Kultur

De beste seriene på TV 2 Play

Er du klar for timer med klassisk britisk krim, norsk drama, eller prisbelønt muslimsk amerikansk komedie, er TV 2 Play (nye Sumo) stedet å sjekke ut. Her er lista over de beste seriene på den norske strømmeren.

Bilde 1 av 13


Ghosts

Den nyeste snakkisen på amerikansk vanlig fjernsyn er denne, en kvikk og småoriginal situasjonskomedie om et ungt par fra New York som overtar et gammelt herskapshus. Det ærverdige huset er befolket av spøkelser, en broket forsamling typer som har dødd på dette stedet av forskjellige årsaker gjennom epoker av amerikansk historie. De består av en viking, en uramerikaner, en av de tidligere eierne, en speider, en hippie og en japp uten bukser, blant annet.

Spøkelseshumor på amerikansk, med det unge paret Jay og Samantha i selskap med husets andre beboere.

De liker at Samantha og Jay flytter inn, til de får høre om ambisjonen deres om å åpne stedet for overnattende gjester. Det nye paret skal skremmes vekk, en plan som blir en utfordring når det viser seg at Samantha kan se og høre dem. Dette er en remake av en britisk sitcom, men det gjør ikke noe når den nye versjonen er morsom den også.


The Missing

Det ble i alt fire sesonger av den britiske antologien som har menneskehandel i Europa som gjennomgående tema. Første og andre sesong handlet om det britiske ekteparet som mister den lille sønnen sin på ferie. Sesong tre og fire følger den franske politimannen Julien Baptiste fra de tidligere historiene, nå pensjonist og privatetterforsker som har jobb som eneste drivkraft i livet. I tredje sesong satte han alt inn på å finne en ung jente i Amsterdams Red Light District. I sesong fire tar han på eget initiativ ansvaret for å hjelpe en britisk ambassadør i Ungarn å finne hennes forsvunne mann og to tenåringssønner.

Julien Baptiste ( Tchéky Karyo) tar på seg et oppdrag som er mer dramatisk enn han aner, når han vil hjelpe den britiske ambassadør i Ungarn med å finne mannen og sønnene hennes.

Her følger vi handling som foregår med 14 måneders mellomrom, og det er tydelig at etterforskningen har satt sitt preg på både Baptiste og de han ville hjelpe. En glimrende krim er dette, mye på grunn av dyster skjebne og nådeløs virkelighet for mange som er trafficking og organisert kriminalitets ofre. I tillegg er Tchéky Karyo overbevisende som en aldrende og engasjert mann i hovedrollen.

Dr Death

Ny true crime på TV 2 Play - denne gangen en amerikansk historie om en lege som virkelig aldri burde ha sluppet inn i en operasjonssal. Veteranene Alec Baldwin og Christian Slater har rollene som to kirurger som begynner å ane uråd når pasienter og kollegaer på et sykehus i Texas forteller om en fatale inngrep begått av en lege. Denne kirurgen - spilt av Joshua Jackson - invalidiserte og tok livet av pasienter før han ble stoppet og seinere dømt til livsfarlig fengsel. Helsebyråkrati og sykehuspolicy sørget for at det skulle ta flere år før nevrokirurgen med åpenbar stormannsgalskap ble fratatt legelisensen. Serien er godt laget som en effektiv thriller og har et a-lag av skuespillere i hovedrollene, og at den er basert på en sann historie gjør den desto mer rystende.

Alec Baldwin og Christian Slater har hovedrollene som kirurgene Robert Henderson og  Randall Kirby i et sant legedrama som gjør inntrykk.

Resident Alien

Jeg-personen her er en motvillig nyinnflytter på planeten Jorda, et romvesen som får problemer med fartøyet sitt når han egentlig bare innom for å gjennomføre et kjapt, dødbringende oppdrag. Landfast på en fremmed planet og en småby i Colorado antar vesenet, spilt av Alan Tudyk menneskelig form for å kunne oppholde seg ubemerka her, og få gjennomført det han kom hit for. Serien er komidrama og litt klassisk science fiction basert på en tegneserie, absurd morsom og passe mørk.

Sesong to av denne morsomme science fiction-serien skal være underveis.

