Tv

De beste seriene på Amazon Prime

Nettgiganten Amazon har brukt milliarder på «Ringenes Herre», «The Boys» og «Citadel», men Amazon Prime Video har også mer å by på.

Listen er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den blir oppdatert.


Citadel

Hemmelige agenter i kamp mot en mystisk mektig organisasjon som vil overta verdensherredømme, det er en ganske kjent intrige fra spioneventyrenes verden. I denne serien har James Bond, Jason Bourne, «Mission Impossible» fått konkurranse fra superagentene Mason Kane (Richard Madden) og Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) kollegaer i Citadell. De er minst like tapre og gode til å slåss som andre superspioner, men må kjempe for livet når de får hardhauser fra en annen organisasjon på nakken, den som også er i ferd med å skape kaos jorda rundt.

Priyanka Chopra Jonas har den ene hovedrollen som superagent Nadia Sinh i Amazons dyre. underholdende og forholdsvis heftige versjon av den klassiske spionserien i «Citadel».

Kane og Sinh må bare få tilbake hukommelsene sine først, før de kan ta opp kampen. Dette er en ny gigant-produksjon fra Amazon, en serie som skal få avleggere i mange land og på mange språk verden rundt. Dette er enda en serie Amazon Prime bruker ufattelig mye penger på, noe de underholdende actionsekvensene forteller om.


The English

Oi, denne er bra den. En episk westernserie laget av Hugo Blick, mannen bak de virkelig gode dramaseriene «Black Earth Rising» og «The Honourable Woman». Emily Blunt er en engelsk lady som har forlatt hjemlandet for det ville vesten, hvor hun akter å finne og drepe mannen som myrdet hennes sønn. Ved ankomst erfarer hun veldig raskt at Det ville vesten kalles det av en grunn.

Hugo Blick lager alltid intenst stemningsfulle og visuelt lekre TV-serier I «The English» skildrer han l lady Cornelia Locke (Emily Blunt) og eks-speider Eli Whip (Chaske Spencer) på vei over prærien.

Her er respekt for mennesker og liv ukjente begrep, et sted hvor menn og kvinner har det med å miste livet raskere enn man gjør i en Tarantino-film. Hun får selskap og hjelp i pawnee og eks-militærspeider Eli Whipp på turen gjennom villmarka. Serien er visuelt veldig lekker å se på. «The English» er like mye en hyllest til den amerikanske western-serien. som den dveler mer med menneskelige aspekter enn serier fra dette landskapet tradisjonelt har gjort gjennom TV-historien.


The Marvelous Mrs. Maisel

Fem sesonger morsom dramakomedie om Miriam Maisel (Rachel Brosnahan), overklassejenta og husmoren på 1950-tallet, som vil bli standuper i stedet, er ute på Amazon Prime Video.

Den har nådd siste sesong, det prisbelønte komidramaet som har visst å bruke det kvikke tempoet og hurtig-dialog fra da Hollywood laget filmer i svart-hvitt. Komidramaet om Miriam Maisel (Rachel Brosnahan) og familien og den litt røffe, fullstendig uerfarne manageren hennes fortjener et større publikum, for dette er et veldig godt skrevet og framført TV-komedie. Mrs. Maisel har heller ikke hatt det enkelt, den godt vante jødiske husmoren i et bedre strøk av New York som akter å bli standup-komiker som står på egne bein på 1950- og -60-tallet.

Hun har beveget seg inn en bransje minst like mannsdominert og dømmende mot selvstendige kvinner som resten av verden er på denne tida. Serien byr på flere strålende rolleprestasjoner, som Alex Borstein (hun lille fra «Mad TV» en gang) og Tony Shalhoub (han som spilte i «Munk») i rollen som hardt prøvet far til Miriam, ektemann, professor i et akademisk miljø fullt av idioter osv. Det ble fem sesonger av serien.


The Bad Guy

«The Bad Guy». Italiensk mafiaserie med skrudd humor og en underholdende historie om hevn og blodtørst.

Den uredde og dyktige statsadvokaten Nino Scotellaro kommer mafiaen på Sicilia for nær, så de sørger for å få ham dømt for korrupsjon og sendt i fengsel. Han unnslipper og vender tilbake som en fjern fetter av en lokal cosa nostra-familie for å ta livet av bossen som kostet ham alt. Den første italienske Amazon-serien er en overraskende og ny vri på mafiaserien, skildra med mørk og absurd humor, karikerte typer og friske fortellergrep.

