Verden

Orban forklarer «EU-problemet»: – Vår jobb, ikke deres

Ungarns omstridte statsminister fortsetter sin skarpe retorikk mot unionen.

– Flere og flere avgjørelser som burde tas av nasjonale ledere, tas nå heller av institusjonene i Brussel. Det er realiteten jeg ser, skriver Viktor Orban i et ferskt innlegg på X, tidligere Twitter.

– Problemet er at byråkrater ikke representerer folket. Det er jobben vi skal gjøre, som demokratisk valgte ledere, tilføyer han.

Den ungarske statsministeren regnes for å være Vladimir Putins og Russlands nærmeste allierte i EU og anklages for å ville bruke sin vetomakt for å stanse framtidig støtte til Ukraina, som er under angrep fra nettopp russerne og Putin. Ifølge NTB har Orban beskrevet EU som «et undertrykkende regime», og gang på gang vært svært skarp i sin EU-retorikk.

Les mer om Viktor Orban og EU-kritikken her

Orban møtte EU-presidenten

EU-president Charles Michel besøkte mandag Ungarns statsminister i Budapest. De to snakket blant annet sammen om Ungarns skepsis til å gi Ukraina mer våpenhjelp. Orban beskrev møtet som «nyttig» i etterkant.

– Ved å snakke med EU-president Michel nå, så øker Orban innsatsen. Han øker presset på EUs medlemsland, sa NTNU-professor Tobias Schumacher til Dagsavisen i forkant av mandagens møte.

NTNU-professor Tobias Schumacher.

Han er professor i europastudier og nestleder for REDEMOS, et internasjonalt forskningsprosjekt om EUs demokratistøtte til Øst-Europa. Professoren følger utviklingen med EU, Ungarn og Ukraina tett.

Skeptisk til Ukraina-støtte

De 27 medlemslandene skal stemme over unionens videre støtte til Ukraina på EU-toppmøtet 14.-15. desember. Orban har uttalt at han er svært skeptisk til Ukraina-støtten, og er i tillegg skeptisk til å diskutere et potensielt ukrainsk EU-medlemskap.

– Orban har lite å tape på nåværende tidspunkt, men han har mye å vinne. EU har derimot lite å vinne, men mye å tape. Dette vet den ungarske statsministeren. Og denne gangen, spesielt etter at han møtte Russlands president Vladimir Putin i Beijing i oktober, er han klar for å bruke situasjonen som brekkstang for å få ting som han ønsker, sa Tobias Schumacher til Dagsavisen.

Hunngarian Prime Minister Viktor Orban (R) greets Charles Michel, the President of the European Council onhis arrival for a meeting in Budapest, on November 27, 2023. (Photo by Ferenc ISZA / AFP)

NTNU-professoren viste også til at EU-kommisjonen nylig besluttet å godkjenne 900 millioner euro i utbetalinger til Ungarn etter at landets økonomiske gjenreisingsplan ble godkjent. Men den endelige avgjørelsen ligger hos EU-rådet.

– Ursula von der Leyen jobber for oss, ikke motsatt

Som Dagsavisen også har omtalt, skrev Orban et brev til EU-president Michel forrige uke. Der oppfordret han til «umiddelbar diskusjon» om EUs samlede Ukraina-strategi.

Orban holdt tale for den konservative, sveitsiske avisen Die Weltwoche nylig. Ungarns statsminister legger i sin ferske X-post ved en videosnutt med utdrag fra talen, der han snakker om EU-kommisjonen og Ursula von der Leyen, kommisjonens leder.

– For offentligheten virker det ofte som om Europa styres av EU-kommisjonen og dens leder. Vi leser hennes ord som om at «dette er en leder i Europa». Men faktum er at hun er ansatt av oss. Og det er hennes jobb å gjøre det vi bestemmer, sa Orban i talen.

Nylig uttalte Orban at han skal «stå imot EUs galskap». Den saken kan du lese her.

Ungarns regjeringsparti har startet en plakatkampanje med nedsettende omtale av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i forkant av valget i EU-parlamentet neste år. Her er EU-sjefen avbildet i forbindelse med en pressekonferanse i Beograd 31. oktober. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

---

Fakta om Viktor Orban

  • Ungarsk politiker (60). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010. Gjenvalgt for sin fjerde periode i 2022.
  • Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
  • Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
  • Grunnla det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative partiet Fidesz i 1988 og har ledet partiet siden.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga partiet makt til å gjennomføre grunnlovsendringer.
  • Opposisjonen har anklaget Orban for å undergrave demokratiet gjennom en rekke kontroversielle lovendringer.
  • Orbans regjering har også ofte vært i konflikt med EU.

(Kilde: NTB)

EU har kritisert statsminiser Viktor Orban for å innskrenke homofiles rettigheter i Ungarn. Arkivfoto: AP / NTB

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen