Innenriks

RU-lederen beklaget at hun kalte Støre terrorist – generalsekretæren kritiserer AUF

Rød Ungdoms generalsekretær Syver Kleve Kolstad mener 22. juli brukes som motargument mot folk som kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre, og kaller det «helt forkastelig».

– Det er ingen tvil om at Støre støtter terrorisme, sier Kolstad i en Tiktok-video ifølge NRK.

Hans uttalelser kommer idet partileder Amrit Kaur beklager en mye omtalt video der hun kalte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og oljefond-sjef Nicolai Tangen for terrorister.

– Det var veldig dumt av meg, og jeg burde ikke ha sagt det. Videoen er sletta, sier hun til NRK lørdag.

– Jeg mener det oppriktig, at det er mye vekt i ordet «terror». Jeg burde tenkte meg bedre om før jeg brukte det ordet, sier hun videre.

Kaur sier til kanalen at hun forstår at hun har brutt en tillit flere i Rødt hadde til henne, og som hun håper hun kan gjenvinne.

Går ut mot Rød Ungdom-lederens uttalelser: – Slike teorier kan gi katastrofale utslag

Generalsekretæren mener Støre støtter terrorisme

Kleve Kolstad sier at selv om han er enig i at partilederen går for langt, mener han samtidig at Støre støtter terrorisme.

– Jonas Gahr Støre støtter opp om terror ved at han lar norske penger investeres i Israel. Dermed støtter han også opp om Israels terror mot palestinerne, sier generalsekretæren i Rød ungdom til NRK.

Senere lørdag kveld omformulerte han imidlertid seg selv overfor VG.

– Rød Ungdom mener ikke at Støre er en terrorist. Rød Ungdom mener at det Israel gjør mot palestinerne er terrorisme. Og at Norge gjennom Oljefondets investeringer, støtter opp under denne terrorismen. Det er Rød Ungdoms budskap, svarer Kolstad, og legger til:

– Vi skal ikke bruke slik retorikk. Selv om jeg sa at Støre har gjort terroristiske ting, ser jeg nå at jeg skulle nok ikke brukt det ordet i det hele tatt.

AUFs generalsekretær, Jan Halvor Vaag Endrerud, kalte på sin side uttalelsene «på grensa til uproft» tidligere lørdag kveld.

– Dette er bare et bevis på at man ikke har forstått alvoret i de påstandene sine. Jeg føler at unnskyldningene som har kommet de siste dagene, ikke har vært reelle.

«Avsporing»

Beklagelsen fra Kaur kom etter at hun fredag publiserte videoen på Tiktok. I innlegget nevner hun også Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden.

I ettertid trakk Kaur betegnelsen om Støre, men opprettholdt den for Stoltenberg og Tangen. I et innlegg på Facebook lørdag formiddag beklaget Kaur at hun kalte noen terrorist.

– Det ble en avsporing å kalle noen terrorist, og ved å gjøre det bagatelliserte jeg de overlevende og pårørendes opplevelser. Det beklager jeg for, vit at det var absolutt ikke hensikten, skriver Kaur.

Hun skriver imidlertid at hun mener det er nødvendig å kritisere Støre-regjeringen «når de forholder seg passive til et pågående folkemord.»

Kritikk fra partikolleger

Rødts Mímir Kristjánsson slo lørdag kraftig ned på Kaurs beskrivelse av Støre som terrorist og skrev på sin egen Facebook-side at han var både flau og sint. Stortingsrepresentant Sofie Marhaug ga også uttrykk for at Kaur bommet stygt med sitt utspill i sosiale medier.

I tillegg har den tidligere lederen for Rød Ungdom, Alberte Brekkhus, valgt å melde seg ut av ungdomspartiet etter utsagnene.

– I dag meldte jeg meg med tungt hjerte ut av organisasjonen jeg vokste opp i, skrev Brekkhus på sin åpne Facebook-side fredag kveld.

Landsstyremedlem Pål Berby gikk ut før videoen ble slettet lørdag og mente at pengestøtten til ungdomspartiet må revurderes etter lederens utsagn.

– I og med at det ikke har kommet en beklagelse, og den ikke er trukket. Da mener jeg det er så langt fra de verdiene og den moralen vi står for i Rødt, at det er absolutt grunn til å se på den støtten vi gir til Rød Ungdom, sier Berby til NRK.

Verken Statsministerens kontor (SMK), oljefondet eller Jens Stoltenberg ønsket å kommentere saken tidligere lørdag, da før Kleve Kolstad kom med sine uttalelser.

Mer fra Dagsavisen