Kultur

Se de beste seriene på Viaplay

Viaplay er stedet for de klassiske amerikanske TV-suksesser fra 1990-tallet og det meste innen nytt norsk og nordisk på dramafronten. Her er høydepunktene.


Listen er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.


Arkitekten

Arkitekten er en underholdende norsk miniserie og noe av et lite drama-eksperiment. Det skal ikke skremme noen fra å sjekke den ut, dette er en fiffig, halvmørk satire med underforstått humor - en norsk «Black Mirror» innspilt til stor del i Bjørvika. I framtida Oslo er boligmangelen så prekær og prisene så høye at enslige Julie ikke har sjans på boligmarkedet.

«Arkitekten» foregår i et Oslo i nær framtid, og den nye norske dramaserien har premiere på Viaplay seinere i år. I Berlin skal serien konkurrere om pris med tungvektere i TV-bransjen, blant annet Disney+ og HBO Max.

Eneste mulighet er å gjøre som de trendy i Berlin - flytte inn på en plass i et parkeringshus, som står tomme uansett siden bilene er borte fra bybildet. Serien er en gjennomført debut fra manusforfatterne Nora Landsrød og Kristian Kilde, som skal ha fått ideen til denne dystopiske historien etter å forsøkt å få seg bosted i Oslo selv. Julies prøvelser i hverdagen blir ikke noe bedre av at eksen hennes blir ansatt på jobben, som attpåtil har dame og bedre lønn.


Suspect

Britisk krim basert på den danske «Forhøret» med James Nesbitt i hovedrollen som innbitt politimann på jakt etter svar, når han finner sin egen datter på rettsmedisinerens bord.

Velkjente James Nesbitt er politiveteran med tvilsomt rykte i flere serier denne påsken, blant annet «Suspect» på Viaplay.

Han nekter å godta kollegaenes mening om at selvmord er årsaken, og setter i gang sin egen etterforskning. At han ikke har snakket med datteren år, fordi han har vært en dårlig far og drittsekk mot datteren, er noe av årsaken til den hektiske jakten på svar. Dette er James Nesbitts solo-show i det som er en forholdsvis liten TV-produksjon, men som byr på navn Richard E. Grant og Joely Richardson og rommer en spennende historie som suser av gårde i godt tempo.


Troppo

Amanda og Ted trenger noe å leve for, og slår seg motvillig sammen for å lete etter en savnet mann blant krokodiller og kjipe folk i tropevarmen.

Australsk krim med to amatørdetektiver i hovedrollen som begge sliter med ting fra fortida. Thomas Jane er det mest kjente ansiktet her, i rollen som den forfylla eks-politimannen som har søkt tilflukt i det øde Queensland. Han er nær å gå troppo, altså miste fotfeste av tropevarmen, den fuktige lufta og krokodillene som lurer i det nedkjølende vannet. Lei av å stirre ned i løpet på sin egen revolver etter noen flasker, bestemmer han seg for å hjelpe Amanda (Nicole Chaumon) amatørdetektiv og straffedømt morder med å lete etter en savnet mann i området. Det er det mange som ikke liker, spesielt det lokale politiet. En underholdende krim, med gode skuespillere og et svett og ugjestmildt landskap.


Nede

«Ny norsk dramaopptur med «Nede», konstaterte vår anmelder ved premieren av denne mørke dramakomedien. «Den nye Viaplay-serien «Nede» dyrker det allment fatalistiske blant unge voksne som kjemper mot livets urettferdighet». Dette er nok en dramaserie som dyrker det mørke, det sosialt dysfunksjonelle og det allment fatalistiske blant unge voksne som forsøker å finne sin plass i tilværelsen.

«Nede»

Manusforfatter og serieskaper Tina Rygh har tidligere jobbet på titler som «Sigurd fåkke pult» og «Kjære landsmenn», mens regissør Siri Seljeseth kjenner vi først og fremst fra serien som nettopp heter «Unge voksne». Den lakoniske sjargongen, de smått grenseoverskridende detaljene i særlig dialogen og den svarte og mørbankede humoren i særlig «Unge lovende», er også i «Nede» påtakelig som en drivkraft i seg selv. Det hele hektes på hovedpersonen Fanny (Maria Austgulen) og hennes nye livssituasjon, etter en ulykke hvor bestevennen dør og hun selv blir alvorlig skadet.

