Yousuf Gilani (V) luftet tanken om å søke permisjon i et intervju med Dagsavisen Fremtiden i februar, og gjorde alvor av det 30. april. Bakgrunnen var slitasje og hensyn til kone og barn, etter mange medieoppslag det foregående året.

Gilani vedtar forelegg på 15.000 kroner for identitetstyveri

Varaordfører Yousuf Gilani har fått et forelegg på 15.000 kroner for identitetskrenkelse. Gilani vedtar forelegget og kommer ikke til å gå videre med saken.

– Vi har utferdiget et forelegg etter ordre fra statsadvokaten om overtredelse straffelovens § 202 som gjelder ID-krenkelse. Dette er oversendt til siktede og hans forsvarer. Det er snakk om et forelegg på 15.000 kroner, opplyser politiadvokat Heidi Neumann ved Drammen politistasjon.

Les også: Permittert varaordfører i Drammen siktet for ID-tyveri 

Gilani vedtar forelegget, ifølge hans forsvarer Harald Stabell.

– Det som er tilfellet er at han ikke erkjenner straffeskyld, men at han likevel i samråd med meg har valgt å vedta forelegget, sier Harald Stabell til Dagsavisen Fremtiden. 

Les også: Vurderer å anmelde varaordfører for trusler

Forelegget var opprinnelig på 15.000 kroner, men reduseres til 14.500 kroner fordi Gilani har vært én dag i varetekt, opplyser Stabell.

– I samråd har vi kommet fram til at det er et riktig valg å gjøre. Han erkjenner altså ikke straffskyld ved å vedta forelegget, men han ønsker nå å bli ferdig med saken uten ytterligere belastninger. Det har vært et mareritt både for han og hele hans familie. Istedenfor at dette skal fortsette i rettsapparatet lenge, ønsker han nå å legge saken bak seg.

Les også: Gilani anmelder politifolk og går hardt ut mot etterforskningsleder

Gilani står fremdeles fast på at han ikke har gjort det han nå må betale forelegg for, nemlig å sende en falsk e-post i en annen persons navn.

– Jeg ønsker å understreke at jeg ikke har sendt epost i noen andres navn. Politiet har foretatt en grundig gjennomgang av mine elektroniske enheter uten å finne bevis som kan knytte mine elektroniske enheter til den nevnte emailen. Men min IP-adresse er misbrukt, og jeg vet ikke av hvem. Likevel er det noe jeg må forholde meg til, skriver Gilani i en pressemelding han har sendt ut. 

Les også: Kritiserer pågripelsen av Gilani

I pressemeldingen skriver varaordføreren at han nå søker permisjon videre ut juni neste år, etter det kortvarige comebacket denne måneden hvor han var forrige uke sørget for flertall for at reguleringsplanen for Marienlyst ikke ble sendt ut på høring. 

– Det har til tider vært et umenneskelig press. Av helsemessige årsaker søker jeg derfor permisjon fra mine politiske verv ut juni 2018, skriver han. 

Her er Gilanis pressemelding i sin helhet: 

Kjære drammensere

Politiet er ferdig med sin etterforskning av meg. De har konkludert med at det ikke vil bli tatt ut en tiltale. Men jeg har fått et forelegg for identitetskrenkelse.

Jeg ønsker å understreke at jeg ikke har sendt epost i noen andres navn. Politiet har foretatt en grundig gjennomgang av mine elektroniske enheter uten å finne bevis som kan knytte mine elektroniske enheter til den nevnte emailen. Men min IP-adresse er misbrukt, og jeg vet ikke av hvem. Likevel er det noe jeg må forholde meg til.

Denne saken har vært en enorm belastning for meg og min nærmeste familie.

Jeg godtar ikke noe skyldspørsmål i denne saken fordi jeg ikke har sendt noen falsk epost. Heller ikke politiet har funnet spor av den på min mobil eller datamaskin.

Jeg erkjenner ikke straffeskyld i saken. Jeg har likevel i samråd med min advokat Harald Stabell valgt å vedta forelegget. Dette for å bli ferdig med saken og unngå ytterligere belastning for mine nærmeste. Daglige avisoppslag har vært en stor belastning for meg og mine nærmeste.

Jeg vil også benytte anledningen til å si at Marienlyst-saken har vært viktig for meg. Den saken var en avgjørende årsak for at jeg kom tilbake 1. oktober fra min permisjon. Det å stemme mot prosjektet var svært viktig for meg.

Jeg har tidligere uttalt at jeg vil annonsere mitt veivalg til bystyret ovenfor alle folkevalgte representanter. Men jeg føler at det også er riktig og viktig å fortelle om hva jeg vil gjøre videre til mine velgere. Det er de som tross alt har valgt meg inn i Drammen bystyre.

De siste ukene har vært ekstremt krevende å stå i som person. Det har til tider vært et umenneskelig press. Av helsemessige årsaker søker jeg derfor permisjon fra mine politiske verv ut juni 2018. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer utover dette.