Kultur

De beste seriene på Viaplay

Viaplay er stedet for de klassiske amerikanske TV-suksesser fra 1990-tallet og det meste innen nytt nordisk på dramafronten. Her er høydepunktene. Listen blir oppdatert jevnlig.

Bilde 1 av 11

Blant mange svenske, danske og nordiske samproduksjoner byr Viaplay på sånt som ni sesonger «Seinfeld», alt av «The X-Files» og 11 sesonger «Frasier». Det er mye nytt og mye godt av gamle klassiske serier på Viaplay. Med flere amerikanske strømmegiganter på plass vil de amerikanske klassikerne forsvinne, noe Viaplay har forberedt seg på ved å øke satsingen på egne serier.


Furia

Den nye norske dramasuksessen har fått strålende mottakelse av TV-anmelderne i mange land, og bærer klart preg av at den er en ambisiøs produksjon med over 100 millioner kroners budsjett. Dommen fra Dagsavisens anmelder var også klar: Denne har ambisjoner om å bli en europeisk «Homeland», og er en dramathriller som legger seg på et høyt europeisk nivå. «Furia» er en effektiv og polert spenningsserie, som har en heftig start i turistvennlige omgivelser på Vestlandet, før den blir konspiratorisk thriller om internasjonal storpolitikk, terrorisme og høyreekstrem fanatisme.

Furia.

I sentrum for dramatikken er blant andre politimannen Asgeir Eng (Pål Sverre Hagen) som har egne fiender å forholde seg til samtidig som han har høyreekstreme krefter å håndtere. Sentral i handlingen er også Ine Marie Wilmann i hennes tøffeste rolle, også hun sentral i spillet som begynner i Romsdalen og ender i Tyskland. «Handlingen plugger seg rett inn i dagsaktuelle temaer rundt oppblomstringen av høyreekstrem terrorisme. «Furia» er tett fortalt, dynamisk iscenesatt og holder seg sjeldent lenge på hvert sted», konstaterer Dagsavisens anmelder.

Homeland

CIA-veteranen Carrie Mathison er tilbake i felten i åttende og siste sesong av «Homeland». Hun har vært gjennom mye i mange land og verdensdeler siden starten. men også vært i aksjon i et Trump-preget fascistisk hjemland. I sesong åtte er Carrie på plass i Afghanistan, innkalt av sin gamle mentor og venn Saul Berenson. Han er blitt sikkerhetsrådgiver for landets nye president, og ansvarlig for å få i havn en fredsavtale med Taliban-terroristene i regionen. For å klare den oppgaven trenger han Carrie, selv om hun fortsatt er til behandling etter et langt opphold i russisk fengsel uten medisinen hun trenger for å holde sin bipolare lidelse i sjakk.

CIA-kollegaene hennes er derimot ikke sikre på at hun har klart seg gjennom det lange fengselsoppholdet, torturen og forhør i Russland uten å røpe noe om amerikansk etterretning. Hun kan være hjernevasket, «snudd», gått over til fienden, frykter noen, og dermed er Carrie i samme situasjon som den hjemvendte soldaten Brody – han som dukket opp i USA etter mange år i varetekt hos fienden i første sesong av denne veldig spennende og tidvis briljante serien.

Usikkerheten som etableres i de første episodene av serien, lover at denne siste utgaven av «Homeland» lover en mer spennende historie enn de to foregående sesongene, som var mer opptatt av å advare mot den politiske utviklingen i USA før og under president Trump. Alle åtte sesongene er ute på TV 2 Play.

Babylon Berlin

Klar for tysk krim fra mellomkrigstiden? Dette er den mest sette og omtalte tyske dramaserien fra de siste årene, en serie som er like filmatisk nydelig som den er fascinerende og spennende. Seriens første sesong følger etterforsker Gereon Rath i Berlin i 1929, og involverer en toglast med russisk gull, utagerende natteliv, korrupt politi, nazister og sovjet-kommunister, blant annet. Han har med seg Charlotte Ritter, en foretaksom og uredd type som vil opp og fram i livet, selv om det medfører at hun lever farlig. Og mellomkrigstidas Berlin blir også brukt som karakter, fascinerende, dekadent, levende og mangesidig europeisk by før fascismen festet grepet.

Politimannen Gereon Rath og Charlotte Ritter løser drapssaker og avdekker konspirasjoner i et fascinerende levende, mørkt og dekadent Berlin i mellomkrigstida.


Pørni

Henriette Steenstrups hjertebarn ble en helt fortjent snakkis og manges norske favorittserie, og på nett lød det høylytte krav om mer Pørni nå! Viaplay svarte umiddelbart, og bestilte en tredjesesong i tillegg til sesong 2 som allerede var under innspilling.

