Oversikten er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.
Føkkings Fladseth
En morsom og passe hektisk serie om komikerstjernens Henrik Fladseth, eller «Henrik Fladseth», men heldigvis ikke så klein, flau eller DOA som komedier om norske komikere har det med å være. Den passer seg for å bli for intern og eplekjekk også. Dette handler om Fladseth, som klarer å ødelegge for seg selv på verste vis for en komiker og bli kansellert.
Nedturen begynner når han får vite av Martin Lepperød at han har gått rundt på et nachspiel med blackface og gjort downs-parodier, og det tar ikke lang tid før videoen på nett og skandalen et faktum. Fladseth er føkked, og nå kan alt ryke, skuespillerjobben, standup-oppdrag, kokeboka, TV-reklamene, forholdet til kjæresten Jenny, status og selvfølelse. Bak står Henrik Fladseth, Øyvind Holtmon, og Steinar «Sigurd fåkke pult» Kloumen Hallert, og byr på en rekke norske komikere og skuespillere i rollene som seg selv.
Det er ikke tilfeldig at både NRK og VG har sett seg nødt til å påpeke i sine anmeldelser at de har profesjonelle forhold til en hel rekke av de som står bak og de som er med i serien. Det understreker bare det serien tuller med - at den norske humorscenen ikke er store sandkassa.
Fling
TV-serien «Fling» er en morsom flørt, en god miks av underfundig humor, små pussigheter og dyktige skuespillere. Og en norsk serie som overbeviser med sitt komiske feelgood-blikk på hvordan det er å få singlelivet midt i fleisen og hvor komplisert relasjoner kan være. Serien handler om Ada (Natalie Bjerke Roland), grafisk designstudent, som i første sesong av serien blir av samboeren Jostein akkurat da de har fått boliglån. Hun er feil person for ham å bli gammel og dø med, er beskjeden. Det er starten på Adas nye klossete og krampeaktige forsøk på å overbevise seg selv og alle andre om at hun er klar for nye eventyr. To sesonger er det blitt.
Dark Winds
Det tok sin tid - cirka 100 år - men så har amerikanerne begynt å lage serier hvor amerikanske innfødte har mer enn bare biroller.
TV-historiens første navaho-noir-krim som pågår i et reservat i New Mexico tidlig på 1970-tallet. Sheriffen Joe Leaphorn (Zahn McClarnon) etterforsker saker inne på reservatet, som hvite kjeltringer gjerne ser som et fristed. Men en reservat-sheriff skal ikke stikke nesa si i FBI-saker, er mentaliteten. «Dark Winds» er spennende, engasjerende, morsom og dyster, og har en solid hovedrolle i Zahn McClarnon. På produsentsiden har den størrelser som Robert Redford og George R. R. Martin. To sesonger godt drama.
Blodsbrødre/Gangs of Oslo
Krimaction med følelse av Oslo-noir, om politibetjenten Moaz (Emir Zamwa) som overflyttes fra Oslo-politiets Enhet Vest for å bidra i spesialenheten Hubrogruppen i Enhet Øst. Hubros oppgave er å bekjempe de kriminelle gjengene som har utspring i Oslos østlige drabanter, og Moaz har noe personlig å ordne opp i med en gjengleder i byen. Dette er fortettet og mørkt drama som favner realismen og langsomt bygger seg opp i intensitet og dramatikk, et samarbeid mellom TV 2 og Netflix. Dette er også serien Ricky Gervais er så begeistra for, som har anbefalt serien kalt «Gangs of Oslo» på Netflix. Sjekk den ut!
The Capture
Her har BBC vært framsynt nok til å lage krim om overvåkning og kunstig intelligens. Den blir egentlig bare mer og mer aktuell. Holliday Grainger spiller etterforsker Rachel Carey som får en opplagt drapssak i hendene. En eks-soldat har drept en menneskerettighetsforkjemper, og alt er filmet på overvåkningskameraene som overvåker Londons gater. Spørsmålet er om det vi ser på skjermene er til å stole på lenger. Sesong to er faktisk bedre og mer spennende enn den første.
Ammo
Sterke skuespillere med Nicolai Cleve Broch og Bjørn Floberg i spissen gir solid ammunisjon til det norske dronedramaet «Ammo».
Den norske våpenindustriens etiske dilemmaer, ulovlig bruk av kampdroner og kunstig intelligens på avveie. «Ammo» er brått blitt enda mer aktuell en den i utgangspunktet var tenkt å være, noe som bare understreker at serien basert på en idé av skuespiller og medforfatter Nicolai Cleve Broch og serieskapermakter Ole Marius Araldsen («Maniac», «Ida tar ansvar»), er farlig virkelighetsnær og på alle vis knyttet til en gjenkjennelig samtid.
