Kultur

Verdens beste reisemål

Her er de tolv aller, aller beste reisemålene som Dagsavisens reiseredaksjon har besøkt. Sett dem på lista di!

Bilde 1 av 5
###

Nasjonalparken South Luangwa i Zambia byr på safari i verdensklasse. Foto: Christine Baglo

1. Zambia – Helt vilt

Det er tørketid, men natten har brakt med seg et uventet regnskyll. Når sola renner rød om morgenen, damper fuktigheten opp fra bakken, og hyller inn de nakne trekronene i en brunfiolett dis. Bak buskaset der de nette antilopene gresser og perlehønene piler rundt, kommer de plutselig trampende. Én etter én, på en lang, lang rekke, som i en disneyfilm. Jungelens egentlige konger, elefantene. Nasjonalparken South Luangwa, helt sørvest i landet, er ikke bare utviklet med en stor andel norske bistandspenger, den er også en av de beste i verden for å se enorme elefantflokker, som kommer for å bade med flodhestene og krokodillene i elva. Løver, leoparder, bøfler, neshorn og ikke minst de sjeldne afrikanske villhundene er vilt du kommer veldig nære i denne ekstremt dyretette parken, med lodger for alle lommebøker. Zambia er ellers på mange måter fortsatt som det Afrika som du leser om i de gamle bøkene, der folk i landsbyene bor i enkle, runde, små trehytter med stråtak. Maten blir ofte tilberedt på åpen ild, mens mangotrærne som drypper gult og søtt i morgengryet. Et særdeles vennlig og trygt land.

###

Merida er en av Mexicos herligste og livligste byer. Foto: Christine Baglo

2. Mexico – har alt

Ja visst, skal du færra te Mexico – landet som har det meste du kan ønske deg, fra kritthvite palmestrender og spektakulær natur, til spennende kultur og livlige kolonibyer. Den mykeste landingen får du på Yucatanhalvøya. Nyt en uke i solen i postkortvakre Tulum eller på Isla de Mujeres, fortsett til kolonibyen Valladolid og videre til Merida, der det er gratiskonserter og dans på en av byens livlige plazaer hver eneste dag. Utforsk de spennende mayapyramidene, der Uxmal er den mest stemningsfulle, og de dype, underjordiske cenotene, ferskvannshulene, som du kan svømme i. Overnatt på en elegant, gammel hacienda, spis verdens beste tacos i kulturmetropolen Mexico by, og saumfar mat- og håndverksmarkedene i fjellbyene Oaxaca og San Cristobal, før du slapper av på en av surfe- og hippiestrendene ved Stillehavskysten, som Mazunte eller Puerto Escondido. Et besøk på de enorme, mystiske sol- og månepyramidene i Teotihuacan er også noe du bør få med deg.

###

Nyt en fredelig ettermiddag med bøtteballetten på Shwedagon-pagoden i Yangon. Foto: Christine Baglo

3. Myanmar – tilbake i tid

Myanmar har mange ansikter. Fortsatt begår myndighetene grusomme handlinger mot store deler av befolkningen. Derfor er det ekstra viktig hvor du legger igjen feriepengene dine her, i dette lille smykket av et land. Samtidig er ikke myndighetene folk flest. Her kan du nemlig møte noen av de vennligste og mest kontaktsøkende menneskene i verden. Hovedstaden Yangon er i sterk utvikling, og er et spennende sted å utforske i et par dager. Tilbring en doven og vakker ettermiddag med å se bøtteballetten rengjøre marmorgulvene ved Shwedagon-pagoden (bildet), så de barføtte munkene kan smyge seg lydløst omkring. Det er også en nesten mytisk opplevelse å se solen gå opp eller ned over de mer enn 2000 templene, pagodene og monumentene i Bagan, et av verdens underverker. Å besøke de livlige landsbymarkedene og seile en tur forbi styltehusene, ballettfiskerne og de flytende åkrene på innsjøen Inle er også noe du vil huske. Myanmar er fortsatt en reise langt tilbake i tid, og uten mye vestlig påvirkning. Men alt endrer seg utrolig fort, så reis nå!

Tenk deg å padle her! Lofoten er magisk, året rundt. Overnatt i en av rorbuene på Hamnøy, Sakrisøy eller i Reine.

