Tv

De beste seriene på HBO Max

HBO Max byr på mer enn «Game of Thrones» og «Sopranos». Har du sett den originale og morsomme «Mrs. Davis»? Strømmeren som snart får hete bare Max har mye bra i arkivet her.

Oversikten er basert Dagsavisens anmeldelser. Den oppdateres jevnlig.


Mrs Davis

Har du stått for «Lost» og «Watchmen» får du grønt lys av TV-direktører til å lage akkurat det du vil. Det må være årsaken til at denne originale og overraskende serien har blitt en realitet, en elegant dramakomedie hvor Damon Lindelof leker seg med serie-formatet i selskap med Tara Hernandez («Young Sheldon»). Serien handler om Simone (Betty Gilpin), en amerikansk nonne som lever i en verden hvor en allmektig algoritme har avskaffet sånt som sult, krig og fattigdom, og tatt kontrollen over menneskeheten i samme slengen. Denne bedøvende online-tilstanden vil hun gjøre noe med.

Nonnen Simone (Betty Gilpin) og rodeo-cowboy Wiley (Jake McDorman) finner sammen for å nedkjempe den allmektige algoritmen som har tatt kontroll over menneskeheten. Og kanskje finne den hellige gral på veien.

«Mrs. Davis» er en original historie, kvikk og absurd morsom, og som inkluderer rodeocowboyer, sleipe magikere, jakten på den hellige gral, en ivrig offline motstandsbevegelse, selveste Jesus og uvanlige opplevelser på middelalderfestival i Skottland og i Vatikanet- og det er bare de tre første episodene.

White Lotus

«The White Lotus»

Ett eksempel på at sesong to kan være bedre enn sesong 1. Det kan knapt bli mer giftig enn i sesong to av «The White Lotus». Nå har et nytt knippe steinrike og for det aller meste totalt usympatiske amerikanere, blant andre, sjekket inn på The White Lotus-kjedens hotell på Sicilia. Fra Hawaii-eventyret, eller marerittet om man vil i sesong 1, er bare alltid fantastiske Jennifer Coolidge som Tanya representert.

Og det vil bli blod denne gangen også. Et lik blir funnet, og med det kastes vi tilbake en drøy ukes tid tidligere og følger et knippe luksusgjester som i større og mindre kohorter mesker seg i sol og glansen av seg selv. En bestefar har tatt med seg sønn og sønnesønn for å vise dem forfedrenes øy.

To nyrike vennepar braker sammen som hund og katt. To lokale jenter tjener penger på sitt vis og har inngått en avtale med den ene av gjestene som skal vise seg å bli noe av en utfordring for svært mange. Det er en svir av en sammenflettet serie der sjalusi, sex, svik, bedrageri og både alminnelig og ualminnelig dårskap eltes inn i de enkelte hotellgjestene skjebne.

Tokyo Vice

Amerikanske Jake Adelstein klarte kunststykket å bli journalist i en Tokyo-avis på 1990-tallet. Det er trygt å fastslå at han stakk seg ut i redaksjonsmiljøet der. I serien spilles han av Ansel Elgort.

På 1990-tallet klarte amerikanske Jake Adelstein å få journalistjobb i en av Tokyos og Japans største aviser, og det er trygt å fastslå at arbeidshverdagen hans bød på mer enn å finne saker å skrive om. Serien er basert på Adelsteins egen bok om de 12 år han jobbet der, en tid som innebar nærkontakt med japansk politi, med yakuzaen og med japansk kultur generelt. Da boka kom ut ville ingen japanske forlag ta i den, fordi den ifølge Adelstein tråkker på for mange tær. I ettertid har det blitt stilt mange spørsmål knyttet til Adelsteins versjon av virkeligheten han presenterer, men som TV-serie er dette en fascinerende historie, spennende og interessant historie av japansk kultur og medievirkelighet anno 90-tallet. En sesong to er i gang, hvor norske Eva Sørhaug skal regissere flere episoder.

House of The Dragon

En sikker publikumsvinner og ny dose avhengighetsskapende fantasy fra Westeroos, konstaterer vår anmelder om denne første forløper-serien til tidenes TV-seriesuksess «Game of Thrones».

Her er dragevingene spent til bristepunktet, og mellom de giftige spissene, innpakket i blod, sex og visuelt slående tablåer, gjør de plass for et politisk og personlig renkespill som får selv tradisjonsrike politiske partier til å framstå som tafatte borettslagsstyrer.

Det vi har fått se av den ti episoder lange førstesesongen innfrir og vel så det. Det er kvalmende vold innpakket i fløyel, og dragene, de flyr til manges lettelse allerede fra de første scenene. Likevel er det dialogen og de mange og saftige intrigene som er selve kjernen i «House of the Dragon». En av årets beste i 2002, skriver vår anmelder.