[ Finn de beste seriene på Disney+ ]
Kids in Crime
Alt er ikke helt bra i Sarpsborg, skal vi tro dramaseriene som foregår der. Denne handler om Tommy, som vil tjene lette penger på narkosalg, 17-åring tidlig på 2000-tallet som får fotballdrømmen ødelagt av et skade kne. Han ender opp med å selge rohypnol for den lokale Freddie Hælvette, spilt av Jakob Oftebro.
Dette er overraskende uærbødig og friskt norsk drama, hvor handlingen foregår i et heftig tempo, og skuespillerne er akkurat så utagerende og glassaktige i blikket som historien krever. Serien er det det nærmeste vi kommer en «Trainspotting» fra Østfold. Der moralen er - smak aldri på produktet du selger.
[ De beste seriene på AppleTV+ ]
Dalgliesh
Britisk krim av gyllent merke. «Dalgliesh» er et gjensyn med den legendariske forfatteren P.D. James’ (1920–2014) ikoniske Scotland Yard-detektiv Adam Dalgliesh.
Denne skikkelsen har vært en populær gjenganger på «detektimen» også her hjemme i et par varianter tidligere, først med Roy Marsden, så med Martin Shaw i hovedrollen.
[ De beste seriene på Viaplay ]
Nå er det Bertie Carvel, en av Englands fineste og mest prisbelønnede teaterskuespillere som har ikledd seg Dalgliesh-kappen og satt seg bak rattet i hans karakteristiske Jaguar fra 1970-tallet. I en tid da alt oppgraderes og fornyes er serien produsert for Channel 5 forbilledlig tro mot James’ opprinnelige portrett av en poetisk, lynende intelligent og tenkende etterforsker. To sesonger ute.
Ghosts
En vellykket amerikansk utgave av en britisk suksess er denne, en kvikk og småoriginale komedien. Ett ungt par fra New York som overtar et gammelt herskapshus på landet som er fullt av spøkelser, en broket forsamling typer som har dødd på dette stedet av forskjellige årsaker gjennom epoker av amerikansk historie. De består av en viking, en uramerikaner, en britisk kolonist, en av de tidligere eierne, en speider, en hippie og bukseløs japp,. For ikke å glemme pestofrene i kjelleren.
De liker at Samantha og Jay flytter inn, til de de får høre om ambisjonen deres om å åpne stedet for overnattende gjester.
[ Finn en bra serie på HBO Max ]
The Missing
Det ble i alt fire sesonger av den britiske antologien som har menneskehandel i Europa som gjennomgående tema. Første og andre sesong handlet om det britiske ekteparet som mister den lille sønnen sin på ferie. Sesong tre og fire følger den franske politimannen og etter hvert privatetterforsker Julien Baptiste.
[ «Line of Duty»: Den populære serien politiet ikke likte ]
Skuespiller Tchéky Karyo er skikkelig bra i hovedrollen som en stadig eldre, men like empatisk engasjert eks-politi i aksjon i mellom-Europa.
[ De beste seriene på SkyShowtime ]
Dr Death
Ny true crime på TV 2 Play - denne gangen en amerikansk historie om en lege som virkelig aldri burde ha sluppet inn i en operasjonssal. Veteranene Alec Baldwin og Christian Slater har rollene som to kirurger som begynner å ane uråd når pasienter og kollegaer på et sykehus i Texas forteller om en fatale inngrep begått av en lege.
Denne kirurgen - spilt av Joshua Jackson - invalidiserte og tok livet av pasienter før han ble stoppet og seinere dømt til livsfarlig fengsel.
[ TV-presidenten alle egentlig ville ha ]
Serien er godt laget som en effektiv thriller og har et a-lag av skuespillere i hovedrollene, og at den er basert på en sann historie er litt skremmende. Sesong to i en antologi om drepende leger er på gang.
Resident Alien
Jeg-personen her er en motvillig nyinnflytter på planeten Jorda, et romvesen som får problemer med fartøyet sitt når han egentlig bare innom for å gjennomføre en kjapp jobb. Landfast i en småby i Colorado antar vesenet, spilt av Alan Tudyk, menneskelig form for å kunne oppholde seg ubemerka her, og få gjennomført det han kom hit for. Drepe alle.
[ Se alle Marvel-filmene i riktig rekkefølge ]
Serien er komidrama og litt klassisk science fiction basert på en tegneserie, absurd morsom og passe mørk.