Det storøyde romvesenet kommer ikke fred. Det skjønner vi alt i første scene, når han tar livet av førstemann han møter og overtar kroppen til. Problemet for Harry, som han kaller seg, er at mannen han nå framstår som er byens nye lege. Dermed får han mer nærkontakt med disse lavtstående menneske-skapningene han setter pris på, og ikke er i stand til å skjønne mye av.

Des

David Tennant bidrar til å gjøre true crime-serien «Des» til noe av det sterkeste vi har sett i denne sjangeren.

Historien om en seriemorder fra 1980-tallet, og mange vil nok huske saken om norskættede Dennis Nilsen fra avisoverskriftene den gangen. Som gjenfortelling av en sann historie er serien et høydepunkt i sin sjanger. Mannens ugjerninger ble oppdaget da en nabo fant knokler utenfor huset sitt, hvorpå politiet fant at Nilsens hus var fullt av råtnende kroppsdeler, og en Nilsen som tilsto umiddelbart.

Dennis «Des» Nilsen spilles av den alltid gode David Tennant. Her med Jason Watkins som forfatteren som skrev en bok om ham.


David Tennant gjør en sterk og ubehagelig framtoning som en kald og fullstendig uberørt person. Tennants «Des» er ingen enigmatisk Hannibal Lecter, heller en tverr og hinsides det menneskelige at man kan føle seg letta over å ikke være i samme rom med.

Quiz

Ble vinneren av britiske «Vil du bli millionær» utsatt for et justismord, eller jukset han seg til topps i vår tids mest populære gameshow. «Quiz» er uansett en underholdende serie. Denne kritikerroste miniserien handler om et ektepar – og flere med dem – som var mer gira enn andre på å være med i gameshowet som var så populært i mange land tidlig på 2000-tallet. At «Quiz» er basert på en virkelig historie, og hvor punktum enda ikke er satt gjør den enda mer utrolig.

Oppstyret begynte etter at den britiske majoren Charles Ingram vant topp-premien på en million pund, en premie han ikke fikk av ITV da TV-selskapet mente at Ingram hadde jukset seg til svarene.

Matthew Macfadyen spiller major Ingram, berømt og beryktet deltaker i «Who wants to be a millionaire» i 2001. Foto: TV 2 Sumo

Major Ingram nøyde seg ikke med å ringe en venn og spørre publikum om hjelp til å svare på spørsmålene, mente TV-selskapet, en oppfatning som både britisk opinion og politiet etter hvert delte. Programmets produsenter, teknikere og andre medarbeidere mente å høre at noen blant gjestene i studio hostet når et av de fire svaralternativene ble nevnt, hvorpå Ingram etter mye famling og høyttenkning alltid valgte rett spørsmål. Major Ingram hadde en medhjelper til stede, mente de. Den gang mente alle at Ingram-ekteparet var skyldige som tusan, mens ekteparet på sin side fortsatt insisterer på sin uskyld og stadig jobber for å få saken sin gjenopptatt i britisk rettsvesen.

Gangs of London

Gangsterserier fra London har gjerne bydd på i overkant mye kjekkaseri, tenk Guy Ritchies filmer, men denne vil bare være en hardbarka og nådeløs historie om et blodig gjengopprør.


Londons mektigste gangsterfamilier braker sammen til kamp i denne heftige serien. Sesong to er underveis!

Denne serien er laget av Gareth Evans, mannen bak de indonesiske kampsportfilmene «The Raid» fra noen år tilbake. Dette gjengoppgjøret er også den samme heftige, brutale fantomsmerteskapende action- og voldsballetten, som gjør den til et av årets høydepunkt. På TV 2 Sumo.

Schitt’s Creek

Amerikansk komedie, rettere sagt canadisk, som begynte som en lite sett serie på en liten canadisk TV-kanal, og som først ble oppdaget av et større publikum da de seks sesongene som er laget til slutt havnet på amerikanske Netflix. Seriens gode rykte er helt fortjent, en historie om den supermegarike familien Rose som mister formuen på en halv milliard dollar, og ikke har noe annet valg enn å bosette seg i byen far Johnny kjøpte til sin sønn som en vits i bursdagsgave i 1991 – en avsides død småby med det treffende navnet Schitt’s Creek.

