Kommentar

Ikke veldig utfordrende med et svart-hvitt-bilde

Det er fint at du er glad i venninnene dine. Men svart-hvitt-bilder i sosiale medier skulle egentlig rette oppmerksomheten mot kvinnedrap i Tyrkia.

Plutselig var bildestrømmen på Instagram full av svart-hvite portretter. Mest selfier, noen helfigurs. De fleste stirrende utfordrende rett i kamera, et par actionshots der folk gjør noe. Svart-hvitt bilder av venninner, men også av ukjente jeg følger på Instagram.

Idrettsfolk. Matbloggere. Forfattere. Politikere. Alle kvinner.

«Utfordring akseptert!» lyder bildeteksten, fulgt av et «Kvinner støtter kvinner», og Instagram-navnet til en annen kvinne de vil utfordre. Mange fine foto, mange hjerter, mange hyggelige #ståpå-beskjeder av dem som skriver litt mer under bildet sitt. #womensupportingwomen, og #bestevenninnefor​alltid, med og uten emneknagg.

Det er fint. Hyggelig at folk har venner. Nettverk. Kvinne er kvinne best, og kvinnefellesskap er viktige, profesjonelt som privat.

Det dumme er bare at akkurat denne «utfordringen» kuppa og vanna ut den opprinnelige, viktige, og mye mer alvorlige kampanjen den oppsto som.

Den tyrkiske Instagram-brukeren @beelzeboobz forklarer det godt: Tyrkia, skriver hun, er et av landene øverst på lista over kvinnedrap. Bare i 2019 var det nesten 500 registrerte tilfeller av at menn drepte kvinner, og det er før man tar med mørketallene, som garantert er store. Verken styresmaktene eller rettsvesenet bryr seg stort om disse drapene, skriver @beelzeboobz videre. Ofte får gjerningsmannen bare en liten rapp på lanken, ingen flere følger.

I tillegg prøver tyrkiske myndigheter å avskaffe deler av Istanbulkonvensjonen de signerte i 2011, en konvensjon som spesifikt skal beskytte kvinner mot vold og overgrep i nære relasjoner.

Her kommer det svart-hvite fotografiet inn i bildet.

I Tyrkia illustreres nyheten om at nok en kvinne er myrdet av en mann hun kjente, normalt med et svart-hvitt-portrett av henne. Bildene trykkes i aviser og vises på TV, og legges ut på sosiale medier som Instagram.

Instagram-utfordringen startet dermed som en solidaritetsaksjon med de døde kvinnene.

En påminnelse om at det i morgen kan være deg eller en du kjenner som er kvinnen som blir drept av en mann. Kvinner støtter kvinner, ja visst, men i den opprinnelige kampanjen altså i kampen mot et alvorlig samfunnsproblem.

Ifølge FNs statistikk opplever 38 prosent av tyrkiske kvinner fysisk og/eller seksuell vold av en partner i løpet av levetida si. Elleve prosent av tyrkiske kvinner har ifølge samme kilde opplevd fysisk og/eller seksuell vold av partner det siste året.

For Norge er tilsvarende tall henholdsvis 27 og seks prosent.

Nylig var det drapet på den 27-årige studenten Pinar Gültekin, utført av ekskjæresten hennes, som førte til opprørte reaksjoner og demonstrasjoner i Tyrkia. Gültekins eks slo og kvalte henne. Prøvde så å brenne liket i en skog, men fikk det ikke til. Han gjemte liket i en søppelbøtte, som han fylte med sement. Ifølge politiet var motivet sjalusi.

Demonstrasjonene mot kvinnedrap i den vest-tyrkiske byen Izmir etter at Gültekin-saken ble kjent nå i juli, endte med voldelige sammenstøt mellom demonstranter og væpnet politi, og flere fengslede aktivister. Noen av aktivistene rapp-orterer om at de ble utsatt for vold og overgrep i arresten.

De vil likevel kjempe videre.

Jeg er ikke tyrkisk. Hadde jeg vært det, hadde jeg nok irritert meg over at folk utenfra kuppa kampanjen min for å legge ut retusjerte svart-hvitt-portretter med et slags tannløst «OMG #beztfrienz4eva!»​-budskap. På samme måte som jeg blir sur når kapitalismen prøver å kuppe 8. mars og gjøre det om til en slags kosemosete spa- og sjampanjedag der menn kan «hylle sin kvinne» ved å kjøpe overprisa roser til henne.

Ikke at noen «eier» en emneknagg. Kvinnefellesskap er og blir viktig. Men det kan i det minste være ok å vite hvor kampanjen kommer fra. Og innse at det tross alt ikke er så veldig «utfordrende» å legge ut et bilde på Instagram. Det går for eksempel an å undertegne en underskriftskampanje, eller til og med donere litt penger til en kvinnerettsorganisasjon i tillegg.

Mer fra Dagsavisen