.
Des
David Tennant bidrar til å gjøre true crime-serien «Des» til noe av det sterkeste vi har sett i denne sjangeren.
Historien om en seriemorder fra 1980-tallet, og mange vil nok huske saken om norskættede Dennis Nilsen fra avisoverskriftene den gangen. Som gjenfortelling av en sann historie er serien et høydepunkt i sin sjanger.
[ «That '70s Show» er tilbake, 20 år seinere ]
Mannens ugjerninger ble oppdaget da en nabo fant knokler utenfor huset sitt, hvorpå politiet fant at Nilsens hus var fullt av råtnende kroppsdeler, og en Nilsen som tilsto umiddelbart.
David Tennant gjør en sterk og ubehagelig framtoning som en kald og fullstendig uberørt person. Tennants «Des» er ingen enigmatisk Hannibal Lecter, heller en tverr og hinsides det menneskelige at man kan føle seg letta over å ikke være i samme rom med.
Quiz
Ble vinneren av britiske «Vil du bli millionær» utsatt for et justismord, eller jukset han seg til topps i vår tids mest populære gameshow. «Quiz» er uansett en underholdende serie. Denne kritikerroste miniserien handler om et ektepar – og flere med dem – som var mer gira enn andre på å være med i gameshowet som var så populært i mange land tidlig på 2000-tallet. At «Quiz» er basert på en virkelig historie, og hvor punktum enda ikke er satt gjør den enda mer utrolig.
Ekteparet på sin side fortsatt insisterer på sin uskyld og stadig jobber for å få saken sin gjenopptatt i britisk rettsvesen.
Gangs of London
Gangsterserier fra London har gjerne bydd på i overkant mye kjekkaseri, tenk Guy Ritchies filmer, men denne vil bare være en hardbarka og nådeløs historie om et blodig gjengopprør.
Denne serien er laget av Gareth Evans, mannen bak de indonesiske kampsportfilmene «The Raid» fra noen år tilbake. Dette gjengoppgjøret byr på den samme heftige, brutale fantomsmerteskapende action- og voldsballetten, som gjør den til et av årets høydepunkt. To sesonger er ute.
[ Cowboyene har gode tider på TV, men sliter på prærien ]
Schitt’s Creek
Amerikansk komedie, rettere sagt canadisk, som begynte som en lite sett serie på en liten canadisk TV-kanal, og som først ble oppdaget av et større publikum da de seks sesongene som er laget til slutt havnet på amerikanske Netflix.
Seriens gode rykte er helt fortjent, en historie om den supermegarike familien Rose som mister formuen på en halv milliard dollar, og ikke har noe annet valg enn å bosette seg i byen far Johnny kjøpte til sin sønn som en vits i bursdagsgave i 1991 – en avsides død småby med det treffende navnet Schitt’s Creek.
Her må familien på fire, vant til å feriere på privatøyer og ett liv uten annen enn Kardashian-aktige problemer som å ta seg best ut på events, takle slitne motellrom, slitne, landsens folk og ikke en eneste tjener i sikte.
Pennyworth
Det var jo høy tid at Alfred, butleren til Batman fikk sin egen TV-serie! Eller? Dette er en av de mer kreative avleggerne fra superheltserien fra selskapet, selv om ingen kappekledde er med. Det er unge Alfred som ordner opp i det svingende London, en by full av hemmelige organisasjoner, komplott og morderiske typer.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Prodigal Son
– Det er faren min som er psykopaten, ikke jeg, sier etterforsker Malcolm Bright til de nye kollegaene sine i NYPD. At de ikke er helt overbevist har ikke bare med det å gjøre at faren hans er en beryktet seriemorder – som alle husker selv om han har sittet innesperret i et bur i 20 år. «Prodigal Son» er amerikansk krim i sjangeren «en sak per episode», men har et så bra manus, en kvikk stil og så gode skuespillere at den skiller seg ut i mengden.
The Surgeon spilles av britiske Michael Sheen («The Damned United», «Masters of Sex», «Good Omens» og er krimdramaets største attraksjon. Sheen stortrives øyensynlig i rollen som forrykt og skremmende psykopat. Den fikk to sesonger.
Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen
Bäckström
Endelig er det noen som lager en krim som ikke ønsker å være enda en serie som prøver å lage idyllisk kos ispedd litt drap og forbrytelser og sånn. Dette er altså ikke enda en kosekrim som minner om enda en politiutgave av «Skjærgårdsdoktoren».