Familiefar Johnny Rose (midt i sofaen) spilles av Eugene Levy, et velkjent ansikt fra en flere tiår i småroller i amerikanske komedier, er også en av serieskaperne - sammen med sønnen til venstre.

Her må familien på fire, vant til å feriere på privatøyer og ett liv uten annen enn Kardashian-aktige problemer som å ta seg best ut på events, takle slitne motellrom, slitne, landsens folk og ikke en eneste tjener i sikte. Settingen er kanskje ekstrem, men komedien er god fordi karakterene ikke er karikerte, men framstilt som menneskelige typer – stort sett i alle fall.


Yellowstone

Kevin Costner har spilt cowboy før, men så bister som han er i rollen som John Dutton har han ikke vært siden han spilte Wyatt Earp.

Kevin Costner i hovedrollen som rancheier John Dutton i denne  underholdende, episke intrige-pregete western-såpen fra vår tid.

Denne serien har blitt en stor suksess på amerikansk TV, og selv om den i første sesong tidvis traver farlig nær å være westerns-såpe byr den på intriger som gjør at det er vanskelig å ikke se en episode til. Dramaet foregår i vår tid, men i landskapet og med de barske typene kjent fra den klassiske western. Kevin Costner er overhodet i familien Dutton, eieren av USAs største ranch-eiendom, han er enkemann og har tre voksne barn, som har til felles at de elsker og hater faren sin, og har andre ting å stri på med på privaten i tillegg. Dutton-familien driver med kveg, og har en stab av cowboyer til å jobbe for seg, omgitt av mektige fjell og natur som kan få hvem som helst til å drømme om et liv på hesteryggen. Sesong 1-3 er her, sesong fire kommer høsten 2021. Den nyeste sesongen kan sees på strømmetjenesten Paramount+.

Pennyworth

Det var jo høy tid at Alfred, butleren til Batman fikk sin egen TV-serie! Eller? Dette er en av de mer kreative og overraskende nyskapningene fra CW, selskapet som vet å bruke merkevaren av deres over 80 år gamle superhelter for hva de er verdt. Disse seriene er også blant de bedre i sjangeren, med handling, lynne og mer tempo enn Marvel-seriene vi har sett så langt. Når det er sagt – denne serien byr ikke på eneste superhelt, men en ung Alfred som er tøffere og en mer handlekraftig type enn man kanskje skulle tro. Her er han ekssoldat med ti år bak seg i tjeneste, nå ung entreprenør i sikkerhetsbransjen i London på 60-tallet, en by full av hemmelige organisasjoner, komplott og morderiske typer. Alt fører til at han blir kjent med en Thomas Wayne, en tilsynelatende vanlig amerikansk businessmann – og mange år seinere far til en viss Bruce.

Alfred Pennyworth, en mannsalder før han blir butleren til Batman i Gotham.

«Pennyworth» byr derimot på brutal vold og karakterer som gjør dette London til en moderne utgave av en by fra «Game of Thrones»-land, psykopater og agenter av begge kjønn og en Londons beryktede klassiske underverden av gangstere og Soho-klubber inkludert. Her er mye barsk humor også, og Alfred selv er ikke redd for å bruke metoder som hadde fått James Bond til å ringe M og spørre om dette egentlig er lov. Så det var her Alfred lærte å takle ondskapen i Gotham!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Prodigal Son

– Det er faren min som er psykopaten, ikke jeg, sier etterforsker Malcolm Bright til de nye kollegaene sine i NYPD. At de ikke er helt overbevist har ikke bare med det å gjøre at faren hans er en beryktet seriemorder – som alle husker selv om han har sittet innesperret i et bur i 20 år. «Prodigal Son» er amerikansk krim i sjangeren «en sak per episode», men har et så bra manus, en kvikk stil og så gode skuespillere at den skiller seg ut i mengden. Hovedkarakter Malcolm har utdannet seg til profiler og jobbet i FBI noen år, men har fått sparken fordi han tar unødvendige sjanser ute i felten, sliter med stressrelaterte plager på grunn av familiehistorien, og det ubehagelige faktum at FBI på ingen måte er overbevist om at han ikke har arva farens mentale lidelse.