Ringenes Herre: Maktens Ringer

Mektig eventyrlig og mangfoldig. Visuelt overgår dette alt vi har sett i serieformat tidligere, og det påtatt kunstige i den digitalt animerte og behandlede fernissen brynes mot underliggende grov tekstur, også på et psykologisk plan, konstaterer vår anmelder om denne svært, svært påkostede serien fra nettgiganten Amazons TV-satsing.

Alven Galadriel (Morfydd Clark) gjør sitt for å nedkjempe de mørke kreftene i Middle-Earth.


Mange tvilte da det ble klart at det skulle lages en TV-serie basert på J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre» bare få år etter at Peter Jackson lagde to filmtrilogier bygget på bøkene «Hobbiten» og hovedverket «Ringenes Herre».

Her er det klart at et «TV-lerret» aldri har framstått bredere, dypere og mer fargerikt. En av tidenes dyreste TV-serier er også en av 2022s beste, i følge Dagsavisens anmelder. Sesong to er under oppseiling.

Bosch: Legacy

Harry Bosch må klare seg uten politiskilt i det neste TV-kapitlet om politimannen i Los Angeles. Nå er han privatdetektiv, mens datteren har begynt å patruljere i blå uniform på jobb for LAPD.

I fortsettelsen av historien om politimannen Harry Bosch (Titus Welliver) har hovedpersonen selv sluttet som politimann, og blitt privatdetektiv. Datteren Maddie Bosch er derimot i gang som nyutdannet politikonstabel. Det er vel omtrent det eneste som skiller denne nye serien fra den forrige, og den er like en like bra historie fra Los Angeles som det forløperen var.

Nå er han også i jobb for sin tidligere plageånd i retten, forsvarsadvokat Honey Chandler (Mimi Rogers). En gammel rik manns jakt på sin mulige etterkommer, blir Harry Boschs første store privatoppdrag, en oppgave noen ser at han helst ikke gjør. Noen av de gamle kollegaene fra «Bosch» dukker opp nå og da.

Reacher

Etter at Tom Cruise ikke altfor overbevisende spilte topptrent eks-soldat og slåsskjempe i to Jack Reacher-filmer, har muskelbunten Alan Ritchson overtatt rollen kjent fra Lee Childs thrillerbøker. Han gjør en god jobb som Reacher, einstøingen som ser seg nødt til å ordne opp i urettferdigheter, uløste drap, mordere og slikt.

Jack Reacher får hjelp av den lokale sheriffassistenten Roscoe i første sesong av actionserien. Serien er fornyet.

Alan Ritchson - også sett i DC-superserien «Titans» på Netflix - er ikke bare diger, han har humor også, og gjør Reacher til noe litt mer av et menneske enn de av oss som opplevde Rambo og Arnold-æraen på kino den gang da. Første sesong åpner med at han bare skal spise litt pai på en diner i en småby, for så å finne seg arrestert, mistenkt for mord. Sånn er det å være Jack Reacher. Sesong to er på gang.


The Expanse, sesong 1-6

Hurra for at Amazon reddet denne serien da SyFy ikke ville ha den lenger! Det ble til slutt seks sesonger av denne dystre og spennende science fiction-serien. Dette foregår noen århundrer i framtida, hvor teknologien har gjort kvantesprang, men hvor menneskets natur ikke har forandret seg stort, så problemstillingene føles realistiske nok. Her foregår kamp om makt og ressurser, mellom samfunnsklasser spredd på planeter.

«The Expanse» har etter hvert fått mange fans. Fem sesonger av serien er kommet til nå. Sjette og siste sesong kommer desember 2021.

Menneskene har utvandret til Mars, og bodd der en god stund alt. Det har pågått krig mellom folk på jorda og marsboere i lange tider, og på asteroidebeltene mellom holder The Belters til, underklassen av fattige arbeidere, smuglere og kriminelle som slåss for sitt de også.

Her får noen også kontakt med en ikke-jordisk mektig kraft som truer alles eksistens, og i sentrum for dramatikken svever romskipet Rocinante – og et mannskap ledet av James Holden. Dette er mørkt, spennende og underholdende, så klaustrofobisk som en god serie som foregår ute i verdensrommet kan være.

The Boys

Den mørkeste, råeste – og mest underholdende – superheltserien er tilbake! Eller rettere sagt, superskurkserien, for den erkeamerikanske Homelander og hans frender med spesielle krefter i supergruppa The Seven er verken spesielt edle eller godhjertede av natur. De er ikke spesielt opptatt av å være menneskehetens beskyttere, men bruker kreftene sine for egen vinnings skyld.

Nå venter fansen på sesong tre av serien om Homelander og resten av den tvilsomme superheltalliansen The Seven.

I sesong to har denne gjengen ledet av konsernet Vought klart å sikre seg en posisjon som det amerikanske forsvarets spydspisser i kampen mot ondskap og terror – for å tjene flere milliarder. Vanlige folk har aldri levd så utrygt blant superhelter som her. De eneste som forsøker å kjempe imot de onde er super-hateren Butcher, Hughie og gjengen som så vidt overlevde sesong en. De sliter litt i sesong to også.


«Goliath»

Sørgerlig oversett advokatdrama på Amazon Prime. Her spiller Billy Bob Thornton en forsoffen, ensom og resignert advokat, tidligere stjerne i jobben og partner i et stort firma, som han tilsynelatende bare har forlatt etter å ha gått på en smell. Han er fornøyd med å sitte på bar i solfylte Santa Monica, California, kjøre rundt i sin slitne Ford Mustang, drikke foran solnedgangen, og være en slags pappa til tenåringsdatteren – til han får en sak som selv ikke han klarer å avfeie: et tilsynelatende selvmord som involverer en mektig våpenprodusent – som tilfeldigvis bruker hans gamle firma som advokatbyrå.

DSC_1845.nef

Det gjør at han får sin gamle partner, spilt av William Hurt, på nakken, blant annet. Dette er en råere og mørkere advokatserie enn de fleste, noe som gjør den mer underholdende.. Billy Bob fikk være smart advokat i fire sesonger. Den siste kan unngås.

Upload

Enda en serie hvor premisset går på at menneskene i framtida er sikret evig liv takket være digitalteknologi. For da kan vi få digitalisert jeg-essensen vår (sjelen?) og laste oss over på internett. De som har råd til det, selvsagt. «Upload» er noe sånt som den femte serien som handler om muligheten teknologi vil gi oss til en (slags) evig framtid. Det er kanskje et tegn i tiden – fortellerne blant oss blir stadig mer bevisst at vi er i ferd med ødelegge den virkelige verden, og behovet for en trygg tilværelse at helt annet sted blir mer påtrengende.

Robbie Amell spiller Nathan, som må takle en evig digital tilværelse i «Upload».

«Upload» er morsom, treffende, fiffig, og søt, som en «Fire bryllup og en gravferd» type Hugh Grant-komedie generasjon 5.0. To sesonger er ute så langt.


Homecoming

Julia Robert har hovedrollen i første sesong av denne eksperimentelle, psykologiske thrillerserien. Hun behandler en ekssoldat som sliter med traumer, men hva han har gjort og hvorfor han sliter er noe uklart. Det er ikke alt han husker heller, men han har jobbet for en privat militært sikkerhetstjeneste.

Julia Roberts i førstesesongen av denne  mystiske, eksperimentelle thrillerserien «Homecoming».

Serien dveler ved samtalene de to har, men den følger også to tidslinjer, i tida hun behandler ekssoldaten og noen år seinere. Sesong to er også ute, men med et annet cast.

Mozart in the Jungle

Veldig underholdende og morsomt drama om livet blant symfonimusikere og kunstfiffen i New York som fikk fire sesonger før Amazon synes nok var nok. Dette er en lett satirisk komedie, som fort fikk gode skussmål av nett-seere og anmeldere da den dukket opp som en av Amazons første TV-satsinger vinteren 2014.

Hailey og Rodrigo finner tonen i «Mozart in the Jungle».

