Sport

«Tett på Grorud»: Slik har de oppnådd suksess

Forrige uke fulgte vi Grorud tett for å finne nøkkelen bak suksessen de har hatt, og vi tror vi fant den.

Forrige uke fulgte vi Grorud tett gjennom en hel uke for å gi dere et innblikk i hverdagen, og for å prøve å komme til bunns i hva de gjør som skaper så voldsom suksess.

Da Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden hadde de ni spillere, og ble tippet nederst i 2. divisjon. Nå ligger de midt på tabellen i 1. divisjon.

Vi ønsket å finne ut hvordan det er mulig, og har i løpet av uka snakket med alt fra frivillige, til materialforvaltere, spillere og trenere. Alle som er involverte i klubben, enten det er på A-lagsnivå, eller barne- og ungdomsnivå.

Og vi tror vi har funnet svaret.

En fellesnevner for absolutt er at de er unge, og ambisiøse. Både spillerne på banen, men også trenerteamene, og administrasjonen. De har én veteran, og et er styreleder Richard Pedersen. Utenom det er det kun daglig leder Jon Ole Reinhardsen som har fylt 30. Og det er så vidt.

De har alle, på hver sin måte, fått stor frihet til å forme Grorud slik de ønsker uten et styre, eller veteraner i klubben som setter ned foten, og henviser til «slik gjør vi det her».

Det har ført til at hver og en har tatt eierskap til det de holder på med, hvilket igjen fører til at de legger ned de ekstra timene som er nødvendige for å gjøre den store forskjellen.

De drives av en sult etter å bli bedre. Hovedtrener Eirik Kjønø er ikke fornøyd med å bare skulle holde seg i 1. divisjon på sikt. Leder for barnefotballen Vilde Mollestad Rislaa er ikke i mål med sitt prosjekt for barn og unge i Groruddalen, til tross for at hun på sju år har forvandla en broket breddeklubb til et akademi med eliteseriestandard.

I tillegg virker de å være svært nøye på hvem de henter inn til klubben. Igjen gjelder det både i forhold til spillere, men også med tanke på trenere og andre som skal bidra. Og det virker som de har truffet godt. For humør er også en viktig brikke i det store puslespillet.

At de evner å være gode venner, ha respekt for hverandre og finne løsninger sammen er nok også en sterkt medvirkende årsak til at energien holdes oppe, selv med mange timer sammen.

Det er ikke noe revolusjonerende med noe av dette. Alle vet at dette er en suksessoppskrift, men å faktisk få det til, er ikke like enkelt.

Men Grorud har klart det, og de har klart det gjennom en tydelig plan. Både sportslig og administrativt.

Her kan du lese dagbøkene fra uka vår på Grorud, samt sakene som ble skrevet hver dag:

###

Dag 1

 Tett på Grorud på kampdag

Intervju med Eirik Kjønø: «Tett på Grorud»: Hvordan måler man suksess?

Dag 2

«Tett på Grorud»: Karameller og spillerlogistikk dagen derpå

Intervju med en av Groruds mer rutinerte spillere: Grorud-back Murray: – Andre lag trener, vi lærer

Dag 3

«Tett på Grorud»: Bildekritikk og RBK-kopp

Intervju med daglig leder Jon Ole Reinhardsen:Tett på Groruds daglige leder: – Man merker at man har litt voksesmerter

Dag 4

«Tett på Grorud»: Gjeting av katter, og solgule drakter

Intervju med Groruds utviklingssjef Torgeir Helgen:Groruds utviklingssjef bekymret for 2021-sesongen i bredden: – De har lagt lista ekstremt høy

Dag 5 

«Tett på Grorud»: Plankekjøring, hurtigtast og trikketips

Intervju med Groruds unge midtbanespiller Christos Zafeiris:«Tett på Grorud»: Fra Athen til Årnes – og Grorud

Dag 6

«Tett på Grorud» dag seks: Sparepære og gardintrapp

Intervju med sjefen for barnefotballen i Grorud: «Tett på Grorud»: Vilde Mollestad Rislaa

Dag 7

«Tett på Grorud»: Uka endte med tap mot Ranheim

Kampsak etter Ranheim-kampen: – Jeg er skuffa over at forskjellen på oss og Ranheim fortsatt er så stor, men vi skal komme dit

Mer fra Dagsavisen