Tv

De beste seriene på HBO Max

HBO byr på mer enn «Game of Thrones», «Sopranos» og «The Wire». Har du fått med deg «It’s a Sin », «Mare of Easttown», «The Flight Attendant» og «Bosch»? Sjekk ut Dagsavisens store, oppdaterte guide på strømmeren som nå har fått navnet HBO Max.

Bilde 1 av 10

Peacemaker

Dette er superserien sin det! John Cena gjentar her rollen som en velmenende men sånn etisk og moralsk sett litt tvilsomme eks-superskurk og superhelten in spe Peacemaker fra den gode James Gunn-filmen «The Suicide Squad».

John Cena er overraskende morsom og god i rollen som Peacemaker, en velmenende fyr som har et stykke å gå før han blir den superhelten han ønsker å være.

Her fortsetter regissør James Gunn å servere humor og attitude som er nei og fy i Marvel-universet, med situasjoner og morsomme Cena-opptredener av grovt kaliber. Peacemaker er en supertype som mener godt, men som har en vei å gå før han blir den rettskafne lovens håndhever han mener å være. Han er ikke bare veldig begeistret for skytevåpen, Peacemaker er også over snittet fan av sånt som trash-metal fra 80-tallet og dertil kvinnelige fans med grorudpalme. Denne DC-serien gir Amazon Primes «The Boys» tøff konkurranse om å være den friskeste i genren. Her skjer det ting som hadde fått Supermann til rødme. Serien er altså ikke noe for barn. Takket være John Cena byr Peacemaker på scener som man ler av lenge, lenge etterpå.


Hacks

Her har Jean Smart fått den hovedrollen hun fortjener, som rutinert standupkomi-stjerne og noe av en diva. Deborah Vance har sitt eget faste Las Vegas-show, og etter et liv i underholdningsbransjen vet hun hvordan man tjener og bruker penger. Hun blir kalt dronningen av Sin City, og er like skarp i replikken på som av scenen. Men hun har begynt å vitse på gammel rutine og trenger sårt nytt materiale for å ikke miste de store jobbene.

Jean Smart er  knallgod som standupkomiker og Las Vegas-stjerne i «Hacks».

Inn kommer Ava (Hanna Einbinder), en 25-årig vitseforfatter fra California og moderne type som ikke har veldig sans for gamle stjerner, Las Vegas, gamle dagers humor eller vår tids konvensjoner for akseptert humor. Men hun trenger jobb. Deb er ikke glad i verken ungdom, unge kollegers innstilling eller dagens unge kvinner. Her snakker vi to usympatiske typer som ikke går spesielt godt sammen, i en serie som byr på det syke Las Vegas, underholdningshistorie, ødelagte familier, ensomhet, generasjonskræsj, glamour, mye dårlig humør og god dårlig kjemi. Showbiz-serie med snert.

Succession

Den niende og siste episoden i sesong tre av snakkisen «Succession» slippes mandag 13. desember. Etter det kan man fråtse i familien Roys stadige kamp om  makten i medieimperiet deres.

Den største HBO-snakkisen siden «Game of Thrones» bød på en rystende finale av sesong tre. Da «Succession» kom framsto serien i noen episoder som en ny rikmannskomedie i slekt med «Arrested Development», men den viste seg snart som en mørkere og slemmere satire om hva det koster å være ekstremrik: det er en evig kamp for å beholde penger, makt og privilegier, preget av konstant frykt og egoisme. Stakkars dem, liksom. Serien er inspirert av Rupert Murdochs familiedrevne medieimperium, og er en drivende god skrekkforestilling. befolket av overbevisende usympatiske typer. Det er ikke en person i Roy-klanen og deres omkrets det går an å like, noe som kan forklarer hvorfor serien er frenetisk, krevende og fascinerende på en gang.

Station Eleven

«Station Eleven» handler om apokalypsen i form av en dødelig pandemi og livet etterpå. Mackenzie Davis spiller den overlevende Kirsten.

En apokalyptisk serie om en dødelig influensa som utrydder nesten alle mennesker, gjør selvsagt ekstra inntrykk i disse tider. Men «Station Eleven» er en dystopisk beskrivelse av livet etter katastrofen med stillferdige og mer poetiske enn vi er vant til fra serier i denne genren. Men treffer en nerve, det gjør den. Historien følger blant annet Kirsten, åtte år gammel når pandemien er et faktum, og som voksen (spilt av Mackenzie Davis) i en verden hvor sånt som strømpriser, fossilt drivstoff og sosiale medier er en saga blott.

