Verden

Tett race i mellomvalget i USA - Biden varsler gjenvalg-beskjed neste år

Dette har skjedd så langt.

Saken oppdateres underveis

Tirsdag gikk det mye omtalte mellomvalget av stabelen i USA. Kampen om Representantenes hus i Kongressen er ikke avgjort, men alt tyder på at Republikanerne kaprer flertallet der. Det er ennå ikke klart hvilket parti som til slutt ender med flertall i Senatet.

Alle de 435 setene i Representantenes hus sto på valg, det samme gjorde 35 av 100 senatsplasser. I tillegg ble det holdt det en rekke andre valg, deriblant om guvernørjobben i 39 delstater og territorier. Det er jevnt løp mange steder og det kan ta tid før det endelige valgresultatet er klart.

Går det Republikanernes vei, kan partiet stikke kjepper i hjulene for president Joe Bidens politikk framover, i tillegg til at mange av partiets kandidater i ulike valg har støttet påstanden om at presidentvalget i 2020 ble stjålet fra Donald Trump.

I årets valg har økonomi og høy inflasjon seilt opp som den viktigste saken for mange velgere. Men også kriminalitet og abort har vært sentrale spørsmål i opptakten til valget.

Georgia og Nevada på vippen

I Pennsylvania, der Demokratene hadde sin eneste reelle mulighet til å vinne et nytt mandat, slo demokraten John Fetterman sin republikanske motstander Mehmet Oz, ifølge Fox News og NBC.

Dermed blir det to stater som avgjør senatsvalget: nemlig Georgia og Nevada. Republikanerne må vinne begge for å få flertall, mens Demokratene beholder flertallet om de berger en av dem. Demokraten Raphael Warnock utfordres av republikanske Herschel Walker.

I Nevada leder republikanernes utfordrer Adam Laxalt mot demokraten Catherin Cortez Masto. Ifølge valgfunksjonærer kan det ta dager før de siste stemmene i Nevada er telt opp og registrert ettersom svært mange velgere har benyttet seg av muligheten til å avgi poststemme.

Alle stemmer som er poststemplet senest på valgdagen, er gyldige, så sant de er mottatt senest lørdag. Først da vil det endelige resultatet i Nevada dermed være klart.

Dagsavisen følger valget og her er noe av det som har skjedd så langt:

* 22:48: USAs president Joe Biden sier han «tidlig neste år» vil bekrefte om han stiller til gjenvalg i 2024

USAs president Joe Biden sier at hans intensjon er å stille til gjenvalg i 2024, men at en endelig avgjørelse vil bli tatt i tidlig 2023.

Biden sier dette til syvende og sist er en avgjørelse han vil ta sammen med resten av familien.

* 22:20: President Joe Biden om USAs mellomvalg: – En god dag for demokratiet

USAs president Joe Biden sier onsdag, dagen etter mellomvalget, at det er en god dag for demokratiet.

– Den røde bølgen uteble, men hver plass vi mister, gjør vondt, sier han i en tale.

– Demokratene gjorde et godt mellomvalg, men velgere er likevel frustrerte. Det forstår jeg, sier Biden.

Han legger til at han er forberedt på å jobbe sammen med republikanerne. Samtidig kommer han med et stikk til pressen for at flere medier spådde i forkant av valget at republikanerne vil seile enda mer fram enn hva det foreløpige resultatet viser.

– Velgerne har sendt et klart budskap. De ønsker at vi bevarer demokratiet vårt, sier han, og legger til at det har vært satt på prøve flere ganger de siste årene.

– Det endelige resultatet er ennå ikke klart, men en stor rød bølge ble det altså ikke, sier Biden.

* 18:39: USA kastes ut i valgkaos – det blir omkamp i Georgia

Det blir ikke en vinner av senatsvalget som har vært svært jevnt i Georgia. Det holdes en andre valgrunde i desember. Det melder CNN og NBC.

Dermed kan det hende at amerikanerne må vente i flere uker før det blir en vinner av senatsvalget. Det er svært jevnt, og Republikanerne trenger seier i to av de tre vippestatene som ikke er avgjort. Georgia er en av dem.

