Tropisk storbyliv i Brisbane

«Alle» reiser til Sydney. Men i nord venter frodige Brisbane, storbyen med småbyhjertet, der du er like komfortabel i flip-flops som på skyhøye hæler.

 

Det blinker og glinser om kapp i de høye skyskraperne som kanter Brisbane River, som slynger seg i to digre U-er gjennom byens sentrum. Ved første øyekast kan kanskje byen se en smule kjølig og altfor «moderne» ut, men det er før du får satt beina på gatene – eller pedalene – og utforsket de grønne, deilige nervene som trenger gjennom denne oasebyen, som har mange overraskelser på lager.

Og – ikke minst – mye sol og veldig hyggelige temperaturer. Brisbane er nemlig hovedstaden i den tropiske «solskinnsstaten» Queensland, som dekker Australias nordøstre hjørne.

Tidligere straffekoloni

Australias tredje største by ble født i 1824, da noen av de mest umedgjørlige straffangene i Sydney ble sendt opp hit, til en helt ny straffekoloni, forteller «Brisbane greeter» Sue Normann, som helt frivillig tar turister som besøker byen med rundt på en gratis sightseeing til sine favorittsteder. – Her levde de helt isolert og måtte klare seg selv, så det var ikke nødvendig med fengselsmurer rundt dem, fortsetter hun.

Såkalte frie nybyggere begynte å komme i 1837, men de fikk ikke lov til å flytte nærmere enn åtte mil fra den beryktede kolonien. Derfor er byen i dag også vidstrakt, med flere atskilte tettbebyggelser i tillegg til et kompakt sentrum som det er enkelt å utforske til fots.

Les også: Utforsk naturens underverk - Great Barrier Reef

Bygd på gruveindustri

Det som etter hvert fikk byen til å blomstre og vokse seg til å bli Australias tredje største, var gruvevirksomheten som tiltok i hele Queensland, med utvinning av bly, sink, kull og sølv, og som nådde sin storhetstid på 1960-tallet og ga byen dens moderne utforming. Senere satt blant annet verdensutstillingen Expo i 1988 og flere store sportsarrangement sitt preg på utvikling av byen.

Men fortsatt kan man se gater med små, blondepyntede viktorianske hus med koselige gyngestolverandaer.

For selv om rammen er kosmopolitisk og moderne, er pulsen mer som i et ekte tropisk stillehavsparadis.

Det er også enkelt å finne fram i sentrum. Her har gatene navn etter britiske kongelige – følger du dronninger og prinsesser, går du vestover eller østover, og følger du konger og prinsenavn, beveger du deg mot nord eller sør.

Gågaten Queen Street er byens svar på Karl Johan, med mange butikker og restauranter, og et stort kjøpesenter med flotte arkader.

Kultursentrum

Men for å komme deg til byens kulturelle sentrum og fineste fritidsområde, må du krysse flotte Victoria Bridge. I South Bank Parklands finner du blant annet Queensland Cultural Centre, byens kulturelle hjerte, som huser både scener, bibliotek og to av byens beste kunstmuseer, med verker fra både Australia, Asia og resten av verden.

Og husk å ta med badebuksene! Her finner du nemlig også digre parker og gressplener til å sole deg på, restauranter og en lagune med badebasseng og en kunstig strand. I helgene er det ofte marked og konserter på utescenene.

Multikulti

Enda et hakk lenger vest ligger den multikulturelle bydelen West End. Etter andre verdenskrig åpnet Australia grensene for andre enn anglosaksiske innvandrere, rett og slett for å skaffe seg et potensielt mer motstandsdyktig befolkningsgrunnlag, når de geopolitiske grensene i verden ble flyttet og Asia rykket et hakk nærmere det tidligere så aparte kontinentet.

– Vi lever så isolert her nede, så det er fint med litt nye impulser, sier Norman diplomatisk.

Da kom det blant annet mange arbeidsomme italienere, vietnamesere og grekere. En av disse mange tredje – og fjerdegenerasjonsinnvandrerne møter vi i området som på folkemunne gjerne blir kalt «Little Athens».

