Nyheter

Grorud-back Murray: – Andre lag trener, vi lærer

Trace Akino Murray (27) forteller at han lærer mye i Grorud, og hyller trenerteamet og klubben for jobben de har gjort de siste årene.

Denne uka følger vi Groruds A-lag i fotball fra innsiden. Håpet er å forstå mer av hva som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene, og samtidig gi et innblikk i hverdagen til alle i, og rundt klubben. 

Siden Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden har det vært en endeløs rekke med oppturer for drabantbyklubben. I sin første sesong ble laget nummer tre i 2. divisjon og i 2019 rykket de for første gang opp til 1. divisjon. Nå ligger klubben på 7. plass i Norges nest øverste divisjon. Hvordan er det mulig? Det skal vi prøve å finne ut av. Samtidig som vi ønsker å gi dere et innblikk i hverdagen midt i Groruddalen.

###

I dag har vi tatt en prat med Trace Akino Murray (27), som stakk innom for litt egentrening på formiddagen.

Trace har vært i Grorud i to perioder. Han kom til klubben første gang i 2013, og ble der fram til 2015. Deretter gikk turen videre til Hønefoss. Det ble to sesonger på Ringerike, før han vendte tilbake til Groruddalen, samtidig som Eirik Kjønø tok over, i 2018.

Murray er en av Eirik Kjønøs mest betrodde menn, og en viktig brikke på sin venstre backplass. Mot Raufoss sist var han ute med karantene - på grunn av gule kort.

Les livebloggen fra kampdag mot Raufoss her: Tett på Grorud på kampdag

– Det er litt viktig å presisere i disse dager, smiler Murray da vi møtte han alene ute på kunstgressmatta til Grorud tirsdag formiddag.

Han hadde da holdt på en time for seg selv.

Vi spør Murray om hva han mener ligger bak suksessen Grorud har hatt siden han returnerte til klubben.

– Det er litt som å gå på en skole. Trenerne er veldig dyktige faglig, og vi føler at vi lærer hele tiden. Jeg har venner som spiller i andre klubber i 1. divisjon og 2. divisjon som sier at det ikke er sånn i det hele tatt der. De er på trening - vi lærer hele tiden, forteller Murray.

Tredjemannspasning

Ett eksempel på noe nytt han har lært er «tredjemannspasning».

Her må undertegnede også erkjenne at dette ikke er et kjent begrep.

– Nei, der ser du. Det visste ikke jeg heller før Eirik begynte å snakke om det, ler Trace.

– Det er mange som ikke vet hva jeg snakker om når jeg forteller dem det, legger han til.

Trace forklarer villig bort hva det er snakk om, det samme gjør Kjønø da vi tar det opp med han litt senere.

I bunn og grunn handler det om at man går via en ekstra spiller for å få spilt av presset på den spilleren man ønsker at skal få ballen i en gitt posisjon eller situasjon.

– Dette er veldig vanlig utenfor Norge, opplyser Kjønø.

Les også: «Tett på Grorud»: Karameller og spillerlogistikk dagen derpå

Gode på analyse

Tilbake på feltet litt tidligere trekker Murray også fram jobben som gjøres med analysene i forkant av kampene som spesielt gode. I hvert fall sammenlignet med slik det var i Hønefoss, og som han mistenker at det også er i flere andre klubber.

– Det er mye som er annerledes, men skal jeg trekke frem én ting så må det var analysejobben. Jeg forstår godt at de gutta får jobbe med landslag og det som er, sier Murray og henviser til hele trenerteamet på Grorud før han fortsetter:

– I Hønefoss fikk vi for eksempel vite at «vi må være obs på det her, og det her hos motstanderen». Det får vi her også, men også hvordan vi skal forhindre det, og hva som er motstanderens svakheter som vi må utnytte. De er veldig dyktige på det der, skryter Murray.

Også fotballen Grorud ønsker å spille tror han appellerer, og peker på dette som en del av det større bildet.

– Det er nok av gode fotballspillere

Men gode fotballspillere og gode trenere har jobbet sammen før, uten å ha oppnådd stor framgang eller suksess. En siste, og avgjørende faktor er at gruppa med spillere som nå er i klubben går godt overens.

– Jeg må skryte av gruppa. Det er en gruppe som passer veldig bra sammen, man kan prate fint med alle. Slik var det ikke sist jeg var her. Da var det mer grupperinger. Sånn er det ikke lenger. De har gjort en skikkelig bra jobb med hvilke spillere de har fått inn, forteller Murray.

Akkurat dette aspektet har vi også bitt oss merke i. Når Eirik Kjønø og assistenttrener Johan Gjønnes har pratet om mulige ny-signeringer er rapportene på hvordan spillerne er utenfor banen vel så viktige som hvor gode de er på banen.

– Det er nok av gode fotballspillere der ute, men de må passe inn i gruppa også, det er veldig viktig. Det handler om å sjekke referanser for å vite at vi treffer på det. Det bruker vi ekstremt mye tid på, sier Kjønø, og fortsetter:

– Gruppa er god på å ta imot de som kommer også, men det kan ikke være egoister som sprer dårlig stemning i garderoben. Det kan også bli klinsj hvis det kommer inn en kapteinstype, som forsøker å ta den rollen. Samtidig kan vi godt få inn flere stemmer i garderoben, det går an å få inn mer rutine, og få inn mer liv. Det går fint.

Hyller arbeidet i klubben

Dette har Murray stor forståelse for at er en utfordring, men benytter samtidig anledningen til å hylle det arbeidet som har blitt lagt ned i klubben de siste årene.

– Jeg kunne snakka mye om det her, for de har virkelig vært flinke her. Det er imponerende det man har fått til. De har et stort nettverk, og dette er en av grunnene til at vi nå ligger midt på tabellen i 1. divisjon. Det er jo ganske utrolig, sier han.

Mer fra Dagsavisen