Landscapers

En unik serie i tre deler, som forteller en unik historie om et dobbeltdrap i Nottingham og det eldre ekteparet som ble dømt for det. Olivia Colman og David Thewlis spiller ekteparet Susan og Chris Edwards, som ble arrestert i 2004 for drapet på Susans gamle foreldre.

«Landscapers» er en eksepsjonell og velprodusert true crime-serie, laget av Sky Original og HBO, med  Olivia Colman and David Thewlis i hovedrollene.

Likene gravde de ned i hagen, før de gjemte seg i utlandet i mange år. Da drapene ble kjent valgte de å reise hjem for å bli arrestert, etter en høflig e-postutveksling mellom ekteparet og politiet i Nottingham. Historien er like uvanlig som den er trist og tragisk, og er laget med fortellergrep og en visuell stil som gjør «Landscapers» til en enestående og original serie i sin sjanger.

The Wire

HBOs dramaserier var bedre før. Det er ikke noe vits å prøve å krangle om det. «The Wire» er fem sesonger som skildrer byen Baltimore og amerikansk politi, politikk, skolevesen og mediebransje, og et amerikansk samfunn preget av store forskjeller, i hver sine sesonger, med etterforskere i byens politi som gjennomgangspersoner. Da serien kom hadde vi akkurat begynt å se TV-serier på DVD, og dette var en av de boks-settene som ga de beste TV-kveldene fra tidlig på 2000-tallet og fram mot 2010. (Den gikk på HBO i USA fra 2002, men det tok tid før den kom på DVD her i landet). Serien er skapt av David Simon, som kjente Baltimore ut og inn etter årene som kriminaljournalist i byen.

De to etterforskerne, drukkenboltene og skjørtejegerne -  men hederlige politifolkene - William «Bunk» Moreland og JimmyMcNulty, spilt av Wendell Pierce og Dominic West. Sistnevnte spilte amerikansk politi så bra at det overraska veldig mange «The Wire»-fans at han faktisk er brite.

At denne HBO-serien ble utpekt til tidenes beste av et utall TV-anmeldere verden over i 2021, har ikke noe med mimring å gjøre. Serien drar deg inn i en fascinerende, realistisk, dyster virkelighet med et galleri av kule, interessante og irriterende typer. Serien framstår så autentisk at det overrasket mange da det viste seg av Dominic West og Idris Elba – politimann Jimmy McNulty og narko-kingpin Stringer Bell viste seg å være engelske skuespillere. TV-fans på 20+ som ikke har sett «The Wire» har virkelig noe å glede seg til. Den er en bra krim også.

The Big Bang Theory

En av de 2000-tallets situasjonskomedier som ble et virkelig fenomen har tatt steget fra TVNorge – hvor serien fortsatt går – og ut på nettet. Nå kan du se så mange episoder med fysikkprofessor- og ingeniørhumor. Sheldon, Leonard, Penny og de andre som du orker på en gang, med alle 12 sesongene på ett sted. Si hva du vil om Sheldon Cooper, men han er og blir en av de beste karakterene i en sitcom i vår tid, eminent framført av Jim Parsons.

Den opprinnelige gjengen i «Big Bang Theory», en av de siste store amerikanske sitcom-suksessene på vanlig amerikansk TV. Nå på nett med status som en klassiker i sin genre.

Dette geniet er også hovedperson i den amerikanske avleggeren «Young Sheldon», en morsom serie den også, som med HBOs bredere strømmetjeneste i drift er blitt tilgjengelig for norske seere.

Bosch

Sju sesonger ble det for Harry Bosch, rettferdig, uredd og på kanten av regelverket-politi i LAPD, Hollywood Division, en av de beste krimseriene i den klassiske, hardbarka og noir-sjangeren, som har visst å bruke filmbyen Los Angeles som en karakter underveis. Serien fikk sju sesonger, og har siden premieren i 2014 har stått fram som en særs underholdende hardkokt krim – som godt skrevet sommerlektyre i TV-format. Etter dette er det vanskelig å se skuespiller Titus Welliver som noe annet enn den innbitte og uredde politimannen, og det er kanskje med det i bakhodet at han fortsetter i rollen, i en spin off. Der skal Bosch være privatetterforsker og samarbeide med datteren Maddie og sin tidligere plageånd, forsvarsadvokat Honey «Money» Chandler.

