Film

Marvels blockbustere dundrer videre – dette kan vi glede oss til

Det blir mange superhelter på kino og TV i år også. Noen av dem har vi sett før, andre er nyere bekjentskaper. Her er lista over neste runde med eventyr fra Marvel-universet.

Superheltfilmene fra Marvel og Stan Lees tegneserie-univers er blitt den mest lønnsomme franchisen i kinohistorien, og Marvel og Disney har absolutt ingen planer om å slutte å lage dem - selv om de siste filmene har fått middels kritikker og kinoinntektene i det siste ikke er like voldsomme som før.

«Black Panther: Wakanda Forever» topper helgens kinobesøket. Foto: Marvel Studios / AP

Filmene har spilt inn drøyt 26 milliarder dollar (!) siden «Iron Man» hadde premiere i 2008. Det har kommet drøyt 30 av dem til nå, og syv TV-serier i det såkalte Marvel Cinematic Universe (MCU), kapitler i en historie som skal henge sammen på et vis. Og nå kommer enda flere av dem. Årets første film er starten på neste kapittel i historien.

Ant-Man and the Wasp: Quantamania

Marvel Cinematic Universe er kommet til fase fem, og først ut er den tredje filmen om Ant-Man, hvor Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michelle Pfeiffer og Michael Douglas er tilbake som helter i mikro-størrelse. De havner i samlet flokk i en ukjent mikro-verden hvor innbyggerne har skumle planer.

Ant-Man (Paul Rudd) møter Kang the Conqueror (Jonathan Majors) i «Ant-Man and the Wasp: Quantamania». Årets første Marvel-film kommer på kino 15. februar.

Secret Invasion

Marvel-filmene er fortsatt svært populære, og de får stadig Hollywood-stjerner med på leken. Neste år dukker Harrison Ford opp i to filmer, blant annet «Thunderbolts», som handler om gjeng superskurker. Denne våren er mange store navn med når Samuel L. Jackson bekjemper romvesener i TV-serien «Secret Invasion» på Disney+, blant dem Emilia Clarke («Game of Thrones») og Olivia Colman, Oscar-vinner og tidligere sett som dronning Elisabeth i «The Crown».

En digitalt ung Samuel L. Jackson som Nick Fury i «Captain Marvel» på kino. Nå kommer fortsettelsen av denne historien i «Secret Invasion» på Disney+. På rollelista er navn som Olivia Colman, Emilia Clarke, Martin Freeman, Ben Mendelsohn, Don Cheadle og Cobie Smulders.

Norske kinotall forteller også at publikum på ingen måte er lei av superheltaction. I fjor ble «Spider-Man: No Way Home» den mest sette på kino, med over 560.000 besøkende. Det gjør det Spider-man-eventyret til den mest sette superheltfilm på norsk kino siden år 2000.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Etter at Ant-man og gjengen har slått fra seg følger Marvel på med den tredje og siste «Guardians of the Galaxy»-filmen på det store lerretet, hvor Chris Pratt har hovedrollen som Star-Lord, rompiraten med kjærlighetssorg. Hans utkårede Gamora skal visst også være med, og Guardians-gjengen må takle Adam Warlock, en overmenneskelig kosmisk superskurk spilt av Will Poulter.

I mai kommer den tredje og siste filmen i serien om Marvel-suksessen Guardians of the galaxy på kino.

The Marvels

Midt i fellesferien er hvor Captain Marvel tilbake i sin egen film, «The Marvels». Her møter hun sin unge superfan og superkollega Ms. Marvel - introdusert i sin egen serie på Disney+. Marvel-paret må teame opp med Monica Rambeau - som var med i TV-serien «WandaVision» i et kosmisk oppdrag.

Iman Vellani fikk sitt store gjennombrudd i 2022, som tenåringsjenta Kamala som får superkrefter i «Ms. Marvel». Nå er hun klar for filmoppfølger.

Det skal komme flere superhelter tilegnet egne serier på Disney+.

Loki 2

TV-serien «Loki» ble en kritikerrost suksess på Disney+ i 2021, og er den eneste serien som har fått en sesong to så langt. Den tar opp tråden i historien, hvor Loke (Tom Hiddleston) så ut til å ha tuklet med tidslinjer en gang for mye.

Filmene som venter i 2024 skal være inngangen til neste fase seks i MCU. Og det sjette kapittelet skal avsluttes med minst to Avengers-filmer, hvor en ny generasjon helter nedkjemper superskurker – og hverandre. Når den tid kommer har en rekke figurer blitt presentert og etablert i andre figurers historier, så filmer og serier på sitt vis henger sammen i en slags rød tråd - en oppbygging i tråd med hvordan de første Marvel-filmene bygget opp til den store finalen i «Avengers: Endgame».

Serien om Loki ser derimot ut til å foregå i sitt eget univers, både visuelt og i handling. Andre sesong kommer antakelig utpå sommeren.

Loki (Tom Hiddleston) er tilbake i en ny sesong på Disney+ i år, hvor han må håndtere samme motstanderen som Ant-Man og gjengen gjør i årets første Marve-film på kino.

Echo

Før den tid har flere serier også dukket opp på Disney+. Der skal det ikke være lenge til «Echo» kommer, serien om den hørselhemmede bandelederen i New York introdusert i «Hawkeye» i 2021. Rollelista forteller at både Daredevil og skurken Kingpin skal være med i «Echo», hvor hovedpersonen spilles av Alaqua Cox.


Alaqua Cox spiller Echo/Maya Lopez i den kommende serien om bandelederen som skifter retning, i en av årets serier på Disney+.

Den gode Marvel-serien «Hawkeye» bød på flere karakterer som dukker opp i andre Marvel-historier på skjerm og lerret som skal binde MCU-historiene og utvider dette superheltuniverset litt etter litt. Noen av dem er bifigurer som gjør så stor lykke blant fansen at de får egne serier som egentlig ikke var påtenkt.

Så hokus pokus, dermed dukker den onde heksa Agatha fra «WandaVision» opp igjen «Agatha: Coven Of Chaos» på Disney+ i april. Wandas avdøde partner Vision skal visstnok også komme tilbake, i Disney+-serien «VisionQuest».

Gamle Hawkeye (Jeremy Renner) får selskap av etterfølgeren sin Kate Bishop (Hailee Steinfeld) i Marvel-serien som er like mye julefilm som den er superhelteventyr.

Black Panther: Wakanda Forever

Men først ut er den nyeste Black Panther-filmen, som debuterer på TV og Disney+ den 1. februar, like etter at Angela Bassett er den første skuespilleren i disse filmene som er nominert til Oscar. Hun spiller dronning Ramonda av Wakanda i «Black Panther: Wakanda Forever», en film som har spilt inn når 8,5 milliard kroner på verdensbasis siden premieren i fjor. Filmen kan ikke måle seg med suksessen til «Black Panther», som spilte inn over 13 miliarder kroner på kino, men Wakanda-universet er uansett så populært at filmenes tøffeste soldat Okoye skal være aktuell for en egen spinoff-serie.


Den tøffe militærlederen Okoye (Danai Gurira) fra Wakanda kan dukke opp i sin egen nye serie på Disney+, i følge skuespilleren selv.

Den siste Black Panther-filmen inkluderte en karakter som har gått igjen i flere av filmene og serienes epilog-scener, den mystiske Valentina Allegra de Fontaine, spilt av Julia Louis-Dreyfus. Denne CIA-aktige (?) dama har det med å invitere folk som har blitt støtt ut i kulden med på et nytt opplegg. Hva dette dreier seg om skal vi få se i filmen «Thunderbolts» som kommer i 2024.

Julia Louis-Dreyfus dukket opp som den mystiske Valentina Allegra de Fontaine i flere filmer og serier i Marvel-universet. Hva dette handler om skal visst forklares i filmen «Thunderbolts». Her i samtale med eks-Captain America, seinere US Agent (Wyatt Russell), i Marvel-serien «The Falcon and the Winter Soldier» fra 2021.

Og enda en karakter fra Black Panther-filmen kommer tilbake i en egen TV-serie. «Ironheart» handler om den geniale MIT-studenten Riri Williams som utvikler sin egen Iron Man-aktige rustning skal etter planen ha premiere på Disney+ i år. Denne helten skal også være aktuell i de kommende filmene om en ny generasjon Avengers som venter i 2025 og 2026. Disse filmene vil også på gjensyn med Kate Bishop, som ble presentert i serien om Hawkeye.


Og flere filmer og serier skal det bli, ifølge MCU-boss og produsent Kevin Feige, som har fortalt at han og Marvel har prosjekter på gang for de neste ti årene, minst. Da er den nye serien om Daredevil ikke inkludert, som skal komme neste år.

Daredevil: Born Again

Daredevil (Charlie Cox) har dukket opp flere ganger i Marvel-historier den siste tida. I år er han med i «Echo». I 2024 er helten tilbake i sin en egen ny serie.


Marvel-eier Walt Disney Company gir selvsagt ikke slipp på tidenes mest lønnsomme franchise. Det er med andre ord bare å stålsette seg, alternativt se fram til framtidige kinobesøk med eventuelle barnebarn. Her er oversikten over hva som venter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Marvels neste filmer og serier

 • «Ant-Man and The Wasp: Quantumania», film, premiere 15. februar
 • «Agatha: Coven Of Chaos», Disney+, april
 • «Guardians of the Galaxy», film, premiere i mai
 • «Secret Invasion», Disney+, denne våren
 • «Loki» sesong to, Disney+, sommersesong
 • «The Marvels», film, november.
 • «Kraven the Hunter», oktober. (Sony/Spiderverse-film)
 • «Ironheart», Disney+, 2023
 • «Echo», Disney+, 2023
 • «Daredevil: Born Again», Disney+, 2024
 • «Deadpool 3», film, 2024
 • «Captain America: New World Order», film, 2024
 • «Thunderbolts», film, 2024
 • «Blade», film, 2024
 • «El Muerto», 2024 (Sony/Spiderverse-film)
 • «Madame Web», februar 2024 (Sony/Spiderverse-film)
 • «Fantastic Four», film, 2025
 • «Avengers: The Kang Dynasty», film, mai 2025
 • «Avengers: Secret Wars», film 2026
 • «Thor 5», film, 2026–27.
 • Mer: Shang Chi 2, Doctor Strange 3, Spider-Man 4, «Armour Wars».
 • Serier som skal være på gang: «Okoye», «VisionQuest», «Nova», «Wonder Man».

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: