Verden

Orban om EU og Ukraina: – Vi skal stå imot galskapen

Ungarns statsminister Viktor Orban er klar på at Ukraina ikke bør få EU-medlemskap. Samtidig avviser han at Ungarn har vurdert å tre ut av unionen.

Ungarn må nemlig endre EU, ikke forlate det, sier Orban, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Og at EU skal sende Ukraina penger og våpen i deres kamp mot Russland og Vladimir Putin, er en feilslått strategi, mener den ungarske statsministeren.

– Et spørsmål om ukrainsk EU-medlemskap er ikke godt nok forberedt. Vi vil stå imot all galskap og alle illusjoner rundt krigen i Ukraina, sa Ungarns statsminister i partikongressen hos hans parti Fidesz før helgen, ifølge nyhetsbyrået.

– Ukraina lysår unna

I desember skal de 27 medlemslandene i EU bestemme seg for om Ukraina formelt skal inviteres til samtaler om å tre inn i EU. Men Orban mener EU har gjort helt feil i å åpne for Ukraina som potensielt medlem.

– En av våre oppgaver blir å korrigere denne feilen. For Ukraina er lysår unna et EU-medlemskap, tordner Orban.

Internt i EU er det en frykt for at Ungarns statsminister skal stikke kjepper i hjulene. Og slike beslutninger i unionen krever at alle er enige.

– Ukraina er på ingen måte klare til å forhandle om EU-medlemskap. Ungarn vil ikke at en slik forhandling skal begynne, sier Orban videre, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nylig uttalte sikkerhetspolitisk ekspert Patrik Oksanen hos tankesmia Frivärld til svenske Expressen at Viktor Orban «hestehandler» med Russlands president Vladimir Putin og driver dobbeltspill mellom Russland, Nato og EU.

Orban irriterer EU

Tobias Schumacher er professor i europastudier ved NTNU og nestleder for REDEMOS, et internasjonalt forskningsprosjekt om EUs demokratistøtte til Øst-Europa. Han er enig i Oksanens synspunkter.

– Men på en måte er det litt gammelt nytt at Orban er til irritasjon. Han har ofte tatt rollen som den som spolerer EUs utenrikspolitiske planer, og slik har det vært en stund, sa Øst-Europa-eksperten til Dagsavisen.

Samtidig har Ungarns statsminister aldri gjort alvor av sin anti-EU-retorikk om unionens sanksjoner mot Russland. Han vet at det vil kunne skade Ungarn på flere måter, poengterte Schumacher.

EUs plan B

EU har planen klar hvis Ungarn legger ned veto mot økning i Ukraina-støtten i desember, har flere kilder opplyst til Reuters, ifølge NTB.

Unionen har nemlig foreslått å utvide Ukraina-budsjettet for å hjelpe dem med å betale lønninger og andre utgifter.

Hvis Orban og Ungarn setter seg til motverge, kommer de øvrige medlemslandene til å øke bilateral støtte til Ukraina. Til sammen kommer beløpet til å bli det samme som EU-forslaget, ifølge kilder som Reuters har snakket med.

I fjor la Ungarn ned veto mot et lignende forslag om å øke Ukraina-støtten, men etter flere måneders kjekling ga de grønt lys.

---

Fakta om Viktor Orban

  • Ungarsk politiker (60). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010. Gjenvalgt for sin fjerde periode i 2022.
  • Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
  • Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
  • Grunnla det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative partiet Fidesz i 1988 og har ledet partiet siden.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga partiet makt til å gjennomføre grunnlovsendringer.
  • Opposisjonen har anklaget Orban for å undergrave demokratiet gjennom en rekke kontroversielle lovendringer.
  • Orbans regjering har også ofte vært i konflikt med EU.

(Kilde: NTB)

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: