Sport

Groruds utviklingssjef bekymret for 2021-sesongen i bredden: – De har lagt lista ekstremt høy

Utviklingssjef og trener for Grorud 2, Torgeir Helgen, er bekymret for utviklingen til norsk fotball etter at breddesesongen ble kansellert fredag. Nå frykter han at 2021-sesongen også går tapt.

– Vanvittig mange av de som spiller på aldersbestemte landslag har sin kamparena i 3. divisjon. Det at 3- divisjon avlyses er ikke bare negativt for breddefotballen, men også for utviklingen til norsk fotball, og vi kommer til å bli satt tilbake i forhold til andre nasjoner, sier Groruds andrelagstrener og utviklingssjef, Torgeir Helgen.

Grorud 2 er i prinsippet Groruds U21-lag, og skulle etter planen spilt i 3. divisjon etter opprykk forrige sesong. De har vært heldige med å få lånt ut noen av spillerne, samt at de under 19 år har kunnet være med U19-laget, men noen spillere står fremdeles uten noe tilbud.

– Vi gir dem jo et opplegg, men vi er veldig satt tilbake av den situasjonen. Vi føler med de på Grorud 3 og Grorud 4 som ikke får spilt kamper også, for det er en viktig del av fritida deres, men for spillerutviklinga er det et enda hardere slag i ansiktet. Noen spillere som nå trenger et ekstra år for å slå seg inn på A-laget mister den muligheten, og talenter vil gå tapt, sier Helgen, som mener 3. divisjonen i så måte er en del av toppfotballen.

Les også: «Tett på Grorud»: Gjeting av katter, og solgule drakter (+)

Må få i gang treningene

Det å skulle trene uten kroppskontakt føler han det er liten motivasjon for nå også. De trenger i hvert fall å få åpnet mulighet til å trene normalt.

– Så fort det blir lov å trene med kontakt begynner oppkjøringa til 2021. Etter hvert blir disse kontaktfrie treningene mer slitasje enn motivasjon, og det er nesten bedre å ikke trene, enn å trene sånn uten kontakt. Jeg vet at det er mange klubber som trener uten kontakt, men i praksis er det litt kontakt. De prøver å følge reglene, men det er vanskelig i praksis. Det blir kunstig, sier Helgen.

Han føler de blir generalisert, og satt i en gruppe med klubber nedover i divisjonene som har helt andre ambisjoner enn hva mange av spillerne og klubbene i 3. divisjon har.

– Jeg føler at det er en generalisering som ikke helt treffer andrelaget vårt. Det er flere fremtidige toppidrettsutøvere som har 3. divisjon som sin kamparena, understreker han.

Les også: Håper på lokale vinterserier – nedrykk fra 2. divisjon ikke avklart

Frykter for neste sesong

Også hovedtrener i Grorud er bekymret for frafallet. Både i 3. divisjon, men også nedover i divisjonssytemet.

– Det er ganske mange lag som ikke kommer til å melde seg på om det blir oppstart til våren, sier han.

Men om det i det hele tatt blir oppstart til våren er Helgen usikker på. Han frykter for 2021-sesongen.

– Jeg vet jeg ikke helt hva vi venter på, med så lav smitterisiko. Venter vi på en vaksine? I så fall er jeg er veldig spent på 2021-sesognen. Hvordan skal vi kunne spille da, når vi ikke kan spille nå? Det er ikke noe som tyder på at det kommer til å endre seg drastisk, forteller han.

– Det er jo det verste som kan skje. Viruset kommer til å være i Norge fortsatt, for vi har jo ikke flokkimmunitet. Så lenge det er omtrent samme smittestatus som det er nå så kan jeg ikke se hvordan ting skal endre seg slik at de (helsemyndighetene) mener det er akseptabelt å gjøre endringer. De har lagt lista ekstremt høyt for hvor mye som må være på plass for å få lov til å trene, så jeg ser ikke hvordan vi skal kunne komme over det uten en vaksine, legger han til.

Les også: Rajas løfte til breddeidretten: – Dere står først i køen

– Kroken på døra for mye av breddefotballen

Han frykter for utviklingen til norsk fotball, og samtidig også folkehelsa. Han sier at han har forståelse, men at han ikke ser logikken.

– Det er lov å sitte ved siden av hverandre hjem på bussen og på byen. Alt rundt trening er lov, det er bare trening med kroppskontakt som ikke er lov. Hvis den logikken skal fortsette så kommer vi jo ikke i gang igjen før vi er helt kvitt smitten, det vil si at vi har fått en vaksine. Og det vil ta veldig lang tid. Det betyr kroken på døra for mye av breddefotballen og setter spillerutviklinga tilbake med mange år, sier han og fortsetter:

– Vi har forståelse for at smittevern er viktigst, men vi syns ikke det er gode nok argumenter for å ikke trene med kontakt. Vi skal delta med alt vi kan i dugnaden for at folkehelsa i Norge er så god som mulig, men det er veldig frustrerende når det ikke er gode begrunnelser. Blant annet for en nasjonal 3. divisjon. I tillegg er begrunnelsen for å ikke trene syltynn.

Les også: Tett på Groruds daglige leder: – Man merker at man har litt voksesmerter (+)

Spillere har falt fra allerede 

Tegn på at spillere begynner å falle fra har man allerede sett rundt om i landet. Både Eirik Kjønø og Johan Gjønnes har sett meldinger om at lag som starta sesongen med nærmere 30 spillere, nå kun har rundt ti igjen. Kjønø er bekymret for framtiden til disse lagene, og er redd mange klubber vil lide.

Assistenttrener Gjønnes er også bekymret. Og trekker frem andrekeeper Vegard Storsve som et eksempel. Han sitter nå på benken på A-laget, men skulle etter planen fått kamper ved siden av. Eneste alternativ nå er U19-laget, men skal han spille der må han bli der i to uker. Det betyr at A-laget må klare seg uten andrekeeper. Det går ikke.  Likevel er Gjønnes mer optimistisk enn Kjønø og Helgen.

– Vi får håpe 2021 blir tidenes sesong i 3. divisjon. Jeg gleder meg til å gå på breddekamp igjen i 2021, avslutter han.

Les også: Krysspress fører til frafall i idretten

Mer fra Dagsavisen