Byløvene

Øl-valgets kval

FOTO: Carl Martin Nordby

Av Knut-Espen Misje

Det som i hovedsak skiller kategorisering av vin fra øl, er at vin på alle nivåer har en geografisk opprinnelse. Det betyr at vinen må være laget av druer fra, og forholde seg til, et geografisk lovverk. Øl har, med noen få unntak, ikke geografiske begrensninger. Dette gir flotte muligheter for nye bryggerier verden over til å kopiere tradisjonelle og berømte øl stiler i sine brygg – og da gjerne med en lokal tvist eller en signatur fra bryggeren. Dette er kult, men gir som sagt noen utfordringer for oss konsumenter. Så hva gjør man?

Jeg ser alltid på ingredienslisten og ølets alkoholprosent for å orientere meg. Ta ukas øl for eksempel, Little Brother Northern Trappist (varenr., 2270401, kr 184,90, bestillingsutvalg). Det inneholder vann (fra Maridalsvannet i Oslo), pilsnermalt (lys), carapils malt (også lys), belgisk golden ale gjær, to typer humle (styrian goldlings og saaz), mais, sukker og fersk ingefær. Så prøver jeg å tolke ølets navn. Navnet Trappist, etterfulgt av Belgian Strong Ale (17,5 %), sier meg at ølet er overgjæret og er en tolkning av de klassiske trappistølene.

Da ølet endelig kom i glasset, viste det seg å være kjempegodt. Et så sterkt øl bør nippes til som hetvin heller enn å drikkes som pils. Det var velbalansert, med stor konsentrasjon, uten å være tungt eller utmattende smaksmessig. Tilsatsen av syrlig ingefær løfter ølets friskhet. Dette var vellaget øl. Og hvordan gikk kombinasjonen med Øyvinds røyke-bonanza? Jo, ganske bra!

Powered by Labrador CMS