Tenk deg å padle her! Reine er et av de vakreste stedene i hele Lofoten. Foto: Christine Baglo

4. Lofoten – Norges vakreste

Det finnes ikke noe råere og vakrere i landet vårt, enn denne sagnomsuste tinderekken som steiler vilt og besnærende på randen av horisonten, mellom himmelen og selveste Atlanterhavet, nord i landet vårt. De bitte små fiskeværene som klynger seg til foten av grønnsprengte fjell. Eller klamrer seg til karrige småøyer, klemt rundt lun favn av vuggende sjarker. Dette skal du nyte: En lang frokostbrunsj (kåret til Norges beste) på Thon-Hotellet i Lofotens lille storby, Svolvær, en øl og bacalao på Klatrekafeen i Henningsvær, tørrfisksnacks på padleturen utenfor Reine, og en uforglemmelig fisketur fra Ballstad. Ta en piknik på en av de eventyrlige, hvite strendene, med smaragdgrønt og turkist vann. Som utenomjordiske Kvalvika og Bunesstranda i vest. Du finner også kilometerlange render av finkornet fryd på yttersida av Vestvågøya. Og surfemekkaet Unstad. Utforsk vikinghistorie på Borg og kunst som utfordrer både sinnet og naturkreftene. bli med på en havørnsafari til Trollfjorden. Skreifiske i Vestfjorden. Og kanskje du får se selveste nordlyset, når hun danser over hvite melistopper.

Fly i en luftballong over de snåle fjellene og hulehusene i Kappadokia i Tyrkia.

Ta en luftetur over Kappadokia! foto: Christine Baglo

5. Tyrkia – nært og eksotisk

Bare masete selgere og innkastere! Da har du reist til feil Tyrkia. Dette store kulturlandet er så mye mer enn charterhallais. Det er her Europa møter Asia og Midtøsten. Det kjenner du godt i pulserende Istanbul. En av verdens mest spennende byer, der nytt og gammelt, kulturer og verdensbilder, både frontkolliderer og sambor så godt de kan. Til tross for at president Recep Tayyip Erdogan har tatt strupetak på friheten, ulmer kunsten og kulturen i denne verdensmetropolen fortsatt. Du vasser i spennende historie overalt. Kjøkkenet er også et av verdens beste, med smaker fra øst og vest. Og når du først er kommet forbi masekoppene i turistgata, venter dessuten et av de vennligste folkeslagene i verden på deg. Sjelden har vi reist i et mer barnevennlig land! Ta med ungene ut på hulehusferie til eventyrlige Kappadokia, fly i en diger luftballong over de snåle steinformasjonene, utforsk underjordiske byer og ri på alle de vakre hestene, før du går tur i sommerfugldaler. Så hviler du ut på kysten. Ta inn på et lite, tyrkisk pensjonat på skilpaddestranden i Cirali, to timer unna Antalya, med oldtidsruinene av Olympos i ryggen, og en evig flamme i de grønne vandreåsene bak.

###
. Besøk et japansk badeanlegg, Onsen, men les deg opp på de strenge baderitualene først! Foto: Christine Baglo

6. Japan – for estetikerne

En reise til Japan er som å skru ned volumet et par hakk. Bevege seg mykere. Mer bevisst. Til tross for Tokyos tilsynelatende steile og kaotiske skyskrapermur av glass og betong, er det i detaljene det ligger. Wabi-sabi. Erkjennelsen av skjønnheten i det uperfekte. I de små, mosemyke zenhagene som plutselig dukker opp, det nakne treets krokete grener. Karpenes buktende bevegelser i dammen, like elegante som japanerne når de krysser verdens travleste veikryss. Den sildrende bekken. I Onsen-badets eldgamle renselsesritualer, med vann fra varme kilder. De syngende gulvene i Kyotos keisertempler. Suset i verdens vakreste bambusskog, like ved. I de sirlige grusmønstrene som tegnes av en munk hver morgen, i tempelbyen Koyasan, der du kan rulle ut en tatamimatte på gulvet som gjest i en ryokan, et ekte japansk gjestehus, eller i et tusenårsgammelt tempel, etter å ha blitt servert et ti retters vegetarmåltid formet som de vakreste kunstverk. Så tar du lyntoget tilbake til de sprø, cosplay-kledde ungdommene i Harajuku, og spiser sashimi på løpende bånd, og kjenner hvordan den smelter i munnen.