«House of the Dragon»

Rogue Heroes

Britisk krigsserie fra BBC som er riktig så underholdende, fylt av action og fryktløse menn. Historien handler om en gruppe britiske offiserer og menige som ble til den britiske hærs spesialtjeneste SAS. De utførte livsfarlige oppdrag slik ingen hadde gjort før dem. Dette er så nær vi kommer en ny «Band of Brothers», basert på reelle hendelser fra de alliertes krig mot nazistene og Rommel i Afrika tidlig på 1940-tallet, men påført en temmelig kul tone som nok ingen gikk rundt med på denne tida. Her smøres det tjukt på med attitude og eventyrfilmens heroisme. En fascinerende historie er den like fullt, som det skal lages fortsettelse av.

«Rogue Heroes», den nye serien fra BBC folka bak «Peaky Blinders» er en actionfylt og underholdende krigsfortelling om de første spesialsoldatene i den britiske hær. I spissen sto blant annet David Stirling (Connor Swindells) and Jock Lewes (Alfie Allen).

We Own This City

En helt åpenbart høydepunkt i TV-året 2022 er denne serien om politikorrupsjon i Baltimore, laget av «The Wire»-skaper David Simon og manusforfatter George Pelecanos. Serien forteller om en vanlig nyutdannet politimanns vei inn i korrupsjon og lovløshet, en ukultur som spredde seg i politiet på 2000-tallet. Hovedrollen som konstabel Wayne Jenkins er drivende godt spilt av Jon Bernthal, den er intens og spennende som en god krim, men mest av alt er miniserien gripende og rystende fordi den er basert på en sann historie.

En av de beste seriene fra 2022 kom fra «The Wire»-skaper David Simon og forfatter George Pelecanos: Historien om en vanlig politi som ble byens mest korrupte i blå. Jon Bernthal har hovedrollen som sersjant Wayne Jenkins.

The Tourist

Thriller-drama-TV-serie Australias ødemark med Jamie Dornan i hovedrollen, et offer for en bilulykke som våkner opp på sykehus med hukommelsestap. Han husker ingenting, og har ingen papirer på seg som forteller hvem han er. Det får politiet til å lure, den etterforskeren som måtte bry seg. Mannen uten navn har jo baare krasja. Eller?

Jamie Dornan, et kjent ansikt for mange fra serien «The Fall» og «Fifity Shades of Grey», er en fortumla mann i ørkenen i «The Tourist».

Problemet er at det er mange som husker ham, og som ikke nødvendigvis er begeistret for at han dukker opp som om denne ulykken ikke har skjedd. Litt etter litt klarer han å nøste opp hvem han er, og hvorfor i all verden noen temmelig skremmende karakterer tilsynelatende er ute etter akkurat ham. En god spennende historie fra BBC, som har varslet en sesong to.


Peacemaker

Dette er superserien sin det! John Cena gjentar her rollen som en velmenende men sånn etisk og moralsk sett litt tvilsomme eks-superskurk og superhelten in spe Peacemaker fra den gode James Gunn-filmen «The Suicide Squad».

John Cena er overraskende morsom og god i rollen som Peacemaker, en velmenende fyr som har et stykke å gå før han blir den superhelten han ønsker å være.

Her fortsetter («Guardians of the Galaxy»)-regissør James Gunn å servere humor og attitude som er nei og fy i Marvel-universet, med situasjoner og morsomme Cena-opptredener av grovt kaliber.

Peacemaker er en supertype som mener godt, men som har en vei å gå før han blir den rettskafne lovens håndhever han mener å være. Han er ikke bare veldig begeistret for skytevåpen.

Peacemaker er også over snittet fan av sånt som trash-metal fra 80-tallet og dertil kvinnelige fans med grorudpalme. Denne DC-serien gir Amazon Primes «The Boys» tøff konkurranse om å være den friskeste i sjangeren. Her skjer det ting som hadde fått Supermann til rødme. Serien er altså ikke noe for barn. Takket være John Cena byr Peacemaker på scener som man ler av lenge, lenge etterpå.

Hacks

Her har Jean Smart fått den hovedrollen hun fortjener, som rutinert standupkomi-stjerne og noe av en diva. Deborah Vance har sitt eget faste Las Vegas-show, og etter et liv i underholdningsbransjen vet hun hvordan man tjener og bruker penger. Hun blir kalt dronningen av Sin City, og er like skarp i replikken på som av scenen. Men hun har begynt å vitse på gammel rutine og trenger sårt nytt materiale for å ikke miste de store jobbene.