Republikaneren Herschel Walker, som er støttet av Donald Trump, har vært svært omstridt i valgkampen. Verken Walker eller demokratenes Warnock fikk over 50 prosent, ettersom uavhengige Chase Oliver kapret en andel av stemmene. Warnock er foran, men når ikke 50 prosent, og dermed blir det omkamp mellom ham og Walker. Delstaten er en av de viktige vippestatene. Demokratene har dette setet i dag.

Raphael Warnock (t.v.) og Herschel Walker.

*17:36: Republikaneren Ron Johnson berget seieren i Wisconsin

Republikaneren Ron Johnson berget seieren i senatsvalget i Wisconsin, der Demokratene hadde håp om en seier, melder CNN og BBC.

Johnson har sittet i Senatet siden 2011, men ble utfordret av Mandela Barnes.

Utfallet påvirker ikke sammensetningen av Senatet, og Republikanerne må fortsatt vinne to av de tre vippestatene som gjenstår, for å få flertall.

* 07:30: Whitmer berger guvernørstillingen i Michigan

Demokraten Gretchen Whitmer har vunnet gjenvalget som guvernør i Michigan.

Whitmer hadde hard motstand fra republikanerne som var svært kritiske til hennes strenge restriksjoner under koronapandemien.

Hun vant over den Trump-støttede Tudor Dixon som er en sterk abortmotstander. Abort ble et av de viktigste temaene i valgkampen i Michigan.

* 06:54: Dr. Oz tapte

I vippestaten Pennsylvania var det demokraten John Fetterman som gikk av med seieren over republikaneren Mehmet Oz i kampen om en plass i Senatet, melder MSNBC.

* 06:25: Demokraten Patty Murray gjenvalgt fra Washington

Demokraten Patty Murray vant som ventet senatsvalget i delstaten Washington.

Hun beseiret republikaneren Tiffany Smiley. Murray har sittet i Senatet siden 1993.

* 06:04: Republikaneren Ted Budd vinner senatsvalget i North Carolina

Republikaneren Ted Budd er valgt som senator fra North Carolina.

Budd beseiret demokraten Cheri Beasley. Han erstatter republikaneren Richard Burr og valget får dermed ingen betydning for sammensetningen av Senatet.

Budds seier får derimot betydning for Donald Trumps kontroll over partiet. Han erstatter en senator som stemte for å dømme Trump i riksrettssaken etter kongresstormingen. Budd er derimot støttet av Trump.

* 05:48: Republikaner kapret seier i kongressvalget i Virginia

Republikaneren Jen Kiggans vant i Virginia en seier for sitt parti i kampen om kontrollen over Representantenes hus.

Hun kaprer et sete fra demokratene etter at hun slo sittende kongresskvinne Elaine Luria.

Fox News skriver at valgkampen i Virginias 2. kongressdistrikt har vært en av de heteste kampene om en plass i Huset i denne valgkampen

* 05:37: Spanberger gjenvalgt i Virginia

Demokraten Abigail Spanberger er gjenvalgt til Representantenes hus fra sitt distrikt i Virginia.

Spanberger vant mot republikanske Yesli Vega i distriktet som ligger i utkanten av Washington DC.

Den konservative demokraten Spanberger var regnet som en av de mest utsatte demokratiske kongressrepresentantene, og Republikanerne satte inn millioner av dollar til støtte for Vega.

At Spanberger vinner, er et signal om at Demokratene ikke gjør det så dårlig som fryktet.

Men Republikanerne har foreløpig erobret fem mandater i Huset, hvorav minst to i Florida, mens Demokratene ikke har erobret noen. Demokratene kan ikke tape mer enn fem hvis de skal holde på flertallet.

Før valget fryktet Demokratene at de kunne gå på en smell i en republikansk rød bølge og tape et 20-tall mandater i Representantenes hus.

De radikale medlemmene i såkalte The Squad, Alexandria Ocasio-Cortez, Cory Bush, Ilhan Omar og Rashida Tlaib, har vunnet gjenvalg, men det var ventet i sikre demokratiske kretser.