Profiler-sønn og psykopat-far i skjønn forening . Foto. TV 2 Sumo

The Surgeon spilles av britiske Michael Sheen («The Damned United», «Masters of Sex», «Good Omens» og er krimdramaets største attraksjon. Sheen stortrives øyensynlig i rollen som forrykt og skremmende psykopat. Den fikk to sesonger.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Bäckström

Endelig er det noen som lager en krim som ikke ønsker å være enda en serie som prøver å lage idyllisk kos ispedd litt drap og forbrytelser og sånn. Dette er altså ikke enda en kosekrim som minner om enda en politiutgave av «Skjærgårdsdoktoren».

Etter at en amerikansk versjon av Leif GW Perssons populære romanserie «Bäckstrom» skuffet fullstendig for noen år siden, har svenskene sørget for å få på plass en ny, hjemmelaget dramatisering av bøkene i stedet.

Og her presenterer hovedpersonen Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) seg umiddelbart som et hyggelig og sjarmerende politibekjentskap, og det gjør ingen verdens ting at han ikke har nordic noir-kollegenes tunge panne og dystre holdning til tilværelsen. Hanliker damer og sånn.

Samtidig har han CV-en, kunnskapen og kløftet til at han kan være litt oppesen også.

Kjell Bergqvist spiller Evert Bäckström, kollega Ankan Carlsson spilles av Agnes Lindström Bolmgren.

«Bäckström» er et velkomment tilskudd til den nordiske floraen av krimserier som ligger ute på TV 2 Sumo og Viaplay, og det har nok mye med Persssons materiale å gjøre. Dette er friskt, erkesvensk og fandenivoldskt så det holder, og denne første sesongen vil og bør få en oppfølger.

Ny og gammelt: De beste seriene på Disney+

The Rookie

Amerikansk politidrama av det mer godlynte slaget, som sjangermessig mer med «Grey’s Anatomy» enn «The Wire» å gjøre, for å si det sånn. John Nolan – spilt av Nathan Fillion, kjent fra serier som «Castle» og «Firefly» er en mann godt opp i førtiåra som realiserer guttedrømmen om å bli politi i Los Angeles. Han er den eldste rekrutten på kammeret, og blir møtt med lattermild skepsis av andre aspiranter og hard motstand fra ledelsen. Dette er godt laget, med gode skuespillere, en god porsjon amerikansk rettferdighet og mye menneskelighet. Sesong 3 er en tydelig konsekvens av BLM-demonstrasjoner og rasisme-debatt i USA. Kan sees til TV-middagen.

John Nolan, (spilt av Nathan Fillion, han fra «Castle» og «Firefly» nyutdannet politimann i Los Angeles, kan bruke vidd og livserfaring der kollegaene har mer å by i kondis og raske reflekser.


Homeland

CIA-veteranen Carrie Mathison er tilbake i felten i åttende og siste sesong av «Homeland». Hun har vært gjennom mye i mange land og verdensdeler siden starten. men også vært i aksjon i et Trump-preget fascistisk hjemland. I sesong åtte er Carrie på plass i Afghanistan, innkalt av sin gamle mentor og venn Saul Berenson. Han er blitt sikkerhetsrådgiver for landets nye president, og ansvarlig for å få i havn en fredsavtale med Taliban-terroristene i regionen. For å klare den oppgaven trenger han Carrie, selv om hun fortsatt er til behandling etter et langt opphold i russisk fengsel uten medisinen hun trenger for å holde sin bipolare lidelse i sjakk.

Hun kan være hjernevasket, «snudd», gått over til fienden, frykter noen, og dermed er Carrie i samme situasjon som den hjemvendte soldaten Brody – han som dukket opp i USA etter mange år i varetekt hos fienden i første sesong av denne veldig spennende og tidvis briljante serien.

CIA-agent Carrie Mathison (Claire Danes), på farlig oppdrag i åtte sesonger av «Homeland».

.Alle åtte sesongene er ute på TV 2 Play.

Les også om de beste seriene på Netflix

Heksejakt

TV 2s egne serie om en varslers erfaringer i møte med mektige næringslivskrefter og politiske interesser ble en fortjent suksess. Dette er en vellaget og velskrevet dramaserie om korrupsjon og maktmisbruk som ingen skulle tru kunne forekomme i vårt uskyldige sosialdemokrati. Det er i hvert fall påstanden til de som ikke ønsker å få de skitne forretningene sine avslørt, og som gjør alt for å ødelegge ryktet og livet til Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal) når hun oppdager at det foregår hvitvasking av store pengesummer på advokatkontoret hun jobber.