Jean Smart er  knallgod som standupkomiker og Las Vegas-stjerne i «Hacks».

Inn kommer Ava (Hanna Einbinder), en 25-årig vitseforfatter fra California og moderne type som ikke har veldig sans for gamle stjerner, Las Vegas, gamle dagers humor eller vår tids konvensjoner for akseptert humor. Men hun trenger jobb.

Deb er ikke glad i verken ungdom, unge kollegers innstilling eller dagens unge kvinner. Her snakker vi to usympatiske typer som ikke går spesielt godt sammen, i en serie som byr på det syke Las Vegas, underholdningshistorie, ødelagte familier, ensomhet, generasjonskræsj, glamour, mye dårlig humør og god dårlig kjemi. Showbiz-serie med snert.

Succession

Den niende og siste episoden i sesong tre av snakkisen «Succession» slippes mandag 13. desember. Etter det kan man fråtse i familien Roys stadige kamp om  makten i medieimperiet deres.

Den største HBO-snakkisen siden «Game of Thrones» har nådd siste sesong, til mer presseomtale enn noen gang for hver eneste episode som vises. Da «Succession» kom framsto serien i noen episoder som en ny rikmannskomedie i slekt med «Arrested Development», men den viste seg snart som en mørkere og slemmere satire om hva det koster å være ekstremrik: en evig kamp for å beholde penger, makt og privilegier, preget av konstant frykt og egoisme. Stakkars dem, liksom.


Serien er inspirert av Rupert Murdochs familiedrevne medieimperium, og er en drivende god skrekkforestilling. befolket av overbevisende usympatiske typer. Det er ikke en person i Roy-klanen og deres omkrets det går an å like, noe som kan forklarer hvorfor serien er frenetisk, krevende og fascinerende på en gang.

Station Eleven

«Station Eleven» handler om apokalypsen i form av en dødelig pandemi og livet etterpå. Mackenzie Davis spiller den overlevende Kirsten.

En apokalyptisk serie om en dødelig influensa som utrydder nesten alle mennesker, gjør selvsagt ekstra inntrykk i disse tider. Men «Station Eleven» er en dystopisk beskrivelse av livet etter katastrofen med stillferdige og mer poetiske enn vi er vant til fra serier i denne sjangeren. Men treffer en nerve, det gjør den. Historien følger blant annet Kirsten, åtte år gammel når pandemien er et faktum, og som voksen (spilt av Mackenzie Davis) i en verden hvor sånt som strømpriser, fossilt drivstoff og sosiale medier er en saga blott.

Landscapers

En unik serie i tre deler, som forteller en unik historie om et dobbeltdrap i Nottingham og det eldre ekteparet som ble dømt for det. Olivia Colman og David Thewlis spiller ekteparet Susan og Chris Edwards, som ble arrestert i 2004 for drapet på Susans gamle foreldre.

«Landscapers» er en eksepsjonell og velprodusert true crime-serie, laget av Sky Original og HBO, med  Olivia Colman and David Thewlis i hovedrollene.

Likene gravde de ned i hagen, før de gjemte seg i utlandet i mange år. Da drapene ble kjent valgte de å reise hjem for å bli arrestert, etter en høflig e-postutveksling mellom ekteparet og politiet i Nottingham. Historien er like uvanlig som den er trist og tragisk, og er laget med fortellergrep og en visuell stil som gjør «Landscapers» til en enestående og original serie i sin sjanger.

The Wire

HBOs dramaserier var bedre før. Det er ikke noe vits å prøve å krangle om det. «The Wire» er fem sesonger som skildrer byen Baltimore og amerikansk politi, politikk, skolevesen og mediebransje, og et amerikansk samfunn preget av store forskjeller, i hver sine sesonger, med etterforskere i byens politi som gjennomgangspersoner. Da serien kom hadde vi akkurat begynt å se TV-serier på DVD, og dette var en av de boks-settene som ga de beste TV-kveldene fra tidlig på 2000-tallet og fram mot 2010. (Den gikk på HBO i USA fra 2002, men det tok tid før den kom på DVD her i landet). Serien er skapt av David Simon, som kjente Baltimore ut og inn etter årene som kriminaljournalist i byen.

De to etterforskerne, drukkenboltene og skjørtejegerne -  men hederlige politifolkene - William «Bunk» Moreland og JimmyMcNulty, spilt av Wendell Pierce og Dominic West. Sistnevnte spilte amerikansk politi så bra at det overraska veldig mange «The Wire»-fans at han faktisk er brite.

