Tv

De beste seriene på SkyShowtime

SkyShowtime byr på hele rekka av neowestern-suksesser; «Yellowstone», «1883» og «1923». Her er også «Poker Face», nye og gamle «Frasier» og klassikere som «Twin Peaks».

Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den blir jevnlig oppdatert.Frasier

Far Frasier og sønn Freddy går kke så godt sammen til å begynne med, slik far Martin og sønn Frasier hadde det i sin tid. I nye «Frasier» har Frasiers nevø David Crane det også med å dukke opp på døra uannonsert.

Psykiater Frasier Crane er tilbake i 2020-tallsversjon, i en serie som begynner tamt og teit, men som mykner opp og blir bedre for hver episode som går. Kelsey Grammers comeback i rollen han har gjort siden 1984 har vært en happening som i seg selv har overskygget den nye komedien, der psykiateren etablerer seg hjemme i Boston for å få et bedre forhold til sønnen Freddy.

Problemet er at Freddy ikke er like glad for gjensynet med faren, som har blitt TV-kjendis med eget show siden sist. Serien vet å hinte til Frasiers fortid i Seattle, til faren, broren og bikkja Eddie, men det er bare nye ansikter å se i de fem første av i alt ti episoder i første sesong. Dette er stivbeint til å begynne med, men underholdningsverdien øker etter hvert som Frasiers nye venner viser seg og vitsene deres treffer bedre.


Poker Face

Charlie Cale løser mordsaker og vikler seg inn i farlige situasjoner i denne underholdende krimkomedien, en moderne og morsom versjon av de klassiske krimseriene - som «Columbo» og «Jessica Fletcher».

Hun er en iherdig og rufsete utgave av Jessica Fletcher og Columbo, men hovedpersonen i denne serien er bare halve moroa. Charlie Cale (Natasha Lyonne) er utstyrt med evnen til å se når folk juger, og den bruker hun til å løse drapssaker - ikke fordi det er jobben hennes, bare fordi hun må. Krimkomedien er en morsom lek med klassiske amerikanske krimserier, og mens Charlie Cale reiser nedover Route 66 på flukt fra en farlig type treffer hun på folk i amerikanske småsteder og bakevjer som trenger hjelp.


Rabbit Hole

Kiefer Sutherland er tilbake i thriller-modus i serien han selv er med å produsere, en forvirrende komplottbasert historie hvor ingenting ser ut til å være som det først ser ut. Sutherland har hovedrollen som John Weir, en smart intrigemaker som lever av å lure næringslivsfolk på vegne av andre næringslivsfolk, i fiffig arrangerte lurerier.

John Weir (Kiefer Sutherland) lever godt på å lure næringslivsfolk, inntil han selv får noen etter seg i «Rabbit Hole» - en tradisjonell, men også uforutsigbar komplott-thriller.

Han er temmelig paranoid anlagt, og rundt ham demonstrerer folk for retten til privatliv på nettet, og han skal snart erfare på dramatisk vis at han kan ha begått et lureri for mye. At han har FBIs finans-etterforsker på nakken blir med ett hans minste problem.

1923

Harrison Ford og Helen Mirren møtte begge «1923»-serieskaper Taylor Sheridan på hans ranch i Texas – og takket ja tvert. Foto: Skyshowtime

Det starter dramatisk i avlegger-serien, eller forhistorien, til «Yellowstone». Vi er i Montana like før den store depresjonen setter inn, moralistiske amerikanere krever avhold og forbudstid og tørke etter tørketid dreper avlinger og buskap. USA er i en brytningstid, hvor karene fortsatt går med revolverbelte, og elektriske hvitevarer har begynt å dukke opp i butikken. Oppe i dette lever ekteparet Dutton, spilt av Helen Mirren og Harrison Ford, som kjemper for å bevare Yellowstone i familien mot alt og alle som truer.