Ingrid Bolsø Berdal har hovedrollen som varsleren som får mektige krefter på nakken i denne TV 2-serien.


En flokk av gode skuespillere gjør dette til medrivende drama, som for eksempel Preben Hodneland i rollen som sleip og veik advokatfisk, Sara Khorami som spiller journalist og Fridtjov Såheim i rollen som en terrier av en Økokrim-etterforsker. Dette er et engasjerende, realistisk og voksent drama, og en god historie av den typen vi trenger mer av her på bjerget. Fikk toppscore terningkast av Dagsavisen ved premieren.

Ramy

Denne komedien skrevet av og spilt av Ramy Youssef handler en ung egyptamerikansk muslims hverdag og prøvelser hjemme i New Jersey. Det viser seg at han sliter med sånt som unge menn flest gjør, planene for framtida, kjærligheten, karrieren og foreldrenes forventninger på nevnte områder.

Serien som er et tidsbilde av en ung muslims liv i en moderne tid vant Golden Globe i januar 2020, og er både morsom og sår – og komedie som kan gi mange et møte med egne fordommer om både det ene og det andre.

Ramy -- "A Black Spot on the Heart" - Episode 103 - So let me get this straight, you donít do drugs, but youíll have sex with women youíre not married toÖ? Thatís not nuanced, itís hypocritical. Ramy (Ramy Youssef), shown. (Photo by: Craig Blankenhorn/Hulu)


Her kan du finne ut mer om de beste seriene på NRK

Line of Duty

Britisk serie så langt kommet i seks sesonger, om intern-etterforskerne som aldri helt kan vite hvem de kan stole på i egne rekker. De er upopulære i egne rekker, og må gå undercover for å finne korrupte politifolk. Samtidig vet de aldri hvem de kan stole på de andre på sin egen spesialavdeling heller. Denne serien har blitt mer og mer populær for hver sesong. TV 2 Play har fire av sesongene å by på.

Etterforskerne i «Line of Duty», en krimserie som blir bedre for hver sesong.

Dag

Serien fra med Atle Antonsen som samlivsterapeuten Dag Refsnes er en av de største komedie-prestasjoner i norsk TV-historie – og en demonstrasjon av hva som kan skje når en TV-kanal gir serieskapere (her Øystein Karlsen og Kristopher Schau) tid og rom til å utvikle et serieunivers over mange sesonger.

Atle Antonsen som Dag – samlivsterapeuten som på ingen måte hadde stor tro på kjærleiken.

«Dag»-universet er mørkt, absurd, beskt og særegent, og serien har moret både briter og svensker med årene. Her kan seriens 40 episoder fordelt på fire sesonger oppleves på ny.

Sjekk ut de beste seriene på Amazon Prime

Modern Family

Denne komedien fra ABC og gode gamle lineær-TV-tida, har kanskje gått i flere sesonger- 11 i alt – enn den har hatt godt av, men de sju-åtte første er veldig morsomme, en liksomdokumentar som følger familiene Pritchett og Dunphy på nært hold i daglivet.

«Modern Family» var i sin tid en nyskapende komiserie på lineær-TV. Den er fortsatt morsom på strømming.

Her det mange gode komikere med, og en Ed O’Neill som viser at han kan være morsomme enn han var som Al Bundy den gang da. Serien har innkassert 22 Emmy-priser og en Golden Globe. Nå nærmer det seg ubønnhørlig slutten for suksessen.

Her er de beste seriene på Viaplay

Klovn

Den danske serien som er inspirasjonen til Thomas Giertsens «Helt Perfekt» er frekkere, kleinere og flauere, i den grad at det kan være krevende å fordøye flere episoder på en og samme kveld. Men morsomt er det, selv om det er påtakelig hvordan de to herrene Casper og Frank så ofte havner i situasjoner med buksene nede, på den og andre måten.

Frank og Casper, to danske middelaldrende menn som alltid gjør deg flau. Alltid.

Komedien skapt og framført av Casper Christensen og Frank Hvam er ute i 7 sesonger og 70 episoder, så det er bare å si lykke til.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.