Mexicos barfotparadis

Det er her du skulle vært akkurat nå. Tatt av deg skoene da du kom. Og ikke tatt dem på før du skulle tatt flyet hjem igjen.

Det er få ting som er så vidunderlig deilig som å la skrukkete, hvite føtter endelig få slippe ut i friluft igjen. Vifte med tærne, strekke godt på dem og bore dem ned i varm, myk melsand. Kjenne tusenvis av ørsmå sandkorn kile, når de renner over vristen din. Mykt. Vennlig.

Yucatanhalvøya i Mexico byr på noen av verdens fineste strender å bedrive dank på. Drikke en margarita eller fem. Henge litt i hengekøya. Hilse på strandbikkjene. Kanskje lese en hel roman sammenhengende.

Og dessuten kan du reise så lett, så lett! Alt du trenger er et par bikinier og badebukser og noen florlette kveldshabitter. Flyskoene setter du igjen innerst i skapet. Og tar dem ikke fram før du skal hjem igjen.

Her er to av Yucatanhalvøyas fineste barfotparadis.

 

Tulum

Barfotfaktor: 10

- Vi har havnet i paradiset! Tempoet er rolig, og det er passe varmt. Helt perfekt, mener det nygifte svenske paret Åsa og Daniel Skarbrandt, som er på bryllupsreise.

- Jeg var her for ti år siden, men heldigvis er det fortsatt like fint, sier Daniel.

Tulum er de karibiske portkortstrendene slik du alltid har drømt om. Den melfine, hvite sanden som kjennes som en god, avkjølende klem rundt tåballene når du graver tærne litt ned i den. Kokospalmene lener seg ut over strendene, som for å kikke nysgjerrig på brettsurferne, solbaderne, volleyballspillerne og de små gruppene av yogautøvere som pynter stranden hver morgen. Det sinnssykt turkise havet som rommer en hel verden av koraller og rare fisker.

Tulum omfatter i praksis et svært langstrakt område ut mot havet, slik at du aldri føler at det blir tett mellom turistene, selv om hotellene ligger som små shabby chic-perler på en snor. Foreløpig er det få større hotellanlegg, så området har beholdt sin avslappede karakter.

Pluss:

Perfekte strender og mange nydelige overnattingssteder. God plass til alle. Det er lett å utforske Yucatanhalvøya herfra.

Minus:

Litt lite landsbyfeeling. Tulum sentrum ligger litt inn i jungelen - og er ikke særlig pent - men du får det du trenger. Litt styrete å komme seg rundt om man bor langt ute på stranden.

Her spiser du godt: Linas Mexican Kitchen og La Zebra er sånne steder du egentlig kan strande på til frokost og bli værende, med god mat, musikk og drinker rett på stranden. Puro Corazon har fin stemning og mexicansk- og fusionkjøkken. Restauranten har fantastisk veganer/vegetarisk mat. Det er også mange rimelige og gode restauranter i Tulum sentrum, som Altamar Restaurant and Lounge. Også matlagingsklasser.

Her sover du godt: Cabanas La Luna - fine, rustikke bungalower i hippie chic-stil. Los Lirios byr på enkle, små cabañas - rustikke hytter, med litt sliten sjarm. S & S Hip Tulum, store, fine rom med egen terrasse/balkong. Mer rolig enn hipt! Frokostrestaurant med flott utsikt. Alle ligger rett på stranden.

Å gjøre: Gå lange turer, yogakurs, vannsport, dykking/snorkling. Det er også enkelt å utforske flere av Yucatanhalvøyas skatter på dagsutflukter - som cenotene (pittoreske huler fylt med ferskvann), mayaruiner, delfinsvømming og alle Mayarivieraens mangfoldige tilbud og småsteder.

Charteroperatører som har turer hit: Star Tour, Ving, Apollo

 

Holbox

Barfotfaktor: 10

- Det perfekte sted å avslutte en lang reise, før du må tilbake til den virkelige verden, sukker venninnene Rosy og Lauren fra Australia.

De har like godt tatt med seg romanene og satt seg ute i det langgrunne, lysegrønne vannet for å lese, beskyttet av to digre stråhatter.

Så vil du bort fra alt, skal du reise til Holbox, en liten sandøy på vestkysten av Yucatanhalvøya. Turen ut hit er i seg selv en liten odyssé. Vel framme kommer du til akkurat den karibiske idyllen du har alltid drømt om - lavbygde, skakke småhus og trehytter i herlige sukkertøyfarger, med en og annen høne som kakler seg gjennom gatene. Hotellutbyggingen er kontrollert og begrenset.

- Det er rolig og fint her. Vi er vel rundt 2000 som bor her fast, forteller Lolita - den blide eieren av øyas mest iøynefallende hjørnecafé, El Colíbri.

Øya er i praksis bilfri - man kjører rundt i elektriske golfbiler, som du kan leie for 100 kroner timen. Dette er ekte mañana-land.

Strendene er hvite og langgrunne. Ute på trepålene i vannet tørker skarvenes mexicanske fettere og kusiner sine vinger i solsteken.

Havet er grønt, for du er nå på den vestlige kysten ut mot Mexicogolfen. Her svømmer store, snille hvalhaier som det er mulig å dykke med.

Pluss:

Usedvanlig hyggelig og laidback stemning - og ingen masseturisme. Langgrunne, deilige strender. Ingen plagsomme strandselgere.

Minus:

Veldig mange mygg når sola står opp og går ned! Litt lite å gjøre om du er av utforskertypen.

Her spiser du godt: Frokost/juicer på La Chaya, lunsj og drikke på fargerike Colibri ved plazaen, hummerpizza på Edelyns Pizza, en bedre sjømatmiddag på Los Pelicanos. God, fersk sjømat får du de fleste steder.

Her sover du godt: Villas Paraiso del Mar er et av de lekreste hotellene på øya. Holbox Dream, enkelt koselig og intimt boutiquehotell. Begge har svømmebasseng.

Å gjøre: Minst mulig. Svømme med hvalhai (sesong). Bli med på fisketurer, kjør golfbil, rusle på turer.

Charteroperatører som har turer hit: Star Tour.

 

Isla Mujeres

Barfotfaktor: 8

– Det var den beste fisketacoen jeg har spist i hele mitt liv, sier amerikanske Wendy Riviera.

Hun sitter og dingler i en liten huske på en av de mange herlige strandbarene som kanter «kvinnenes øy», langt ute i havet, der det sies at mayaene dyrket fruktbarhetsgudinnen Ixchel. Den ligger bare 20 minutter utenfor det tettbygde partyparadiset Cancun. Men en hel verden unna.

Isla Mujeres har heldigvis beholdt sin langt mer tilbakelente karakter, omgitt av så turkist og klart vann at du nesten ikke tror dine egne øyne. Du er ikke helt alene på de flotte strendene på Playa Norte på nordsiden, men det gjør ikke så mye. Det er plass nok.

Får du lyst til å finne deg en vik du kan ha nesten helt for deg selv, leier du bare en søt, liten golfbil og tøffer av gårde langs kystveien som går rundt den sju kilometer lange øya, og stopper der du måtte ønske.

Pluss:

Nydelige strender og hav, mange gode spisesteder og mye liv og røre i sentrum. Relativt greit å komme seg over til Cancun og dra på dagsutflukter på fastlandet.

Minus:

Du vil nok helst ta på deg flipflops nede i det litt mer byaktige sentrum og når du er ute med golfbilen. Litt mer masseturisme og høyreiste hoteller enn de andre stedene.

Her spiser du godt: Mango Café – svært god mat (spesielt frokost) og atmosfære. Casa de los Suenos Restaurant & Bar, nydelig autentisk mexicansk mat og herlig setting litt utenfor sentrum. Limon, en av de beste stedene for en litt bedre middag, sentrum. Sjekk ut Zama Beach Club in Sac Bajo. Mange bra barer og dansesteder i sentrum.

Her sover du godt: Casa de los Suenos, elegant boutiquehotell i moderne mexicansk stil. Na Balam Beach Hotel, enkle, men gode bungalows rett på stranden, basseng og yogaskole. Hotel La Joya Isla Mujeres, enkelt, pent og mexicansk til rimelig pris. Alle med super utsikt til havet.

Å gjøre: Leie golfbil eller sykkel og utforske øya (du klarer det på én dag). Akvarium, skulpturpark og museer, zipliner, delfinsvømming og mange småstrender. Fiske- og dykke/snorkelturer til korallrevet i naturparken El               Garrafon. Shoppe i sentrum.

Charteroperatører som har turer hit: Star Tour, Ving.

 

Flere 
barfot-
alternativer

Akumal og Puerto Morelos er to andre charterreisemål med høy barfotfaktor og mye karakter på Mayarivieraen. Vil du reise vekk fra alt på egen hånd, kan du sette kursen mot de mer avsidesliggende strendene i Majahual, som bare har 300 fastboende, litt lenger sørøst.

 

Hotelltyper

Mayarivieraen har en rekke enorme hotellanlegg som tilbyr alt inkludert-konseptet, der alle måltider og nasjonal drikke er inkludert. Generelt går standarden på disse tilbudene for å være blant de beste av sitt slag i verden. Noen har sågar tilbud om gourmetmat. De norske charteroperatørene har alle flere slike hoteller i porteføljen. Skal du virkelig føle at du er i barfotparadis, anbefaler vi imidlertid noen av de litt mindre hotellene, der du bor i små bungalower/komplekser mer eller mindre rett på stranden.