Beforeigners

En vellykka, morsom og original norsk serie. Noe så sjeldent som en sci-fi og tidsreisedrama med et treffende satirisk skråblikk på det norske sosialdemokratiet i møte med innvandrende folk fra fortidas kongerike.

Beforeigners, ute på nettet igjen på en ny strømmer. To sesonger god og underholdende tidsreisekrim med mye attåt.

Nicolai Cleve Broch er knallgod som den slitne Lars Haaland, politimannen som får tidsreisekrimsaker i hendene, og som prøver å være møte den røffere kollegaen Alfhildr fra fortida på moderne høflig vis. Hun er ikke altfor imponert, verken av Lars eller av vår tid. To sesonger, ble det på dem.

1883

Cowboy-serien som er mer vill vest enn serien den springer ut fra - Kevin Costner-suksessen «Yellowstone». Den forteller historien om familien Dutton på veien mot å bli rancheiere i Montana, den gang det ville vesten begynte å bli befolket av hvite nybyggere. Familien Dutton reiser mot landet i vest med hest og vogn, og møter klassiske og dødelige utfordringer på veien over prærien.

Ekte cowboyer i «Yellowstone»-oppfølgeren «1883»: Tim McGraw som James Dutton i midten.

«1883» er en underholdende, klassisk westernserie som ikke utfordrer genren i særlig grad, men som vet å skildre menn og kvinner som likeverdige hva vidd, mot og kunnskap angår. Hovedrollene gjøres av Sam Elliott, Isabel May og countryartistene Tim McGraw og Faith Hill.

Yellowjackets

Et fotball-lag av high school-jenter krasjer langt inne i ødemarket i 1996. . Det blir starten på kampen for livet, både der ute i villmarka og flere tiår seinere i livet. Serien følger hovedpersonene i to tidsperioder, i en heftig miks av overlevelsesdrama og psykologisk thriller. De overlevende jentene blir innhentet av fortida, og får følelsen av at noen er ute etter dem. Men hvem? At Juliette Lewis og Christina Ricci har rollene som et par av de traumatiserte overlevende, er med på å heve kvaliteten på greiene.

Christina Ricci har rollen som Misty, en av de overlevende fra skolejentenes opphold i ødemarken.

Yellowstone

Neo-western kom halvveis ut i sesong fem, og ble mer populær for hver gang vi møtte Kevin Costner i rollen som rancheier John Dutton. Han er sjefen i Dutton-imperiet som prøver å holde orden på familiens voksne sjeler og sørge for at den enorme ranchen deres blir i familien. Klassisk jordbruks-drama, med andre ord, der Felleskjøpet-caps er erstatta med Stetson, og generasjonskløfter og kamp for overlevelse foregår mellom veldige fjell i Montana. Episk neo-western-såpe, som kanskje får en ny spin off uten Kevin Costner på terrassen.

TV-suksessen «Yellowstone» med Kevin Costner i en hovedrolle er ute på Paramount+ nå. Nå planlegges to spinoffs av suksessen som også vil komme på den nyeste strømmekanalen på markedet.


Frasier

«Frasier» har beholdt sitt gode rykte gjennom årene, selv om situasjonskomedien eksisterte i skyggen av «Friends» og «Seinfield» i sin tid. Så kom HBO-serier som «The Wire» og «Sopranos», realistiske dramaserier som tok luven av situasjonskomedien. Dette er faktisk fortsatt den mestvinnende komiserien i antall Emmy-priser. Ikke rart Kelsey Grammer aldri ga opp ambisjonen om å lage en fortsettelse med hans signatur-karakter, snobben Frasier Crane, som han har spilt siden 1984.

Kelsey Grammer er på vei tilbake i rollen som radiopsykiater Frasier Crane i en fortsettelse av serien. Forhåpentligvis er mange av de andre karakterene også med.