Partnerne Harry Bosch (Titus Welliver) og Jerry «J» Edgar (Jamie Hector) løser sin siste saker sammen i LA-politiets Hollywood Division i syvende og siste sesong av «Bosch».

Harry Bosch og J. Edgar, partnere og drapsetterforsker i Hollywod Division i LA PD. De sju sesongene av serien er ute nå. Hvorvidt Jamie Hector fortsetter som Jerry Edgar i spin-off-serien er ikke kjent.

Sopranos

Har du ikke sett HBOs klassiske mafiaserie er det på tide å gjøre noe med det. Ikke bare fordi det er en ny film på trappene, som handler om mafiaboss Tony Soprano som gutt og ung mann. Da den kom hevet den terskelen for TV-drama med flere hakk, og et gjensyn med serien viser at den har tålt to tiår med en rivende utvikling innen dramafortellingen på fjernsyn helt suverent godt. Det er også grunnen til at serien som først kom på TV i 1999 har blitt en favoritt blant en generasjon seere som knapt var født da Tony Soprano først dukket opp på skjermen- med sigar i munn – på vei i bilen inn på jobben i Newark, New Jersey.

New Jersey-mafiaen Sopranos har ikke sluttet å fascinere. Nå er det en ny generasjon som lar seg fascinere av HBO-serien som innførte en ny standard for fortellerkunst innen TV-drama.

Det skulle bli 7 sesonger og 86 episoder av den kritikerroste HBO-serien, som er så mørk og brutal både i skildring av forrykte menneskesinn og av vold at det er best å se maks to-tre episoder av gangen. Men det er bare å nyte forestillingen og stor fortellerkunst. Nå er filmen her også. Og den lite overraskende meldingen om at HBO og serieskaper David Chase er i dialog om en TV-serie om Soprano-familiens fortid.

Mr Inbetween

Australske serier er mer enn «Neighbours»! Denne mørke og rørende komedien handler om ekssoldaten Ray Shoesmith, nå dørvakt, torpedo og leiemorder etter behov, i en søvnig australsk forstad. Han må balansere jobben med helgepapparollen, en kjæreste som må sies å være utenfor hans liga, og være en støtte for hans svært muskelsyke bror.

Leiemorder, torpedo og alenepappa Ryan (til venstre) har forskjellige utfordringer på jobb og hjemmeplan i den australske serien som fortjener et stort publikum. Sesong tre av «Mr Inbetween» er i gang på HBO Nordic.

Dette går så som så, men Ray – som bare tyr til vold når han må, og når noen fortjener det – er heldigvis utstyrt med australsk sindig «greit nok»-innstilling til det meste. Den fikk tre sesonger, som faktisk er må-se-TV.

Mare Of Easttown

Mare er etterforskeren og byen er Easttown i dette krimdramaet fra HBO som har fått kritikerne til å juble siden premieren! Kate Winslet gjør seg fortjent til skrytet, for hun gjør skikkelig inntrykk i rollen som Mare Sheehan, etterforsker, mor og farmor, en sliten, ensom og lei, en menneskelig skikkelse mer realistisk enn vi er vant til i en setting som en krimserie. På kontoret unngår de henne helst, og hjemme har hun en litt overbærende, oppegående tenåringsdatter og en heller syrlig mor – spilt av den alltid gode Jean Smart.

Dette foregår i en småby i Pennsylvania, et lokalsamfunn det er lenge siden gjerdene var hvitmalt. Dette stedet kan sammenlignes med de kjipe stedene første og tredje sesong av «True Detective». Samtidig er skildringa av menneskelig ødslighet og traurig realisme så troverdig at serien unngår å bli en TV-typisk episk noir-krim.

Etterfprsker Mare Sheehan får en mordsak i hendene, når det er det siste hun trenger.

Et skikkelig krimdrama er det også. Mare har jobbet i ett helt år med en forsvinningssak – eller latt som – for å finne ut hva som kan ha skjedd med en ung jente i byen. Ingen spor eller et lik er funnet, og Mare får stadig pepper av jentas mor, av lokal-TV og sjefen, samtidig som hun bebreider seg selv for å ikke klare å løse saken.

Les Dagsavisens anmeldelse av «Mare Of Easttown»: Terningkast fem!

