Stavanger

Her er byens nye håndverksbryggeri

Når ekteparet Bjarte og Tonje Halvorsen åpner Salikatt Bryggeri, realiserer de drømmen om eget ølbryggeri.

Bilde 1 av 4

– Nå venter vi bare på at strømmen skal kobles opp, så er vi i gang. Forhåpentligvis setter vi det første brygget denne uken, sier Bjarte Halvorsen fornøyd til RA.

Det er ikke få timer han og kona har lagt ned siden de fikk tak i lokalene på Åsen i høst. Bryggeridrømmen har de hatt lenge, og planleggingen av eget bryggeri startet for nærmere tre år siden.

Foreløpig begrenser paret produksjonen til tre typer øl; en Berliner Weisse, en APA (american pale ale) og en brown porter.

– Hvis alt går etter planen, har vi øl i butikkutsalget før 17. mai, sier paret – og legger til at alt avhenger av at kommunen overholder saksbehandlingstiden de har varslet.

Vil tilby ølsmaking

Bjarte Halvorsen har søkt om muligheten til å tilby omvisninger med ølsmaking i bryggerilokalene. Da trengs skjenkebevilling i tillegg til salgsbevillingen for butikkutsalget.

LES OGSÅ: Folk sto i kø da ølpolet åpnet dørene

– Det blir nok svært vanskelig å få til denne kombinasjonen. Der er loven klar. Men kommunen har anledning til å bruke skjønn. Én mulighet er at vi stenger av ølutsalget de gangene vi har omvisning og smaking, sier Bjarte Halvorsen. Alternativet er at de bygger et eget rom, helst med glassvegger, slik at gjestene kan se tankene fra utsalget – og omvendt.

– En slik ombygging hadde ikke utgjort store kostnader for et etablert bryggeri, men for oss som er i oppstartsfasen blir det tungt, sier Bjarte.

Han er utdannet sivilingeniør. Hun er sykepleier. Bryggeriet er et fellesprosjekt – begge er like lidenskapelig opptatt av øl.

Bjarte Halvorsen har vært innom bryggeribransjen før. Han har jobbet på Kinn Bryggeri og på Lervig.

LES OGSÅ: Kvadrat får eget ølpol

Hos Lervig Bryggeri har de fått med seg satsingen på Åsen.

– Det er bra at de tør å satse. Det vil nok ikke ha noen større betydning for oss, men det er alltid mulig å dra nytte av hverandre, sier kommersiell direktør Morten Robberstad i Lervig.

Tilbake på Åsen gjøres de siste forberedelsene i det som forhåpentligvis blir et levebrød for begge på sikt. For tiden klarer ekteparet seg på sykepleierlønnen til Tonje. Og to blir snart tre. I månedsskiftet august/september kommer neste generasjon ølbrygger – en jente.

Selvgjort er velgjort

Til nå har de to investert rundt én million kroner på utstyr, råvarer og ombygging av lokalene. Bjarte Halvorsen har gjort mesteparten av restaureringen selv. Til og med øltankene har han bygd. Det er gamle melketanker fra Tine-meieriet på Klepp.

LES OGSÅ: Rekordraskt billettsalg til What's Brewing

– Vi er litt sta. Vi vil ikke selge oss ut til investorer.

– Og navnet på bryggeriet?

– Vi vil vise lokal tilhørighet, og Salikatt er et godt ord. En postmann som var innom spurte: «Hvorfor Salikatt? Han var jo en drittsekk.» Ja, han var en pøbel, men vi liker det, sier Bjarte Halvorsen.

Salikatt-ølet selges i første omgang fra eget utsalg, hos Helgø Meny, Det Gode Brygg i Sandnes og Vaaland 1889 på Bryne.

LES OGSÅ: Øl-valgets kval

Mer fra Dagsavisen