Nyheter

«Tett på Grorud»: Hvordan måler man suksess?

Denne uka følger vi Eirik Kjønø og Grorud tett fra dag til dag. Vi har tatt en prat om hvordan man skal måle suksess, og utfordringene til Grorud om å fortsette å ta steg fremover.

Denne uka, fram til Groruds hjemmekamp mot Ranheim neste mandag, skal vi følge Groruds A-lag i fotball tett. Håpet er å forstå mer av hva som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene.

Siden Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden har det vært en endeløs rekke med oppturer for drabantbyklubben. I sin første sesong ble laget nummer tre i 2. divisjon og i 2019 rykket de for første gang opp til 1. divisjon. Nå ligger klubben på 7. plass i Norges nest øverste divisjon. Hvordan er det mulig? Det skal vi prøve å finne ut av. Samtidig som vi ønsker å gi dere et innblikk i hverdagen midt i Groruddalen.

I dag har vi tatt en prat med Eirik Kjønø om hvordan man måler suksess.

###

Klokka er elleve på formiddagen og Grorud-trener Eirik Kjønø har slått seg ned sammen med daglig leder Jon Ole Reinhardsen og styreleder Richard Pedersen. Det er dagen derpå etter en ganske ellevill fotballkamp borte mot Raufoss, der det til slutt endte 2-2.

De tre har nok å snakke om når det kommer til kampen, men det diskuteres også en del rundt spillerlogistikken. Det er spillere som ryktes både ut og inn av Groruddalen.

Saken fortsetter under bildet

###

Eirik Kjønø drives av en sterk lyst på framgang. Men hvordan skape framgang i en klubb som sjeldent kan konkurrere på pris. Svaret er selvsagt utvikling, og en god logistikk.

– Vi kan ikke kjøpe spillere som er ferdige «opprykksprodukter». Vi må utvikle de sjøl, og finne de spillerne som kan bli gode fram i tid. Det er ikke alltid like enkelt å skulle se fram i tid, og vite hva det er vi trenger da. Hvilke spillere blir solgt, når blir de det, og hvem står klar til å ta over? Det er ekstremt vanskelig å skulle treffe blink hver gang, sier Kjønø i møtet.

Dette repeterer han også da vi snakker med han etterpå.

Les også: Blanda følelser for Grorud etter ett poeng mot Raufoss (+)

Må ha erstatterne klare

Han trekker fram Elias Kristoffersen Hagen, som nylig gikk til Bodø/Glimt der han fikk sin debut mot Odd i helgen, som det perfekte eksempelet.

– Bak han sto Christos Zafeiris klar til å ta over. Han var ikke klar i desember 2019, det er han nå, forklarer Kjønø.

Zafeiris hadde ikke sin beste dag på jobben mot Raufoss mandag, men utenom det har han hatt en veldig god sesong på midtbanen til Grorud. Det å skulle treffe så godt hver gang er utfordringen, men også muligheten til Grorud.

– Klarer vi å treffe på riktig tidspunkt med de riktige spillerne så kan vi fortsette å ta steg framover. Det er det alt handler om for meg. Har vi ikke lenger fremgang så blir det uinteressant for meg.

Tatt store steg

Men å skulle ha fremgang med et lag som har tatt enorme steg de siste sesongene er kanskje ikke så enkelt. Laget har tatt vesentlig større steg sportslig enn økonomisk. Det er ikke dermed sagt at de ikke har tatt økonomiske steg, for det har de, men de sportslige stegene har vært enorme. For at Grorud skal forsterke troppen, som nå ligger på øvre halvdel av 1. divisjon må de lete på en helt annen hylle enn hva de måtte for å forsterke troppen i 2. divisjon.

– Hvis vi havner midt på tabellen i år, og kvalik for nedrykk neste år er ikke det godt nok. Vi må fortsette å ta steg sportslig, men vi har ikke dårlig tid. Eneste tidspresset vi har legger vi på oss selv, sier Kjønø, og fortsetter:

– Men å etablere seg handler ikke bare om tabellen. Det handler om større sikkerhet i hverdagen, og da må vi også ta steg økonomisk. Hvis vi klarer å holde oss og få en bedre hverdag neste år, og selge spillere for en høyere sum enn Elias, vil det også være framgang.

Han presiserer at det ikke er noe press fra klubben om dette, men for Kjønø personlig er det svært viktig å føle at det går framover.

– For klubben er det ikke nødvendig å gjøre noe mer enn å holde seg i OBOS. For meg personlig må det være en sportslig framgang år for år, understreker han.

Les også: Tett på Grorud: Slik forbereder de seg til kamp i OBOS-ligaen (+)

Ser til Stabæk

En klubb han trekker frem som et eksempel til etterfølgelse er Stabæk.

– Stabæk holder seg i eliteserien år etter år, og selger spillere år etter år. Jeg vil si at det er like mye suksess som om Brann tar bronse.

Dette er rollen Kjønø ønsker for sitt Grorud i 1. divisjon.

– Hvis vi alltid klarer å selge en to yngre spillere som vi har utvikla selv eller henta inn fra andre Oslo-klubber så er det veldig stor suksess. I tillegg må vi hver gang treffe på de vi henter.

Saken fortsetter under bildet

###

Her sitter Eirik Kjønø og assistenttrener Johan Gjønnes og diskuterer potensielle ny-signeringer. Med et stramt budsjett er de avhengige av å finne fremtidens gull, i dag.

Her kommer han litt inn på en annen viktig faktor for at Grorud skal etablere seg i 1. divisjon. Nemlig sitt eget akademi. Men dette er tidkrevende.

– Vi begynte for sju år siden, og det kan ta sju år til før vi får se resultatene av det, påpeker han.

Rift om både spillere og trenere

I tillegg er det en utfordring å beholde de dyktigere trenerne de ønsker å ha i klubben. Det koster også penger, og i motsetning til spillere trenger ikke andre klubber å gå gjennom Grorud for å hente trenerne deres. De siste årene har de blant andre mistet Ståle Pedersen, Marius Rosmæl og Kristoffer Kolsrud til Stabæk, samt Anders Rønning til Strømsgodset. Det har gitt klubben utfordringer med å holde kontinuiteten og kvaliteten de ønsker. Men også her jobbes det på lik linje med spillere. Nemlig med å finne de unge og ambisiøse, som ser på Grorud som et springbrett.

– Å finne gode, unge spillere er mye enklere enn å finne de gode unge trenerne, sier Kjønø, før han avslutter:

– Vi må unngå å bli en klubb som spiller OBOS år etter år, men aldri er med i en toppkamp, eller aldri bruker unge, egenproduserte spillere. Vi kan ikke bli en sånn klubb. Det er ikke interessant nok heller for min del.

Kjønøs svar på hvordan Grorud skal fortsette å skape suksess ligger med andre ord i en god jobb med spillerlogistikken. Å hele tiden være i forkant av hva som skjer, og finne neste sesongs førstelagsspiller allerede i år. Samtidig må man tørre å være lokal og tøff når det kommer til å gi unge spillere muligheter. Han vet det ikke er enkelt, men det er oppskriften.

Les også: Fra Kåffa til Grorud: – Vi må tørre å være rause med hverandre i Oslofotballen (+)

Mer fra Dagsavisen