11 sesonger som er verdt å se igjen. Og nå er Kelsey Grammer i gang med å lage en fortsettelse. Hvem av den originale gjengen som skal være med i 2020-talls «Frasier» er enda ikke kjent. Men Frasier skal være tilbake i Boston.

Kidding

En briljant og akk så sår komedie som hadde fortjent et mye større publikum! Jim Carreys spiller Jeff, USAs største barne-TV-onkel, for barn i mange aldre bare kjent som Mr. Pickels. Programmet er også familiebedriften, og når Jeff får personlige problemer påvirker det hele familien. At handlingen foregår i et skrudd barne-TV-univers formet av Michel Gondry er med på å gjøre dette til en stor visuell opplevelse også.

Barne-TV-onkel Mr. Pickels, Jim Carreys første TV-rolle på 25 år, er tilbake i TV-studioet sitt i sesong to av «Kidding», en morsom, mørk og rørende komedie.


The Good Lord Bird

Ethan Hawke er i imponerende energisk form som en innbitt og rabiat John Brown, slavemotstanderen og geriljaleder som forsøkte å nedkjempe slavehandelen i USA før borgerkrigen. Men showet tilhører Joshua Caleb Johnson i rollen som Onion også.

Ethan Hawke som den gudfryktige og skyteglade John Brown, Hubert Point-Du Jour som Bob i dette energiske historiske dramaet.

«Noe av dette har skjedd», konstateres det før hver episode her, og sånn løser man dramatiseringer av virkelig historien. Dette er kvikt, frekt, menneskeliggjørende og fortellende historisk drama med humor og innsikt.

On becoming a God in Central Florida

«On Becoming a God In Central Florida» er dramakomedie og amerikansk satire fra 80-tallet, tida da alle var ute etter den enkle veien til rikdom.

Kirsten Dunst fikk mye skryt for hovedrollen i den mørke dramakomedien «On Becoming a God in Central Florida», nå ute på Paramount+.

Hun spiller Krystal Stubbs, en uredd type som akter å knuse pyramidespill-foretaket FAM som slet livet av mannen hennes. Problemet er at hun ikke har nåla i veggen, et lite barn, og uendelig mange esker av varer som pyramideselskap lurte på mannen hennes. Veien hennes til hevn er full av motgang og idioter, og den er god underholdning. Serien fikk dessverre bare en sesong på grunn av pandemien, for dette er over snittet godt mørkt humordrama med en overbevisende Kirsten Dunst.


Dexter

Mørkt humoristisk suksess-drama fra midten av 2000-tallet, med en god Michael C. Hall i hovedrollen som iskald psykopat og hevner. Den første sesongen fikk endog terningkast seks i Dagsavisen i 2007.

Dexter er seriemorderen som følger sin egen kodeks og bare tar dage de som fortjener det. Dexter Morgan sørget for å holde drapstrangen i sjakk ved å tømme Miami for andre mordere og forbrytere, og klarte å holde seg unna lovens lange arm – inkludert stesøsteren Debra – med et listig spill og via jobben som blodanalytiker for politiet selv.

Michael C. Hall er tilbake i rollen som Dexter i «Dexter: New Blood», nok en serie som skal flyte på nostalgibølgen i TV-strømmebransjen.

Da han dukket opp på skjermen var Dexter en av antiheltene det gikk an å like, etter at typer som Tony Soprano i New Jersey og Vic Mackey i «The Shield» hadde banet vei for slike tvilsomme karer. Tre-fire avleggere av suksessen skal lages.

The Good Fight

Advokatserie som de siste årene har framstått mer som ren advarsel mot Trump-regimet og ekstreme krefter i USA. I hovedrollen er Diane Lockhart (Christine Baranski), samfunnsengasjert overklasse, demokrat og feminist til fingerneglene. At serien ertet på seg kinesiske myndigheter også, skyldtes ikke en av sakene Diane Lockhart førte i retten, det sørget en av de originale innslag av animasjon for.

