Nyheter

«Tett på Grorud»: Uka endte med tap mot Ranheim

GRORUD - RANHEIM 0-2 (0-1): Ranheim punkterte kampen på overtid.

Bilde 1 av 9

Denne uka har vi fulgt Groruds A-lag i fotball fra innsiden, i et håp om å forstå mer av hva som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene, og samtidig gi et innblikk i hverdagen til alle i, og rundt klubben. 

Siden Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden har det vært en endeløs rekke med oppturer for drabantbyklubben. I sin første sesong ble laget nummer tre i 2. divisjon og i 2019 rykket de for første gang opp til 1. divisjon. 

I dag avslutter vi uka med kamp mot Ranheim. 

###

​Dagen fram til kampstart

12.40: Folk har vært i sving på Grorud allerede i mange timer, og vi ønsket velkommen av «tredjekeeper» og altmuligmann, Roar Bakken, mens han bærer på noen bord til mediatårnet.

«Det er mye å gjøre», sier han. Som alltid med et smil om munnen.

###

12.43: Ute på banen er styreleder Richard Pedersen i full gang med å feie kunstgressbanen, og gjøre den kampklar – i sin egen bil.

12.45: Vi går Pedersen i møte etter at han har stoppa bilen.

«Jeg tror ikke det er sånn dem gjør det i Vålerenga», smiler han, mens han skrur på innretninga.

###

«Kommunen gjør egentlig det her annen hver mandag, men det er feil mandager. Det er de ukene vi ikke spiller kamp», sier Pedersen.

«Annen hver mandag, hvis det er sol», bryter daglig leder Jon Ole Reinhardsen inn, med en latter.

Han holder på like ved siden av med å bære ut vannledninger, slik at man kan få vanna banen til kveldens kamp.

###

13.10: Inne i garderoben møter vi materialforvalter Espen Johnsen. I garderoben begynner det allerede å se klart ut til kamp.

«Jeg har en god følelse i dag jeg. Vi kommer til å kline til, jeg tror dette blir moro», sier Johnsen.

Tiden vil vise. Undertegnede er nok noe mer bekymra på Groruds vegne, og spår enten et brutalt tap, eller en sterk seier. Det blir enten eller i dag. Grorud kommer til å satse alt, det er vi enige om.

###

14.25: To endringer i dagens kamptropp for Grorud. Kevin Mankowitz, og toppscorer Oscar Aga er ute av troppen, på grunn av sykdom. William Fredriksen Bjeglerud (17) er dermed inne i sin første A-lagstropp etter overgangen fra Strømsgodset.

Skadelista vokser, og vokser for Grorud.

###

14.35: Daglig leder Jon Ole Reinhardsen kommer innom for å fortelle at de må få betalt forsikringspapirene på William Bjeglerud. Reinahrdsen håper å ha det klart i løpet av 45 minutter.

«Du må slutte å ha alle disse kontaktene dine. Det er jeg som alltid har hatt det. Du tar over alt her nå du», roper styreleder Richard Pedersen etter Reinahardsen på vei ut.

«Hvis han (Jon Ole) får til dette så er det ekstremt bra jobba, det er ikke alle som hadde fått til det»

14.39: Det dukker opp en håndverker med en VIF-skjorte på kontoret til Eirik Kjønø for å gi noen beskjeder.

«Du bruker den skjorta der som malerskjorte ja, det får være greit. Jeg bruker en sånn selv når jeg maler jeg», ler Kjønø.

Lite å si på stemninga snaue to og en halv time før kampstart.

15.00: Vi tar oss en tur ut på banen der vanninga er i full gang. Arrangementsansvarlig Miguel Paulos forteller at han nylig har operert blindtarmen, og derfor kan han ikke være med å vanne og bære slik han pleier.

I tillegg jobber han svært aktivt med buss-streiken. Han har travle dager, men skal nok likevel få unnagjort sine 30.000 skritt, slik han pleier på kampdag. Det er mer enn det spillerne løper i løpet av kampen.

###

15.15: Vi blir beordra av mediasjef Frode Englund til å hente pizza. Dagsavisen stiller selvsagt opp, og setter kursen mot senteret på Grorud. På veien møter vi flere av spillerne som er på vei til dagens kamparena.

Grorud-spillerne (fra venstre) Sigurd Grønli, Martin Høyland, Geirald Meyer, Gelnn Harviken og Runar Hauge på vei til kamp.

Fra venstre: Sigurd Grønli, Martin Høyland, Geirald Meyer, Glenn Harviken og Runar Hauge. 

15.29: På pizzasjappa møter vi en svært hyggelig mann i kassa, som har tre pizzaer klare for oss. Vi må fram med kortet til Grorud, og ender opp med å betale 20 øre for mye. Eller for lite? Vi er litt usikre, men håper at dette ikke sprekker budsjettet til drabantbyklubben.

