Stavanger

Jan Ekornes er gått bort:– Han ga utrolig mye til byen

Jan Ekornes døde sist lørdag. Slik blir mannen som brakte «fine dining» til Stavanger minnet.

Jan Ekornes er gått bort. Dette bildet er tatt i sommer under Gladmat. Foto: Eirin Egge Ryan
Jan Ekornes er gått bort. Dette bildet er tatt i sommer under Gladmat. Foto: Eirin Egge Ryan
Publisert Sist oppdatert

Jan Ekornes gikk bort lørdag 27. september. Han ble 69 år gammel. Ekornes, opprinnelig fra Bergen, er kanskje mest kjent for å ha åpnet Jans mat- og vinhus, Stavangers første gourmetrestaurant.

Kokk Harald Osa var med å starte Jans mat- og vinhus sammen med Ekornes. Tospannet holdt det gående på Jans fra starten i 1981 til Osa gikk videre til planleggingen av Gastronomisk Institutt i 1987.

– Jan var fagmann. Utrolig kunnskapsrik, utadvendt og blid. Når Jan tok imot deg i døren, følte du at du var den eneste gjesten. Jan var utrolig flink til å få folk til å føle seg velkommen. Han så deg, sier Harald Osa til RA.

Gikk i forveien

Osa mener Ekornes har betydd mye for matbyen Stavanger.

– Han gikk i forveien og var ambisiøs. Det er ikke hvem som helst som kunne klart det Jan gjorde, både med restauranten og med fiskebutikken. I tillegg hadde han alltid et godt råd. Han ga utrolig mye til byen, mener Osa, som var i begravelsen til Ekornes fredag.

Han får støtte av kokkekollega Craig Whitson.

– Jan var veldig viktig for restaurantbransjen i Stavanger. Mannen var en institusjon, sier Craig Whitson på telefon fra USA.

Whitson hadde mye med Ekornes å gjøre, spesielt i tiden da de delte restaurantlokaler. Craig’s holdt til i 1. etasje, mens Jans mat- og vinhus holdt til i kjelleren i lokalet som nå huser Renaa.

– Det er ikke mange som Jan. Det viktigste han gjorde for Stavanger var å introdusere siddisene for «fine dining» og måten han opptrådte som sjømatambassadør i byen, sier Whitson.

Bergenseren Ekornes var lidenskapelig opptatt av sjømat.

– Ingen har gjort en større jobb for å fronte sjømat i Stavanger enn det Jan har gjort, mener Whitson.
Sammenlignes

Ekornes drev fiskehandelen Ekofisk på Strandkaien fra 2000 til 2008. Karl Erik Pallesen, kokk og innehaver av Fisketorget, har lenge sett opp til Ekornes.

– De siste tre årene har jeg blitt sammenlignet med han. Han har gitt meg mange gode råd, og fortalt meg hvordan han ville ha drevet fiskehandelen hvis han skulle startet på nytt, forteller Pallesen.

Ekornes var ofte innom Fisketorget.

– Jan var ekstremt kunnskapsrik. Han visste alltid akkurat hva han ville ha, samtidig som han var ydmyk. Jan sa en gang at å se gleden jeg har av å stå i fiskedisken, ga han tårer i øynene. Det var kjekt å høre, avslutter Pallesen.

Powered by Labrador CMS