Det uunngåelige etterspillet er vissheten om at hun må tilbringe resten av livet i rullestol. Det gir bokstavelig talt nye perspektiver på tilværelsen, både i fysisk forstand og hva gjelder de sosiale omgivelsene og spillerommet til hennes nærmeste.

Gaslit

Julia Roberts har ikke fått nok kred for rollen som Martha Mitchell i denne Watergate-serien. Den er basert på den sanne historien om den frittalende kona til en av president Nixons nære medarbeidere, og som led en vond skjebne i etterkant av forbrytelsene som førte til presidentens avgang.

Julia Roberts er hovedattraksjonen i «Gaslit», som forteller en historie knyttet til Watergate-skandalen. En talende historie om det politiske USA anno 1970-tallet.

Martha Mitchell ble en medieyndling og talkshow-gjest som nektet å slutte å snakke om det hun visste om Nixons rolle i Watergate, en oppmerksomhet hun likte litt for godt, og som til sist førte henne ut i ulykken. Hun ble også diskreditert, forfulgt og holdt fanget av Nixons medarbeidere - inkludert hennes egen ektemann (spilt av Sean Penn). En god miks av satire, menneskelig drama og politisk dokumentar.

Made in Oslo

Pia Tjelta gjør en av sine beste roller noensinne i «Made In Oslo», et blinkskudd av en dramaserie om barnløshetens besettende intensitet, skriver vår anmelder om denne norske dramaserien.

Pia Tjelta «Made In Oslo»

Mange gode krefter trekker i riktig retning i dramaserien «Made In Oslo», om en fertilitetslege som så desperat ønsker å få et eget barn at alt truer med å rakne i kjølvannet av hennes jakt på sæd og modne egg. Den lumre satiren og humoren ligger under som drivkraft i historien skrevet av Kathrine Valen Zeiner, om et tema som er relevant for de fleste, om å ønske seg barn, om barnløshet og foreldrerollen som i manges øyne utgjør det gjengse bildet på det perfekte og samfunnsinkluderende.

Ut fra dette spinner regissør Marit Moum Aune ut en historie som har flere sidegreiner, og alt bæres i stor grad oppe av Pia Tjelta som Elin, i en gnistrende rolleprestasjon hvor den underfundige mørke humoren stanger mot desperasjonen og høyst virkelighetsnære dilemmaer. Tjelta balanserer det hele med et uforfengelig og finstemt nyansert nærvær, hvor stemningen kan skifte i løpet av nanosekunder.

Fenris

Denne norske dramaserien går rett i strupen på rovdyrdebatten i Norge.

«Fenris»

Det sies at ulv ikke har angrepet mennesker i Norge på 200 år. At mennesker angriper mennesker derimot, skjer beviselig langt hyppigere, og det er ikke fritt for en viss fiendtlig stemning artsfrender imellom i den nye Viaplay-serien «Fenris» heller. Men det handler også om ulv, og et mer betimelig utgangspunkt for en norsk dramaserie kan man knapt tenke seg. Rovdyrdebatten deler Norge i to.

Mellom by og land, mellom naturvernere og bønder, og på tvers av de politiske fløypartiene. Serieskaper og regissør Simen Alsvik bruker den polariserte debatten for alt det er verdt. «Fenris» er et krimdrama som bygger spenningskurver både langs sterke emosjonelle handlingsspor, og intriger knyttet til politisk ståsted, gründere med store vyer, tradisjonsbærere blant bygdefolket og trigger happy harrytasser som ikke skyr noen midler for å få has på ulven. Sesong to er under distriktsutbygging.

Vigil

Ingen serie har hatt så mange seere på BBC på 2020-tallet som denne krimmen, og det har nok å gjøre med at den er over gjennomsnittet spennende. Når en offiser om bord på en atomubåt dør, må etterforskeren bli med ut på tokt for å finne ut om dødsfallet er naturlig eller ei.

Etterforsker Silvas arbeid gjør henne snart upopulær om bord på HMS Vigil.

Ettersom en ubåt på spaningsoppdrag ikke kan legge til havn, må etterforskeren Amy Silva (Suranne Jones) bli med ned i dypet, noe verken hun eller ubåtoffiserer eller marineledelsen på land setter veldig pris på. Jobben hennes er også mer krevende ettersom hun ikke kan kommunisere med kollegaen inne på land, siden det kan røpe ubåtens posisjon for fiendtlige makter.

Den eneste kommunikasjonen som kan finne sted, er kodede meldinger sendt til ubåten fra kollegaen og venn Kirsten Longacre (Rose Leslie fra «Game of Thrones»). Det er mange som ikke ønsker en etterforskning, enten de er på land eller under vann, så det begynner etter hvert å haste for etterforskerne å, ehem, komme til bunns i mysteriet.

Furia

Den nye norske dramasuksessen har fått strålende mottakelse av TV-anmelderne i mange land, og bærer klart preg av at den er en ambisiøs produksjon med over 100 millioner kroners budsjett. Dommen fra Dagsavisens anmelder var også klar: Denne har ambisjoner om å bli en europeisk «Homeland», og er en dramathriller som legger seg på et høyt europeisk nivå. «Furia» er en effektiv og polert spenningsserie, som har en heftig start i turistvennlige omgivelser på Vestlandet, før den blir konspiratorisk thriller om internasjonal storpolitikk, terrorisme og høyreekstrem fanatisme.

Furia.

I sentrum for dramatikken er blant andre politimannen Asgeir Eng (Pål Sverre Hagen) som har egne fiender å forholde seg til samtidig som han har høyreekstreme krefter å håndtere.

Sentral i handlingen er også Ine Marie Wilmann i hennes tøffeste rolle, også hun sentral i spillet som begynner i Romsdalen og ender i Tyskland. «Handlingen plugger seg rett inn i dagsaktuelle temaer rundt oppblomstringen av høyreekstrem terrorisme. «Furia» er tett fortalt, dynamisk iscenesatt og holder seg sjeldent lenge på hvert sted», konstaterer Dagsavisens anmelder.


Babylon Berlin

Klar for tysk krim fra mellomkrigstiden? Dette er den mest sette og omtalte tyske dramaserien fra de siste årene, en serie som er like filmatisk nydelig som den er fascinerende og spennende. Seriens første sesong følger etterforsker Gereon Rath i Berlin i 1929, og involverer en toglast med russisk gull, utagerende natteliv, korrupt politi, nazister og sovjet-kommunister, blant annet. Han har med seg Charlotte Ritter, en foretaksom og uredd type som vil opp og fram i livet, selv om det medfører at hun lever farlig. Og mellomkrigstidas Berlin blir også brukt som karakter, fascinerende, dekadent, levende og mangesidig europeisk by før fascismen festet grepet.

Politimannen Gereon Rath og Charlotte Ritter løser drapssaker og avdekker konspirasjoner i et fascinerende levende, mørkt og dekadent Berlin i mellomkrigstida.


Pørni

Henriette Steenstrups hjertebarn ble en helt fortjent snakkis og manges norske favorittserie, og på nett lød det høylytte krav om mer Pørni nå! Viaplay svarte umiddelbart med flere sesongbestillinger, og nå er det tre sesonger å strømme ute på nett. Kanskje det blir flere?

Henriette Steenstrup er både serieskaper og hovedrolle i humorserien Pørni.

Pørni er dama som har hjertelag for alle rundt seg, men prøver å ignorere sitt eget - sånn emosjonelt sett. Hun har fjortis- og tenåringsdøtre, passer på faren og en nevø, og klientene hun møter på jobben i barnevernet. At hun ser mennesker for hvem de er og hva de står i, gjør at hjemmet hennes alltid er fullt av folk.

Og når det blir for mye, gjemmer hun seg i bilen ute i garasjen en stund. Hun kvier seg for å lete etter en mann, selv om hun er evig single, og bare har to år igjen før hun når alderen hvor ingen vil ligge med henne lenger (47 år, ifølge de andre). Pørni» har ganske mye til felles med den amerikanske «Better Things», men Steenstrups Viaplay-serie mye rundere i kantene. Den er også et solid dramahåndverk, velllaget, velspilt, godt skrevet, og en sjelden levende ektefølt norsk dramaserie, men du skal tåle feelgood-stemningen skrudd på maks for å akseptere alt som skjer.

Ramy

Denne komedien skrevet av og spilt av Ramy Youssef handler en ung egyptamerikansk muslims hverdag og prøvelser hjemme i New Jersey. Det viser seg at han sliter med sånt som unge menn flest gjør, planene for framtida, kjærligheten, karrieren og foreldrenes forventninger på nevnte områder.