– Mine italienske forfedre kom hit 1957, og startet denne delikatessebutikken med europeiske spesialiteter. Men nå er nabolaget forandret totalt, og blitt ordentlig hipt. Men det er fortsatt en bra, «quirky» miks her, synes innehaver Peter Marinelli, som fortsatt holder koken – og de deiligste sveitsiske (!) delikatessene i byen.

Han forteller også at mange folk fra Sydney og Melbourne nå kjøper feriehus i Brisbane.

– De synes det er mer avslappende her, påstår han.

Les også: Bli med Thorbjørn Færøvik på Orientekspressen

Crocodile Dundee

Og på uteserveringen treffer vi jammen meg også den ekte Crocodile Dundee – den fargerike krokodillejegeren og -utstopperen Johan Papadakis, som er dekorert fra topp til tå med trofeer, skinn og tenner fra de svære beistene.

– Jeg har aldri blitt skikkelig skadet. Men en gang var det et beist som beit meg i leppa, påstår Papadakis, en bydelsfigur som mer enn gjerne tar deg en prat med nysgjerrige turister.

Litt lenger ned i gata finner vi flere sikre tegn på gentrifisering – mikrobryggerier, tatovører og en nynostalgisk herrebarberer. Langs den populære Boundry Street ligger også cafeer og små sjapper tett i tett, som den hyggelige lunsjcafeen The Three Monkeys, et Ouzeri, kaffebaren Gunshop Coofee og Little Greek Taverna.

Skandinaver overalt

Og selvsagt også et knippe supersunne juicebarer. Bak juicepressen i en av dem treffer vi svenske Amanda Falck.

– Brisbane er en «jättetrevlig» by! Du får skikkelig storbyfølelse, selv om byen ikke er for stor, med bra shopping i sentrum og muligheter for masse aktiviteter, alt fra å leie kajakk til å klatre i fjellene rundt byen, påpeker den unge kvinnen, som har jobbet her i et halvt år etter endte studier.

Akkurat som utrolig mange andre skandinaver, som vi tilsynelatende møter overalt. Eksstudenter, som forelsker det i den laidbacke livsstilen og vennlige australske atmosfæren, og blir igjen for å jobbe på cafeer og barer.

– Dessuten ligger byen nærme havet. Både Golden Coast og Sunshine Coast ligger jo bare en liten kjøretur unna. Sunshine Coast, mot nord, er den jeg liker best, der er det roligere og bedre surfemuligheter enn på Golden Coast, der det er mer fest, casioner og dop, sier hun.

Det kryr også av kinesere og andre asiater, som elsker å studere i landet.

Men Australias urfolk er det færre av. Langs murene på en ubebygd tomt er det mange fargerike veggmalerier som minner om at noen andre engang eide dette landet. Aboriginene var utestengt fra sentrum av byen med piggtrådgjerder i mange, mange år.

Utelivsmekka

Når mørket faller på, er det på tide å sette kursen mot livlige Fortitude Valley, bydelen der du finner det beste nattelivet og konsertscenene, konsentrert rundt gatene James street, Brunswick street og i Chinatown.

Og husk de høye hælene! Selv om australierne stort sett er veldig uformelle i stilen og omgangsformen, vil du nok føle deg best om du pakker ned et par av dine stiligere gevanter i bagasjen, om du har tenkt å erobre byens barer og litt finere restauranter.

I bydelen finner du også en filial av iskrembaren Mister Fitz, som er kjent for sine iskremsandwicher bestående av cookies med is imellom – i tillegg til et ekstremt utvalg toppinger, fra gummibjørner til sukkerstekt bacon!

En tur på stranden

Når du har fått nok av bylivet, er det bare å pakke strandbagen og sette kursen mot badestrendene i Moreton Bay og sandøyene North Stradbroke Island eller Moreton Island for en ettermiddagsdukkert, eller ta et par late dager på Gullkysten i sør, eller Solskinnskysten i nord.

Og er du i byen 26 januar, kan du få med deg en av byens mest særegne happnings, det årlige kakerlakkveddeløpet, som finner sted på Story Bridge Hotel i Kangaroo Point.

 

Dagsavisen var invitert av Singapore Airlines og turistkontoret i Brisbane.