At denne HBO-serien ble utpekt til tidenes beste av et utall TV-anmeldere verden over i 2021, har ikke noe med mimring å gjøre. Serien drar deg inn i en fascinerende, realistisk, dyster virkelighet med et galleri av kule, interessante og irriterende typer. Serien framstår så autentisk at det overrasket mange da det viste seg av Dominic West og Idris Elba – politimann Jimmy McNulty og narko-kingpin Stringer Bell viste seg å være engelske skuespillere. TV-fans på 20+ som ikke har sett «The Wire» har virkelig noe å glede seg til. Den er en bra krim også.

The Big Bang Theory

En av de 2000-tallets situasjonskomedier som ble et virkelig fenomen har tatt steget fra TVNorge – hvor serien fortsatt går – og ut på nettet. Nå kan du se så mange episoder med fysikkprofessor- og ingeniørhumor. Sheldon, Leonard, Penny og de andre som du orker på en gang, med alle 12 sesongene på ett sted. Si hva du vil om Sheldon Cooper, men han er og blir en av de beste karakterene i en sitcom i vår tid, eminent framført av Jim Parsons.

Den opprinnelige gjengen i «Big Bang Theory», en av de siste store amerikanske sitcom-suksessene på vanlig amerikansk TV. Nå på nett med status som en klassiker i sin genre.

Dette geniet er også hovedperson i den amerikanske avleggeren «Young Sheldon», en morsom serie den også, som med HBOs bredere strømmetjeneste i drift er blitt tilgjengelig for norske seere.

Bosch

Sju sesonger ble det for Harry Bosch, rettferdig, uredd og på kanten av regelverket-politi i LAPD, Hollywood Division, en av de beste krimseriene i den klassiske, hardbarka og noir-sjangeren, som har visst å bruke filmbyen Los Angeles som en karakter underveis. Serien fikk sju sesonger, og har siden premieren i 2014 har stått fram som en særs underholdende hardkokt krim – som godt skrevet sommerlektyre i TV-format. Etter dette er det vanskelig å se skuespiller Titus Welliver som noe annet enn den innbitte og uredde politimannen, og det er kanskje med det i bakhodet at han fortsetter i rollen, i en spin off. Der skal Bosch være privatetterforsker og samarbeide med datteren Maddie og sin tidligere plageånd, forsvarsadvokat Honey «Money» Chandler.

Partnerne Harry Bosch (Titus Welliver) og Jerry «J» Edgar (Jamie Hector) løser sin siste saker sammen i LA-politiets Hollywood Division i syvende og siste sesong av «Bosch».

Harry Bosch og J. Edgar, partnere og drapsetterforsker i Hollywod Division i LA PD. De sju sesongene av serien er ute nå. Hvorvidt Jamie Hector fortsetter som Jerry Edgar i spin-off-serien er ikke kjent.

Sopranos

Har du ikke sett HBOs klassiske mafiaserie er det på tide å gjøre noe med det. Ikke bare fordi det er en ny film på trappene, som handler om mafiaboss Tony Soprano som gutt og ung mann. Da den kom hevet den terskelen for TV-drama med flere hakk, og et gjensyn med serien viser at den har tålt to tiår med en rivende utvikling innen dramafortellingen på fjernsyn helt suverent godt. Det er også grunnen til at serien som først kom på TV i 1999 har blitt en favoritt blant en generasjon seere som knapt var født da Tony Soprano først dukket opp på skjermen- med sigar i munn – på vei i bilen inn på jobben i Newark, New Jersey.

New Jersey-mafiaen Sopranos har ikke sluttet å fascinere. Nå er det en ny generasjon som lar seg fascinere av HBO-serien som innførte en ny standard for fortellerkunst innen TV-drama.

Det skulle bli 7 sesonger og 86 episoder av den kritikerroste HBO-serien, som er så mørk og brutal både i skildring av forrykte menneskesinn og av vold at det er best å se maks to-tre episoder av gangen. Men det er bare å nyte forestillingen og stor fortellerkunst. Nå er filmen her også. Og den lite overraskende meldingen om at HBO og serieskaper David Chase er i dialog om en TV-serie om Soprano-familiens fortid.


Mare Of Easttown

Mare er etterforskeren og byen er Easttown i dette krimdramaet fra HBO som har fått kritikerne til å juble siden premieren! Kate Winslet gjør seg fortjent til skrytet, for hun gjør skikkelig inntrykk i rollen som Mare Sheehan, etterforsker, mor og farmor, en sliten, ensom og lei, en menneskelig skikkelse mer realistisk enn vi er vant til i en setting som en krimserie. På kontoret unngår de henne helst, og hjemme har hun en litt overbærende, oppegående tenåringsdatter og en heller syrlig mor – spilt av den alltid gode Jean Smart.

