Verden

Kaller Putins krig for «frossen konflikt»: – Bør ikke overraske noen

Slovakias statsminister Robert Fico maner til fredssamtaler mellom Ukraina og Russland. Men utspillet er kun et spill for galleriet, mener ekspert.

Fico har ledet Slovakia tre ganger tidligere, og ble igjen valgt til statsminister nylig. Hans sosialdemokratiske parti Smer ble største parti i valget 30. september. Smer regnes som prorussisk, og danner en koalisjon med sentrum-venstrepartiet Hlas-SD og det nasjonalistiske og åpent prorussiske partiet SNS.

Statsministeren har tidligere gjort det klart at partiet ønsker å gi humanitær støtte til Ukraina, men ikke våpen. Han maner nå til fred mellom Russland og Ukraina, i en krig som snart har vart i 650 dager. Vladimir Putins russiske styrker gikk til fullskala invasjon i februar 2022.

– Dette er en frossen konflikt, og situasjonen kan bli som den er nå fram til 2029 eller 2030, sier Fico, ifølge nyhetsbyrået AP og storavisen The Telegraph.

Ukrainas styrker er ikke riktig plassert, noe som gjør det vanskeligere å vinne fram i motoffensiven, sier flere vestlige tjenestemenn til New York Times. Illustrasjonsfoto: Libkos / AP / NTB

– Kun en minoritet skylder på Russland

Det er bedre å ha fredssamtaler ved forhandlingsbordet de neste ti årene, poengterer slovaken, heller enn å ha ti år med kamper som fører til flere hundre tusen døde.

– Ficos utspill er ingenting nytt, og burde ikke komme som en overraskelse for noen. Det er kun en repetisjon av det han allerede har sagt i flere måneder. Det handler om å tilfredsstille den slovakiske offentligheten, der kun en minoritet holder Russland ansvarlig for krigen i Ukraina, sier Tobias Schumacher til Dagsavisen.

Han er professor i europastudier ved NTNU og nestleder for REDEMOS, et internasjonalt forskningsprosjekt om EUs demokratistøtte til Øst-Europa.

NTNU-professor Tobias Schumacher.

Mener Fico og Orban handler uansvarlig

Ficos uttalelser må ses i sammenheng med det kommende EU-toppmøtet i midten av desember, tror Schumacher.

– Han vet at det er en økende grad av krigstretthet i mange av hovedstedene i EU, og prøver i tillegg å kapitalisere på Wilders-sjokket i Nederland og Viktor Orbans EU-press. Han håper at han kan gi Slovakia større innflytelse og få noen «tilleggsgoder».

Schumacher viser til at Nederland torsdag forrige uke våknet til en ny virkelighet som få hadde sett for seg: Geert Wilders og hans PVV-parti ble det suverent største i valget. Samtidig har Ungarns statsminister Viktor Orban skapt mer og mer kaos i EU på grunn av sin motstand til unionens Ukraina-støtte.

– EU-messig handler dette kun om oppstuss og hestehandel for både Ficos og Orbans del. Og den strategien er etter mitt syn høyst uansvarlig nå, i det som er et svært ustabilt geopolitisk klima der store kriger utkjempes i EUs østlige og sørlige nabolag, sier NTNU-professor Schumacher.

Robert Fico er beskrevet som en Putin-beundrer, populist og «Robin Hood». Hvem er han egentlig? Svaret får du i denne saken.

CORRECTING ID TO SLOVAK PRIME MINISTER ROBERT FICO - Russian President Vladimir Putin, right, shakes hands with Slovak Prime Minister Robert Fico during their meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, Thursday, Aug. 25, 2016. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool)


Mer fra Dagsavisen