###
Det er en stor opplevelse å se morgensola tenne isglansen i Himalayas 7000 meters-topper. Foto: Christine Baglo

7. Nepal – jordens tak

Du er ikke alene, når morgenen gryr i 3010 meters høyde på Poon Hill, Nepals mest kjente utsiktspunkt, på den populære Annapurna-vandreruten. Der er der vi alle møtes, etter å ha forsert mer enn 10.000 trappetrinn, og i farten blitt forbigått av åtteåringer med bører som er større enn seg selv, esler og gamle bestemødre. Og ikke minst de blide bærerne våre, som tar to sekker hver. Uansett er det 7000-meterstopper i selveste Himalaya som vi hilser, vi noen hundre som har tråkket opp de siste trappene i mørket, uten å vite riktig hva som venter. Men nå tennes lyset. Sakte nok til at vi både rekker å ta de obligatoriske selfiene, men også til at vi rekker å bare sitte der, drikke søt honningsitron-te og smile fjollete til hverandre. Smågroggy etter en natt i et skakt gjestehus, halvt hengende utenfor en fjellskrent. I fjellturhovedstaden Pokhara venter nye brattbakker, der vi springer ut i løse luften, og flyr tandem-paraglider i nervøs sikksakk mellom hundrevis av gilde skjermer over åser, gårder og innsjøer. Så tilbake til kaos og kos i Katmandu, byen vi både elsker og hater. Med sine likbål, templer og forbannede gjenfødelse. Neste gang går vi til foten av Everest.

###

Sør-Afrika er helt vilt! Og har kontinentets beste vin og mat. Foto: Christine Baglo

8. Sør-Afrika – vin, kultur og safari

En lav hvislelyd kommer ut av dyrehviskerens munn. Det får det store neshornet i safaricampen til å forholde seg rolig, der det står og drikker vann, to meter unna oss hjertebankende turister. Det. Er. Enormt! I Sør-Afrika kan du bli med løveflokken på jakt og kjenne lukten av blod og adrenalin tidlig på morgenen, galoppere med en flokk sebraer på formiddagen, ta en helikoptertur over antilopene i en trang kløft i James bond-stil til mellomrett, før du reiser videre til en førsteklasses middag på en utsøkt vingård til kvelds. Krugerparken er den største og mest populære for safari, men har du råd, legger du turen til de private campene i den vestlige randsonen Mpumalanga, som MalaMala, Londolozi eller Sabi Sabi, i stedet. Senere kan du slange deg på late strender utenfor Durban, vagge med pingvinkoloniene lenger sør, svømme med hvithai, eller rusle en tur i Drakensbergfjellene, før du skåler for livet på en kul bar i kulturmetropolen Cape Town, etter en tur opp på Taffelfjellet. Men først bør du gå inn inngangen for svarte på Apartheid-museet i Johannesburg, og bli med på et besøk i Mandelas fødebydel, Soweto, sammen med en lokal. Det setter tingene i riktig perspektiv.

###

Noosa er en idyllisk badeby, like nord for Brisbane. Foto: Christine Baglo

9. Australia – down under

Verdens mest isolerte kontinent er virkelig et kontinent i ordets rette betydning. I alle fall om du ser på det unike dyre- og plantelivet, med et vell av arter som har sin opprinnelse her, i noen av klodens eldste regnskoger. Kenguruer. Wallabyer, Koalaer, Emuer. Hjelmkasuarer, verdens farligste fugl! Enda flere arter lever under vann, på det 230 mil lange Store barriererevet, et av verdens naturlige underverk. 1600 ulike typer fisker, 30 typer hvaler og delfiner, og 133 typer haier og rokker. Port Douglas er stedet å reise ut og se dem fra, en liten, superfin, tropic chic-by i Tropical North Queensland, en drømmestat for tropiske eventyrere, også på høye hæler. Trenger du litt mer sivilisasjon, er den vesle strandperlen Noosa, like nord for kule Brisbane, en drøm du fort kan få lyst til å bosette deg i. Omgitt av milevis med mangrover og motorveistrender–og ikke minst like ved den berømte sandøya Frasier Island. Men surfestrender og storbypuls trekker også sørover, mot Sydney. Lei bil i Melbourne, og kjør den eventyrlige kystveien Great Ocean Road til klippeformasjonene De tolv apostlene. Men ta fly inn til Uluru, aboriginnes hellige fjellkam, ute i den ubegripelig enorme ørkenen.

Foto: ISTOCK

10. Peru – inkariket

Sør-Amerika har fortsatt ikke opplevd den ekstreme turistboomen som resten av verden (flybillettene er fortsatt svindyre–så kom igjen med utbyggingen av rutenettet, Norwegian!), selv om turismen er økende. Et av de mest spennende landene på kontinentet, er Peru. Før du bestiller reisen, bør du sikre deg en vandrepass til den berømte inkastien opp til turistmagneten Machu Picchu, som kun et begrenset antall turister får gå hvert år. Men du kan også ta toget dit fra den vakre kolonibyen Cuzco, kanskje etter en tur til de flytende sivøyene på Titicaca-sjøen, eller til de regnbuefargede fjellene Vinicunca. Eller hva med en flytur over de merkelige Nazca-linjene? En vandretur under kondorens enorme vingeslag i Colca Canoyon er heller ikke å forakte. Heller ikke en jungeltur inn i Amazonas. Da er Puerto Maldonado et bra utgangspunkt. Sett også av et par dager i Lima, Sør-Amerikas kulinariske hovedstad, og prøv å kapre et bord på Astrid y Gastón eller Central, som regnes som to av verdens beste restauranter. Men nydelig ceviche finner du nesten overalt! I det mer ukjente nord bugner det også av spennende, ukjente inkaruiner.

###

 Seljavallalaug er en naturlig, varm kilde inne i en vill dal sør på Island. Foto: Christine Baglo 

11. Island – vulkansk kraft

Å komme til Island, er litt som å komme hjem, Det er jo ikke så rart. De første vikingene slo seg ned på sagaøya på slutten av 800-tallet, og her snakker de fortsatt språket som vi har mistet for lengst. De fleste av dagens rundt 300.000 islendinger bor i stygge, superhippe Reykjavik, der du får utrolig god mat. Merkelig nok, på en øy der det knapt vokser et tre, lang mindre en tomatplante. I alle fall ute på naturlig vis. Men i de geotermisk oppvarmede drivhusene spirer og gror det. Akkurat som islendingenes underfundige, sære humor – og voldsomme trang til å fortsatt begå stor litteratur. Den trenger seg på, i likhet med lavaen som alltid ulmer under føttene deres. Varme vannårer byr på de mest vidunderlige bademuligheter på de villeste steder. Fra Den blå lagune til dampende oppkommer i urørt natur, som magiske Seljavallalaug i sør. Last ned alle de atmosfæriske låtene til Ólafur Arnalds på Spotify, og bruk ti dager på å kjøre ringeveien rundt hele øya. Kameraet går uansett varmt i kulda, enten du fanger skulpturelle isflak på en isbresjø, Game of Thrones-vakre lavastrender og mystiske moselandskap, frådende fossefall, geyrissprut eller monstertrucken som kjører snøslalåm ned fra selveste Eyjafjallajökull. Og så må du selvsagt ri, ri på islandshest.

Les også: Islands ville vestfjorder.

Palma er en av Spanias herligste byer.

Palma er en av Spanias herligste byer. Foto: Christine Baglo.

12. Spania – overrasker fortsatt

Italia, Frankrike eller Spania? De er jo alltid deilige. Men Frankrike kan bli litt for dyrt og fjongt. Italia er romsligere, vinen rundere og latteren sitter løsere. Men landet oser mer av interessant fortid, enn spennende framtid. Derfor må det bli Spania. Som på de siste ti-femten årene har tatt et kvantesprang, og blitt en langt mer interessant og bedre versjon av seg selv. Der nyskapende kunst og arkitektur går hånd i hånd med de gamle mestere på Pradomuseet og mauriske palasser. Der tapas er blitt michelinkunst. Og vinene kjemper om å være moderne og elegante, tappet på en av de stadig flere state of the art-vingårdene, som hos bodega Marques de Riscal i Rioja Alavesa. Har du opplevd hvordan Madrid våkner til om natten, og blir ellevill byfest? Eller sett Antonio Gaudis livsverk, La Sagrada Família, reise seg, i siget helt siden 1882, i herlige, men turistflodrammede, Barcelona? Men Valencia er byen som har sjarmert oss mest. Og deilige Palma, som fint kan kombineres med late dager på Mallorcas finkornede badestrender. Har du forresten testet den nye havnepromenaden i Malaga, eller besøkt Salvador Dalis kunsttriangel og hans nydelige hjemmehavn i nordøst, hvite Cadaques? Gått pintxos-bananas i San Sebastian, og kjørt på ville veier langs hele den frodige nordkysten, til Guggenheim-kunst i Bilbao, fotturer i Picos de Europa og magesugende atlanterhavsstrender i Galicia? Spania kan fortsatt overraske.