Dette foregår i en småby i Pennsylvania, et lokalsamfunn det er lenge siden gjerdene var hvitmalt. Dette stedet kan sammenlignes med de kjipe stedene første og tredje sesong av «True Detective». Samtidig er skildringa av menneskelig ødslighet og traurig realisme så troverdig at serien unngår å bli en TV-typisk episk noir-krim.

Etterfprsker Mare Sheehan får en mordsak i hendene, når det er det siste hun trenger.

Et skikkelig krimdrama er det også. Mare har jobbet i ett helt år med en forsvinningssak – eller latt som – for å finne ut hva som kan ha skjedd med en ung jente i byen. Ingen spor eller et lik er funnet, og Mare får stadig pepper av jentas mor, av lokal-TV og sjefen, samtidig som hun bebreider seg selv for å ikke klare å løse saken.

Les Dagsavisens anmeldelse av «Mare Of Easttown»: Terningkast fem!


Band of Brothers

Steven Spielberg og Tom Hanks er klare med sin tredje miniserie basert på amerikanske soldaters opplevelser under annen verdenskrig. «Masters Of The Air» skal forventelig være premiereklar på AppleTV+ denne våren. Den første var «Band Of Brothers», som hadde premiere i 2001, og ble vist på NRK som «Krigens brorskap».

En av tidenes beste TV-serier, med en historie som fester seg i minnet, av flere grunner. Serien er en dramatisering av historiker Stephen Ambrose bok med samme navn. Han intervjuet de overlevende fra en gruppe helt vanlige amerikanske menn som ble spesialtrente fallskjermjegere med et unikt samhold, og som deltok i invasjonen av Normandie og frigjøringen av Vest-Europa i voldsomme kamper mot nazi-Tysklands soldater.

Serien var den første av i alt tre serier om andre verdenskrig produsert av Tom Hanks og Steven Spielberg, nummer to var «The Pacific», en veldig rå skildring av stillehavskrigen mellom de allierte og Japan, som fokuserer på krigshandlingers menneskelige pris og brutale natur. Den tredje i serien skal handle om mannskapet på et amerikansk bombefly på tokt over Europa, i «Masters of the Air», en AppleTV+-produksjon.

The Pacific

Serien som fulgte opp «Band of Brothers» følger tre av de unge amerikanske soldatene i brutale kamper mot japanske styrker om kontrollen av en rekke viktige stillehavsøyer. Den realistiske skildringen av krig og militært liv omgitt av tropevarme, jungel og umenneskelige forhold har gjort at serien eksisterer litt i skyggen av «Band of Brothers». Men selv over ti år etter premieren er den en virkningsfull antikrigs-forestilling, med blant annet Rami Malek, John Bernthal og James Badge Dale i store roller.

«The Pacific» skildrer amerikanske marinesoldaters svært harde kamper med japanske styrker om kontrollen over stillehavsområdene er en sterk og brutal antikrigsskildring.

The Great

Opplagt, respektløst og morsomt komidrama, og på ingen måte en faktabasert framstilling av Katarina den stores ferd til makten i det veldige riket i øst. Manus er ført i pennen av Tony McNamara, manusforfatteren bak kostymedramaet «The Favourite», den mest prisnominerte filmen fra 2018 som sikret Olivia Colman en Oscar for rollen som Englands dronning Anne. «The Great» byr på samme absurde humor.

Elle Fanning spiller den unge tyske prinsesse som blir sendt il Russland for å gifte seg med tsar Peter

Elle Fanning spiller den unge tyske prinsesse som blir sendt il Russland for å gifte seg med tsar Peter, en ung, oppfarende og bortskjemt enehersker, spilt at Nicholas Hoult. Det er bare å ønske ekteparet lykke til.

Billions

Den alltid knallgode Paul Giamatti er statsadvokat med egen agenda, og Damian Lewis («Band of Brothers», «Homeland») spiller cowboymilliardær Axe. Her handler det om penger, makt, politikk og egoer. Er kommet til sesong fire.

Intrigemessig er dramaet litt ujevn, men på sitt beste er dette stor underholdning og det sterke castet gjør alltid en god jobb med å dra historien i havn. Karakterisert i The Guardian som smartest av alle tulleserier på TV. en etter hvert ganske presis beskrivelse.


Gjengen i Billions er klare for sesong fem.


It’s A Sin

En av vinterens og årets sterkeste TV-opplevelser er denne britiske serien om da aidsepidemien spredte seg i 1980-tallets Storbritannia skildret via en vennekrets av unge homofile i London. Den er dels personlig basert på serieskaper Russel T. Davies egen tilværelse på denne tida, som tidligere har stått for «A Very English Scandal» blant annet. Ikke før har unge Ritchie etablert seg i London for leve blant sine egne før det mediene kalte homsepesten begynte å spre seg i homofile miljøer der og i andre land.