Og her presenterer hovedpersonen Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) seg umiddelbart som et hyggelig og sjarmerende politibekjentskap, og det gjør ingen verdens ting at han ikke har nordic noir-kollegenes tunge panne og dystre holdning til tilværelsen. Han er livsnyter og storsjarmør, og litt høy på seg selv.
The Rookie
Den mest populære politiserien på amerikansk TV de siste årene, Amerikansk politidrama av det mer godlynte slaget. Hovedperson er John Nolan – spilt av Nathan Fillion, kjent fra serier som «Castle» og «Firefly», godt voksen mann som realiserer guttedrømmen om å bli politi i Los Angeles. Han er den eldste rekrutt i uniform, og blir møtt med lattermild skepsis av andre aspiranter og hard motstand fra ledelsen.
Homeland
CIA-veteranen Carrie Mathison med en fengslende Claire Danes i hovedrollen. I «Homeland» Her nedkjemper hun terrorister ute og hjemme - eller prøver så godt hun kan. Med seg har hun sin gamle mentor og venn Saul Berenson (Mandy Patinkin). Dette er så bra agent-spenning at man kan føle seg misunnelig på den som har serien til gode.
.Alle åtte sesongene er ute på TV 2 Play.
[ De beste seriene på hele Netflix ]
Heksejakt
TV 2s egne serie om en varslers erfaringer i møte med mektige næringslivskrefter og politiske interesser ble en fortjent suksess. Dette er en vellaget og velskrevet dramaserie om korrupsjon og maktmisbruk som ingen skulle tru kunne forekomme i vårt uskyldige sosialdemokrati. Det handler om faren ved å stå fram som varsler, noe Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal) får føle konsekvensen av. En flokk av gode skuespillere gjør dette til medrivende drama, som for eksempel Preben Hodneland i rollen som sleip og veik advokatfisk, Sara Khorami som spiller journalist og Fridtjov Såheim i rollen som en terrier av en Økokrim-etterforsker.
[ De beste seriene på Britbox ]
Ramy
Denne komedien skrevet av og spilt av Ramy Youssef handler en ung egyptamerikansk muslims hverdag og prøvelser hjemme i New Jersey. Det viser seg at han sliter med sånt som unge menn flest gjør, planene for framtida, kjærligheten, karrieren og foreldrenes forventninger på nevnte områder.
Serien som er et tidsbilde av en ung muslims liv i en moderne tid vant Golden Globe i januar 2020, og er både morsom og sår – og komedie som kan gi mange et møte med egne fordommer om både det ene og det andre.
Line of Duty
Britisk serie så langt kommet i seks sesonger, om intern-etterforskerne som aldri helt kan vite hvem de kan stole på i egne rekker. De er upopulære i egne rekker, og må gå undercover for å finne korrupte politifolk. Samtidig vet de aldri hvem de kan stole på de andre på sin egen spesialavdeling heller.
Denne serien har blitt mer og mer populær for hver sesong. TV 2 Play har fire av sesongene å by på.
Dag
Serien fra med Atle Antonsen som samlivsterapeuten Dag Refsnes er en av de største komedie-prestasjoner i norsk TV-historie – og en demonstrasjon av hva som kan skje når en TV-kanal gir serieskapere (her Øystein Karlsen og Kristopher Schau) tid og rom til å utvikle et serieunivers over mange sesonger.
«Dag»-universet er mørkt, absurd, beskt og særegent, og serien har moret både briter og svensker med årene. Her kan seriens 40 episoder fordelt på fire sesonger oppleves på ny.
Sjekk ut de beste seriene på Amazon Prime
Modern Family
Denne komedien fra ABC og gode gamle lineær-TV-tida, har kanskje gått i flere sesonger- 11 i alt – enn den har hatt godt av, men de sju-åtte første er veldig morsomme, en liksomdokumentar som følger familiene Pritchett og Dunphy på nært hold i daglivet.
Her det mange gode komikere med, og en Ed O’Neill som viser at han kan være morsomme enn han var som Al Bundy den gang da. Serien har innkassert 22 Emmy-priser og en Golden Globe. Nå nærmer det seg ubønnhørlig slutten for suksessen.
Klovn
Den danske serien som er inspirasjonen til Thomas Giertsens «Helt Perfekt» er frekkere, kleinere og flauere, i den grad at det kan være krevende å fordøye flere episoder på en og samme kveld. Men morsomt er det, selv om det er påtakelig hvordan de to herrene Casper og Frank så ofte havner i situasjoner med buksene nede, på den og andre måten.
Komedien skapt og framført av Casper Christensen og Frank Hvam er ute i 7 sesonger og 70 episoder, så det er bare å si lykke til.
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.