- Herreguuuud - så vakkert!
Det må det vel være lov å utbryte når man bor i et gammelt kloster. Som ikke ligger hvor som helst, men helt oppe i himmelen, bare et par bitte små syndsforlatelser fra perleporten. Ruvende på en 510 meter høy kolle, med 360 graders utsikt over de små lammene og det paddeflate landskapet sørøst på Mallorca og halve Middelhavet.
- Herreguuud - så langt ned! fortsetter reisemakkeren.
Som har satt seg på en stol ved det buede klostervinduet på den hvitkalkede munkecellen. Nedenfor går den gamle mursteinsveggen over i bergvegg, som stuper hundrevis av meter rett ned i det bølgende løvverket.
- Herreguuud - så skummelt!
Det lønner seg nemlig også å være på parti med de gode krefter når du skal kjøre gjennom skjærsilden: den ultrasmale sikksakkveien opp til saligheten. Men med et par innstendige bønner, litt dugelig bannskap og noen ave mariaer går det fint. Det kan for øvrig også lønne seg å søke jordiske råd, som å innprente skiltet med tidspunktene som angir når turist- og pilegrimsbussene får lov til å kjøre opp eller ned - og holde seg langt vekk da.
I skyene
Luftigere innlosjering en Petit Hotel Hostatgeria Sant Salvador finner du ikke på Mallorca. Klosteret ble reist på den ensomme åsen i 1348, da svartedauden drepte bortimot halvparten av innbyggere her ute. Det var i bruk fram til 1992, da de siste munkene flyttet ut. På stedet er det også en gammel kirke, et 14 meter høyt kors og en enorm Jesusstatue på en 38 meter høy sokkel, noe som gjør stedet til et viktig pilegrimsmål. For så vel kristne, som solnedgangssugne kjærestepar. Og leiebilturister på tur, som bare ønsker å nyte et godt måltid i den hyggelige, lille cafeen eller restauranten på toppen.
Men det beste er når alle dagsturistene er borte, og fullmånen legger igjen gullstriper i havet bak den velsignende kristusstatuen. Da må vi jammen til med herregud igjen.
Bo under kirketaket
Men det er flere himmelske herberger å velge mellom på øya. Joan Gaspar Bennasar og Jaume Vives Mir, radarparet som også driver Sant Salvador, startet nemlig først med å tilby overnatting i rommene under kirketaket i den bitte lille barokkirken Ermita de la Victòria, like ved charterfavoritten Alcudia. Lengre vekk fra svensk hålligång kommer du ikke. De 12 pilegrimsrommene på toppen er omgjort til enkle og delikate hotellrom, med en liten kafeteria og et felleskjøkken. Det er også en god restaurant ved siden av.
- Bestemoren min bodde her i gamle dager og tok vare på kirken, forteller Vives, som også trådte sine barnsben her.
Sammen med bestevenn Bennasar fulgte småguttene i farenes fotspor og ble ivrige fiskere allerede som tenåringsgutter.
- Det var gode tider, og vi tjente bra med penger, og kunne også reise mye rundt, forteller de blide kameratene.
Men så ble det mindre fisk i havet og større konkurranse. Bennasars kone utdannet seg innen turistnæringen, og så kom ideen om å bruke egne erfaringer til å lage et overnattingssted som skulle ha alt guttene selv hadde drømt om når de var ute på tur: Unikt, komfortabelt og vennlig.
Salig hygge
Kirken fra 1700-tallet ligger luftig og idyllisk til i en liten ås et kvarters kjøring fra sentrum av Alcudia. Nyt blå havutsikt under pinjelundene, studer villgeiter fra vinduskroken, eller vandre fra fjell til hav og finn små, hemmelige strandperler. Til lunsj: Moderne tapas på den deilige strandrestauranten S´Illot rett nedenfor, etter en glassklar dukkert på den fine rullesteinstranden.
Det eneste du hører er pinjekronenes sus - selv om du også må tåle noen kimende kirkeklokker i ny og ne - når det er bryllup eller landsbyfest.
- Det er veldig populært å gifte seg her, forteller Vives.
Gøy på landet
Kompisene har også kjøpt og restaurert et 600 år gammelt landsbyhus og en nydelig finca i den lille landsbyen Moscari, ved foten av Tramuntanafjellene inne på øya. En helt annen verden enn de støyende turistmaskinene ved kysten.
Her er himmelsenger og brede vinduskarmer med flagrende gardiner, som lar en fløyelsmyk luftstrøm passere med duft av eukalyptus og sitrus. Det rustikke og moderne blandes til en lekker miks, med utsikt til åkre, fjell og gamle, forvridde oliventrær. Hålligången er det sauebjellene og sirissene som står for. Begge stedene har deilige svømmebassenger å avkjøle seg i.
- Og her kan gjestene bruke kjøkkenfasiliteter og forsyne seg av kaffe, drikke og vin fra vinkjelleren selv, de bare skriver det opp på en lapp, sier Bennasar.
Ca´n Calco har også en lekker og intim restaurant - naturlig nok med sjømat som spesialitet.
- Ring gjerne og bestill dagen i forveien om du vil ha fisk, så får vi det ferskeste som finnes fra fiskervennene våres, påpeker Vives.
Torsdager valfarter både turister og lokale til tapaskveld.
Og frokosten ute på terrassen er nesten verdt oppholdet i seg selv. Et digert bord bugner av de deiligste lokale fristelser - oster, pølser, skinker og nybakte kaker. Livsfarlig for ferievekten. Da nytter det ikke engang med himmelske bønner.
christine.baglo@dagsavisen.no