Verden

Ekspert: – Femdagers kontoruke er «utrydda»

Amerikanske arbeidere er villige til å gå ned i lønn for å fortsette på hjemmekontor.

– Hjemmekontor er her for å bli.

Det sier økonom Nick Bunker ved Indeed, som er et amerikansk jobbrekrutteringsbyrå, til TV-kanalen CNBC.

Han legger til at det som før pandemien var standard, nemlig å gå på kontoret fem dager i uka, er «utrydda» – med hans ord «dead» – for store deler av den amerikanske jobbstyrken.

– En hybrid, altså to-tre dager på kontoret og to-tre dager med hjemmekontor, er en vinn-vinn, mener økonom Nicholas Bloom ved Stanford universitet i et intervju med CNBC.

Bloom har forsket på hjemmekontor i over tjue år.

Kontoret når det er vits

Nå bekrefter en ny forskningsrapport fra bemanningsbyrået Robert Half, også i USA, det Nick Bunker i Indeed og Nicholas Bloom ved Stanford sier.

Rapporten viser at pandemien endret arbeidstakernes forventninger til fleksibilitet.

Jobb som kan gjøres hjemmefra, trenger ikke utføres på kontoret. I stedet er folk opptatt av å være på kontoret når det er et poeng, for eksempel på møter faste dager i uka, eller når de er nye i jobben og/eller på opplæring.

Amerikanere: Går gjerne ned i lønn

Ifølge rapporten, er mange amerikanske arbeidere til og med villige til å ta et lønnskutt for å fortsette med hjemmekontor hele arbeidsuka. Rundt en av tre arbeidere svarte ja til lønnskutt så lenge de får fortsette med hjemmekontor.

I snitt var de villig til å kutte lønna med 18 prosent for å bli hjemme hele arbeidstida. Småbarnsforeldre, folk som jobbet med teknologi, og 18-25-åringer var mest villige til å ta et lønnskutt, og mest villige til å gi opp mer av lønna.

Europeere: Bytter gjerne jobb

Også i Europa er hjemmekontor populært. I desember meldte NTB om en ny studie utført av den europeiske sentralbanken. Den viste at nesten en av tre arbeidere i eurosonen er villig til å bytte jobb for å være oftere på hjemmekontor.

– Arbeidstakerne er mer villige til å bytte jobb om de ønsker å jobbe mer hjemmefra enn det de oppfatter at arbeidsgiveren ønsker, skriver ESB. 30 prosent av de spurte oppga i studien at de ønsket mer hjemmekontor enn de får lov til, melder NTB.

Ifølge Robert Hall-studien fra USA, svarte rundt tre av fire at de var lykkeligere og mer produktive når de jobbet hjemmefra, også om de måtte jobbe flere timer totalt.

– Fleksibilitet og valgfrihet er helt tydelig krav mange arbeidstakere ikke er villige til å gi opp, og arbeidsgivere vil miste mange potensielle ansatte om de ikke gir folk anledning til å jobbe hjemmefra, sier Paul McDonald, en av sjefene i bemanningsbyrået Robert Half, til TV-kanalen CBS News.

Over 2500 arbeidere og 2100 ledere med ansvar for ansettelser svarte på Robert Hall-undersøkelsen.

Fordel: slipper reisevei

Ifølge hjemmekontorforsker Nicholas Bloom ved Stanford universitet, bruker gjennomsnittsamerikaneren 70 minutter hver dag på reiseveien til og fra jobben.

Også europeere bruker mye tid på pendling. I den europeiske sentralbankens studie, sitert av NTB, oppgir mange europeere også at hovedmotivasjonen for hjemmekontor, er å slippe å bruke tid på transport til og fra kontoret.

– Arbeidstakere som pendler mer enn en time hver vei foretrekker ti hjemmekontordager i måneden. Det er fire dager mer enn dem som bruker mindre enn 15 minutter på å komme seg til jobb, opplyser ESB via NTB.


Mer fra Dagsavisen