Nyheter

Rollemodeller for mangfold på byggeplassen til Tøyenbadet

Mens mange andre jenter på deres alder velger en akademisk utdannelse og yrkesvei, satser Svea Kønig, Carmen Castillo og Kawsica Rashasingham på et studieløp med hammer, spiker, armeringsjern og betong.

– Jeg kunne knapt nok ta i en hammer før jeg bestemte meg for å bli tømrer, ler 18 år gamle Svea König, som er lærling hos Betonmast.

Sammen med Carmen Castillo og Kawsica Rashasingham er hun rollemodell gjennom Arbeidslivets skolesekk og fronter tematikken med flere jenter til yrkesfag.

Les også: Roser Oslos krav om lærlinger

Hun er ferdig med andre året på BYSK (bygg og anlegg med studiekompetanse), og har to år igjen av utdannelsen.

– Valget av yrkesvei ble vel tatt litt på sparket. Midtveis i første året kunne vi velge mellom enten å bli tømrer eller betongarbeider. Siden jeg er mest interessert i å jobbe med trevirke, og har en bestefar som er hobbysnekker, ble det tømrerlinja på meg, sier hun.

– BYSK er litt som Ole Brumm sier, ja takk, begge deler. Jeg får også studiekompetanse, slik at jeg kan gå videre på andre studier senere. Målet er å bli ingeniør, sier hun.

Bademinner

Kawsica Rashasingham (17), betongarbeider hos Skanska, har gode minner fra Tøyenbadet, som nå er revet og skal bygges opp på nytt.

– Jeg elsker å svømme, og husker særlig den blå vannsklia der, sier Kawsica Rashasingham til Dagsavisen.

– Nå jobber jeg i Skanska, mens det er AF-gruppen som river det gamle Tøyenbadet. Det er ikke sikkert at det blir arbeidsplassen min, sier hun og kikker bort på restene av det gamle badet.

Hvorfor hun valgte å bli betongarbeider har hun ikke noe klart svar på.

– Jeg syntes at tømrerfaget virket litt kjedelig. Som betongarbeider kan jeg jobbe utendørs hele året, og mens jeg har vært lærling det siste halvannet året, har jeg fått vært med på store boligprosjekter hvor jeg har vært med på forskaling, armering og støpning, sier hun.

Hun er klar på at hun er en rollemodell for mange andre jenter, og da særlig med minoritetsbakgrunn.

– Jeg er tamil og har foreldre fra Sri Lanka. Det ligger ikke akkurat for jenter i min kultur å bli betongarbeider. Der går det i yrker som lege, advokat, og ingeniør, sier hun.

– Noe av min motivasjon til å velge et utradisjonelt yrke ligger i at jeg kan være en inspirasjon for andre jenter til å velge annerledes, sier hun med et smil.

Når det gjelder yrkesvei, er drømmen å bli arkitekt.

– Etter videregående har jeg lyst til å ta førstegangstjenesten i Forsvaret, og så ta en ingeniørutdannelse der, for så eventuelt å gå Arkitekthøyskolen, sier hun.

Les også: Nye tall: Sjekk lærlinglønna i 44 yrker

Avtale

Tirsdag signerte Oslo kommune og Byggenæringens Landsforening en avtale om å jobbe for økt rekruttering og større mangfold i byggenæringen.

– Vi trenger ungdom med ulike perspektiver og erfaringer og vi ønsker at flere jenter velger bygg- og anleggsfag. Jeg er glad for at et av våre største utbyggingsprosjekter – det nye Tøyenbadet – skal brukes som pilotprosjekt i arbeidet, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo.

Jan Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, og Marte Gerhardsen, direktør i Utdanningsetaten med lærlingene Svea Kønig (bak fra høyre) tømrer hos Betonmast Kawsica Rashasingham, betongarbeider hos Skanska og Carmen Abeledo, tømrer hos Beto-Bygg.

Jan Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, og Marte Gerhardsen, direktør i Utdanningsetaten med lærlingene Svea Kønig (bak fra høyre) tømrer hos Betonmast Kawsica Rashasingham, betongarbeider hos Skanska og Carmen Castillo, tømrer hos Beto-Bygg. Foto: Kultur og idrettsbygg Oslo KF

Les også: Polakker presser ut lærlinger

Avtalen er et initiativ fra Kultur- og idrettsbygg Oslo KF og ble signert på anleggsplassen for nye Tøyenbadet av Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Jan Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening og Marte Gerhardsen, direktør i Utdanningsetaten.

Ikea-skap

Carmen Castillo (17), tømrer hos Beto-Bygg, er heller ikke helt sikker på hvorfor det ble en tømrerutdannelse.

– Men jeg har alltid hatt interesse for håndverksfag, og likte alltid å være med når det skulle skrus sammen et Ikea-skap hjemme hos oss. Det gikk vel mye på instinkt, og jeg har vel hele tiden følt at dette er det rette for meg,  sier hun.

Carmen Castillo har colombiansk mor, far fra den dominikanske republikk, og er født og oppvokst i Spania.

– Jeg kom til Norge da jeg var 10-11 år, sier hun, og har bodd både på Grünerløkka, St. Hanshaugen og Tøyen.

Hun håper at hun kan være til inspirasjon for andre jenter som vil inn i et håndverksfag.

– Selv om det er et fysisk tøft yrke, så er det et yrke som passer for kvinner. Noe av det som er gøy å se det ferdige resultatet. Da føler jeg stolthet over å ha vært med på dette. Jeg har vært med på oppføring av en enebolig i Asker, og flere store oppussingsprosjekter, sier Carmen Castillo.

Hun har to år igjen av utdannelsen, og vil da både ha fagbrev og studiekompetanse.

– Jeg er glad i å tegne, så jeg har lyst til å bli arkitekt eller ingeniør på sikt. Uansett vil fagbrevet som tømrer være nyttig for meg, sier hun.

Les også: Koronakrisen stikker kjepper i hjulene for lærlinger og yrkesfagelever i Oslo

Øke interessen

Etter staten er Oslo kommune Norges nest største offentlige innkjøper og en av landets største offentlige byggherrer. Kultur- og idrettsbygg Oslo KF vil bruke denne posisjonen til å stille konkrete krav til leverandørene i utlysningen av konkurranser i tilknytning til Tøyenbadet. Leverandørene må forplikte seg til systematisk arbeid for å opprettholde et godt psykososialt arbeidsmiljø; eksempelvis skal det ikke forekomme mobbing eller trakassering på arbeidsplassen. Leverandørene må også legge fysisk til rette for begge kjønn på anleggene, blant annet med adskilte garderober. I tillegg håper prosjektet å rekruttere kvinnelige lærlinger og fagarbeidere.

For å øke interessen blant unge, særlig jenter, skal det utvikles spesielle undervisningsopplegg for ungdomstrinnet og ulike fagretninger i videregående skole. Her vil også leverandørene forventes å bidra.

– Ett av målene i prosjektet er at kvinnelige lærlinger skal utføre minst to prosent av timene som er satt av til lærlingplasser innenfor visse kontrakter på Tøyenbadet. Til tross for den lave prosentandelen, er dette et ambisiøst mål. Det forteller hvor nødvendig og viktig der å arbeide for flere kvinner på byggeplassene våre, sier Eli Grimsby.

###

Eli Grimsby i KID. Foto: Kultur og Idrettsbygg Oslo KF

Les også: Hva skjer med pensjonen min om jeg permitteres? Her er seks spørsmål og svar (+)

Lav kvinneandel

I dag er kvinneandelen i bygge- og anleggsnæringen på rundt ni prosent totalt sett og kun to prosent kvinner på fagarbeidersiden.

– Vi trenger et krafttak for å endre dette bildet, av flere grunner. Byggenæringen trenger å rekruttere flinke folk fra hele befolkningen. Vi mener at byggeplasser med begge kjønn bidrar til et godt arbeidsmiljø og gode løsninger. Dette er et spennende prosjekt som vi håper kan bli til inspirasjon og læring både for ungdom og hele næringen, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen