Legevakten: Hvem trenger koronatest?

Føler du deg uvel? Redd for at du kan være smittet? Slik går du frem.

Legevakten i Stavanger melder om svært stor pågang på telefon fra folk som er urolige for om de kan være smittet de siste par dagene. Trykket er stort både på koronatelefonen og legevaktens ordinære telefon. 

For å lette på trykket og sørge for at alle får den hjelpen de trenger har smittevernoverlege Ruth L. Midtgarden ved Stavanger legevakt derfor følgende henstillinger til publikum.

LES OGSÅ: Strengere korona-tiltak innføres

Dette gjør du hvis føler deg syk eller har spørsmål:

Det er anbefalt at de som er nærkontakter og i hjemmekarantene skal vurderes for test dersom de utvikler tydelige symptomer på en kraftig luftveisinfeksjon. Det innebærer feber, eller kraftig hoste, hodepine og influensalignende følelse i kroppen.

Mange ringer for snue og svært lette symptomer. Det er ikke nødvendig. Det er derimot viktig å ikke ta test for tidlig, da kan den være falsk negativ og gi falsk trygghet.

Det er helt ok å se det an et par dager før du tar test. Så lenge du er i hjemmekarantene er alt greit.  Hensikten med test er å finne positive smittetilfeller for å sette dem og nærkontakter i hjemmekarantene.

Opplever du deg alvorlig syk, må du kontakte legevakten, da trengs legevurdering.

Lavrisikokontakter som får tydelige symptomer bør gå hjem og holde seg i hjemmekarantene og kontakte koronatelefonen tlf. 51 91 40 30, for vurdering for test, men heller ikke haster så lenge de holder seg hjemme.

Kommer du ikke gjennom på koronatelefonen, kan du prøve igjen senere. Dette er ikke en telefon for det som virkelig haster.

Legevakten er de du skal kontakte når det haster av medisinske årsaker, det vil si når du føler seg alvorlig syk.

Når testen er tatt vil alle som tester positivt få en telefon.

De som tester negativt har vi ikke lenger kapasitet til å varsle. Har man ikke hørt noe på tre døgn, er testen negativ.

Helsepersonell som er testet på grunn av luftveissymptomer og reiser utenfor Norden, skal få tilbakemelding om negative svar så de kan gå tilbake til arbeid hvis de er friske nok.

LES OGSÅ: Kommunen har opprettet koronasenter

Flere telefonlinjer å ringe 

Det er altså nå to forskjellige koronatelefoner. Slik skal du bruke dem:

• Infotelefon: De som er friske, men har spørsmål om korona: Ring informasjonstelefonen på tlf. 51 50 72 20. Åpen mandag til fredag klokken 09.00 - 18.00, lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00.

• Smittemistanke: De som har mistanke om at de kan være smittet: Ring Stavanger legevakts koronatelefon på tlf. 51 91 40 30. Det er viktig å ringe før en møter opp, så unngår en å smitte andre på venterommet. Telefonen er betjent kl. 09.00 - 22.00.

LES OGSÅ: Korona: Sykepleierleder advarer om mangel på personell

Folk kan også få råd og veiledning på den nasjonale informasjonstelefonen, tlf. 815 55 015. Telefonen er åpen på hverdager kl. 08.00 - 15.30.

Andre sykdommer og henvendelser

De som har behov for å kontakte Stavanger legevakt om akutt nyoppstått eller forverret sykdom, kan ringe tlf. 116 117. For tiden må folk belage seg på noe ventetid på denne telefonen.

For andre henvendelser til kommunene Randaberg, Sola og Stavanger, skal folk ringe den enkelte kommunes sentralbord.

LES OGSÅ: Helsemakt og helseavmakt