Kultur

De beste seriene på Amazon Prime

Amazon Prime Video har brukt milliarder på «Ringenes Herre» og «The Boys», på «The Wheel of Time» og «Citadel», men nettgigantens strømmer har også mer å by på.

Listen er basert på Dagsavisens anmeldelser. Den blir oppdatert.


Mr. and Mrs. Smith

Donald Glover og Maya Erskine er de to effektive og søte (!) leiemorderne herr og fru Smith, som må leve som mann og kone på jobben. Serien er en glimrende versjon av actionkomedien med Angelina Jolie og Brad Pitt fra 20 år tilbake.

Å lage levende og morsomt TV-drama med en gjenkjennelig og eksistensiell følelse av samlivets mange utfordringer er krevende, og å lage det basert på en så der bra actionkomedie om et snikmorderpar er enda vanskeligere. TV-skaper, skuespiller og artisten Donald Glover har klart det med bravur, i serien han har laget med utgangspunkt i «Mr. and Mrs. Smith» fra 2005, filmen med Angelina Jolie og Brad Pitt i hovedrollene.

Donald Glover og Maya Erskine er leiemorder-paret som settes sammen av et mystisk byrå, to ensomme sjeler som skal bo sammen i en luksusbolig midt i New York og gjennomføre diverse dødelige jobber effektiv og nådeløst. De erfarer snart at jobb og privatliv er like vanskelig å skille for dem, som for andre par som jobber og bor sammen. Dette er den beste serien basert på en film siden «Fargo».

Twisted Metal

Morsom, litt morbid og full av action og bilkjøring, «Twisted Metal» med Anthony Mackie (også kjent som den nye Captain America) er en kvikkas i hovedrollen som rappkjefta og uredd budsjåfør i en dystopisk amerikansk framtid.

I en nær framtid har USA brutt sammen etter at internett forsvant, samfunnet brøt sammen, og folk måtte søke tilflukt i isolerte festningsbyer. Utenfor bysamfunnene er det bare uredde typer som budsjåfør John Doe (Anthony Mackie) som våger å ferdes på veiene. Dette er en brutal og humoristisk dystopi, en Mad Max-fortelling med mye bilkjøring, vold og morsom dialog. Serien er god til å være basert på et videospill med bilkjøring, hvis man fortsatt kan si det etter «The Last Of Us»-suksessen. «Twisted Metal» er laget som billigere, lettbeint, trashy og brutal underholdning. Her får skuespiller Anthony Mackie utløp for alt han ikke får si og gjøre som Captain America i Marvel-filmene, og han deltar i en fartsfylt voldsorgie med stor overbevisning. M

Gen V

Det går visst an å lage en like mørk, vågal og morsom superheltserie som «The Boys»! Dette er spinoff-historien om de unge og håpefulle som drømmer om å bruke superevnene sine til å hjelpe folk. Blant dem er Marie Moreau utstyrt med en veldig uvanlig type superkraft, som kommer inn på de supres spesialskole og som får en nådeløst kynisk virkelighet midt i fleisen.

(Marie Moreau) Jaz Sinclair har superevner som de andre kidsa på superskolen synes er både heftig og "gross". Hun lærer fort at superevner uansett ikke nytter om du ikke har flest likes på sosiale medier i tillegg.

Dette handler om ungdom, som har fått superkrefter fordi foreldrene deres ga dem stoffet V da de var små, og det mektige konsernet Vought har ikke tenkt å la den verdifulle overmenneskelige ressursen få gjøre som de vil. Dette tegner an til å bli minst like underholdende og minst like blodig og infult satirisk som «The Boys».

Der Greif/Griffen

Mørk og fengende gotisk fantasy om gutten som får vite at han er arvelig belastet til å bli nedrent av mørke demoner fra en annen dimensjon. At den er tysk bør ikke skremme noen, eller at den kan minne om «Stranger Things». I så fall er det fordi amerikanerne har lest boka fra 1989 som denne serien er basert på.

16-åringen Mark Zimmermann (Jeremias Meyer) får annet enn neste mixtape han selger til de andre på skolen i den underholdende, klassiske tyske fantasyserien «Der Greif/Griffen» på Amazon Prime.

Marerittet pågår midt i Nirvana- og grunge-tida på 1990-tallet, der den musikkdyrkende Mark Zimmerman - en outsider-type som er populær fordi broren hans driver platebutikk - og som får annet enn mixtapes å tenke på når han blir seksten - og gammel nok til å bli innviet i familiens forbannelse. Det er en skummel griff som må bekjempes.

The English

Denne er bra, den! Episk western laget av Hugo Blick, mannen bak virkelig gode serier som «Black Earth Rising» og «The Honourable Woman». Emily Blunt spiller en engelsk lady som kommer til det ville vesten, for å jakte ned og drepe mannen som drepte sønnen. Ved ankomst erfarer hun veldig raskt at Det ville vesten kalles det av en grunn.

Hugo Blick lager alltid intenst stemningsfulle og visuelt lekre TV-serier I «The English» skildrer han l lady Cornelia Locke (Emily Blunt) og eks-speider Eli Whip (Chaske Spencer) på vei over prærien.

Her mister folk livet raskere i Tarantino-tempo. Ladyen får selskap og hjelp i pawnee og eks-militærspeider Eli Whipp på turen gjennom villmarka. «The English» er like mye en hyllest til den amerikanske western-serien. som den dveler mer med menneskelige aspekter enn serier fra dette landskapet har gjort gjennom 100 år med film og TV.

The Marvelous Mrs. Maisel

Fem sesonger morsom dramakomedie om Miriam Maisel (Rachel Brosnahan), overklassejenta og husmoren på 1950-tallet, som vil bli standuper i stedet, er ute på Amazon Prime Video.

Komidramaet om Miriam Maisel (Rachel Brosnahan) er strålende og morsomt drama. Hovedpersonen er fru Maisel, godt vant husmor fra et godt nabolag i New York som vil bli stand up-komiker på 1950- og -60-tallet. Det er blitt fem sesonger i alt av det morsomme periode-dramaet, der blant annet Alex Borstein og Tony Shahloub gjør sitt til at dette til underholdende komisk drama. Neste gang du ser Rachel Brosnahan er det som Lois Lane i den nye Superman-filmen.

The Bad Guy

«The Bad Guy». Italiensk mafiaserie med skrudd humor og en underholdende historie om hevn og blodtørst.

Den uredde og dyktige statsadvokaten Nino Scotellaro kommer mafiaen på Sicilia for nær, så de sørger for å få ham dømt for korrupsjon og sendt i fengsel. Han unnslipper og vender tilbake som en fjern fetter av en lokal cosa nostra-familie for å ta livet av bossen som kostet ham alt. Den første italienske Amazon-serien er en overraskende og ny vri på mafiaserien, skildra med mørk og absurd humor, karikerte typer og friske fortellergrep.

Ringenes Herre: Maktens Ringer

Mektig eventyrlig og mangfoldig. Visuelt overgår dette alt vi har sett i serieformat tidligere, og det påtatt kunstige i den digitalt animerte og behandlede fernissen brynes mot underliggende grov tekstur, også på et psykologisk plan, konstaterer vår anmelder om denne svært, svært påkostede serien fra nettgiganten Amazons TV-satsing.

Alven Galadriel (Morfydd Clark) gjør sitt for å nedkjempe de mørke kreftene i Middle-Earth.


Mange tvilte da det ble klart at det skulle lages en TV-serie basert på J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre» bare få år etter at Peter Jackson lagde to filmtrilogier bygget på bøkene «Hobbiten» og hovedverket «Ringenes Herre». En av tidenes dyreste TV-serier. Sesong to er under oppseiling.


Bosch: Legacy

Harry Bosch må klare seg uten politiskilt i det neste TV-kapitlet om politimannen i Los Angeles. Nå er han privatdetektiv, mens datteren har begynt å patruljere i blå uniform på jobb for LAPD.

Etter politi-karrieren er Harry Bosch (Titus Welliver) blitt privatdetektiv. Datteren Maddie Bosch er fersk politikonstabel. Det er vel omtrent det eneste som skiller denne serien fra den forrige, og den er like en like bra historie fra Los Angeles som «Bosch»

Nå er han også i jobb for sin tidligere plageånd, forsvarsadvokat Honey Chandler (Mimi Rogers). En gammel rikmanns jakt på sin mulige etterkommer, blir Harry Boschs første oppdrag, en jobb noen ser at han ikke får gjort. Flere av de gamle kollegaene fra «Bosch» dukker også opp.