Henriette Steenstrup er både serieskaper og hovedrolle i humorserien Pørni.

Pørni er dama som har hjertelag for alle rundt seg, men prøver å ignorere sitt eget - sånn emosjonelt sett. Hun har fjortis- og tenåringsdøtre, passer på faren og en nevø, og klientene hun møter på jobben i barnevernet. At hun ser mennesker for hvem de er og hva de står i, gjør at hjemmet hennes alltid er fullt av folk. Og når det blir for mye, gjemmer hun seg i bilen ute i garasjen en stund. Hun kvier seg for å lete etter en mann, selv om hun er evig single, og bare har to år igjen før hun når alderen hvor ingen vil ligge med henne lenger (47 år, ifølge de andre). Pørni» har ganske mye til felles med den amerikanske «Better Things», menSteenstrups Viaplay-serie mye rundere i kantene. Den er også et solid dramahåndverk, velllaget, velspilt, godt skrevet, og en sjelden levende ektefølt norsk dramaserie, men du skal tåle feelgood-stemningen skrudd på maks for å akseptere alt som skjer.

Ramy

Denne komedien skrevet av og spilt av Ramy Youssef handler en ung egyptamerikansk muslims hverdag og prøvelser hjemme i New Jersey. Det viser seg at han sliter med sånt som unge menn flest gjør, planene for framtida, kjærligheten, karrieren og foreldrenes forventninger på nevnte områder.

Ramy Youssef har laget, skrevet og spiller hovedrollen i den gode komiserien «Ramy».

Serien som er et tidsbilde av en ung muslims liv i en moderne tid vant Golden Globe i januar 2020, og er både morsom og sår – og komedie som kan gi mange et møte med egne fordommer om både det ene og det andre.


30 Rock

Det begynner å bli noen presidentvalg siden Tina Fey ble verdensberømt for sin likhet med – og parodi – på visepresidentkandidat Sarah Palin, men da var hun allerede en etablert serieskaper og komiker på amerikansk fjernsyn. «30 Rock» er en komedie om livet i kulissene til et komishow à la «Saturday Night Live», Tina Fey spiller Liz Lemon som prøver å holde manusforfattere, stjernene og sin nye konservative sjef Jack Donaghy – en strålende morsom og skarp Alec Baldwin – i sjakk. Serien begynner å bli noen år gammel – den hadde premiere i 2006 – men komedien er så oppvakt, presis og tidløs at den holder mål – som den også har satt standard for amerikansk komedie siden. Alle sju sesongene er ute.

Tre av de helt sentrale i «30 Rock»-gjengen: Jack Donaghy (Alec Baldwin), Liz Lemon (Tina Fey) og Tracy Jordan (Tracy Morgan).

«30 Rock», en helt strålende komiserie fra Tina Fey som fortsatt holder mål. Her med Alec Baldwin og Tracy Morgan, to av Liz Lemons daglige tålmodighetsprøver på jobben for komishowet TGS.

Fire bryllup og en gravferd

TV-versjon av en Hugh Grant-film? Ingenting er hellig lenger! Men noen ganger er nydramatiseringer av gamle klassikere ålreit. Denne nye utgaven av filmklassikeren fra 1994 er både morsom og romantisk.

Maya og Kash er to av karakterene i den oppdaterte versjonen av «Fire bryllup og en gravferd». Foto: Viaplay

Humoren har snerten og timingen til Mindy Kaling, som er med som serieskaper. I gjenfortellingen av filmen med Hugh Grant og Andie MacDowell er de romantiske tildragelsene oppdatert med en besetning som er mangfoldig i etnisitet og legning. I 2019 handler dette om en amerikansk vennegjeng samlet i London, med mest fokus på det unge paret Maya (Nathalie Emmanuel) og Kash (Nikesh Patel).


Frasier

«Frasier» er nok en av de minst omtalte seriene fra situasjonskomediens storhetstid på nittitallet fram til HBO og «Sopranos» kom og fikk en hel bransje til å se mot realistiske dramaserier med råere tilsnitt - på sitcomens bekostning. «Frasier» var en sjeldent vellykket spin-off som fikk et langt liv på egen hånd, der psykiater Frasier Crane forlot vennegjengen i baren i «Cheers» for å begynne et nytt liv som radiopsykiater hjemme i Seattle.

Kelsey Grammer er på vei tilbake i rollen som radiopsykiater Frasier Crane i en fortsettelse av serien. Forhåpentligvis er mange av de andre karakterene også med.

