Marianne Borgen (SV) mener Ap har nærmet seg SV såpass mye i skolepolitikken at de kan stille seg bak en felles plan for Oslo-skolen. FOTO: ARNE OVE BERGO

– Her mangler bare signaturen, Raymond

SVs Marianne Borgen vil ha med Aps Raymond Johansen på en bindende avtale om forandring i Oslo-skolen.

– Jeg kan ikke forstå at Arbeiderpartiet skulle være uenig i dette, sier 1.-kandidat for SV i Oslo, Marianne Borgen.

I hånda har hun en kontrakt med fire punkter for forandringen i Oslo-skolen. Selv har hun signert, nå mangler bare underskriften til Aps Raymond Johansen, som hun mener følger etter SV i skolepolitikken.

Kontrakten skal fastslå hva slags skolepolitikk Oslos befolkning kan vente seg vet et maktskifte i byen.

– Det er en invitasjon til å bli tydelig på hva vi vil. Det vil være en forpliktelse mellom oss og velgerne, sier Borgen.

LES OGSÅ: Vil tvinge fram radikale Raymond

Fire krav

SV vil ha:

  • Gratis halvdagsplass på aktivitetsskolen for alle.
  • Økt lærertetthet.
  • En tillitsreform.
  • Gradvis innføre gratis skolemat.

SV-toppen mener skolen er i utakt med foreldre og elever.

– Nå må vi begynne å lytte til foreldrenes sinne og barnas bekymringer, og foreldre og besteforeldre stemme på en politikk som er bra for barna, sier Borgen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Tillit

Med SVs opplegg skal det bli maks 15 elever per lærer i 1.–4. trinn og maks 20 elever per lærer i resten av grunnskolen. Ifølge SV vil 900 nye årsverk i skolen dekke opp dette. Prisen er 600 millioner kroner i året. SV ønsker at de ekstra osloprøvene skal fjernes og at læreren skal være sjefen over skolehverdagen:

– Vi må stole mer på lærerne. Målet er å stanse den rigide målstyringen og gi lærerne mer selvstendighet, forklarer Borgen.

SV vil ha med Ap på å forplikte seg til å utvide gratis aktivitetsskole gradvis, med start i de bydelene med lavest deltakelse, men med mål om gratis aktivitetsskole for alle ved utgangen av 2019. Også er det ikke et skoleforslag fra SV, uten at skolemat er nevnt.

– Vi må se på det i et folkehelseperspektiv. Å satse tidlig på en god helse og på gode vaner, vil være et gode for samfunnet.

LES OGSÅ: Krever taxikutt

Ikke ultimatum

Meningsmålingene tilsier at Ap må få støtte fra Miljøpartiet De Grønne og trolig SV for å ta over makten. Dette er likevel ikke noe ultimatum fra Borgens side.

– Dette er en av SVs viktigste saker i valget og det er dette vi vil ta med oss til forhandlingsbordet. Om Ap ikke vil forplikte seg til dette, så vet velgerne at de får stemme på SV om de vil ha gratis aktivitetsskole, økt lærertetthet og gratis skolemat, sier Borgen.

LES OGSÅ: På vakt mot Arbeiderpartiet

Lunken mottakelse

I Arbeiderpartiets leir, får SVs skolekontrakt, en lunken mottakelse. Noen signering ble det i alle fall ikke.

– SVs forslag har en grunnleggende svakhet, det mangler en prislapp. Det vil være helt umulig å gjennomføre med dagens kommuneøkonomi, skriver Raymond Johansen i en e-post.

Johansen er enig i at flere at tiltakene er bra, men han har innvendinger.

– Jeg vil ikke si her og nå hvordan dette slår ut. Vi er for økt lærertetthet og at Oslo kan bestemme sin egen tetthet innenfor rammene som budsjettet tillater, skriver Johansen.

Borgen svarer på den økonomiske utfordringen: SVs eiendomsskatt for Oslo skal ta inn rundt 2,5 milliarder i året.

– Det koster penger å satse på skolen. Men jeg tror Oslos befolkning vil være med på dugnaden, sier Borgen.

LES OGSÅ: Venstre reagerer på miljøutspill