The Great

Opplagt, respektløst og morsomt komidrama, og på ingen måte en faktabasert framstilling av Katarina den stores ferd til makten i det veldige riket i øst. Manus er ført i pennen av Tony McNamara, manusforfatteren bak kostymedramaet «The Favourite», den mest prisnominerte filmen fra 2018 som sikret Olivia Colman en Oscar for rollen som Englands dronning Anne. «The Great» byr på samme absurde humor.

Elle Fanning spiller den unge tyske prinsesse som blir sendt il Russland for å gifte seg med tsar Peter

Elle Fanning spiller den unge tyske prinsesse som blir sendt il Russland for å gifte seg med tsar Peter, en ung, oppfarende og bortskjemt enehersker, spilt at Nicholas Hoult. Det er bare å ønske ekteparet lykke til. Sesong to kommer i november!

Billions

Den alltid knallgode Paul Giamatti er statsadvokat med egen agenda, og Damian Lewis («Band of Brothers», «Homeland») spiller cowboymilliardær Axe. Her handler det om penger, makt, politikk og egoer. Er kommet til sesong fire.

Intrigemessig er dramaet litt ujevn, men på sitt beste er dette stor underholdning og det sterke castet gjør alltid en god jobb med å dra historien i havn. Karakterisert i The Guardian som smartest av alle tulleserier på TV. en etter hvert ganske presis beskrivelse.

Gjengen i Billions er klare for sesong fem.

Les også: De beste seriene på NRK

Devs

Alex Garland har laget fascinerende sci-fi på film, her har han kastet seg over dramaformatet med en thriller om kvantefysikk, fraktalgeometri (?), grenseløse ambisjoner og umenneskelige gjerninger. Koderen Lily Cham (Sosoya Mizuno) jobber i SiliconValley-selskapet Amaya og som risikerer jobb og liv når hun prøver å finne ut hva som skjedde med kjæresten – som jobber samme sted. Amaya ledes av superriking og dataguruen Forest, spilt av Nick Offerman – mest kjent som Ron Swanson i komiserien «Parks and Recreation\».

Forest er mest av alt opptatt av Amayas aller helligste lab – Devs, der programmererne prøver å knekke kodene til tid og rom, så å si. Garland har skapt et visuelt imponerende og ubehagelig miljø, en futuristisk nåtid hvor stemningen er kjølig, guffent og spennende.

Lily (t.v:) prøver å finne ut hva som har skjedd med kjæresten Sergei i sci fi-thrilleren Devs.


It’s A Sin

En av vinterens og årets sterkeste TV-opplevelser er denne britiske serien om da aidsepidemien spredte seg i 1980-tallets Storbritannia skildret via en vennekrets av unge homofile i London. Den er dels personlig basert på serieskaper Russel T. Davies egen tilværelse på denne tida, som tidligere har stått for «A Very English Scandal» blant annet. Ikke før har unge Ritchie etablert seg i London for leve blant sine egne før det mediene kalte homsepesten begynte å spre seg i homofile miljøer der og i andre land.

Ritchie (Olly Alexander) og Ash (Nathaiel Curtis) nyter livet til den nye sykdommen tar livet av venner og kjente i homsemiljøet i London på åttitallet.

Historien om hvordan dette påvirker livet til Ritchie, Jill, Colin, Ash og de andre er levende og rørende skildret, men like sterkt inntrykk er skildringa av hvordan myndigheter og helsevesen valgte å se bort og gjøre minst mulig, siden det dødelige viruset «bare rammet disse mennene».


«Hadde dette vært farlig, hadde det jo stått noe i avisene om det!», konstaterer Ritchie. Den ståltroen på allmennhetens inkluderende natur og menneskesyn er litt rystende og framstår veldig naivt, når man i ettertiden vet hvor lang tid det tok for den ble et tema i offentligheten og helsevesenet i forskjellige land begynte å agere.

The Flight Attendant

Det er fort gjort å føle seg lei av skuespillere om de har vært med i halvgode komiserier man har sett altfor mye av på TV. Som for eksempel Kaley Cuoco fra «The Big Bang Theory», hun pene som blir sammen med den mest normale i geni-kollektivet til Leonard og Sheldon. Her er hun den veldig tørste flyvertinna Cassie, som våkner med en drept kjekkas på hotellrommet uten å huske noe av hva som har skjedd.

Kaley Cuoco havner i trøbbel i «The Flight Attendant», når hun våkner med en drept mann på hotellrommet etter en drømmekveld.

