Baldwin (Joel Kinnaman) handler det om å forhindre at månen blir kontrollert av kommunister for alltid. Fiffig, morsomt og etter hvert også spennende drama.

Joel Kinnaman i rollen som den erfarne astronauten Edward Baldwin, som må se russerne snyte amerikanerne for de første skrittene på månens overflate.

Mythic Quest

Komiserien om de spesielle typene som jobber med å holde liv i det mest populære spillet på internett, laget med noen av folka bak «It’s Always Sunny in Philadelphia». Hovedrollen og serieskaper Rob McElhenney er også kjent som en av de nye eierne av Wrexham. Serien er bransjesatire over gaming-industrien og en gjeng spesiell. Dette er mye morsommere enn «Silicon Valley» på HBO.

Rob McElhenney spiller Ian Grimm, spillutvikler og selverklært supergeni med en del egoproblemer i «Mythic Quest».

See

Apokalypse med ny vri denne store produksjonen av en TV-serie, med en diger mann i hovedrollene. Langt inn i framtida har menneskene mistet synsevnen, og levd blinde i en primitiv verden i mange generasjoner i egne stammesamfunn villmarka. Jason Momoa («Aqua-Man») er lederen i sin stamme, som han må lede og beskytte i hverdag og kamp mot fiender og et herskerfolk som alltid er på jakt etter nye slaver.

Når han blir far til tvillinger som er de første i manns minne som kan se – de eneste i sitt slag – må han beskytte dem med eget og alle stammefrenders liv som innsats. Spennende, mørk og tilvisende heseblesende dommedagsaction som blir mer fascinerende ved at man følger folk i villmarka som må famle seg fram i en primitiv, barsk verden i totalt blinde. Sesong to kommer høsten 2021.

Jason Momoa er lederen i stammefolket som overlever i villmarka uten synsevne, men desto bedre utviklede andre sanser og instinkter. Men det har fiendene deres også.Ted Lasso

Så det går faktisk an å lage komedie av en figur fra TV-reklame – som Ted Lasso var i utgangspunktet. Han er en godlynt amerikaner som har alle odds mot seg når han får jobben som manager i et engelsk fotball-lag som sliter på alle fronter. Ted Lasso har null erfaring med engelsk fotball, ansatt av den hevnlystne ekskona av klubbens forrige eier for å styre klubben ned i avgrunnen.

Jason Sudeikis har hovedrollen som den godlynte og alltid optimistiske Ted Lasso - manager i mer trøbbel enn han kan eller vil innrømme i denne populære komedien.

Komedien er like godlynt som hovedkarakteren selv – spilt av serieskaper Jason Sudeikis. Mange morsomme typer er med her – karikaturer på fotballstjerner, jyplinger, realitykjendiser og kaksete egofolk. Humormessig balanser denne fint på grensen til duste-offside.
Defending Jacob

Gripende thrillerdrama hvor Andy Barber, visestatsadvokat og far tvinges til å velge mellom det å hjelpe sønnen eller bryte med lov og rett. Tilværelsen blir snudd på hodet når sønnen Jacob blir mistenkt for drapet på en jevnaldrende, mens Andy Barber (spilt av Chris Evans, mest kjent som Captain America) er overbevist om sønnens uskyld og at det er en kjent overgriper som står bak ugjerningen.

J.K Simmons er også med, og han er alltid bra enten det er film eller TV det er snakk om. Serien er basert på en kritikerrost roman, og i TV-thrillerformat, regissert av Morten Tyldum.

Chris Evans spiller faren og lovens mann som sliter med å velge rett i dette dempede thrillerdramaet.


Amazing Stories

En samling TV-filmer i science fiction-sjangeren, produsert av blant andre Steven Spielberg. Antologien er beslektet med serien av samme navn som Spielberg og fantasifulle kollegaer laget i 1985 – en antologi med overnaturlige historier som ble en kjempesuksess på en tid da spektakulær populærunderholdning som dette bare var laget for og bare var å se på kinolerretet (og med tid og stunder video).

Her går det i tidsreiser, flere dimensjoner, uforklarlige hendelser og møter med overnaturlige typer – godt laget, fantasifull science fiction med hele familien som målgruppe.

Fem utrolige historier, produsert av blant andre Steven Spielberg, som kan sende tankene tilbake til da man leide «Amazing Stories» på video på 80-tallet.


Mer fra Dagsavisen