«Frasier» er Kelsey Grammers store rolle, og serien gikk i 11 sesonger, faktisk både en og to sesonger lenger enn de to mer berømte nittitallssuksessene «Seinfeld» og «Venner for livet». 11 sesonger som er verdt å se igjen. Og nå er Kelsey Grammaer i gang med å lage en fortsettelse!


Her er de beste seriene på HBO Nordic


«Atlanta»

Donald Glovers kritikerroste og prisbelønte komidrama om Earnest «Earn» Mark, hjemløs og rotløs far og agent som prøver å få en karriere på beina både på egne vegne og for hans eneste klient, fetteren og rapperen Paper Boi. Dette er lavmælt og sterkt drama, laget med sær humor, lite budsjett og mye hjerte.

Kritikerrost med rette, Donald Glover i «Atlanta». Foto: Viaplay

Den som ikke har sett episoden i sesong to med en veldig Michael Jackson-aktig skapning har noe å glede seg til. Ny sesong kommer i 2021, og sesong fire skal ikke være langt unna heller.

Les mer om det beste du ser på TV 2 Sumo

«Baskets»

En av strømmeuniversets rareste, mutteste og mest absurde komedier – altså en komiserie verdt å se. Dette er hjertebarnet til Zach Galifianakis («The Hangover»), hvor han er medforfatter og spiller hovedrollene som to tvillingbrødre – den ene mislykka sirkusklovn – Chip Baskets, den andre en like mislykka metroseksuell nettcollege-gründer – samt den godhjerta moren deres Mrs. Baskets, spilt av komiker Louie Anderson, som fikk Emmy for mamma-rollen i fjor. Tre sesonger er på Viaplay.

Zach Galifianakis, rodeoklovnen som ikke takler tilværelsen i «Baskets».

Litt mer om de beste seriene på Amazon Prime

«Counterpart»

Et delt Berlin, men ikke bare i den tradisjonelle øst/vest-betydningen vi er vant til er åstedet for denne originale serien som mikser spion- og science fiction-sjangeren. Her er byen delt i to parallelle dimensjoner, hvor de samme personene eksisterer på hver sin side av en portal. Dette oppdager Howard Silk (J.K. Simmons), en snill og litt forsiktig byråkrat når kona hans havner på sykehus etter en ulykke. Da kommer det fram at versjonen av Silk i den andre dimensjonen er hans rake motsetning – en uredd og kynisk agent. Han erfarer også at det finnes farlige elementer på begge sider som ønsker å ødelegge den andre virkeligheten. Serien med Morten Tyldum som medregissør og produsent er en spennende, fiks og spennende thriller som har en guffen kald krig-stemning hele veien. Det var faktisk synd at det bare ble to sesonger av denne glimrende science fiction-satsingen.

J.K. Simmons (i midten) har hovedrollen som to stykker Howard Silk i «Counterpart».

«Fargo»

Den første TV-serien basert på Joel og Ethan Coens filmsuksess fra nittitallet kom i 2014, med Morgan Freeman i rollen som bilselger med stygge motiver, og Billy Bob Thornton som en skremmende psykopat.

Billy Bob Thornton som kaldblodig leiemorder i kaldt vær i sesong en av «Fargo».

Som filmen er serien en miks av absurd og mørk humor og hensynsløs vold, lagt til et anelse norskamerikanske småbysamfunn i Minnesota. Av de to neste antologiene er nok sesong to bedre enn sesong tre. Sesong fire fra serieskaper Noah Hawley kommer i mars 2020, nå med en serie med handling lagt til femtitallet. Serien er også ute på TV 2 Play og HBO Max.


Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«It’s Always Sunny in Philadelphia»

Denne amerikanske situasjonskomedien begynte å gå i 2005, og har med årene blitt den lengst gående komedien på skjermen – nå ute i sin 14. sesong. Den handler om fire egoistiske, usympatiske typer som prøver å drive den slitne baren Paddys Pub i Philadelphia – Mac, Dennis, Charlie og Dee, og som siden sesong to har hatt selskap av Frank, far til et par av dem, spilt av en superslesk Danny DeVito. Serieskaper Rob McElhenney (Mac) ønsket å lage en series om skilte seg ut i mengden for 15 år siden, og har endt opp med å skape en mer egoistisk, selvopptatt gjeng enn «Seinfeld». Dette er så mørkt, skrudd og nedslående at det er nok å se et par episoder av gangen.

Danny DeVito er bare en ørlite sleskere type enn den yngre kvartetten som er med i denne amerikanske kultkomedien. Foto: Viaplay


PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.