Cassie er typen som klarer seg i livet ved å fly fra sted til sted og våkner opp på hotell med den ene og den andre, uten å noen gang stoppe og tenke over livet. Nå havner hun til et mareritt, og håndterer det som hun kan. Ved å prøve å stikke. Hvorfor hun lever på denne måten får vi forklart etter hvert, og det nettopp fokuset på fortids hendelser og menneskelig bagasje som gjør at «The Flight Attendant» er en serie over snittet av spenningsbaserte historier som dette. Kaley Cuocos solide innsats som utfreaka, men handlekraftig under press, bidrar også til at serien har mer nerve og tilstedeværelse enn la oss si den atskillig mer hypede «The Undoing». som også er på denne strømmeren. Serien er en så stor suksess at det kommer en sesong to.

Les også: De beste seriene på Netflix

The Good Lord Bird

Ethan Hawke er i imponerende energisk form som en innbitt og rabiat John Brown, slavemotstanderen og geriljaleder som forsøkte å nedkjempe slavehandelen i USA før borgerkrigen. Men showet tilhører Joshua Caleb Johnson i rollen som Onion også.

Ethan Hawk som John Brown i en av årets sterkeste rolleprestasjoner, intet mindre.

«Noe av dette har skjedd», konstateres det før hver episode her, og sånn løser man dramatiseringer av historien. Dette er kvikt, frekt, menneskeliggjørende og fortellende historisk drama med humor og innsikt.

Game of Thrones

En av tidenes TV-suksess, brutal og mørk og stormannsgal serie som har lagt terskelen for fantasyserier på skjermen for evig og alltid. Omtrent.

Drager, hvitevandrere, konger og herskerinner i åtte sesonger. «Game of Thrones» bød på alt en fantasy kan by på - og må by på for lange tider framover.

Drager, hvitevandrere, konger og herskerinner, pikante bordellscener, intriger, kamp om makten mellom mange riker – alt i åtte storslåtte sesonger. Noen av dem riktig nok mer langdryge enn andre, og en sesongfinale som ikke alle fans satte pris på. «Game of Thrones» bød på alt en fantasy kan by på – og må by på for lange tider framover for å kunne sammenligne seg med denne HBO-suksessen.

I May Destroy You

BBC og HBO stilte med pengene, men det er Michaela Coel (tidligere sett i «Black Earth Rising») som står bak serien som vakte berettiget oppsikt i sommer.

Arabella (Michaela Coel) får tilværelsen snudd på hodet når hun blir utsatt for et seksuelt overgrep på byen

Hun spiller Arabella, blogger og aspirerende forfatter som blir dopa ned og voldtatt på byen, og bruker lang tid på å bearbeide det som har skjedd. Blant annet ved å vanke på stedet overgrepet skjedde. Hun har med seg bestevennene sine, også de unge voksne som prøver å finne seg sjæl, for å bruke klisjeen. Dette er brutalt nakent, men også frilynt og mørkt humoristisk, og Coels skildring av sårbarhet setter seg i kroppen.

Valley of Tears

Israelsk serie om Jom Kippur-krigen i 1973 som har navn etter området hvor de mest intense kampene foregikk på Golanhøydene.

Tanksmannskapet på Golanhøydene holdt fortet når syriske tropper gikk til angrep under jom kippur i  denne gode serien om de dramatiske krigsdagene.

Syria satset på å ta de israelskkontrollerte områdene under en jødisk høytid, men møtte hard motstand mot undertallige israelske styrker. Veldig gripende, realistisk og vellaget.

Perry Mason

Historien om hvordan den berømte Perry Mason ble en dyktig skrankeadvokat er en overbevisende miks av levende, moderne TV-drama og klassisk krim noir. Vår mann Perry er en sliten, nedtrykt og blakk privatdetektiv og har en advokat-tittel han ikke bruker til noe, når han får en sak som er så grusom at han tar seg sammen. Perry Mason spilles av Matthew Rhys, han fra «The Americans», og er overbevisende som forsoffen mann med mektige krefter imot seg i et klassisk detektiv-univers à la Los Angeles på 1930-tallet. Perry Mason har overbevist publikum og kritikere i den grad at HBO har bedt om å få en sesong to.

Perry Mason.

The Plot Against America

Hva hadde skjedd om fascistene overtok Det hvite hus i USA? Tematikken i denne serien basert på Philip Roths roman «Konspirasjonen mot Amerika» er dramatisk aktuell i 2020. Serien forteller en alternativ historie om hvordan en fascistisk demagog, den Hitler-støttende flypioneren Charles Lindberg vinner valget og blir amerikansk president på 1940-tallet.