###

15.35: Vi setter kursen tilbake mot Grorud Arctic Match. Da vi kommer tilbake har Roar Bakken tatt oppstilling som parkeringsvakt. Rundt klubbhuset lukter det vaffelrøre, og i garderoben er musikken på, og spillerne på plass.

###
###

Roar Bakken har tatt oppstilling, klar til å geleide bilene som tar turen til kampen på plass.

15.45: Inne på klubbhuset møter vi assistenttrener Danny Mankowitz.

«Deg gidder jeg ikke å prate med, smeller det fra han.

«Du har ødelagt livet mitt, og ryktet til hele klubben. Kona kommer til å gå fra meg. Karrieren er lagt i grus», fortsetter han. Men smilet er aldri langt unna.

###

Assistenttrener Dany Mankowitz.

U19-trener Andreas Alrek dukker etter hvert også opp.

«Vi ble sett på som en kul gjeng vi Danny, fram til nå. Du har ødelagt alt», sier han.

Smilene er imidlertid aldri langt unna.

Vi spekulerer i om dette kan ha noe med bildene vi tok av Danny Mankowitz i går å gjøre, men helt sikre er vi ikke.

###

Kan dette være grunnen til at Danny Mankowitz ikke vil snakke med oss i dag? Vi har ikke fått noe klart svar foreløpig. 

16.30: Lagene er i gang med oppvarming. En halvtime til kampstart! Vi kommer til å følge kampen med liveoppdateringer her videre.

###

KAMPEN: GRORUD - RANHEIM

Mediasjef Frode Englund har inntatt rollen som speaker og vi er klare for kampstart! (Bloggen fortsetter etter oppdateringene fra kampen).

###
  • Kampen er over og Ranheim vinner 0-2. Grorud leverte en mye bedre andreomgang, men klarte likevel aldri å sette Even Barli ordentlig på prøve. De sto imidlertid bra imot, og lå bare under med ett mål da vi gikk inn i overtida, så defensivt var ikke dette en så gæren kamp av Grorud. Lider naturligvis under at mange spillere er skadet og sjuke, men 17 år gamle Bully gjorde et fint innhopp.
  • Det pumpes langt fra Grorud nå, i et siste desperat forsøk på å få med seg noe.
  • 0-2! Det åpner seg opp bak hos Grorud. Skulle kanskje hatt et frispark i forkant, men når det ikke blir gitt så ligger veien åpen for Tønne, som spiller inn til Solli Rønning foran målet. Spissen bredsider ballen forbi Gulbrandsen Viken.
  • Fem minutter legges til i det Grorud slår inn fra høyre. Ballen finner en ganske fri Hristov på bak i feltet, og han bør klare å få mer ut av den ballen enn å heade den rett ut over kortlinja.
  • Ahh ... Se her da. Bully driver elegant framover, og drar av tre Ranheim-spillere, og går på videre. Blir stoppet til slutt. Men elegant, og slepen teknik. Selvtilliten, og ferdighetene, ser ut til å være på plass i hvert fall.
  • Et par involveringer umiddelbart for unge Bully. To trygge og gode pasninger har han levert. Fin start.
  • Dette er Bullys første kamp for Grorud denne sesongen. 17-åringen fikk sin debut forrige sesong, men dette er hans første kamp i 1. divisjon. 
  • 84 minutter: Dobbeltbytte for Grorud. Runar Hauge og Christos Zafeiris forlater banen, inn kommer Omar Bully og Faysal Ahmed.
  • 80 minutter: Ranheim bedre med de siste 6-7 minuttene, og nå er det de som skaper småfarligheter.
  • 72 minutter: Ny god mulighet for Grorud. Dahlby vender opp på 16-meteren og får avslutta. Ballen går en halv meter over krysset. Grorud nærmer seg ...
  • 69 minutter: Grorud får sin største mulighet til nå i kampen. Innlegget kommer fra høyre og stryker panna til Dahlby, som forsøker en stupheading. Ballen spretter videre ut til Hristov på venstre som avslutter med en slags lobb mot lengste hjørne, men en knapp halvmeter til side for mål.
  • 67 minutter: Igjen er det Zafeiris som viser fram overblikket og pasningsfoten. Centiemetere fra å spille Hristov alene med Even Barli, men Øyvind Alseth rekker akkurat Hristov og kommer seg i kroppen på han.
  • Basit Agouda og Sigurd Grønli, som egentlig ikke skulle starte kampen, men ble dyttet inn da Kevin Mankowitz og Oscar Aga måtte melde forfall, byttes ut. Inn kommer Magnus Lankhod Dahlby og Nikolai Hristov.
  • Det finnes litt bakrom for Grorud å angripe i nå faktisk, men de er litt dårlige til å benytte seg av dem. Bør variere spillet litt mer nå, for det finnes muligheter og rom. De første 20 minuttene av andreomgang har likevel vært positive for vertskapet, vil jeg si.
  • Grorud er mye bedre med fra start i denne andre omgangen. Gjenvinner ballen gang på gang, og legger trykk på Ranheim. Foreløpig ikke skapt noen store muligheter, men de har fått løftet spillet. Godt hjulpet av Christos Zafeiris på midtbanen til Grorud. Har levert flere strøkne pasninger og er flink til å holde tempoet oppe. En nøkkel mot et litt tregt Ranheim-lag for Grorud.
  • Ingen bytter på noen av lagene, og vi er straks klare for å sparke i gang andre omgang.

