Sport

«Tett på Grorud»: Vilde Mollestad Rislaa

Groruds barne- og ungdomsavdeling har tatt enorme steg de sist sju årene. Nøkkelen er et tilbud alle i Groruddalen kan ha råd til, og et proft opplegg som gir østkantklubbens unge en stolthet.

Bilde 1 av 2

Forrige uke tilbragte jeg sammen med gjengen i og rundt Groruds A-lag i fotball. Målet var å komme tettere på klubben, og finne noen av svarene som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene. 

Jeg avslutter denne serien med en sak om en av de viktigste delene i grunnmuren til en fotballklubb - nemlig barnefotballen. 

Klubbens A-lag har tatt kvantesprang de siste sesongene, men jobben og utviklingen breddeavdelingen har hatt, er ikke noe mindre imponerende, og kanskje vel så viktig. For når medvinden stilner rundt A-laget er de avhengige av sitt eget akademi om de fortsatt ønsker å være en del av den norske toppfotballen. 

Dagsavisen takker med det for en fin uke på Grorud, og serverer dere klubbens diamant - Vilde Mollestad Rislaa. 

###

For at Grorud ikke bare skal bli et blaff i den norske toppfotballen, men derimot klare å etablere seg, er barne- og junioravdelingen svært viktig. Grorud kan ikke konkurrere på pris når det kommer til ferdige 1. divisjonsprodukter, derfor har de inntil nå vært avhengig av å treffe på talenter de har henta inn. Men på sikt ønsker de å sørge for tilveksten til A-laget selv.

I den prosessen har Vilde Mollestad Rislaa en svært viktig jobb. Hun har nemlig ansvaret for de aller yngste i klubben (fra 4-13 år).

Hun er inne i sin sjuende sesong i rollen, og kan se tilbake på en enorm utvikling i klubben.

– Det har vært en helt sinnssyk reise, jeg var 20 år da jeg kom inn, og var akkurat ferdig med bachelor-grad. Jeg husker at jeg møtte Kjønø tilbake på NIH (Norges Idrettshøyskole), og han spurte om jeg ville være med. Han kom med en pose med noe Grorud-tøy, og spurte om jeg var klar, og om jeg ville ha barn eller ungdom. Så var vi i gang, smiler hun.

Dette var noe av det første Eirik Kjønø så på da han kom til klubben. Da var han under hovedtrener Rolf Teigen, men fra den dagen, og fram til nå har Groruds akademi gjennomgått en forvandling.

– For sju år siden handla det om å få nok spillere inn i klubben. Det var hull i hele rekka fra fem år og opp. Det var tilfeldig hvor det fantes lag og hvor det var ivrige foreldre. I starten handla det veldig mye om å endre ryktet til Grorud utad.

###

Vilde Mollestad Rislaa på sitt kontor i klubbhuset til Grorud. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Når hører du snakk om de jævlig gode barnetrenerne?

Mollestad Rislaa er, i likhet med en del av de andre som jobber i Grorud, sørlending. Og i likhet med enda flere i klubben er hun ung, uredd og ambisiøs. Det var nok mye av grunnen til at hun tilbake i 2013 takket ja til et ganske spinnvilt prosjekt, som i dag har blitt til et ganske proft opplegg.

– Det første vi starta med var å ansette trenere for alle lag, helt ned til femårsalderen. Trenere med utdannelse innen treneryrket. Når det var i boks fikk man mer stabile kull, og sørget for at man hadde et tilbud uavhengig av hvilken aldersgruppe man var i. Skal man lære i fotball er det viktig å vite hva man skal trene på. På skolen har de læremål og kompetansemål. Ting ungene skal ha lært innen den og den alderen. Det gjør vi her også, sier hun.

Hun er ikke imponert over hvordan det drives i store deler av landet.

– Når hører du snakk om de jævlig gode barnetrenerne? Hvis vi skal heve nivået i fotballen så kan du ikke begynne med gode trenere når du er 19. Jeg blir litt hissig, for det snakkes for lite om det, sier hun.

Les om en av klubbens ungguter her: «Tett på Grorud»: Fra Athen til Årnes – og Grorud

For mange tilfeldigheter

Mollestad Rislaa ha meninger om mangt, men hun roer seg ned omtrent like for som hun hisser seg opp. Men hun synes hun ser alt for lite av dette rundt om i landet, og føler at det er for mye opp til tilfeldighetene hvor gode kull, og spillere vi får.

– Det er alt for tilfeldig hva som skjer. Det er tilfeldig hva du lærer. Det å trene barn og unge er komplisert, sier hun og gir oss et eksempel.