Winona Ryder har en av de sentrale rollene i serien som er et tydelig politisk varsko om Trumps USA, basert på boka skrevet av Philip Roth mange år før populismen ga fascismen nytt fotfeste i landet.

Boka er fra 2004. I 2020 har den politiske romanen for mange likhetstrekk med dagens USA at den kan avfeies som fri diktning. Den følger den jødiske familien Levin, som får merke på huden hvordan fascistene får fotfeste under Lindbergh, både av den truende bermen som marsjerer i gatene og samfunnssystem som blir stadig mer undertrykkende, litt etter litt i takt med at antisemittismen får friere tøyler. Bak serien står to av amerikansk dramas beste dramaskapere – David Simon og Ed Burns, også kjent som duoen bak mesterverket «The «Wire», som også er å se på denne strømmer. De har skapt et lekkert skildret og levende samfunn rundt familien Levin i Newark, New Jersey anno 1940-tall, med datidas mote, interiør, bilstall og arkitektur, tidvis i scenografi som kunne vært skapt av maleren Edward Hopper.


Les også: «Sean Connery snudde aldri ryggen til sin egen fortid og opprinnelse»


Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nox

Fransk krim er ikke hverdags på norsk fjernsyn. «Nox» viser at de også kan lage skikkelige saker i denne sjangeren, og som byr på noe helt annet enn hygge- og kosefokuset som preger altfor mye nyprodusert krim. «Nox» er original, skummel og underholdende, og serien har en reell tøff dame i hovedrollen. At serien er produsert av Canal Plus, samme selskap som står bak «Le Bureau» er et signal om at dette er skikkelige saker. Og klaustrofobisk, siden mye foregår nede i tunnelsystemet under Paris.

ulie forsvinner sporløst mens hun og partneren Berger er nede i tunnelsystemet under Paris.

Politietterforsker Julie (Maïwenn) er på jobb med partneren sin i tunnelene under Paris når hun blir søkk borte. Dette får moren, (Natalie Baye) pensjonert politi selv, uredd, tøff og det som på høflig kalles ukonvensjonell, til å sette i gang leting på egen hånd. Dette fører til funn av døde nede i tunnelene, folk som ingen savner – eller ikke våger melde savnet. Dette setter i gang flere handlingstråder, og Julies mor vil på ingen akseptere politiets teorier.

ZeroZeroZero

Italienske Roberto Saviano – journalisten bak boka «Gomorrah» – må leve et liv i skjul for mafiaen i Napoli, men dødstruslene skremmer han ikke fra å skrive nye bøker om organisert kriminalitet. Dette er serien basert på boka med samme navn, et åtte episoders drama om den globale kokainindustrien. Handlingen foregår flere steder på kloden. I Calabria i Italia kommer den gamle mafiasjef Don Minu opp fra bunkersen han har bodd i mange år.

Mafiasjefen Minu dukker opp fra bunkersen.

Don Minu bestiller fem tonn kokain fra Mexico som skal sørge for fred mellom alle familiene i regionen. I Mexico er de militære ledet av på jakt etter Monterreys mektige narkobaroner bak gjengen kalt Firmaet. I New Orleans bor den lille, rike shippingfamilien Linwood, far, datter og sønn, som sørger for å holde selskapet sitt flytende ved å frakte kokainen over Atlanterhavet, i dette tilfellet fra Mexico til Europa.

Liker du «Narcos», «Gomorrah» og «The Wire» er «ZeroZeroZero» absolutt en serie å få med seg.

The Outsider

At det lages for mange serier og filmer basert på Stephen Kings romaner og historier er det ingen tvil om, all den tid det er få av dem som klarer å gjenskape spenningen og uhyggen fra skrekkmesterens penn. Denne ti episoders HBO-serie er en mer vellykket dramatisering, en miks av tradisjonell krim og overnaturlig ondskap lagt til et klassisk Stephen King-univers – en idyllisk, søvnig amerikansk småby.

Ben Mendelsohn gjør gode roller uansett hvor han er, «The Outsider» er intet unntak.

Politimannen Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) får en tilsynelatende åpenbar drapssak i hendene, når en mann i lokalsamfunnet har drept et barn på grusomt vis. Drapssaken trigger noe i etterforskeren på det personlige plan, fortsatt i sorg over tapet av sin unge sønn. Flere uforklarlige sider ved drapet får byens myndighetspersoner til å kalle inn en utradisjonell privatetterforsker for å finne svar. Handlingen er skildret i en lavmælt tone og dus belysning, noe som skaper en trist og resignert atomære over forestillingen, men det stillegående dramaet er også med på å bygge opp uhyggen.