Diane Lockhart (Christine Baranski) ble forfremmet fra bifigur i den ene advokatserien til hovedperson i den neste. as Diane Lockhart.

En serie som rommer budskap om klasseskille, rasemotsetninger, ytringsfriheten som er under press fra både venstre og høyre, om politisk populisme og korrupsjon i dagens USA. Sesong fem er bestilt.

The Good Wife

Diane Lockhart dukket først opp i «The Good Wife» fra 2000-tallet. Den handler om Alicia Florrick (Julianna Margulies), som velger å gå ut i jobb som skrankeadvokat igjen etter at skandalen rammer. Politiker-mannen blir avslørt som notorisk utro og korrupt og havner i fengsel. Etter første såpete sesong, hever serien seg til en fengende føljetong om en ambisiøs tobarnsmor som må fikse hjemmeliv og ny karriere.

«The Good Wife» er en nyere klassiker innen advokatseriene fra amerikansk TV. Julianna Margulies har hovedrollen.

American Rust

Jeff Daniels er en god sheriff og en fyr som alltid har en god og skarp replikk å by på i dette krimdramaet. Sheriff Del Harris skaffer seg selv trøbbel når han forsøker å hjelpe sønnen til hun han er glad i med å komme seg unna det drapet som han antar at gutten har begått. Dette foregår i en nedslitt og motgangspreget amerikansk by i det såkalte rustbeltet i Pennsylvania, der det er lenge siden fabrikkene gikk, og altfor mange innbyggere er oxy-avhengige.

Jeff Daniels er høydepunktet som sheriffen Del Harris i Showtime-serien «American Rust».The Loudest Voice

Mediekritikk i dramaform, basert på virkeligheten: Og en samfunnsfagtime, til skrekk og advarsel. Russell Crowe gjør en overbevisende tolkning av Roger Ailes, en kynisk høyrekonservativ amerikaner og et populistisk politisk talent. Ailes så en gedigen forretningsmulighet i Rupert Murdochs Fox News i 1996, en høyrepolitisk TV-kanal av som appellerer til folks misunnelse, frykt og følelser.

Russell Crowe i rollen som Fox News-skpaeren Roger Ailes og Simon McBurney som hans sjef Rupert Murdoch.

Det gjør inntrykk å høre Ailes etablere retorikken og konspirasjonsteoriene som preger politikk og sosiale medier den dag i dag, også her til lands.

Twin Peaks

Mye er sagt om denne klassikeren innen TV-drama. Serien fra David Lynch er fascinerende, surrealistisk, skummel, morsom og underholdende, noe helt unikt da den kom og nyskapende for seinere generasjoner av TV-skapere. Kyle MacLachlan skulle bli kjent for all ettertid som Dale Cooper, etterforskeren som kommer til småbyen Twin Peaks for å oppklare drapet på Laura Palmer. Og resten er genreskapende TV-historie.

De to sesongene av «Twin Peaks» holder nå til på Paramount+.

I ettertid har David Lynch innrømmet at han aldri hadde til hensikt å finne ut hvem som drepte Laura Palmer, bare lage en god historie. Og det klarte han.

South Park

Den kreative duoen Matt Stone og Trey Parker lager fortsatt den satiriske tegnefilmen lagt til det lille amerikanske tettstedet South Park. Det er lenge siden den skarpe og spydige satiren over amerikansk tankesett og levemåte har ertet på seg noen som helst, men Ken, Stan, Eric Cartman og Kyle har ikke tenkt å gi seg.

Kenny, Cartman, Kyle og Stan i selskap med Wendy, i serien som begynte å gå på Comedy Central i 1997 og som her hjemme ble vist på NRK i mange år.

«South Park»-skaperne har inngått kontrakt om å lage et utall nye spesial-episoder av serien deres i årene framover, spesielt myntet på denne strømmetjenesten. Her er over 20 sesonger av den spinnville komedien, og flere skal det bli.
Mer fra Dagsavisen