– Synet vårt er for eksempel ikke ferdig utvikla før vi er rundt 10 år. Hvordan skal du ta trene på å heade en ball når de er 5, 6, 7 år, og dybdesynet ikke er utvikla ennå? Det er liten vits i det. Det viktigste arbeidet du gjør er før puberteten. Hvis det er tilfeldig hva som skjer før puberteten faller mange fra når de kommer dit (i puberteten). Det er de mest sårbare og forvirra åra. Det er viktig at forsteningene er de beste når du når den alderen.

Les også: Grorud-back Murray: – Andre lag trener, vi lærer

Viktig for A-laget

Mollestad Rislaa tror også at veien til at Grorud etablerer seg i toppen av norsk fotball går via et eget, velfungerende akademi.

– Det er mer verdi i å produsere egne spillere i stedet for å hente, poengterer hun.

For at det skal fungere er det viktig at de får tak i flest mulig spillere. For å få til det i Groruddalen er økonomi et viktig aspekt. Det handler om å oppfylle drømmer, understreker hun flere ganger.

– Det er egentlig bare vi og Hasle/Løren som ikke er akademiklubber på G13-nivå i vår serie.

– Hva ligger i «akademiklubb»? Er det ikke det dere også ønsker å være?

– Jo, men det er navnet vi bruker på klubber der du må betale ekstra for å få det fulle tilbudet. På et G13-lag så trener man kanskje to ganger i uka, men klubben har et tilbud om fem treninger i uka, men det må du betale ekstra for å få. Her betaler du 2200 kroner, og da får du full pakke. I de verste tilfellene på vestkanten betaler foreldre den samme summen på en måned, som de gjør her i løpet av et år. Men vi må speile området vårt, og ikke glemme at vi er her for å oppfylle drømmene til de som bor her. Da må alle kunne ha råd, sier hun.

Leder for barneavdelingen i Grorud, Vilde Mollestad Rislaa.

"Sammen for et inkluderende Grorud der drømmer oppfylles" er et slagord Vilde Mollestad Rislaa etterlever til det fulle. Foto: Haakon Thon

Les også: Tett på Groruds daglige leder: – Man merker at man har litt voksesmerter

Eierskap, stolthet og identitet

I løpet av min uke på Grorud er det ett ord som skiller seg ut, og som jeg tror er en viktig årsak til at klubben har suksess. Ordet er «Eierskap». Eierskap til det de holder på med. Enten det er som materialforvalter, hovedtrener, mediasjef, frivillig eller i junioravdelingen. Alle får frihet til å løse sine oppgaver på sin måte, og gjøre det til sitt eget. På den måten føler alle involverte at de bidrar til framgangen, og ikke bare føler de det. De har en stor del av æren for klubbens framgang. For en klubbs framgang avhenger ikke bare av gode resultater for A-laget. Det handler om utvikling.

Noe som også gjennomsyrer klubben, er det å skape stolthet og identitet. Det snakkes mye om det å være groruddøl, og spille for Groruddalen. Dette peker også Mollestad Rislaa på.

– Vi jobber mye med å skape en Grorud-identitet. Det første Eirik gjorde da vi starte med dette her var å få sponsor, slik at vi fikk gensere som kunne bæres med stolthet. Om det er A-laget, eller femåringene spiller ingen rolle, den bæres med samme stolthet. Vi har til og med hatt hospiteringsspillere som har spurt om å få gensere. Det forteller meg at vi har gjort noe riktig, sier en stolt Mollestad Rislaa.

Les hva Eirik Kjønø tenker: «Tett på Grorud»: Hvordan måler man suksess?

– Jeg starter ikke på et sånt prosjekt igjen

Både hun og Eirik Kjønø er klar på at avkastningen fra sin egen akademisatsing kanskje ikke vil komme før sju år fram i tid igjen. Det er et langt prosjekt, men et prosjekt som faktisk kan være med å etablere Grorud i toppen av norsk fotball. Og Mollestad Rislaa har ingen planer om å kaste inn håndkleet ennå.

– Jeg vil ikke gå videre for jeg føler ikke prosjektet er ferdig. Dette er jo prosjektet vårt, og jeg tror nok ikke jeg starter på et sånt prosjekt igjen. Det har jo blitt livsstilen min, og det har vært enormt mye jobb for å få det dit det er i dag. Det tror jeg ikke at jeg orker en gang til, om jeg skal være helt ærlig.

– Du sier at du ikke føler at prosjektet er ferdig. Men når blir et sånt prosjekt ferdig?

– Jeg tror det er ferdig den dagen jeg ikke har noe mer å tilføye. Når mitt kunnskapsnivå og mine erfaringer ikke kan bidra til vekst og til å ta steg videre. Da er det over, og klart for å gis videre.

Mer fra Dagsavisen