Nyheter

«Dahljo»: – For oss løkkespillerne betydde ishallen alt. Jeg blir rørt.

Det åpnet seg en helt ny verden for de unge ishockeyspillerne fra Tollbodplassen da Stjernehallen sto ferdig i 1970.

Bilde 1 av 7

Stjernehallen var 50 år gammel lørdag 3. oktober, og tirsdag ble jubileet markert med bløtkake og mimring tilbake til den spede starten og klubbens storhetstid. Det ble fortalt både faktahistorie og gode historier da 50-åringen ble feiret av klubbledelse og tidligere storspillere.

– Vi målte temperaturen på Jan, som var treneren vår, ved å se på hvordan han dro lua si fram og tilbake over topplokket, fortalte Terje Pedersen, to ganger norgesmester, til gapskratt fra de andre veteranene som både spilte med og hadde Jan Georg Lund som trener.

Les også: – Klart det var gedigent for en bandygutt som var vant til å spille med snø til knærne (Demokraten+)

(Saken fortsetter under bildet)

Terje Pedersen måtte humre litt da Jon Brynildsen fortalte historier fra gamle hockeydager i Stjernen.

Terje Pedersen måtte humre litt da Jon Brynildsen fortalte historier fra gamle hockeydager i Stjernen, og hadde noen godbiter på lur selv også. Foto: Martin Næss Kristiansen

Håper på 1970-reprise

Rundt veteranbordet satt blant andre Gunnar Dahl-Johansen, av kamerater kalt «Dahljo». Han har etterforsket Apenes-drapet i nabohuset til sitt eget barndomshjem på Kongsten, blitt beskutt, forsøkt hogget med øks og knivstukket i sin lange polititjeneste, og i buret på isen har han stoppet mange pucker med både nese og tenner.

«Dahljo» voktet buret for Stjernen da klubben sikret opprykk til eliteserien i 1974. Bare få år tidligere var hockeylivet i Fredrikstad langt mindre glamorøst.

(Saken fortsetter under bildet)

Keeper-legende Gunnar Dahl-Johansen mimret tilbake med tidligere lagkamerater i Stjernen-kafeteriaen tirsdag.

Keeper-legende Gunnar Dahl-Johansen mimret tilbake med tidligere lagkamerater i Stjernen-kafeteriaen tirsdag. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Før jul kunne vi kjøre til Sarpsborg for å trene og spille kamper i Amfi'n, men på nyåret hadde vi ikke mer penger til å leie istid. Da var det ut på «Tollboa». Du må nesten ha opplevd all kjøringa og utehockeyen for å kjenne på de samme følelsene som jeg gjør når jeg tenker tilbake på åpningen av Stjernehallen. Jeg blir rørt av å tenke på det. Med ishallen åpnet det seg en helt ny verden for oss som var vant til å spille på løkka og trene skøyting på dammer og vollgraver, forklarer «Dahljo», som var 23 år og flaggbærer da han tok sine første skøyteskjær i nye Stjernehallen under åpningskampen mot Oslo-laget Gamlebyen 3. oktober i 1970.

– Vi fikk skikkelige fasiliteter, vet du. Det betydde alt for oss løkkespillerne og for klubbens utvikling. Det har også vist seg gjennom 50 år at Stjernehallen har vært en utrolig flott hall, selv om den nå bærer preg av slitasje. Jeg hadde flagget i hånda da vi feiret at hallen sto ferdig, og for meg var det utrolig stort. Jeg har en drøm om å få bære flagget igjen når Arena Fredrikstad står ferdig. Jeg har ikke lagt inn søknad, men håper å leve lenge nok til å få oppleve det, sier han til Demokraten.

Les også: Svømmelegenden Lene Jenssen om: Trening, doping, OL-boikott og en puppeglipp i NM

Kunstløper: – Mitt andre hjem

Et begrenset antall inviterte var med på den enkle markeringen i Stjernehallen grunnet smittevernrestriksjoner. Blant dem var noen av de viktigste lokale spillerne gjennom tidene, ildsjeler, ordføreren, kommunens idrettsadministrasjon, presse og kunstløpklubben.

(Saken fortsetter under bildet)

Ærespokalen, som Stjernen-leder Roy Freddy C. Andersen og klubblegende Jan G. Lund hadde med seg til 50-årsmarkeringen, er like gammel som Stjernehallen, og ble gitt i gave til klubben fra kommunen da Stjernehallen ble åpnet 3. oktober 1970.