Ritchie (Olly Alexander) og Ash (Nathaiel Curtis) nyter livet til den nye sykdommen tar livet av venner og kjente i homsemiljøet i London på åttitallet.

Historien om hvordan dette påvirker livet til Ritchie, Jill, Colin, Ash og de andre er levende og rørende skildret, men like sterkt inntrykk er skildringa av hvordan myndigheter og helsevesen valgte å se bort og gjøre minst mulig, siden det dødelige viruset «bare rammet disse mennene».


«Hadde dette vært farlig, hadde det jo stått noe i avisene om det!», konstaterer Ritchie. Den ståltroen på allmennhetens inkluderende natur og menneskesyn er litt rystende og framstår veldig naivt, når man i ettertiden vet hvor lang tid det tok for den ble et tema i offentligheten og helsevesenet i forskjellige land begynte å agere.

The Flight Attendant

Det er fort gjort å føle seg lei av skuespillere om de har vært med i halvgode komiserier man har sett altfor mye av på TV. Som for eksempel Kaley Cuoco fra «The Big Bang Theory», hun pene som blir sammen med den mest normale i geni-kollektivet til Leonard og Sheldon. Her er hun den veldig tørste flyvertinna Cassie, som våkner med en drept kjekkas på hotellrommet uten å huske noe av hva som har skjedd.

Kaley Cuoco havner i trøbbel i «The Flight Attendant», når hun våkner med en drept mann på hotellrommet etter en drømmekveld.

Cassie er typen som klarer seg i livet ved å fly fra sted til sted og våkner opp på hotell med den ene og den andre, uten å noen gang stoppe og tenke over livet. Nå havner hun til et mareritt, og håndterer det som hun kan. Ved å prøve å stikke. Hvorfor hun lever på denne måten får vi forklart etter hvert, og det nettopp fokuset på fortids hendelser og menneskelig bagasje som gjør at «The Flight Attendant» er en serie over snittet av spenningsbaserte historier i genren.

Les også: De beste seriene på Netflix


Game of Thrones

En av tidenes TV-suksess, brutal og mørk og stormannsgal serie som har lagt terskelen for fantasyserier på skjermen for evig og alltid. Omtrent.

Drager, hvitevandrere, konger og herskerinner i åtte sesonger. «Game of Thrones» bød på alt en fantasy kan by på - og må by på for lange tider framover.

Drager, hvitevandrere, konger og herskerinner, pikante bordellscener, intriger, kamp om makten mellom mange riker – alt i åtte storslåtte sesonger. Noen av dem riktig nok mer langdryge enn andre, og en sesongfinale som ikke alle fans satte pris på. «Game of Thrones» bød på alt en fantasy kan by på – og må by på for lange tider framover for å kunne sammenligne seg med denne HBO-suksessen.

I May Destroy You

BBC og HBO stilte med pengene, men det er Michaela Coel (tidligere sett i «Black Earth Rising») som står bak serien som vakte berettiget oppsikt i sommer.

Arabella (Michaela Coel) får tilværelsen snudd på hodet når hun blir utsatt for et seksuelt overgrep på byen

Hun spiller Arabella, blogger og aspirerende forfatter som blir dopa ned og voldtatt på byen, og bruker lang tid på å bearbeide det som har skjedd. Blant annet ved å vanke på stedet overgrepet skjedde. Hun har med seg bestevennene sine, også de unge voksne som prøver å finne seg sjæl, for å bruke klisjeen. Dette er brutalt nakent, men også frilynt og mørkt humoristisk, og Coels skildring av sårbarhet setter seg i kroppen.

Valley of Tears

Israelsk serie om Jom Kippur-krigen i 1973 som har navn etter området hvor de mest intense kampene foregikk på Golanhøydene.

Tanksmannskapet på Golanhøydene holdt fortet når syriske tropper gikk til angrep under jom kippur i  denne gode serien om de dramatiske krigsdagene.

Syria satset på å ta de israelskkontrollerte områdene under en jødisk høytid, men møtte hard motstand mot undertallige israelske styrker. Veldig gripende, realistisk og vellaget.


Perry Mason

Historien om den klassiske TV-detektiven Perry Mason er en overbevisende miks av levende, moderne TV-drama og klassisk krim noir. Vår mann Perry er en sliten, nedtrykt og blakk privatdetektiv og sliter med å tro på lovens vesen i praksis i et amerikansk samfunn preget av store forskjeller, rasisme og korrupsjon. Perry Mason spilles av Matthew Rhys, han fra «The Americans», og er overbevisende som forsoffen mann med mektige krefter imot seg i et klassisk detektiv-univers à la Los Angeles på 1930-tallet.

