Nyheter

«Tett på Grorud»: Bildekritikk og RBK-kopp

Vi følger Groruds A-lag i fotball fra dag til dag. Slik har dag 3 hvert.

Denne uka følger vi Groruds A-lag i fotball fra innsiden. Håpet er å forstå mer av hva som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene, og samtidig gi et innblikk i hverdagen til alle i, og rundt klubben. 

Siden Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden har det vært en endeløs rekke med oppturer for drabantbyklubben. I sin første sesong ble laget nummer tre i 2. divisjon og i 2019 rykket de for første gang opp til 1. divisjon. Nå ligger klubben på 7. plass i Norges nest øverste divisjon. Hvordan er det mulig? Det skal vi prøve å finne ut av. Samtidig som vi ønsker å gi dere et innblikk i hverdagen midt i Groruddalen. 

###

Dag 3

En ny dag nærmer seg slutten med gjengen på Grorud. I dag har hovedtrener Eirik Kjønø, og assistent Johan Gjønnes avslutta arbeidet med kampen mot Raufoss, og så vidt begynt å rette blikket framover mot Ranheim.

Men det første først. Dagsavisen møtes nemlig med kritikk av Vilde Mollestad Rislaa, som er leder for barneavdelingen i klubben, da vi dukker opp. Hun er ikke fornøyd med bildet som ble tatt i gårsdagens dagbok herfra.

###

Dette er bildet Vilde Mollestad Rislaa ikke var fornøyd med. Foto: Haakon Thon

Derfor forsøker vi oss på ny i dag, og vi håper Vilde blir mer fornøyd denne gangen.

###

Her har Vilde Mollestad Rislaa fått øye på fotografen, at hun måtte klø seg på nesa akkurat i det vi knipsa bildet var kanskje litt uheldig. Men vi håper hun er fornøyd denne gangen. Til venstre står Roar Bakken, som er ballhenter og altmuligmann i klubben. Foto: Haakon Thon

Etter hvert dukker venstreback Trace Akino Murray opp. Han har tenkt til å kjøre en time med egentrening.

«Må jeg ha på trackinga?», spør han assistenttrener Gjønnes.

Svaret er selvsagt ja. Alt skal måles, og loggføres.

###

Trace Murray under egentreningen onsdag. Foto: Haakon Thon

Les mer om hva Trace Murray hadde å si her: Grorud-back Murray: – Andre lag trener, vi lærer

Etter hvert dukker Eirik Kjønø opp etter et møte med en investor. Neste motstander, Ranheim, står på timeplanen.

Kjønø har sittet og sett et godt kvarter på Ranheims kamp mot Lillestrøm når Gjønnes stikker innom. Kjønø kan opplyse om at Ranheim spilte 4-3-3 også i denne kampen.

«Hva!? Gjør de virkelig det?», utbryter Gjønnes ironisk.

###

De to fleiper litt videre med Ranheims forutsigbarhet.

Vi forsøker oss:

«Hva om de overrasker med 3-5-2 mot dere plutselig?»

Svaret fra Gjønnes kommer kontant:

«Da skal jeg hylle dem!».

«Jeg forstår ikke dette med at alle lag fra trøndelag skal spille 4-3-3», supplerer Kjønø.

Han har tidligere skrytt av Strømmen og trener Ole Martin Nesselquist for deres kreativitet og uforutsigbarhet. Kjønø liker utfordringene det byr på.

Det er med andre ord ikke rart han er litt oppgitt av trønderne som klamrer seg til en stil som spilte seg inn i mange hjerter på 90-tallet.

Et av hjertene trønderfotballen fant veien til den gang var nettopp assistenttrener Gjønnes.

I en prat med Kjønø om Kjelsås-trener Eivind Kampens musematte som bærer logoen til HamKam, sklir vi over til Gjønnes’ RBK-kopp.

«Det går jo ikke an», sier Kjønø med en liten latter, men også et snev av alvor.

Assistenttrener Johan Gjønnes og RBK-koppen hans.

Vi avslutter dagen med noen minutter på spillermøtet før dagens trening. Man får følelsen av å sitte i et klasserom igjen. Lektor Kjønø styrer fra sin posisjon fremst i rommet, og vil gjerne høre synspunkter på kampen mot Raufoss på mandag.

Preben Mankowitz, Faysal Ahmed, Geirald Meyer og Fabian Ness ytrer sine meninger om hva de syns om prestasjonen de leverte på Toten, og det er lite positivt å spore.

Kjønø etterlyser også at laget tør mer. Han mener Grorud har blitt for feige, og trekker frem forrige kamp mot Ranheim. Der var Grorud tøffe i første omgang og ledet 1-3. Etter pause ble de feige, og til slutt tapte de 5-3.

###

I det vi retter snuta hjemover møtes materialforvalter Espen Johnsen oss i døra med en gledelig nyhet. «Vi har fått vaskemaskin!».

Den første dagen vi fulgte Grorud satt vi på med nettopp Espen, som etterlyste at klubben trengte vaskemaskin. Nå har de omsider fått tak i en, men den kan i følge materialforvalteren kun vaske fire håndkler av gangen. Han har derimot fått gode signaler fra daglig leder Jon Ole Reinhardsen om at det vil komme en ny vaskemaskin også etter hvert.

Dagsavisen er glade for å kunne bidra til å sette viktige ting på dagsorden, slik at det blir gjort de nødvendige endringene for å bedre levevilkårene for materialforvalterne. Takk mottas.

Mer fra Dagsavisen