FØRSTE OMGANG

  • Spilt i seks minutter, og Glenn Harviken blir liggende etter en hodeduell der han lander på nakken. For øvrig har det vært en jevn åpning på kampen uten noen store muligheter til noen av lagene.
  • Kjempemulighet for Ranheim! Frispark fra venstre blir slått hardt inn mot første stolpe. Mads Reginiussen får avslutta på volley, og treffer godt. Men sikter litt for dårlig. Knallhardt rett på Grorud-keeper Gulbrandsen Viken.
  • 11 minutter: Ranheim kommer til et godt innlegg, men det blir akkurat litt for høyt for Ole Hammerfjell Sæter, som treffer ballen på toppen av hodet. Dette er en av de tingene Grorud har hatt fokus på gjennom uka. Hindre innlegg og situasjoner i, og rundt eget felt. Foreløpig har Ranheim kommet til et par farligheter allerede.
  • 18 minutter: Grorud forsøker å bruke tid i oppbyggingen av spillet, men blir fortsatt litt utålmodige. Grorud-gutta virker sugene på å spille angrepsfotball.
  • Teknisk trøbbel her, og oppdateringene fra de siste 20 minuttene har dessverre ikke kommet med. Grorud har slitt med å skape all verden, men Zafeiris fant Grønli med en pasning i mellomrommet for snaut ti minutter siden. Grønli fikk vendt, opp og skutt - men himmelhøyt over.
  • 0-1! Svakt forsvarsspill av Grorud. Ole Hammerfjell Sæter får gå og gå uten at noen Grorud-forsvarere støter. Til slutt skyter Sæter, men skuddet blir blokkert og daler tilbake til Sæter, som fremdeles ikke har noen Grorud-spillere i nærheten av seg. På sitt andre forsøk setter han ballen ned til venstre for Gulbrandsen Viken.
  • 40 minutter: Ranheim har skapt et par gode muligheter til etter at de tok ledelsen. Grorud sliter litt i øyeblikket.
  • 41 minutter: Igjen forsøker Grorud seg fra distanse. Denne gangen er det Zafeiris selv som forsøker fra 20 meter, men Barli redder enkelt forsøket som går rett på sisteskansen.
  • Ett minutt legges til i første omgang.

Der er første omgang over, og Ranheim leder 0-1. 
Fått til fint lite i denne førsteomgangen Grorud, og sliter med mye av det samme som de gjorde borte mot Raufoss sist. Slipper til litt mye på kantene og rundt egen 16-meter. I tillegg sliter de med å spille seg ut fra egen femmeter og samtidig utnytte rommene framover i banen når Ranheim går høyt.
Grorud ønsket i utgangspunktet å være tålmodige og lokke Ranheim frem i banen, men Ranheim har utlignet den tålmodigheten i sitt eget forsvarsspill, og nå må i tillegg Grorud jakte scoring som betyr at de ikke kan ta seg råd til å være så tålmodige som de kanskje ønsker. Det skal bli spennende å se hvordan Kjønø løser dette inn mot den andre omgangen. Vi er tilbake når den sparkes i gang.

Etter kampen

Ti minutter etter kampslutt møter vi daglig leder Jon Ole Reinhardsen, som rydder stoler.

«Det var to divisjoner mellom disse to lagene forrige sesong, det ser man litt i dag syns jeg. Men andreomgangen var god», sier han.

###

En drøy halvtime har gått siden kampen mot Ranheim ble blåst av og stemningen er ganske laber på klubbhuset til Grorud. Én etter én kommer Grorud-trenerne opp fra garderoben for å ha et lite møte. Den ene mer molefunken enn den andre. Det er lov å være det nå, men en uke fylt med mye humor, glede og latter hadde kledd en seier som punktum. Men dette er slik fotballen veldig ofte er.

Vi ønsker å takke Grorud for en flott uke, og ønsker de lykke til videre! På fredag venter Tromsø på bortebane.

###

Mer fra Dagsavisen