Perry Mason.

The Plot Against America

Hva hadde skjedd om fascistene overtok Det hvite hus i USA? Tematikken i denne serien basert på Philip Roths roman «Konspirasjonen mot Amerika» er dramatisk aktuell i 2020. Serien forteller en alternativ historie om hvordan en fascistisk demagog, den Hitler-støttende flypioneren Charles Lindberg vinner valget og blir amerikansk president på 1940-tallet.

Winona Ryder har en av de sentrale rollene i serien som er et tydelig politisk varsko om Trumps USA, basert på boka skrevet av Philip Roth mange år før populismen ga fascismen nytt fotfeste i landet.

Boka er fra 2004. I 2020 har den politiske romanen for mange likhetstrekk med dagens USA at den kan avfeies som fri diktning. Den følger den jødiske familien Levin, som får merke på huden hvordan fascistene får fotfeste under Lindbergh, både av den truende bermen som marsjerer i gatene og samfunnssystem som blir stadig mer undertrykkende, litt etter litt i takt med at antisemittismen får friere tøyler.

Bak serien står to av amerikansk dramas beste dramaskapere – David Simon og Ed Burns, også kjent som duoen bak mesterverket «The «Wire», som også er å se på denne strømmer. De har skapt et lekkert skildret og levende samfunn rundt familien Levin i Newark, New Jersey anno 1940-tall, med datidas mote, interiør, bilstall og arkitektur, tidvis i scenografi som kunne vært skapt av maleren Edward Hopper.


Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!


ZeroZeroZero

Italienske Roberto Saviano – journalisten bak boka «Gomorrah» – må leve et liv i skjul for mafiaen i Napoli, men dødstruslene skremmer han ikke fra å skrive nye bøker om organisert kriminalitet. Dette er serien basert på boka med samme navn, et åtte episoders drama om den globale kokainindustrien. Handlingen foregår flere steder på kloden. I Calabria i Italia kommer den gamle mafiasjef Don Minu opp fra bunkersen han har bodd i mange år.

Mafiasjefen Minu dukker opp fra bunkersen.

Don Minu bestiller fem tonn kokain fra Mexico som skal sørge for fred mellom alle familiene i regionen. I Mexico er de militære ledet av på jakt etter Monterreys mektige narkobaroner bak gjengen kalt Firmaet. I New Orleans bor den lille, rike shippingfamilien Linwood, far, datter og sønn, som sørger for å holde selskapet sitt flytende ved å frakte kokainen over Atlanterhavet, i dette tilfellet fra Mexico til Europa.

Liker du «Narcos», «Gomorrah» og «The Wire» er «ZeroZeroZero» absolutt en serie å få med seg.

The Outsider

At det lages for mange serier og filmer basert på Stephen Kings romaner og historier er det ingen tvil om, all den tid det er få av dem som klarer å gjenskape spenningen og uhyggen fra skrekkmesterens penn. Denne ti episoders HBO-serie er en mer vellykket dramatisering, en miks av tradisjonell krim og overnaturlig ondskap lagt til et klassisk Stephen King-univers – en idyllisk, søvnig amerikansk småby.

Ben Mendelsohn gjør gode roller uansett hvor han er, «The Outsider» er intet unntak.

Politimannen Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) får en tilsynelatende åpenbar drapssak i hendene, når en mann i lokalsamfunnet har drept et barn på grusomt vis. Drapssaken trigger noe i etterforskeren på det personlige plan, fortsatt i sorg over tapet av sin unge sønn. Handlingen skildres så lavmælt tone at det skaper en overbevisende resignert atomære over forestillingen. Det bare øker uhyggen.


What We Do In The Shadows

Den beste vampyrdokumentaren på nettet akkurat nå! En absurd og morsom komiserie fra newzealandske Jemaine Clement («Flight of the Conchords») og «Thor: Ragnarok»-regissør Taika Waititi. Nå ute i tre sesonger.

Nandor, vampyr som egentlig drømmer om å bli amerikansk statsborger for å få delta for USA i sommer-OL

Vi følger en gjeng litt forkomne vampyrer fra diverse tidsepoker som bor i samme kollektiv på Staten Island i USA. Herlig teit, originalt og veldig morsomt. Hadde de ikke vært så glade i AirBnB-gjester og pizzabud, hadde de vært en riktig hyggelig gjeng. Bør oppleves!