Reacher

Etter at Tom Cruise spilte topptrent eks-soldat og slåsskjempe Jack Reacher i to filmer, har muskelbunten Alan Ritchson overtatt rollen kjent fra Lee Childs thrillerbøker. Han gjør en god jobb som Reacher, einstøingen som ser seg nødt til å ordne opp i urettferdigheter, uløste drap, mordere og slikt.

Jack Reacher får hjelp av den lokale sheriffassistenten Roscoe i første sesong av actionserien. Serien er fornyet.

Alan Ritchson - også sett i DC-superserien «Titans» er ikke bare diger, han har humor også, og gjør Reacher til noe litt mer av et menneske bak musklene. I første skal han bare skal spise litt pai på en diner i en småby, når han blir arrestert, mistenkt for mord. Sånn er det å være Jack Reacher.


The Expanse, sesong 1-6

Hurra for at Amazon reddet denne serien da SyFy ikke ville ha den lenger! Det ble seks sesonger dyster, spennende science fiction. Dette foregår noen århundrer i framtida, der teknologien har gjort kvantesprang, men hvor menneskets natur ikke har forandret seg stort, så problemstillingene føles realistiske nok. Her foregår kamp om makt og ressurser, mellom samfunnsklasser spredd på planeter.

«The Expanse» har etter hvert fått mange fans. Fem sesonger av serien er kommet til nå. Sjette og siste sesong kommer desember 2021.

I sentrum for dramatikken suser romskipet Rocinante og mannskapet ombord ledet av James Holden. Han blir mer sentral i menneskehetens kamp for overlevelse enn han liker. Her har menneskene kolonisert Mars for lengst, og vært i krig med Jorda mer enn en gang.

På asteroidene mellom fiendene holder The Belters til, underklassen av fattige arbeidere, smuglere og kriminelle som slåss for sitt de også. Dette er mørkt, spennende og underholdende, så klaustrofobisk som en serie som pågår ute i verdensrommet kan være.

The Boys

Denne mørke og satiriske superheltserien, eller rettere sagt superskurkserien som er laget. For disse supertypene ledet av Homelander, er verken spesielt edle eller gode på bunnen.

Nå venter fansen på sesong tre av serien om Homelander og resten av den tvilsomme superheltalliansen The Seven.

De er mest image, opptatt av nytelse, popularitet og egen rikdom, styrt av det korrupte konsernet Vought, og bare en gjeng outsidere vanlige folk som kaller seg The Boys våger å ta opp kampen med dem. De overlevde så vidt kampen i sesong en. De sliter i sesong to også. Spørsmålet er åssen det går i fortsettelsen.


«Goliath»

Billy Bob Thornton gjør seg som forsoffen, ensom og resignert advokat i denne serien. Han er stjerneadvokaten som nå er fornøyd med å sitte på bar i solfylte Santa Monica, kjøre rundt i sin slitne Ford Mustang, drikke for mye i solnedgangen, og være en slags pappa til tenåringsdatteren – til han får en sak som selv ikke han klarer å avfeie: et tilsynelatende selvmord som involverer en mektig våpenprodusent – som tilfeldigvis bruker hans gamle firma som advokatbyrå.

DSC_1845.nef

Det gjør at han får sin gamle partner, spilt av William Hurt, på nakken, blant annet. Dette er en råere og mørkere advokatserie enn de fleste, noe som gjør den mer underholdende.. Billy Bob fikk være smart advokat i fire sesonger. Den siste kan unngås.

Upload

I framtida kan vi leve evig ved å laste opp essensen (sjelen) vår på nett, faktisk. Rettere sagt de som har råd til det. «Upload» er noe sånt som den femte serien som handler om evig liv-muligheten teknologien vil gi oss, her med morsomme og høyst plausible konsekvenser.

Robbie Amell spiller Nathan, som må takle en evig digital tilværelse i «Upload».

«Upload» er morsom, treffende, fiffig, og søt, som en «Fire bryllup og en gravferd» type komedie versjon 5.0. To sesonger er ute så langt.


Mozart in the Jungle

Veldig underholdende og morsomt drama om livet blant symfonimusikere og kunstfiffen i New York som fikk fire sesonger før Amazon synes nok var nok. Dette er en lett satirisk komedie, som fort fikk gode skussmål av nett-seere og anmeldere da den dukket opp som en av Amazons første TV-satsinger vinteren 2014.

Hailey og Rodrigo finner tonen i «Mozart in the Jungle».

I hovedrollene er Lola Kirk som den nyutdanna oboisten Hailey Rutledge og Gael García Bernal som den genierklærte, eksentriske dirigenten Rodrigo i det fiktive orkesteret New York Symphony, men vi bys også på veteranene Malcolm McDowell og Bernadette Peters i storform. Serien vant Emmy med sesong to i 2016, men hele forestillingen dabber litt av i fjerde og siste sesong.

Fleabag

Engelske Phoebe Waller-Bridge har gjort superrask karriere på to-tre år, blant annet på grunn av denne komiserien, som hun har skrevet og spiller i hovedrollen selv. Seriens mange nye fans har fortvilt etter å ha oppdaget den omtrent samtidig som serieskaperen selv kom med beskjeden om at det ikke blir flere historier med Fleabag – tilnavnet kvinnen i serien er kjent som.

Fleabag selv, i Phoebe Waller-Bridges egen høye person. Foto: Amazon Prime.

Frekt, elegant og erkebritisk komedie, men hudløst sår også. Etter Golden Globe-prisen den vant på nyåret 2020 er det ikke lenger flere priser igjen å vinne for denne serien. Phoebe Waller-Bridge har fortjent fått en plass i Star Wars og Indiana Jones-universet mye takket være denne.

Good Omens

Fantasyserien om en engel og en demon bosatt på jorda – og som må prøve å forhindre at Antikrist i menneskeform setter i gang apokalypsen og hele verdens undergang. En godmodig satire ført i pennen av Neil Gaiman og Terry Pratchett, som sikkert hadde mer brodd da den kom i bokform i 1990.

Michael Sheen og David Tennant, henholdsvis litt hjelpeløs engel og sleip, livsnytende demon i Neil Gaimans historie.

TV-serien med David Tennant og Michael Sheen som henholdsvis demon og engel er en tidvis morsom affære som reddes i havn av humor og to gode skuespillere. Ute i to sesonger.

The Tick

Amazons første superheltserie handler om Arthur, som alle tror er paranoid, og hans mystiske blå supersterke partner i blått er cornyhumor på sitt beste. De to er en litt håpløs duo som må nedkjempe superskurken The Terror i serien som dessverre bare fikk to sesonger på Amazon Prime. Selskapet ville satse på «The Boys» i stedet.

The Tick, superheltuniversets merkeligste og morsomste helt. Den motvillige kumpanen Arthur til venstre.


The Looming Tower

Dette er en spennende og tankevekkende miniserie om amerikanske etterretningstjenesters jakt på Osama bin Laden på 1990-tallet – en pågripelse som kunne ha forhindret terrorangrepet i USA den 11. september i 2001. Dette er en utrolig historie, basert på virkelige hendelser.

Jeff Daniels fikk en skuespiller-Emmy for rollen som FBI-agent i «The Looming Tower».

Jeff Daniels spiller virkelighetens FBI-agent John O’Neill som prøver å få arrestert bin Laden – og Danuels fikk en fortjent Emmy for rollen. som en prolog til tragedien som endret verden i 2001 er serien sterk og fascinerende.

Catastrophe

Frekk og opplagt samlivs-komedie om et umake pars tilværelse etter at de ved en ulykksalig affære i fylla blir gravide og velger å starte på nytt sammen i London, skrevet og spilt av irske Sharon Horgan og amerikanske Rob Delany. Morsomt og bevegende, med sjeldent god snert i replikken.

Rob Delany og Sharon Horgan står bak komiserien «Catastrophe», i rollene som det umake, morsomme paret Rob og Sharon.


Mer fra Dagsavisen