«Kidding»

Denne briljante, og akk så såre, komedien hadde fortjent et mye større publikum! Jim Carreys spiller USAs største barne-TV-onkel Jeff, for alle barn bare kjent som Mr. Pickels. Programmet er også familiebedriften, og når han får personlige problemer påvirker det hele familien. At handlingen foregår i et skrudd barne-TV-univers formet av Michel Gondry er med på å gjøre dette til en original og fascinerende forestilling.

Første sesong etterlot Jeff på et ganske mørkt sted, noe som ikke lover godt for TV-karrieren hans. Nå er Mr. Pickels endelig tilbake, i denne forsinkede premieren av sesong to.

Barne-TV-onkel Mr. Pickels, Jim Carreys første TV-rolle på 25 år, er tilbake i TV-studioet sitt i sesong to av «Kidding», en morsom, mørk og rørende komedie.

Framvandrerne/Beforeigners

En vellykka, morsom og original norsk serie. Noe så sjeldent som en sci fi og tidsreisedrama med et treffende satirisk skråblikk på det norske sosialdemokratiet i møte med innvandrende folk fra fortidas Norge.

Alfhildr (Krista Kosonen) har tilsynelatende tilpassa seg den moderne livsstilen, eller bare lært seg å gi enda mer eff i sesong to av «Fremvandrerne».

Nicolai Cleve Broch er god som den slitne Lars Haaland, politimannen som får tidsreisekrimsaker i hendene, og som prøver å være møte den røffere kollegaen Alfhildr fra fortida på moderne høflig vis. Første sesong fikk terningkast seks i Dagsavisen, og gode kritikker over hele fjøla, så det er bare å glede seg til sesong to som kommer i desember 2021.Les også om de beste seriene på Viaplay

What We Do In The Shadows

Den beste vampyrdokumentaren på nettet akkurat nå! En absurd og morsom komiserie fra newzealandske Jemaine Clement («Flight of the Conchords») og «Thor: Ragnarok»-regissør Taika Waititi. Nå ute i tre sesonger.

Nandor, vampyr som egentlig drømmer om å bli amerikansk statsborger for å få delta for USA i sommer-OL

Vi følger en gjeng litt forkomne vampyrer fra diverse tidsepoker som bor i samme kollektiv på Staten Island i USA. Herlig teit, originalt og veldig morsomt. Hadde de ikke vært så glade i AirBnB-gjester og pizzabud, hadde de vært en riktig hyggelig gjeng. Bør oppleves!

Barry

Bill Hader spiller Barry, leiemorder med tidvis skrupler som får ambisjoner om å gjøre skuespiller av seg etter å ha gjort en jobb med en amatør i yrket. Prisbelønt mørk komedie med dramamuskler. Sesong tre er på gang. Bill Hader er også serieskaper bak serien som blir stadig morsommere etter hvert som Barry blir innhentet av fortida han forsøker mer og mer å fjerne seg fra.

TV-komiker og serieskaper Bill Hader er Barry, leiemorderen det går an å føles litt synd på.

Her er det beste du ser på TV 2 Sumo

The Loudest Voice

Mediekritikk i dramaform, basert på virkeligheten: Og en samfunnsfagtime, til skrekk og advarsel. Russell Crowe gjør en overbevisende tolkning av Roger Ailes, en kynisk høyrekonservativ amerikaner og et populistisk politisk talent. Ailes så en gedigen forretningsmulighet i Rupert Murdochs Fox News i 1996, en høyrepolitisk TV-kanal av som appellerer til folks misunnelse, frykt og følelser.

Det gjør inntrykk å høre Ailes etablere retorikken og konspirasjonsteoriene som preger politikk og sosiale medier den dag i dag, også her til lands.

Russell Crowe, stor i dobbelt forstand som Roger Ailes i «The Loudest Voice».

«True Detective»

«True Detective» har vært så som så etter den første sesongens suksess i 2014, men den kan sees i tre sesonger på HBO. I sesong en møter vi de to drapsetterforskerne Rust Cohle (McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson) som får et grotesk ritualdrap å jobbe med.

Rust Cohle (Matthew McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson) er overbevisende som etterforskere i den første sesongen av «True Detective», den beste av de tre i denne serien.

