Nyheter

Ordfører dropper åpning av konferanse

Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) skal ikke åpne Konferanse Jæren likevel.

Lørdag og søndag arrangeres Konferanse Jæren på Quality Airport Hotel. Konferansen arrangeres av Arvid Gimre og Merete Hodne, og handler om en rekke tema, blant annet: Antiglobalisme, vindkraft, koronaviruset, barnevern, banksystemer, korrupsjon og justismord.

– Vi arrangerer denne konferansen fordi vi opplever at det er utrolig mange som ikke blir behandlet på rett måte i samfunnet, forteller Merete Hodne til RA.

– Vi er flere som kjenner at det går over stokk og stein. Vi vil at folk som har opplevd urettferdighet skal få en talerstol og komme fram med sine historier, fortsetter hun.

Hodne er korona-skeptisk

Medarrangør Hodne sier konferansen er politisk uavhengig.

Selv er hun mest opptatt av barnevern, koronaviruset og antiglobalisme. Hun skal ikke selv holde foredrag under konferansen.

– Globalisme overtar alt. Alt skal være likt i hele verden. Vi skal ikke ha landegrenser. Vi bor i et rikt land. Afrika og Norge skal være like. Fattigdom skal bekjempes – det er en bra ting – men får vi det til i praksis? Mange stusser på koronaviruset. Media er opptatt av hvor mange blir smittet, men ikke hvor mange som dør. Ungdommer setter livet på vent selv om viruset ikke er så farlig. Jeg tror korona er noe som blir brukt politisk. Jeg var selv livredd de første dagene i mars, og trodde det var svartedauden som kom. Nå ser vi at det ikke er så farlig, og færre folk er skeptiske til å vaksinere seg, sier Hodne.

Stavanger  20170103.
Gulating lagmannsrett i Stavanger: Hijab-saken mellom Merete Hodne som nektet Malika Bayan frisørtime i salongen hennes. Tirsdag møtes partene til ankeforhandlinger. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Merete Hodne er medarrangør. Foto: Carina Johansen/NTB

Hodne forteller at det er på tide å våkne, sette spørsmålstegn og ikke tror på alt en leser og hører.

– Men dere legger selv opp til konspirasjonsteorier med denne konferansen?

– Folk skal være skeptiske. Man skal ikke sluke alt. Jeg får nyheter på YouTube og andre steder. Man skal ikke sluke og tro på alt. Vi er nødt til å stoppe opp og være skeptiske, svarer Hodne.

Ordføreren trekker seg

Konferansen skulle egentlig ha blitt åpnet av Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp). Nå har han trukket seg.
I en tekstmelding til RA bekrefter Sola-ordføreren at han ikke skal åpne konferansen. Han ønsker ikke å utdype hvorfor overfor RA.

Det var Solabladet som først meldte at Slethei ikke skal åpne konferansen likevel.

###

Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) vil ikke si hvorfor han trekker seg fra å åpne Konferanse Jæren. Foto: Frode Olsen

Hodne sier det er synd at ordføreren ikke åpner den to dager lange konferansen.

– Det er synd. Han må tenke på jobben sin. Jeg klandrer ikke ham personlig. Han må ha fått press fra andre, sier Hodne.

Varaordfører i Sola, Siv-Len Strandskog (Ap), er skeptisk til konferansen.

– Jeg registrerer hvem som skal være foredragsholdere. Det er ikke en konferanse jeg ville gått på, sier hun til RA.

– Jeg har lite til felles med konferansen og det deler av foredragsholderne står for. Dessuten er jeg glad i mangfoldet og det flerkulturelle samfunnet vi har i Sola. Vi er en internasjonal kommune, sier Strandskog.

Kontroversiell deltaker

Nylig fikk konferansen en ny støttespiller, Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt, som også sponser konferansen med penger.

OSLO  20161124.
Hans Lysglimt Johansen lanserte torsdag partiet Alliansen under en markering i Oslo. Partiet har kun ett eneste programpunkt: Krav om folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap. 
Foto: Heiko Junge / NTB

Partileder for Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt. Foto: NTB

Hans Jørgen Lysglimt sier til RA at han kun kommer som deltaker.

– Jeg er en vanlig deltaker, og har kjøpt vanlig billett som alle andre. Jeg er ikke på programmet. Jeg ble ikke invitert. I tillegg til å delta på konferansen skal jeg også besøke familie. Min kone er fra Madla, sier Lysglimt.

– Etter at jeg meldte meg på, hørte jeg at konferansen trengte penger. Da stilte jeg opp med litt penger. Det er ikke partiet, men jeg personlig som sponser. Jeg forventer ikke noen ting på grunn av det, sier Lysglimt.

– Hvorfor er du interessert i konferansen?

– Rainer Irgang og Ingar Grøndahl har jeg hørt før. De har alltid spennende ting å si. Jeg vil lære om nye ting, høre på interessante foredrag, svarer Lysglimt.

Lysglimt er kontroversiell. Han er kritisk til globalisering og innvandring. I flere videoer postet på sin Facebook-side går Lysglimt Johansen ut mot blant annet «neger-kulturens» påvirkning på norsk ungdom og jødenes påståtte makt over norske politikere, skriver Dagbladet.

Han var i søkelyset da partiet Alliansen fikk en stand under Arendalsuka i fjor. Alliansen ønsker å begrense innvandringen til Norge og Europa, og mener at norske politikere bør dømmes for landssvik, skriver Nettavisen.

At folk er skeptisk til at han kommer til Sola og sponser en konferanse, svarer han følgende:

– Jeg kommer som en vanlig konferanse-deltaker. Man kan jo spørre seg om det er greit at jeg som privatperson kjøper kinobillett eller billett til fotballkamp. Vil folk mene det også er problematisk? Hadde jeg vært spesielt invitert, eller sto på talerlisten som en del av konferansen, hadde det vært noe annet. Men slik er det ikke, sier Lysglimt.

– Ytterliggående utspill

Øyvind Strømmen, journalist, forfatter og ekspert på blant annet høyreekstreme miljøer sier følgende om Lysglimt.

– Han er leder for mikropartiet Alliansen, og har forsøkt å bryte gjennom i norsk offentlighet gjennom å importere det såkalte «alt-right» til Norge, sier Strømmen og fortsetter:

– Lysglimt har kommet med en rekke utspill av ytterliggående karakter. Blant annet har han tatt orde for at det bør gjennomføres statskupp i Sverige. Han har også kommet med en rekke kommentarer som vanskelig kan omtales som noe annet enn rasistiske og antisemittiske, sier Strømmen.

– Mye av dette ser ut til å være gjort av sjokkeffekt, og for å skaffe seg selv oppmerksomhet, sier Strømmen.

Hodne er skeptisk 

Merete Hodne synes det er litt problematisk at partileder for Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt, kommer til konferansen som vanlig deltaker.

– Jeg er ikke imot personen Hans Jørgen Lysglimt og jeg vil ikke sverte hans navn og rykte, men jeg er skeptisk til en del uttalelser Lysglimt har kommet med i forskjellige sammenhenger. Jeg vil ikke assosieres med enkelte av hans uttalelser fordi noe av det han sier er veldig ytterliggående, sier Merete Hodne til RA.

Hodne er medarrangør av Konferanse Jæren. Hun er redd at Lysglimt skal stjele oppmerksomheten fra det som er meningen med konferansen.

– Konferansen skal ikke assosiere med partiet Alliansen. Konferanse Jæren er ikke min konferanse. Det er ikke for meg jeg arrangerer. Det er konferanse som skal være en talerstol for folk som har opplevd urettferdighet. Den er helt politisk uavhengig. Det kommer folk som stemmer på mange forskjellige partiet, fra både venstre- og høyresiden, sier Hodne, som forteller at også andre har fortalt henne at de er skeptisk til at Alliansen-lederen kommer.

– Konferansen er offentlig. Alle kan komme. Vi kan ikke nekte noen å komme, sier frisøren Hodne.

Hovedforedragsholder vil vekke folket

Forfatter Øyvind Strømmen kjenner også igjen hovedforedragsholderen, Rainer Irgang.

– Irgang formidler teorier som virker å være tydelig inspirert av QAnon, som er vanskelig å sammenfatte kort, også fordi de er i kontinuerlig utvikling. Det sentrale i dem er imidlertid at man mener det foregår en slags skjult krig mellom Donald Trump og «dypstaten», og at dette sauses inn de forskjellige konspirasjonsteorier, sier Strømmen.

Irgang kjenner seg ikke igjen av beskrivelsen.

– Jeg har ingenting med QAnon å gjøre. Det er ikke min ting. Jeg har ikke et politisk ståsted, sier Irgang.

– Dette er en konferanse hvor vi skal opplyse folk om hva som skjer i Norge og i verden, sier Irgang, som vil snakke om skjult maktkamp og skjulte krefter som vil påvirke politikere.

– Konspirasjonsteorier?

– Når folk ikke har kunnskap nok så kommer de med konspirasjonsteori-stempelet. Jeg vil bare at folk skal våkne, forstå hvordan maktkamp fungerer og ta livet i egne hender, sier Irgang til RA.

Mer fra Dagsavisen