Stavanger

Tar imot nysgjerrige gjester i hagen

Margunn Ueland og kjøkkenhagen hennes blir gladmatutstilling i år. Hun ønsker å formidle det hun brenner for og inspirere andre.

I en krok like ved Stavanger stadion på Eiganes finner du en av Gladmats nye utstillinger; en omvisning og lynkurs i det å gro mat i egen hage.

– Jeg tror folk kan bli inspirert, for de oppdager kanskje at de kan dyrke veldig mye forskjellig på liten plass, sier hageentusiast Margunn Ueland til RA.

– Mye bedre enn i butikken

Ueland har skrevet bok og blogg om kjøkkenhagen, og følges av over 6000 på Instagram og 4000 på Facebook. Kjøkkenhagen er også del av matfestivalens nye satsing om arrangementer utenfor sentrum.

Hun forklarer videre hva hun håper å oppnå som gladmatutstilling, og oppfordrer andre til å prøve seg i hagen.

– Jeg håper folk forstår at det ikke er noe hokus pokus, det går an å gjøre det enkelt. Folk kan få tips til hva de kan gjøre med plassen sin. Alle kan få til noe. Jeg har også lyst å vise at det er mulig å få til uten å bruke kunstgjødsel og uten å kjøpe masse jord, sier hun.

– Men det smaker jo godt også! Unnskyld meg, men det smaker mye bedre enn i butikken. For det fra hagen er råferskt og har ikke stått på lager eller blitt fraktet rundt i lang tid, legger hun til.

LES OGSÅ: Ueland: Hun dyrker sine egne grønnsaker og frukt

– Godt for kropp og sjel

Ueland mener hagearbeid – eller bare det å være i naturen – har flere fordeler utenom det åpenbare.

– Når du brenner for noe er det kjekt å vise og formidle det. Jeg brenner for dette, ikke bare fordi det er god og sunn mat, men det gjør godt for kropp og sjel også. Det å være ute og putle er veldig god avstressingsterapi, sier hun, og kommer med et eksempel:

– Sammenlign din vanlige rutine etter jobb, som kanskje innebærer å legge deg på sofaen og «scrolle» på mobilen en stund, med å «stikke fingrene i jorda» eller gjøre noe annet i naturen. Da vedder jeg på at du har fått ladet batteriene i stedet for å ha tappet batteriet på deg selv og mobilen, sier hun.

LES OGSÅ: 150 utstillere på årets Gladmatfestival

Se, lukte, smake

Å ta imot festivalgåere ser Ueland fram til, men hun forteller at ideen var en annen først.

– Det var veldig stas da festivalsjef Maren Skjelde spurte om jeg ville være med. Hun spurte først om jeg ville holde foredrag i Vågen, så tenkte jeg at det sikkert er mye kjekkere for folk å se det i virkeligheten. At de kan komme og se, lukte, ta på og kanskje smake hagen.

Ueland tar imot alle nysgjerrige fra klokken 16.00 i morgen, og torsdag, fredag og lørdag fra klokken 12.00.

Omvisningen starter i «lekeplasshagen», en overgrodd lekeplass hun har gjort om til kjøkkenhage for nabolaget. Deretter skal hun vise fram sin egen hage, mens hun forklarer forskjellige metoder, tips og triks, og svarer på spørsmål en må ha.

– Det bli spennende å se om det kommer to, 20 eller 200. Jeg aner ikke, humrer hun.

Se Gladmat-programmet for flere detaljer.

LES OGSÅ: Dette er årets Gladmat-retter

Mer fra Dagsavisen