De er et umake par, som i enhver god krim, vidt forskjellige typer, og plaget av personlige svakheter. Her er de to skuespillerne i god form. Vi møter dem med mange års mellomrom, spredt over to tiår – et fortellergrep som viser oss hva tid og erfaringer har gjort med disse karene etter hvert. Hver sesong byr på forskjellige historier, tidsperioder og regioner av USA. Sesong tre fra 2019 fulgte den samme formel den første, også den en detektivfortelling mer gripende enn sjangeren vanligvis klarer å være.


Les også: De beste seriene på Amazon Prime

Killing Eve

Denne serien er det mye å like ved: Sandra Oh som den tidvis livredde og uredde agenten Eve Polastri. Den ustabile leiemorderen Villanelle, Jodie Comers store gjennombruddsrolle, tidvis målet for Eves jakt og morder med Eve som mål. Kim Bodnia er også med, som en karakter som nok er glad for at han stadig lever. Sesong en var med å sikre serieskaper og manusansvarlig Phoebe Waller-Bridge genistatus i bransjen, og en plass på manusforfatterlista til den nye James Bond-filmen.

Jodie Comer fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Villanelle, pg det høyst fortjent.

Dette er en original, frisk, brutal og mørkt humoristisk variant av spioneventyrgenren. Suksessen har så langt blitt tre sesonger, og en fjerde runde er på gang.

«Chernobyl»

Miniserien som skremte nordmenn på apoteket for å sikre seg jod-piller våren 2019! «Chernobyl» gjenforteller historien om tidenes verste atomkatastrofe er blitt en råsterk TV-opplevelse, en skrekkfilm fra virkeligheten. Noen seere ble så redd for atomtrusselen at norske apoteker kunne melde om rekordsalg av jod-piller.

En av de sterkeste TV-opplevelsene fra 2019 var denne dramatiseringen om den verste, kjente atomkatastrofen i menneskehetens historie.

Skuespillerne er fryktelig gode: Stellan Skarsgaard som kommunistpampen og Jared Harris (briten i «Mad Men») som vitenskapsmannen som i virkelighetens 1986 ofret liv og helsa for å stoppe det ekstreme radioaktive utslippet fra reaktoren i Ukraina.

«Taboo»

Tom Hardy er episk knalltøff som eventyreren James Keziah Delaney, den fortapte sønn tilbake i et skremmende førvictoriansk og nådeløst London. Byen er like bekmørk og truende som stemningen i denne miniserien, som Hardy og faren hans heldigvis skal lage mer av. Hardys fascinerende, ramsalte, bistre framtoning kler gamle London fullstendig fritt for Dickensck fattigdomsromantikk. Uttalte så seint som i januar 2020 at det skal bli en sesong to, men tida flyr.

Tom Hardy i hovedrollen som den beinharde Janes Delany i «Taboo».

«Better Things»

Alenemor og skuespiller Sam håndterer tre døtre, jobb- og sosialt liv med mye svart humor, guts og fuck off-holdning. Noen sesonger i serien er skapt av hovedrolleinnehaver Pamela Adlon sammen Louis CK, en mann Adlon har sagt får henne til å føle seg skikkelig dårlig, etter avsløringene om at mannen med det feministiske, humanistiske imaget i flere år sextrakasserte kvinner med sin småpervo oppførsel.

Ikke ta det personlig, er «Better Things»-skuespiller Pamela Adlons råd til verdens foreldre.

Men «Better Things» er både morsom og rørende, siden den byr på mye ektefølte livsanskuelser og familiekjærlighet.


«Watchmen»

Serien som har fått et nærmest samstemt kritikerkorps til å juble, er Damon Lindelofs mystiske og mørke vigilantekrimdrama basert på tegneserieromanen fra 1987. I likhet med tegneserien den slekter til, kan TV-serien bli en moderne klassiker. «Watchmen» lener seg godt på opphavet, men historien står stødig på egne bein.

TV-serien basert på tegneserien «Wacthmen» er en original, overraskende og underholdende opplevelse.

Tegneserien fra 1987 handlet om menneskenes liv preget av kald krig, denne fokuserer på rase og rasemotsetninger, det som preger vår tid aller mest, ifølge TV-serieskaperen. Vår tids «Watchmen» er en dyster antihelt-noir, men det forhindrer ikke HBO-serien fra å være et fascinerende drama og en visuell festopplevelse.


PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.