I hovedrollene er Lola Kirk som den nyutdanna oboisten Hailey Rutledge og Gael García Bernal som den genierklærte, eksentriske dirigenten Rodrigo i det fiktive orkesteret New York Symphony, men vi bys også på veteranene Malcolm McDowell og Bernadette Peters i storform. Serien vant Emmy med sesong to i 2016, men hele forestillingen dabber litt av i fjerde og siste sesong.

Fleabag

Engelske Phoebe Waller-Bridge har gjort superrask karriere på to-tre år, blant annet på grunn av denne komiserien, som hun har skrevet og spiller i hovedrollen selv. Seriens mange nye fans har fortvilt etter å ha oppdaget den omtrent samtidig som serieskaperen selv kom med beskjeden om at det ikke blir flere historier med Fleabag – tilnavnet kvinnen i serien er kjent som.

Fleabag selv, i Phoebe Waller-Bridges egen høye person. Foto: Amazon Prime.

Dette er en av de morsomste, frekkeste, elegant absurde komediene du kan oppleve, og den er også såpass grov at den kunne fått Benny Hill til å nikke anerkjennende. Samtidig er den så sår og hudløs at latteren fort kan sette seg i halsen. Etter Golden Globe-prisen den vant på nyåret 2020 er det ikke lenger flere priser igjen å vinne for denne serien. Foreligger altså i to sesonger. Siden har hun hatt en finger med i både «Star Wars» og «James Bond»-universene, i tillegg til å ha vært med å lage «Killing Eve».

Good Omens

Fantasyserien om en engel og en demon bosatt på jorda – og som må prøve å forhindre at Antikrist i menneskeform setter i gang apokalypsen og hele verdens undergang – fikk mye blest da den hadde premiere i 2019. Kristenfolk reagerte på harselasen med alt de tror på – og begynte en voldsom protestkampanje – rettet mot Netflix. Problemet er at serien er produsert og strømmes av Amazon Prime. Dette er dessuten en godmodig satire ført i pennen av Neil Gaiman og Terry Pratchett som nok hadde mer brodd da den kom i bokform i 1990.

Michael Sheen og David Tennant, henholdsvis litt hjelpeløs engel og sleip, livsnytende demon i Neil Gaimans historie.

TV-serien med David Tennant og Michael Sheen som henholdsvis demon og engel er en tidvis morsom affære som reddes i havn av humor og to gode skuespillere. Høsten 2021 er de i gang med å spille inn sesong to.

The Tick

Amazons første superheltserie handler om Arthur, som alle tror er paranoid, og hans mystiske blå supersterke partner i blått er cornyhumor på sitt beste. De to er en litt håpløs duo som må nedkjempe superskurken The Terror i serien som dessverre bare fikk to sesonger på Amazon Prime. Selskapet ville satse på «The Boys» i stedet.

The Tick, superheltuniversets merkeligste og morsomste helt. Den motvillige kumpanen Arthur til venstre.


The Looming Tower

Dette er en spennende og tankevekkende miniserie om amerikanske etterretningstjenesters jakt på Osama bin Laden på 1990-tallet – en pågripelse som kunne ha forhindret terrorangrepet i USA den 11. september i 2001. Dette er en utrolig historie, basert på virkelige hendelser.

Jeff Daniels fikk en skuespiller-Emmy for rollen som FBI-agent i «The Looming Tower».

Jeff Daniels spiller virkelighetens FBI-agent John O’Neill som prøver å få arrestert bin Laden – og Danuels fikk en fortjent Emmy for rollen. som en prolog til tragedien som endret verden i 2001 er serien sterk og fascinerende.

Catastrophe

Frekk og opplagt komedie om et umake pars tilværelse etter at de ved en ulykksalig affære i fylla blir gravide og velger å starte på nytt sammen i London, skrevet og spilt av irske Sharon Horgan og amerikanske Rob Delany. Morsomt og bevegende, med sjeldent god snert i replikken. Å si hvem som er morsomt av Horgan eller Delany er vanskelig, men Horgan klinker ofte til med skarpe observasjoner av sin sutrete partner som sliter med farsrollen, alkoholen og livet som amerikaner i britiske omgivelser.

Rob Delany og Sharon Horgan står bak komiserien «Catastrophe», i rollene som det umake, morsomme paret Rob og Sharon.


Nyeste fra Dagsavisen.no: