Utforsk de spennende steinformasjonene i El Torcal de Antequera. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Spanske svippturer

Innen en kort kjøretur mot øst, vest eller nord for den sørspanske byen Malaga, kan du utforske hyggelige byer, huler, flotte strandbukter og spektakulære skulpturfjell.

 

Mot nord: El Torcal de Antequera

Det er nesten så vi tror at vi har kommet rett inn i en scene fra «Ringenes Herre». Eller en annen mystisk eventyrfilm. Kanskje tilbake til dinosaurtiden, som i «Jurassic Park». Ja, for er det ikke et forunderlig fortidsuhyre som venter der borte? Vi ser da så tydelig silhuetten.

Fantasien får virkelig vinger i El Torcal de Antequera, en helt spesiell naturpark som ligger en 12 kilometers vakker kjøretur overfor landsbyen Antequera, like nord for Málaga.

Sakte, men sikkert, gjennom 200 millioner år, har vind, vann, is og årenes gang tæres på det myke karstterrenget, pusset og vridd, slik at klippene er blitt stående som merkelige steinskulpturer på toppen av en liten fjellrygg. Mange av dem ser ut som vaklende pannekake- eller tallerkenstabler, og fungerer som ypperlige klatrestativer for små og store utforskere. Innimellom kan du finne spennende fossiler, avtrykk fra den gang landskapet var en del av havets bunn.

Den høyeste toppen ligger 1.336 meter over havet. Noen av klippene har allerede fått navn, og vi gjenkjenner kjapt både «sfinksen», «kamelen» og «skruen».

Du kan velge mellom fem merkede ruter, to av dem er tilgjengelige for rullestol/barnevogn. Den lengste ruten er ti kilometer, og tar cirka fem timer. Det er lurt å følge stiene, siden det er fort gjort å gå seg vill i steinsoppskogen. Dukan bli med på guidede turer i juli og august, 6 euro.

Det finnes også et cafébygg og informasjonssenter på stedet, med enkel matservering, drikke og is, samt et astrologisk observatorium. Eller ta med en god picknick i sekken, og finn din egen lille grønne plett i skulpturhagen. Et annet alternativ er å ta en lang lunsj i hyggelige og erkespanske Antequera, på vei hjem.

www.torcaldeantequera.com

 

Mot øst: Nerja

Nerja, som ligger like øst for Málaga, er definitivt en turistby, men har i langt større grad klart å beholde noe av den lokale sjarmen, i motsetning til mange av de sjelløse turistgettoene i vest. Selve sentrum består av en håndfull gågater kantet med mange artige småbutikker, restauranter og forskjellig turistnips. Gatene leder til byens hjerte, det hyggelige og folksomme torget, og den store terrassen Balcón de Europa, som tar deg helt ut på kanten av stupet ut mot havet. Hit er det populært å ta en kaffe og en is, skravle og titte på livet.

Gatene grenser ned mot mange fine strandbukter mellom høye klipper, der det imidlertid kan bli nokså folksomt i høysesongen. Mest populær er den lange, brede Burrianastranden i øst, som er ypperlig for familier, med lekeplasser og treningsapparater. Her lager chiringuitoene, de små strandbarene, herlig paella til lunsj i enorme stekepanner. I feriene og helgene får du selskap av mange spanske storfamilier.

Når varmen er som verst, kan du søke ly i noen av Europas største og flotteste dryppsteinshuler, Cuevas de Nerja. Her ble det også funnet menneskeknokler, steinverktøy, keramikk og hulemalerier, og det antas at hulene var bebodd allerede 20.000 år f.Kr av Cro-Magnon-mennesker. De majestetiske steinformasjonene er vakkert lyssatt, og du kan delta på konserter eller ballettforestillinger i noen av de største naturlige hallene.

Bak Nerja ruver fjellkjeden Sierra de Almijara, med topper som er over 2.000 meter høye, og det er mange gode fotturmuligheter her. Du kommer raskt opp i høyden, med panoramautsikt over hele kyststripen og havet. Ta med hele familien å gå en tur opp Rio Chillar - der du bokstavelig talt går midt i elven og følger den gjennom flotte canyons og dramatiske landskap oppover i fjellene. Du kan starte ved Playazo-stranden. For andre turtips, kjøp Emma Thompsons «12 Walks Around Nerja», som selges i lokale sjapper.

Få også med deg den hvite landsbyen Frigiliana som ligger en 15 minutters kjøretur med bil eller buss innover mot fjellene. Den er blitt kåret til den vakreste i Spania flere ganger. Mye av årsaken til dette er beliggenheten, balanserende på en åskam ved foten av Sierra de Almijara. Her kvitrer fuglene og livet leves i sakte landsbyformat, med benkene fulle av spanske pensjonister som titter på folkelivet. Trange, bratte smågater og hvitkalkede hus med bugnende blomsterkasser klamrer seg postkortvakkert til bergsidene, med nydelig utsikt utover dalene og olivenåkrene ned mot Middelhavet. Landsbyen var opprinnelig maurisk, og arven speiles fremdeles i både kunst og arkitektur. Det er en håndfull kafeer, restauranter og småbutikker her, så sitt ned for en kaffe eller en kjølende iskrem.

Beliggenhet: Nerja ligger 50 km øst for Málaga. Overnatt gjerne på paradoren her, som ligger fint til på kanten av klippene med egen heis ned på stranden! For en skikkelig god middag basert på moderne spanske smaker, reserver bord på Olivia, Calle Pintada 7.

Les mer: www.nerja.es

 

Mot vest: De hvite byene

I gamle dager bosatte store deler av Andalucias befolkning seg høyt oppe på dramatiske klipper i fjellene framfor nede på slettene. Der kunne de bedre forsvare seg mot fiender. De befestede byene er i dag kjent som los pueblos blancos, de hvite landsbyene.

Ronda i Malagaprovinsen er den mest kjente. Den regnes også som tyrefektingens opphavssted, og byen har en av landets eldste tyrefekterarenaer. Et dypt juv på opptil 150 meter, Tajo de Ronda, skiller den gamle og den nye bydelen.

Under romertiden var Ronda et viktig sentrum, og du kan fortsatt se mange monumentale bygg fra denne tida, blant annet et romersk teater. Byen var også i en lang periode et eget maurisk kongedømme, noe som har påvirket den arkitektoniske stilen. Tre svært vakre og imponerende bruer binder stedene sammen, med Puente Nuevo som den aller mest pittoreske. For å få de fineste bildene må du gå en tur helt ned i kløften.

Under den spanske borgerkrigen skal republikanerne ha kastet fanger ned i juvet, noe som blant annet er beskrevet i Ernest Hemingways roman «Klokkene ringer for deg». Både Hemingway og Orson Welles har tilbrakt lange opphold her.

Også småbyene Gaucin, Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra og Setenil er vel verdt et besøk.

Beliggenhet: Ronda ligger drøye ti mil fra Malaga, og du kan få med deg både denne landsbyen og en rundtur til noen av de andre byene innenfor en tur på rundt 20 mil. Bli gjerne over en natt, da får du nyte roen som legger seg etter at alle dagsturistene har dratt. Gå for en skikkelig tapasfest med forseggjorte moderne, lokale og nasjonale varianter på restauranten De locos tapas, Arquitecto Pons Sorolla 7.

www.turismoderonda.es