Kultur

De beste seriene på Viaplay

Viaplay er fullstappet av gamle amerikanske serieklassikere, og noe av beste innen nytt norske drama som er laget de siste årene. Her er høydepunktene.


Listen er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.

Arkitekten

Arkitekten er en underholdende norsk miniserie og noe av et lite drama-eksperiment. Det skal ikke skremme noen fra å sjekke den ut, dette er en fiffig, halvmørk satire med underforstått humor - en norsk «Black Mirror» innspilt til stor del i Bjørvika. I framtida Oslo er boligmangelen så prekær og prisene så høye at enslige Julie må flytte inn på parkeringshus.

«Arkitekten» foregår i et Oslo i nær framtid, og den nye norske dramaserien har premiere på Viaplay seinere i år. I Berlin skal serien konkurrere om pris med tungvektere i TV-bransjen, blant annet Disney+ og HBO Max.

Riket/Riket Exodus

«Riket Exodus», av Lars von Trier.

Lars von Trier har laget tre sesonger av serien på 25 år, et mørkt, morsomt og skummelt drama om pasientene, personalet og spøkelsene på Rigshospitalet i København. I den nyeste sesongen legger Karen (Bodil Jørgensen) seg inn på Riget for å selv undersøke de mystiske overnaturlige maktene som gjør seg gjeldende i korridorene på det gamle sykehuset. For nede i myra som sykehuset er bygget på, tyter det visstnok ondskap ut av sprekkene, skriver Dagsavisens anmelder til terningkast 6 ved premieren høsten 2022.

Suspect

Britisk krim basert på den danske «Forhøret» med James Nesbitt i hovedrollen som innbitt politimann på jakt etter svar, når han finner sin egen datter på rettsmedisinerens bord. Dette er James Nesbitts solo-show i det som er en forholdsvis liten TV-produksjon, men som byr på både Richard E. Grant og Joely Richardson og rommer en spennende historie som suser av gårde i bra tempo.

Velkjente James Nesbitt er politiveteran med tvilsomt rykte i flere serier denne påsken, blant annet «Suspect» på Viaplay.

Troppo

Amanda og Ted trenger noe å leve for, og slår seg motvillig sammen for å lete etter en savnet mann blant krokodiller og kjipe folk i tropevarmen.

Australsk, underholdende krim med to amatørdetektiver i hovedrollen. Thomas Jane er det mest kjente ansiktet her, i rollen som den forfylla eks-politimannen som har søkt tilflukt i det øde Queensland. Han er nær å gå troppo, altså klikke på grunn av varmen. Han vil likevel hjelpe Amanda (Nicole Chaumon) en straffedømt som leter etter en savnet mann i området. Det er det mange som ikke liker.

Nede

«Ny norsk dramaopptur med «Nede», konstaterte vår anmelder ved premieren av denne mørke dramakomedien. Hovedpersonen er Fanny (Maria Austgulen) har havnet i rullestol etter en ulykke som kostet bestevennen livet. Det gir nye perspektiv på tilværelsen, både i fysisk forstand og hva gjelder de sosiale omgivelsene og spillerommet til hennes nærmeste. Her er dialogen skarp, menneskesynet mørkt og humoren enda svartere.

«Nede»

Gaslit

Julia Roberts kunne gjerne fått mer kred for rollen som Martha Mitchell i denne Watergate-serien, basert på den historien om den frittalende kona til en av president Nixons nære medarbeidere. Google henne, og få vite at hun led en vond skjebne i etterkant av forbrytelsene som førte til presidentens avgang.

Julia Roberts er hovedattraksjonen i «Gaslit», som forteller en historie knyttet til Watergate-skandalen. En talende historie om det politiske USA anno 1970-tallet.

Sean Penn er god i rollen som den kjipe ektemannen. Dette er god miks av satire, menneskelig drama og politisk dokumentar.

Made in Oslo

Pia Tjelta gjør en av sine beste roller noensinne i «Made In Oslo», et blinkskudd av en dramaserie om barnløshetens besettende intensitet, skriver vår anmelder om denne norske dramaserien.

Pia Tjelta «Made In Oslo»

Mange gode krefter trekker i riktig retning i dramaserien «Made In Oslo», om en fertilitetslege som så desperat ønsker å få et eget barn at alt truer med å rakne i kjølvannet av hennes jakt på sæd og modne egg. Den lumre satiren og humoren ligger under som drivkraft i historien skrevet av Kathrine Valen Zeiner.

Fenris

Denne norske dramaserien går rett i strupen på rovdyrdebatten i Norge.

«Fenris»

Det sies at ulv ikke har angrepet mennesker i Norge på 200 år. At mennesker angriper mennesker derimot, skjer beviselig langt hyppigere. Det er ikke fritt for en viss fiendtlig stemning artsfrender imellom i «Fenris» heller. Men det handler også om ulv, og et mer betimelig utgangspunkt for en norsk dramaserie kan man knapt tenke seg. «Fenris» er et krimdrama som bygger spenningskurver både langs sterke emosjonelle handlingsspor.

Vigil

Ingen serie har hatt så mange seere på BBC på 2020-tallet som denne krimmen, og det har nok å gjøre med at den er over gjennomsnittet spennende. Når en offiser om bord på en atomubåt dør, må etterforskeren bli med ut på tokt for å finne ut om dødsfallet er naturlig eller ei.

Etterforsker Silvas arbeid gjør henne snart upopulær om bord på HMS Vigil.

Ettersom en ubåt på spaningsoppdrag ikke kan legge til havn, må etterforskeren Amy Silva (Suranne Jones) bli med ned i dypet, noe verken hun eller ubåtoffiserer eller marineledelsen på land setter veldig pris på. En mer klaustrofobisk krim enn de fleste.

Furia

Thrillerdrama med gode mottakelser i mange land, som bærer preg av at det er brukt over 100 millioner kroner på den. Denne har ambisjoner om å bli en europeisk «Homeland», og er en dramathriller som legger seg på et høyt europeisk nivå, skrev Dagsavisens anmelder.

Furia.

«Furia» er en effektiv og polert spenningsserie, som har en heftig start i turistvennlige omgivelser på Vestlandet, før den blir konspiratorisk thriller om internasjonal storpolitikk, terrorisme og høyreekstrem fanatisme. Se den før sesong to kommer.

Babylon Berlin

Klar for tysk krim fra mellomkrigstiden? En lekkert laget og godt fortalt krim fra et urolig og nådeløst Berlin i mellomkrigsårene, der etterforsker Gereon Rath og ambisiøse, uredde Charlotte Ritter må takle både kjeltringer, korrupt politi, sovjetrussiske kommunister og hjemlige nazister. Den beste tyske serie siden «Heimat».

Politimannen Gereon Rath og Charlotte Ritter løser drapssaker og avdekker konspirasjoner i et fascinerende levende, mørkt og dekadent Berlin i mellomkrigstida.

Pørni

Henriette Steenstrups hjertebarn ble en helt fortjent snakkis og manges norske favorittserie, og på nett lød det høylytte krav om mer Pørni nå! Viaplay svarte umiddelbart med flere sesongbestillinger, og nå er det tre sesonger å strømme ute på nett. De skal bli fem i alt.

Henriette Steenstrup er både serieskaper og hovedrolle i humorserien Pørni.

Pørni er dama som har hjertelag for alle rundt seg, men prøver å ignorere sitt eget - sånn emosjonelt sett. Dette er bunnsolid dramahåndverk, vellaget, velspilt, godt skrevet, og en sjelden levende ektefølt norsk dramaserie, men du skal tåle feelgood-stemningen skrudd på maks for å akseptere alt som skjer.

Ramy

Denne komedien skrevet av og spilt av Ramy Youssef handler en ung egyptamerikansk muslims hverdag og prøvelser hjemme i New Jersey. Det viser seg at han sliter med sånt som unge karer gjør, livet, framtida, kjærligheten, karrieren og foreldrenes forventninger på nevnte områder.

Ramy Youssef har laget, skrevet og spiller hovedrollen i den gode komiserien «Ramy».

Serien som er et tidsbilde av en ung muslims liv i en moderne tid vant Golden Globe i januar 2020, og er både morsom og sår – og komedie som kan gi mange et møte med egne fordommer om både det ene og det andre.

30 Rock

«30 Rock» er Tina Feys fryktelig morsomme komedie om livet i kulissene til et komishow à la «Saturday Night Live». Hun spiller Liz Lemon som prøver å holde manusforfattere, stjernene og sin nye konservative sjef Jack Donaghy – en strålende morsom og skarp Alec Baldwin – i sjakk. Komedien er så oppvakt, presis og tidløs at den holder mål – som den også har satt standard for amerikansk komedie siden. Alle sju sesongene er ute.

Tre av de helt sentrale i «30 Rock»-gjengen: Jack Donaghy (Alec Baldwin), Liz Lemon (Tina Fey) og Tracy Jordan (Tracy Morgan).

«30 Rock», en helt strålende komiserie fra Tina Fey som fortsatt holder mål. Her med Alec Baldwin og Tracy Morgan, to av Liz Lemons daglige tålmodighetsprøver på jobben for komishowet TGS.

Fire bryllup og en gravferd

TV-versjon av en Hugh Grant-film? Ingenting er hellig lenger! Men noen ganger er nydramatisering av gamle klassikere ålreit. Denne nye utgaven av filmklassikeren fra 1994 er både morsom og romantisk.

Maya og Kash er to av karakterene i den oppdaterte versjonen av «Fire bryllup og en gravferd». Foto: Viaplay

Humoren har snerten og timingen til Mindy Kaling, som er med som serieskaper. Her handler det om en amerikansk vennegjeng samlet i London, med mest fokus på det unge paret Maya (Nathalie Emmanuel) og Kash (Nikesh Patel).


Frasier

«Frasier» var en sjeldent vellykket spin-off som fikk et langt liv på egen hånd, der psykiater Frasier Crane forlot vennegjengen i baren i «Cheers» for å begynne et nytt liv som radiopsykiater hjemme i Seattle.

Kelsey Grammer er på vei tilbake i rollen som radiopsykiater Frasier Crane i en fortsettelse av serien. Forhåpentligvis er mange av de andre karakterene også med.

«Frasier» er Kelsey Grammers store rolle, og serien gikk i 11 sesonger, faktisk både en og to sesonger lenger enn de to mer berømte nittitallssuksessene «Seinfeld» og «Venner for livet». 11 sesonger som er verdt å se igjen. Og nå er Kelsey Grammer i gang med å lage en fortsettelse.

Litt mer om de beste seriene på Amazon Prime«Fargo»

Den første TV-serien basert på Joel og Ethan Coens filmsuksess fra nittitallet kom i 2014, med Morgan Freeman i rollen som bilselger med stygge motiver, og Billy Bob Thornton som en skremmende psykopat.

Billy Bob Thornton som kaldblodig leiemorder i kaldt vær i sesong en av «Fargo».

Det går noen år mellom hver sesong av «Fargo», men det gjør lite når historiene er nye hver gang. Sesong fem kommer i 2023. Viaplay har de fire første liggende, uavhengige krimserier med menneskelig drama absurd humor og minneverdige typer, akkurat som i Coen-brødrenes film fra 1996 antologi-serien opprinnelig var basert på.


Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen