– Folkelig angst og frykt skaper hamstring

– Et samfunn har et visst antall idiotier som gir blaffen og som tar med seg alt, så det ikke blir noe igjen til andre. Slik forklarer sosiolog Trond Blindheim enkeltes hamstring av tørrvaer og bleier.

Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd.

LES OGSÅ: 232 SUS-ansatte i karantene

Frykt og angst

Selv om både regjeringen og varehandelen selv forsikret om det ikke er grunn til å hamstre, og at det er mer enn nok av alt til alle, var butikkene torsdag fulle av folk som tømte hyllene, for toalettpapir, bleier, hermetikk, brød, mel og gjær for å neve noe.

– Jeg skulle handle noe på Meny på Nesodden torsdag, men ga opp og snudde. Det var totalt kaos og folk kom med både en og to stappfulle vogner. De var fylt opp med blant annet bleier og toalettpapir, og ikke bare to bokser hermetikk, men 30. Jeg ga opp og fikk handlet det jeg trengte på bensinstasjonen, sier Blindheim til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Kommentar: Da solidariteten gikk rett i dass

–  Folkelig angst og frykt er normalt under en pandemi, selv om det er masse informasjon fra myndighetene, sier han.

Torsdag flommet riket over av korona-informasjon, og på alle nettaviser og å sosiale medier ble det vist bilder av tomme varehyller, lange kassakøer og fulle parkeringsplasser.

– Når alle andre hamstrer må jeg pinadø komme meg av gårde også, er det mange som tenker, sier Blindheim.

– Noe galt når noen kjøper opp alt. Det er mangel på solidaritetsfølelse og er dysfunksjonelle og tåpelige handlinger, sier han.

Blindheim mener butikkene burde vært føre var, og satt begrensninger på antall varer av hvert slag.

LES OGSÅ: – Ingen sykehus i Norge har god nok kapasitet til å ta seg av et verste fall-scenario

Varer nok til alle

Nordmenn har den siste tiden kjøpt noe mer av enkelte basisvarer enn vanlig, men dagligvarekjedene og Virke er ikke bekymret for varemangel.

–  Det er Ikke mangel på varer, og det er ingen leverandører som ikke får produsert det de skal, forsikrer Ingvild Størksen, direktør dagligvare Virke.

Ingvild Størksen, direktør dagligvare Virke. Foto:Virke

 

– Det er mat nok til alle, men når  hamstring oppstår kan man bli midlertidig utsolgt. Men det varer kun til neste leveranse kommer, sier hun.

– Hva er et folk først og fremst hamstrer?

– Folk kjøper langtidsholdbare varer. VI har også sett at etter at vi forandret pakningen på Joikaboksene, har det vært en økt etterspørsel etter det. Ikke bare nå i disse koronatidene. Men for mange er Joika representert med minner, sier hun.

Hun oppfordrer folk til å følge myndighetenes råd.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon vi er inne i nå.  Følger vi myndighetenes råd fungerer det best for alle. Effekten av å hamstre er at det går ut over andre, sier Størksen.

LES OGSÅ: SUS-direktør: En krevende situasjon

Reisekrakk

Også de som driver med reise opplever vonde tider. Og i går oppfordret helseminister Bent Høie () folk om  droppe alle fritidsreiser i nær fremtid.

Regjeringen fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig, og vil sette alle som kommer fra utenfor Norden i hjemme karantene i 14 dager med tilbakevirkende kraft fra 27. februar, var regjeringens klare råd.

Det har også ført til et stor trykk på forsikringsselskapene.

– Vi har merket en stor pågang fra folk som lurer på hva som gjelder. I utgangspunktet følger vi UDs råd, men bransjen gjør også sine egne vurderinger, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring til Dagsavisen.

– Vi har stor forståelse for at folk nå ikke ønsker å reise. Det handler ikke bare om egen helse, men også om solidaritetsfølelsen, sier han.

LES OGSÅ: Legevakten: Hvem trenger koronatest?

Les også: Sykdom, karantene og stengte skoler: Dette har du krav på

Lest denne?: Alle som kommer fra utlandet skal i karantene