Ærespokalen, som Stjernen-leder Roy Freddy C. Andersen og klubblegende Jan G. Lund hadde med seg til 50-årsmarkeringen, er like gammel som Stjernehallen, og ble gitt i gave til klubben fra kommunen da Stjernehallen ble åpnet 3. oktober 1970. Foto: Martin Næss Kristiansen

Mangeårig spiller, trener, leder og ildsjel Jan G. Lund dro forsamlingen gjennom sentrale deler av Stjernens og ishallens historie, med den like gamle ærespokalen passende plassert på bordet foran seg. Pokalen ble gitt i gave til klubben fra kommunen i forbindelse med åpningen av Stjernehallen i 1970.

Stjernen-leder Roy Freddy C. Andersen hadde knust tall før seansen og tegnet med det et godt bilde på hvor stort aktivitetsnivået på byens eneste isflate er, og hvor sprengt kapasiteten er, mens vi venter på Arena Fredrikstad. Og flere ville gratulere med dagen – blant andre Amine Storrød på vegne av Fredrikstad Kunstløpklubb, som også holder hus her.

– Gratulerer så mye, det er utrolig hyggelig at også vi i kunstløpklubben ble invitert hit. Stjernehallen har vært mitt andre hjem i mange år og vært med på å forme meg til den jeg er. Her har jeg vært før og etter skolen, og senere på klubbtrening kveldstid. Vi er cirka 80 aktive som har seks treningsdager i uka, og vi forbinder Stjernehallen med aktivitet, vennskap og samhold. Vi har i likhet med hockeyklubben fått kjenne på utfordringene med å få nok istid og garderobeplass, så vi gleder oss også enormt mye til ny arena er på plass, sa Storrød.

(Saken fortsetter under bildet)

Fredrikstad Kunstløpklubbs Amine Storrød var til stede for å gratulere med dagen til en ishall som har vært med på å forme henne.

Fredrikstad Kunstløpklubbs Amine Storrød var til stede for å gratulere med dagen til en ishall som har vært med på å forme henne. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Har bare stått

Ordfører Jon-Ivar Nygård deltok også på 50-årsmarkeringen for å gratulere både seg selv (kommunen) og brukerne av Stjernehallen med dagen som var.

– Jeg har aldri sittet på kamp i Stjernehallen, bare stått. Da skjønner dere at det er lenge siden jeg har vært på kamp, noe som har sammenheng med jobbmengde. Men hockeyinteressen er her fortsatt, unnskyldte ordføreren seg.

Rundt 30.000 treningstimer legges ned i Stjernehallen hver vinter, opplyste Stjernen-leder Roy Freddy C. Andersen.

– Det er folkehelse i praksis, i en by med stor skøyteglede, påpekte Andersen.

– Stjernehallen har vi virkelig grunn til å være fulle av takknemlighet overfor, den har vært av avgjørende betydning for ishockey og mye annet, mente ordføreren, som forsikret om at framdriftsplanen for åpning av Arena Fredrikstad i 2023 foreløpig ser ut til å holde.

Les også: Heier vil til toppliga og OL-spill for Norge (Demokraten+)

Takket av på forskudd

50-åringen er sliten, har gjort jobben sin og er fortsatt trofast. Men nå er det en ny ishall, en storstue, som snart skal åpne en helt ny verden for byens skøytesport, slik Stjernehallen gjorde det i 1970. Det la heller ikke Stjernen-lederen skjul på i sin tale, der han takket av hallen på forskudd:

«Gamle sliter. Vi takker deg for innsatsen og alle gledene du har gitt oss. Etter 50 år i hardt arbeid, sent og tidlig, og med mange skrammer og tung slitasje, fortjener du pensjonsalderen».

Torsdag rundes jubileumsuka av med det oppgjøret som trolig har gitt flest gleder og frustrasjoner i Stjernen-leiren opp gjennom årene: Sparta kommer på besøk til sesongens andre seriekamp – trolig mot et heltent Stjernen, som tapte åpningskampen borte mot Lillehammer på selveste jubileumsdagen.

Treloar: – Vi la grunnmuren i fjor, og skal prøve å få på plass førsteetasjen i år (Demokraten+)

50-årsmarkeringen for Stjernehallen måtte ha en flott kake.

50-årsmarkeringen for Stjernehallen måtte ha en flott kake. Foto: Martin Næss Kristiansen

Mer fra Dagsavisen