Ramy Youssef har laget, skrevet og spiller hovedrollen i den gode komiserien «Ramy».

Serien som er et tidsbilde av en ung muslims liv i en moderne tid vant Golden Globe i januar 2020, og er både morsom og sår – og komedie som kan gi mange et møte med egne fordommer om både det ene og det andre.


30 Rock

Det begynner å bli noen presidentvalg siden Tina Fey ble verdensberømt for sin likhet med – og parodi – på visepresidentkandidat Sarah Palin, men da var hun allerede en etablert serieskaper og komiker på amerikansk fjernsyn. «30 Rock» er en komedie om livet i kulissene til et komishow à la «Saturday Night Live», Tina Fey spiller Liz Lemon som prøver å holde manusforfattere, stjernene og sin nye konservative sjef Jack Donaghy – en strålende morsom og skarp Alec Baldwin – i sjakk. Serien begynner å bli noen år gammel – den hadde premiere i 2006 – men komedien er så oppvakt, presis og tidløs at den holder mål – som den også har satt standard for amerikansk komedie siden. Alle sju sesongene er ute.

Tre av de helt sentrale i «30 Rock»-gjengen: Jack Donaghy (Alec Baldwin), Liz Lemon (Tina Fey) og Tracy Jordan (Tracy Morgan).

«30 Rock», en helt strålende komiserie fra Tina Fey som fortsatt holder mål. Her med Alec Baldwin og Tracy Morgan, to av Liz Lemons daglige tålmodighetsprøver på jobben for komishowet TGS.

Fire bryllup og en gravferd

TV-versjon av en Hugh Grant-film? Ingenting er hellig lenger! Men noen ganger er nydramatiseringer av gamle klassikere ålreit. Denne nye utgaven av filmklassikeren fra 1994 er både morsom og romantisk.

Maya og Kash er to av karakterene i den oppdaterte versjonen av «Fire bryllup og en gravferd». Foto: Viaplay

Humoren har snerten og timingen til Mindy Kaling, som er med som serieskaper. I gjenfortellingen av filmen med Hugh Grant og Andie MacDowell er de romantiske tildragelsene oppdatert med en besetning som er mangfoldig i etnisitet og legning. I 2019 handler dette om en amerikansk vennegjeng samlet i London, med mest fokus på det unge paret Maya (Nathalie Emmanuel) og Kash (Nikesh Patel).


Frasier

«Frasier» er nok en av de minst omtalte seriene fra situasjonskomediens storhetstid på nittitallet fram til HBO og «Sopranos» kom og fikk en hel bransje til å se mot realistiske dramaserier med råere tilsnitt - på sitcomens bekostning. «Frasier» var en sjeldent vellykket spin-off som fikk et langt liv på egen hånd, der psykiater Frasier Crane forlot vennegjengen i baren i «Cheers» for å begynne et nytt liv som radiopsykiater hjemme i Seattle.

Kelsey Grammer er på vei tilbake i rollen som radiopsykiater Frasier Crane i en fortsettelse av serien. Forhåpentligvis er mange av de andre karakterene også med.

«Frasier» er Kelsey Grammers store rolle, og serien gikk i 11 sesonger, faktisk både en og to sesonger lenger enn de to mer berømte nittitallssuksessene «Seinfeld» og «Venner for livet». 11 sesonger som er verdt å se igjen. Og nå er Kelsey Grammer i gang med å lage en fortsettelse.


Litt mer om de beste seriene på Amazon Prime«Fargo»

Den første TV-serien basert på Joel og Ethan Coens filmsuksess fra nittitallet kom i 2014, med Morgan Freeman i rollen som bilselger med stygge motiver, og Billy Bob Thornton som en skremmende psykopat.

Billy Bob Thornton som kaldblodig leiemorder i kaldt vær i sesong en av «Fargo».

Som filmen er serien en miks av absurd og mørk humor og hensynsløs vold, lagt til et anelse norskamerikanske småbysamfunn i Minnesota. Av de to neste antologiene er nok sesong to bedre enn sesong tre. Sesong fire fra serieskaper Noah Hawley kommer i mars 2020, nå med en serie med handling lagt til femtitallet. Serien er også ute på TV 2 Play og HBO Max.


Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: