Bildts «007-stikk» til Putin: – Spektakulært
Vladimir Putin har all grunn til å gremmes etter Ukrainas «Operasjon Spindelvev», mener Sveriges tidligere statsminister.

Verden
– Selv ikke i filmene om James Bond har vi sett så spektakulære angrep som dette. Jeg hadde ikke ønsket å være sjef for den russiske etterretningstjenesten nå.
Det sier Carl Bildt i et ferskt intervju med den finske kringkasteren Yle, om Ukrainas droneangrep mot Russland søndag.

Ukrainerne lyktes nemlig med å angripe russiske flybaser tusenvis av kilometer bak frontlinjen ved hjelp av droner, i en omfattende operasjon kalt «Spindelvev» (org.: «Operatsija Pavutyna», journ.anm.).

– Ukrainas forsvar er også vårt forsvar
Carl Bildt, som nå er medformann i tankesmia European Council on Foreign Relations (ECFR), følger europeisk politikk og krigen i Ukraina svært tett.

Russland har i etterkant omtalt operasjonen fra Ukraina som «et terrorangrep», ifølge BBC og flere andre medier.
Det kraftfulle droneangrepet viser at ukrainernes forsvar er svært godt, mener Carl Bildt. Likevel er det viktigere enn noen gang at Europa fortsetter å støtte Ukraina, sier svensken.
– Ukrainas forsvar er også vårt forsvar, tilføyer Bildt.
Spår russiske motangrep
Ukraina og Russland møttes mandag til samtaler i Istanbul, men Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa tirsdag at det er «ekstremt komplisert» å finne en løsning, og at det er feil å forvente et snarlig gjennombrudd.
Ifølge Peskov er det usannsynlig at Vladimir Putin kommer til å ha noe møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Donald Trump med det første, skriver NTB.

Ukrainernes ferske dronesuksess kommer neppe til å føre til at russiske angrep fisler ut, sa sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagsavisen mandag.
– Det blir ikke en slutt på dem. På russisk side er det nok et sinne nå, så man kan tenke seg flere symbolske motangrep langs frontlinjen, samt mot den ukrainske hovedstaden Kyiv og øvrige byer, sa Åtland.
Så en endring i Putin
Vladimir Putin har sittet ved makten i Russland siden 2000, men i perioden 2008-2012 var han statsminister mens Dmitrij Medvedev, som i dag er nestleder i Russlands sikkerhetsråd, var president.
Men noe hadde åpenbart endret seg da Putin kom tilbake til presidentstolen i 2012, har Bildt tidligere uttalt. Som svensk utenriksminister så han da en «radikal forandring» hos Putin.

– Såkalte «fargerevolusjoner» i Georgia, Ukraina og andre steder – i tillegg til store demonstrasjoner i Moskva – hadde skapt en ny situasjon, har Bildt sagt til Expressen.
– Putin sporet inn på å ideen om å skape en ny versjon av et storrussisk imperium, som til slutt førte til Ukraina-krisen som startet i 2013-2014, forklarte han videre.
Den ukrainske Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Russerne gikk til fullskala invasjon av Ukraina i 2022.
– Vladimir Putin var besatt
Forfatter John Færseth mener imidlertid at Putin ikke har forandret seg så mye.
– 25 år er lang tid, men jeg vet ikke om man egentlig kan snakke om radikale endringer hos Vladimir Putin fra 2000 og fram til nå, når man ser tilbake, sa Færseth til Dagsavisen i mars, i anledning Putins 25 år ved makten.

Forfatteren mener nemlig at presidenten har stått for de samme ambisjonene hele veien. Ukraina er et eksempel på det, forklarte han.
– Vladimir Putin var besatt av Ukraina fra starten av. Han prøvde å få sin kandidat, Viktor Janukovitsj, valgt til president i Ukraina i 2004. Det ble avverget av Oransjerevolusjonen , som Putin var overbevist om at var en vestlig konspirasjon. Kort etter begynte Putin å slå ned på det russiske sivilsamfunnet, som han mente var vestlige agenter. Så jeg mener vi ser mye av det samme tankesettet hos Putin fra tidlig av, sa Færseth.