Kultur

Vannkraft

Det er ikke for sent å reise på badeferie til Island. På sagaøya kan du samle krefter i vulkanvarmt vann året rundt.

Det ER sprøtt. En knapp halvtime etter at flyet har satt landingshjulene på bakken, ligger vi og putrer midt ute i den store, varme, isblå gryte, omgitt av de merkeligste lavaskulpturer. Svarte, spisse, forvrengte vesener. Fiendtlige og fascinerende på samme tid. Planetens nye hud. Knudrete og upolert.

- Hvis Norge hadde vært en 70 år gammel mann, hadde Island vært en tre måneder gammel baby, påpeker islendingen Anton Gudmundsson.

Det damper og ryker i horisonten. Store, hvite skydotter fyker av sted i den bitende, rå vinden. Det lukter sterkt av svovel. Hemmelige dunster av jordens indre. Det er nesten litt for intimt, på grensen til obskønt.

Alltid i forandring

Islendingene er vant til dette, å trå på den tynne, tynne skorpen som beskytter oss mot den helvetes ildsmørja som brenner under føttene våre. Som skaper og ødelegger. Som koker og braser og blindt følger sitt eget ville hjerte. Men som også varmer opp ni av ti hus på øya. Og sørger for varmt, deilig vann i bassengene som finnes i hver minste avkrok. Vi andre enser den knapt, bortsett fra når den paralyserer flytrafikken i ukevis.

Derfor er det så fint å være her. Kjenne jordklodens lette skjelving og fornemme dets buldrende hjerte.

Eksplosiv kraft

Du er ikke alene i den verdenskjente blå lagunen, som ligger på veien fra flyplassen til Reykjavik. Men det føles utrolig godt å padle rundt i det melkeblå vannet og utforske de naturlig varme strømmene. Kline seg inn med hvit leire og kanskje bli enda litt penere etterpå.

Selv om høysesongen er den korte, frodige sommeren, kan du bade på Island året rundt, takket være den vulkanske aktiviteten. Bokstavelig talt kjenne på vannkraften.

Og hvilke krefter! Som kommer til sin fulle rett ved geysirene i det gylne turisttriangel. Her syder og bobler det nede i de runde hullene i steingrunnen, rene heksegryter. Det er ikke lenger lov til å leke pulverheks og strø såpe på dem for å få dem til å eksplodere, men mengden trenger likevel ikke vente lenge før vannspruten står titalls meter til værs.

Vulkansk grytebrød

Noen kilometer unna graver en mann små hull i lavasanden på stranden ved den lille innsjøen Laugarvatn. Når det tyter opp små, boblende vanndråper, setter han en gryte med brøddeig ned i den. Dagen etter har han nydelig, grytestekt rugbrød, som han byr på gjestene i det nye, lekre Fontana spa. Et herlig stoppested om du er på geysirsightseeing - og har bikkjefryst ved det iskalde svelget til den enorme Gullfossen.

- Ah, dette var utrolig deilig, sier et dansk par som ligger og duver i et av de mange moderne utebassengene.

Monsterlimousin

Vi setter kursen for flere vanvittige opplevelser på øyas sørøstlige kyst. Nå står vann i frossen form for tur.

Vi haiker med en åttedørs fjell-limousin, som kjører oss over en isbre helt opp til toppen av en vulkan. Og ikke en hvilken som helst vulkan, men selveste Eyjafjallajökull, kjempen som i 2010 stoppet flytrafikken i Nord-Europa i lang tid.

- Vi får håpe isen bærer, spøker guide­sjåføren Anton Gudmundsson fra Fjallajeppar, mens han lar monsterlimousinen kjøre slalåm på snøen til topps.

For en nordmann som er vant til å klare det sjæl, er det veldig, veldig snålt.

Men det er uansett et fascinerende syn å stå på en 20 meter høy isfjellskulptur på kraterkanten og se ned i synderen, som gjorde oss askefast i fire dager i Berlin for noen år tilbake.

Under vulkanen

Fascinerende er det også å se det lille museet menneskene på gården nedenfor vulkanen har laget, og ikke minst filmen som forteller om de dramatiske ukene under utbruddet.

- Alt ble helt svart av lavastøv. Det var som midt på natten i flere dager, forteller gårdskona Gudny Valberg.

Som nå kan selge svart lavasand på boks - som suvenir.

- Det er veldig populært, forteller hun.

Akkurat nå sover kjempen. Ingen vet hvor lenge.

Nede ved kysten kjører vi på en tynn skjørtekant av jordbruksland, som holder stand mot en rand av bratte åser. Bare oppdelt av den ene mer fantastiske fossen etter den andre. Seljalandsfoss kan vi til og med gå under.

Ødeland

Litt lenger bort svinger vi av på en smal vei som tar oss inn i en trang, vill dal. Det siste stykket må vi gå mellom svarte «Ringenes Herre»-aktige fjellformasjoner. Dype huler og skår, stivnede vetter, forsteinede tusser og trollringer. En lystig dampende, 40 grader varm bekk røper at vi nærmer oss Seljalandslaug, et av Islands eldste naturlige svømmebassenger.

Et enkelt murbasseng med en enkel skiftehytte. Det er ikke lekkert, men stedet er fylt med en vidunderlig fred, der vi flyter under de hvite, snødekte tindene. Magisk! Hit er det du tar med kjæresten. Vi fortsetter videre. Mil etter mil med lavaørken, med de snødekte fjellene og de evige isbreene som dekker øyas indre, i synsranden. Først trodde jeg at jeg hadde fått et dårlig kart, når det knapt var avmerket mer enn en fire-fem stedsnavn på det mer enn 30 mil lange kyststrekket. Men så var det da heller ikke flere bosetninger!

Å leve her, timevis unna de enkleste nødvendigheter. Der livslinjen, veiene, er tynne metallbruer som jevnlig forvandles til forvridde vrak av vulkanenes humørsvingninger, som får breene til å smelte og vannet til å utslette alt, i milevide, dødelige bånd. Så goldt. Så voldsomt.

I kontrast, den tykke, myke mosen som brer seg over de ugjestmilde lavaspissene, som grønne, små pelsdyr.

Skulptursjøen

Vi fortsetter helt til isbresjøen Jökulsárlón ved foten av øyas største isbre Vatnajökull, der naturen selv har lekt kunstner og skapt de vakreste, abstrakte isskulpturer som du kan gå i timevis og glane på. Noen er nesten selvlysende blå, andre gjennomsiktige, som glass. Enkelte svarte - av lavastøv. Den evige gnissingen av is, framprovosert av de små, nesten usynlige bølgene. Kuldens inn-til-beinet-klaging, krystallenes knitring.

En skikkelig tøffing vrenger av seg den knallgule hettegenseren og hopper uti. Men her er det ingen geotermisk varme som omfavner ham. Hylet runger mellom fjellene.

christine.baglo@dagsavisen.no

Dagsavisen var invitert av Icelandair.

Slik kommer du deg hit: Icelandair og SAS flyr direkte fra Gardermoen.

Overnatting:

Hotel Anna, koselig, liten gjestegårdved foten av Eyjafjallajökull. 
www.hotelanna.is

Icelandair Hotel Klaustur, bra hotell med god mat i vesle 
Kirkjubæjarklaustur. www.icelandairhotels.is

Nature Spa Guesthouse, Selfoss, koselig gjestehus med eget 
svømmebasseng, sauna og hot pool. www.nature-spa.is

På nett: www.visiticeland.com

Badeliv på Island

Mens Norge har problemer med å få vann i alle sine offentlige bassenger, har Island det i overmåte. Nesten alle store - og bitte små - steder har ett eller flere offentlige bassenger, både ute og inne. NB! De fleste har sklier og barneområder - så bare ta med ungene! Her er noen alternativer:

Den blå lagune - den største og mest kjente badeattraksjonen, som lever opp til navnet sitt. Lekkert og moderne anlegg for store og små. www.bluelagoon.is

Laugarvatn Fontana, flott, moderne spa og badeanlegg for voksne, med flere saunaer. Like ved Geysir. www.fontana.is.

Mývatn Nature Baths, rustikt og fint badeanlegg i Mývatn i nord, 
www.jardbodin.is

Reykjavik har sju offentlige svømmebasseng både ute og inne. www.itr.is.

Finn flere på www.swimminginiceland.com.

Flere høydepunkter på Islands sørkyst:

Ta ferje ut til Vestmannaeyjar.

Bestig Eyjafjallajökull - med fjelljeep eller til fots. Der er det også et interessant, lite museum på kysten.

Se fossene Seljalandsfoss (du kan gå under), Skógarfoss og Svartifossi og isbreen i den merkelige, geologisk interessante Skaftafell nasjonalpark.

Kjør en tur langs det «gylne triangel» - og se Geysir, Gullfoss og Thingvellir.

Besøk småsteder, som «drivhusbyen» Hveragerdi, som ligger midt i en geotermisk park, og vesle Vik.

Ri på islandshest. Mange utleiere.

Utforsk Vatnajökull - øyas største isbre. Guiding mulig. Se isskulpturene i sjøen Jökulsárlón ved foten av Vatnajökull.

Bad i Seljalandslaug, et av Islands eldste naturlige svømmebassenger.

Besøk den vakre, svarte lavastranden Reynisfjara, med de pittoreske basaltstøttene Reynisdrangar ved Vik.

Gå turer i fjellene langs den vakre kysten.

Mer fra Dagsavisen