Barry

Bill Hader spiller Barry, leiemorder med tidvis skrupler som får ambisjoner om å gjøre skuespiller av seg etter å ha gjort en jobb med en amatør i yrket. Prisbelønt mørk komedie med dramamuskler, som har blitt til fire sesonger. Bill Hader er også serieskaper bak serien som blir stadig morsommere etter hvert som Barry blir innhentet av fortida han forsøker mer og mer å fjerne seg fra.

TV-komiker og serieskaper Bill Hader er Barry, leiemorderen det går an å føles litt synd på.


True Detective

«True Detective» har vært så som så etter den første sesongens suksess i 2014, men den kan sees i tre sesonger på HBO. I sesong en møter vi de to drapsetterforskerne Rust Cohle (McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson) som får et grotesk ritualdrap å jobbe med.

Rust Cohle (Matthew McConaughey) og Martin Hart (Woody Harrelson) er overbevisende som etterforskere i den første sesongen av «True Detective», den beste av de tre i denne serien.

De er et umake par, etterforskerne Rust Cohle og Martin Hart. Som i enhver god krim er de to vidt forskjellige typer, og plaget av personlige svakheter i pang-starten av en første sesong. Her er de to skuespillerne i god form. Vi møter dem med mange års mellomrom, spredt over to tiår – et fortellergrep som viser oss hva tid og erfaringer har gjort med disse karene etter hvert. Hver sesong byr på forskjellige historier, tidsperioder og regioner av USA. Sesong tre fra 2019 fulgte den samme formel den første, også den en detektivfortelling mer gripende enn sjangeren vanligvis klarer å være.

Killing Eve

Denne serien er det mye å like ved: Sandra Oh som den tidvis livredde og uredde agenten Eve Polastri. Den ustabile leiemorderen Villanelle, Jodie Comers store gjennombruddsrolle, tidvis målet for Eves jakt og morder med Eve som mål. Kim Bodnia er også med, som en karakter som nok er glad for at han stadig lever. Sesong en var med å sikre serieskaper og manusansvarlig Phoebe Waller-Bridge genistatus i bransjen, og en plass på manusforfatterlista til den nye James Bond-filmen.

Jodie Comer fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Villanelle, pg det høyst fortjent.

Dette er en original, frisk, brutal og mørkt humoristisk variant av spioneventyrgenren.


Chernobyl

Miniserien som skremte nordmenn på apoteket for å sikre seg jod-piller våren 2019! «Chernobyl» gjenforteller historien om tidenes verste atomkatastrofe er blitt en råsterk TV-opplevelse, en skrekkfilm fra virkeligheten. Noen seere ble så redd for atomtrusselen at norske apoteker kunne melde om rekordsalg av jod-piller.

En av de sterkeste TV-opplevelsene fra 2019 var denne dramatiseringen om den verste, kjente atomkatastrofen i menneskehetens historie.

Skuespillerne er fryktelig gode: Stellan Skarsgaard som kommunistpampen og Jared Harris (briten i «Mad Men») som vitenskapsmannen som i virkelighetens 1986 ofret liv og helsa for å stoppe det ekstreme radioaktive utslippet fra reaktoren i Ukraina.


Better Things

Alenemor og skuespiller Sam håndterer tre døtre, jobb- og sosialt liv med mye svart humor, guts og fuck off-holdning. Noen sesonger i serien er skapt av hovedrolleinnehaver Pamela Adlon sammen Louis CK, en mann Adlon har sagt får henne til å føle seg skikkelig dårlig, etter avsløringene om at mannen med det feministiske, humanistiske imaget i flere år sextrakasserte kvinner med sin småpervo oppførsel.

Ikke ta det personlig, er «Better Things»-skuespiller Pamela Adlons råd til verdens foreldre.

Men «Better Things» er både morsom og rørende, siden den byr på mye ektefølte livsanskuelser og familiekjærlighet.

Watchmen

Serien som fikk et samstemt kritikerkorps til å juble, er Damon Lindelofs mystiske og mørke vigilantekrimdrama basert på tegneserieromanen fra 1987. I likhet med tegneserien den slekter til, kan TV-serien bli en moderne klassiker. «Watchmen» lener seg godt på opphavet, men historien står stødig på egne bein.

TV-serien basert på tegneserien «Wacthmen» er en original, overraskende og underholdende opplevelse.

Tegneserien fra 1987 handlet om menneskenes liv preget av kald krig, denne fokuserer på rase og rasemotsetninger, det som preger vår tid aller mest, ifølge TV-serieskaperen. Vår tids «Watchmen» er en dyster antihelt-noir, men det forhindrer ikke HBO-serien fra å være et fascinerende drama og en visuell festopplevelse.


PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: