Innenriks

Vil tvinge fram radikale Raymond

Det er meningsløst med maktskifte i Oslo hvis ikke Ap vil bruke sterkere lut for å bekjempe forskjeller, mener Bjørnar Moxnes.

EKT rideskole og husdyrpark på Ekebergsletta er Bjørnar Moxnes' (R) barndomsparadis. Her fikk bygutten for første gang møte noe som lignet på en gård.

– Dette var det første stedet jeg fikk ri på hest og hilse på griser, påfugler og alle mulige dyr som barn i Oslo ellers ikke ser så mye til, sier Moxnes.

Han kommer tilbake med jevne mellomrom med familien. Datteren Maja på tre år har allerede fått prøve seg på hesteryggen. Minstemann Eirik, som er en drøy måned gammel, må vente litt til.

Moxnes er vokst opp på Nordstrand, og etter noen år i sentrum har han flyttet tilbake. Det var også her han fikk sin politiske oppvåkning.

– Det var et stort problem med nynazister her i området på midten av 90-tallet. Vi var en del som prøvde å jobbe mot den rasismen de sto for. Det var første gang jeg engasjerte meg.

Raymond har ikke ringt

Hvis valgvinden blåser Rødts vei i september, kan partiet bli en kraft å regne med i bystyret de neste fire årene. På de beste målingene har partiet ligget oppe på over 6 prosent, større enn SV og sentrumspartiene. Men Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen har fortsatt ikke ringt.

– Vi får snakkes etter valget. Jo større Rødt blir, desto viktigere blir det for han å snakke med oss når valgresultatet er klart, sier Moxnes.

Rødt-lederen mener partiene til venstre for Ap er helt nødvendige hvis folk i Oslo ønsker en ny kurs.

Enige om eiendomsskatt

Dersom Ap skal styre med samarbeid gjennom sentrum, mener Moxnes det blir «nye koster, men ikke ny kurs».

– Raymond og Stian er begge enige om unødvendig mye testing i skolen, de er begge for prestasjonslønn for lærere, de vil bygge en monstermotorvei vestover til 40 milliarder og de er begge for kommersielle tilbydere i velferdssektoren. De er uenige om eiendomsskatt og tempoet i privatiseringen, men forskjellene er mindre enn Ap later som i valgkampen.

– Har dere noen ufravikelige krav for å gå inn i en form for samarbeid med Ap?

– Vi kan ikke støtte et byråd som sørger for at forskjellene i Oslo fortsetter å vokse. Da er det nesten meningsløst med et nytt flertall, sier Moxnes, som trekker fram kampen mot sosiale forskjeller som Rødts hovedsak i valgkampen.

I spørsmålet om eiendomsskatten, er imidlertid Rødt og Ap enige. Begge parter ønsker at boliger med markedsverdi under fem millioner kroner ikke blir beskattet. SV har lagt seg på et lavere bunnfradrag.

– Ap har etter hvert landet på vårt standpunkt. Rødt har hele tida sagt at eiendomsskatt ikke skal bli en ny skatt for vanlige folk.

LES OGSÅ: Vil presse Ap til eiendomsskatt

Rødt er ikke lik MDG

Med jevne mellomrom gjenopplives diskusjonen om ikke Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne burde slå seg sammen heller enn å kjempe om de samme stemmene. Moxnes mener forskjellene mellom MDG og Rødt i Oslo kan vise seg å bli store etter valget.

– Skillet går ikke på miljøpolitikken. Skillet er at vi ikke er villige til å selge ut velferd til kommersielle for å få ti meter ekstra med sykkelvei. MDG klarer ikke gi et klart svar i disse spørsmålene, fordi miljøsaken står over alt annet for dem. Det betyr at hvis de får mer sykkelvei med Høyre enn med Ap, kan de finne på å gi seg på privatisering av barnehager eller kutt i bydelene. Det kan ikke vi.

LES OGSÅ: Rasmus på vippen

– Jeg blir forbanna

I starten av juni kom nyheten om at NRK utelukker Rødt fra høstens partilederdebatt og valgomat. For å gjøre det beste ut av situasjonen, har partiet startet et crowdfunding-prosjekt for å samle inn penger til å produsere og spre sin egen valgvideo. Men Moxnes skjønner fortsatt ikke hva NRK driver med.

– Jeg blir forbanna, og jeg syns det er udemokratisk. Rødt er større enn KrF, Venstre og MDG i mange byer, og også SV en del steder. Velgerne fortjener å se politikken vår i diskusjon og konfrontasjon med de andre partiene.

LES OGSÅ: Rødt utestengt fra partilederdebatt

I retten i september

Knappe to uker før valget må Moxnes møte i retten. Etter at Rødt la ut store deler av kommunerevisjonens gjennomgang av en sak der en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to beboere på et sykehjem, ble han anmeldt av alle partiene i bystyret unntatt SV.

Moxnes holder fast på at han ikke har gjort noe ulovlig. Han mener denne saken, i tillegg til den ferske endringen i offentlighetsloven som innskrenker innbyggernes innsyn i byrådets saksforberedende dokumenter, viser behovet for hans eget parti.

– Målet er jo at innbyggerne skal få kjennskap til sakene tidlig nok til at man kan gripe inn og påvirke det som skjer. Vi ser gang på gang hvor viktig det er å komme inn tidlig. Vi kom for seint inn når det gjaldt privatisering av barnehager, for eksempel. Det var en fullstendig fiasko som burde vært stoppet før det skjedde.

LES OSGÅ: Oslo kommune politianmelder Rødt-leder

Seks kjappe

For eller mot ny utbygging av E18?

– Mot.

Skal markagrensa beholdes?

– Ja.

Hvilket transportmiddel bruker du til jobb?

– Trikk eller sykkel.

Raymond eller Stian?

– Det er jo Raymond, da.

Skal kun private få bygge barnehager i Oslo?

– Nei, er du gæern. Det er helt meningsløst. Høyrepolitikk på bærtur.

Hvor kjøper du kaffen din?

– Kaffebrenneriet. Det ligger en på vei til jobben.

Mer fra Dagsavisen