* 05:35: Demokraten Kathy Hochul gjenvalgt i New York

Demokraten Kathy Hochul har vunnet guvernørvalget i New York, trass i hard motstand fra motkandidaten.

Hochul som tok over da Andrew Cuomo trakk seg som følge av en skandale i fjor, klarte å stå imot en offensiv de siste ukene fra den republikanske kandidaten Lee Zeldin.

Demokratene ble så bekymret for et dramatisk tap i demokratiske New York at president Joe Biden kom for å drive valgkamp for Hochul i helgen før valget.

* 05:28: CNN: Demokraten Maggie Hassan berget seier i New Hampshire

Demokratene berget senatssetet som sto på spill i New Hampshire, melder CNN.

Maggie Hassan utropes til vinner i senatsvalget av CNN. Hun beseirer republikaneren Donald Bolduc.

Seieren så lenge sikker ut for Hassan, men den siste tiden har Bolduc fått vind i seilene og republikanerne håpet å erobre et sete i Senatet der.

Hassan har sittet i Senatet siden 2017.

* 05:20: Trump-kandidaten J.D. Vance vant senatsvalget i Ohio

Republikaneren J.D. Vance har vunnet senatsvalget i Ohio.

Vance, en tidligere forfatter som er blitt politiker, fikk støtte fra Donald Trump i valgkampen. Han er blitt omtalt som en mulig ny profil i Det republikanske partiet.

Han beseiret demokraten Tim Ryan i kampen om setet i Senatet som sto åpent etter at republikaneren Rob Portman trakk seg. Det påvirker dermed ikke kampen om kontroll i Senatet, men var en delstat Demokratene hadde et lite håp om å ta en seier i.

* 05:08: Brian Kemp er guvernør i Georgia

Republikaneren Brian Kemp er utropt til vinner av guvernørvalget i Georgia, melder MSNBC.

Dermed ble det tap for demokraten Stacey Abrams.

* 04:37: Mike DeWine gjenvalgt som Ohios guvernør

Republikaneren Mike DeWine er gjenvalgt som guvernør i Ohio, en stat Demokratene hadde et lite håp om å erobre.

DeWine vant med god margin over den demokratiske utfordreren Nan Whaley i delstaten som tidligere var en vippestat, men som beveger seg i stadig mer republikansk retning.

DeWine vant så vidt i primærvalget i mai da han ble utfordret av mer konservative republikanere som var rasende på restriksjonene han innførte mot koronapandemien.

* 04:33: Erik Schmitt blir republikansk senator for Missouri

Republikaneren Erik Schmitt blir ny republikansk senator fra Missouri.

Schmitt vant over sin demokratiske motstander Trudy Busch Valentine og tar mandatet til Roy Blunt som ikke søkte gjenvalg etter å ha vært senator siden 2010.

* 04:23: New Hampshire første stat som velger en transperson i USAs historie

Tirsdag ble James Roesener valgt inn til delstatens parlament, melder Washington Post.

* 03.48: CNN: Demokratene vant viktig senatsvalg i Colorado

Demokratene har tatt en seier som kan antyde at det ikke blir et så mørkt mellomvalg som mange i partiet fryktet. Michael Bennet vant senatsvalget i Colorado.

Bennet ble utfordret av republikaneren Joe O’Dea, og dette var en delstat Republikanerne hadde et håp om å ta en seier i.

Ifølge CNN er det imidlertid klart at Bennet beholder sitt sete. Det er svært viktig for Demokratene å beholde sine seter i Senatet hvis de skal beholde det syltynne flertallet de har i dag.

Bennet ble først valgt i 2010 og var favoritt i årets valg, men han ble presset hardt av O’Dea som la seg på en mer moderat linje.

* 03:18: Omstridte Marjorie Taylor Greene gjenvalgt til Kongressen

Den omstridte kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene har vunnet gjenvalg til Representantenes hus.

Hun har fått mye kritikk for å spre konspirasjonsteorier og for å ha kommet med uttalelser som er stemplet som rasistiske. Hun er blitt omtalt som QAnon-politikeren, ettersom hun var blant de første som ble innvalgt som støttet opp om det løse nettverket av konspirasjonsteoretikere.

Det var ventet at hun ville vinne gjenvalg i Georgia der hun ble utfordret av demokraten Marcus Flowers.

Taylor Greene ble kastet ut av flere komiteer av Demokratene som hadde kontroll over huset. Nå ligger det an til at hun får en langt sterkere posisjon i Kongressen, der hun har sikret seg stadig mer makt i partigruppa, skriver The New York Times.

* 03:15: Chuck Schumer gjenvalgt fra New York

Chuck Schumer, som er demokratenes flertallsleder i Senatet, er gjenvalgt som senator fra New York.

* 03:11: AOC gjenvalgt til huset

Alexandria Ocasio-Cortez vant gjenvalgt i sitt distrikt i New York, melder NBC News. 33-åringen er blant de mest prominente demokratene i Representantenes hus, takket være hennes progressive ideer. AOC, som hun blir kalt, ble først valgt inn i 2019.

Da seieren ble klar takket AOC sine tilhengere på Twitter: «Vi gjør dette for småpenger», skrev hun.

* 02:45: Republikanerne vant to seter i Senatet i Oklahoma

Republikaneren James Lankford har vunnet gjenvalg i senatsvalget i Oklahoma, mens partikollega Markwayne Mullin vant spesialvalget der.

Det var ventet at Republikanerne skulle ta de to setene.

* 02:42: USAs første åpent lesbiske guvernør

Demokratene har gjenerobret guvernørstillingene i Maryland og Massachusetts som har vært holdt av republikanere de siste årene.

Maryland og Massachusetts er blant de mest demokratiske delstatene i USA, men har likevel valgt republikanske guvernører de siste periodene.

I Maryland blir Wes Moore delstatens første svarte guvernør etter republikaneren Larry Hogan, mens Maura Healey blir USAs første åpent lesbiske guvernør når hun tar over etter Charlie Baker i Massachusetts.

* 02:41: Trumps pressetalskvinne blir guvernør i Arkansas

Sarah Sanders er den nye guvernøren i Arkansas. Donald Trumps tidligere talsperson er den første kvinnen som har det vervet.

Sanders ble svært profilert som pressetalsperson i daværende president Donald Trumps administrasjon.

* 02:37: Senator Todd Young gjenvalgt i Indiana

Senator Todd Young er gjenvalgt til Senatet fra Indiana.

Young, som har sittet i Senatet siden 2017, beseiret demokraten Thomas McDermott i den vanligvis solid republikanske delstaten som er tidligere visepresident Mike Pences hjemstat.

* 02:36: Republikaneren John Boozman gjenvalgt i senatsvalget i Arkansas

Republikaneren John Boozman er gjenvalgt til Senatet i mellomvalget i Arkansas.

Han beseiret demokraten Natalie James. Boozman har sittet i Senatet siden 2011.

* 02.35: Republikanerne tok demokratisk sete i huset

Republikanerne har gjort de første erobringene i kampen om kontroll over Representantenes hus. De har tatt to seter fra Demokratene i Florida.

Meningsmålingene antyder at Demokratene mister sitt flertall i Representantenes hus, ett av to hus i Kongressen.

I Floridas 13. distrikt har republikaneren Anna Paulina Luna vunnet, melder CNN. Det sto ledig etter at demokraten Charlie Crist gikk av for å stille i guvernørvalget, som han har tapt mot republikaneren Ron DeSantis.

I det 7. distriktet har republikaneren Cory Mills vunnet et sete som ble holdt av demokraten Stephanie Murphy, melder AP. Grensene for denne valgkretsen er blitt omfattende endret av Republikanerne som styrer delstaten, noe som gjorde det vanskelig for Demokratene å beholde setet.

* 02:31: Marco Rubio gjenvalgt fra Florida

Marco Rubio er gjenvalgt som senator fra Florida etter å ha avverget sin tøffeste utfordring ved valg hittil.

Cubansk-amerikaneren Rubio beseiret demokraten Val Demings, en svart, kvinnelig tidligere politisjef i Orlando som har sittet i Representantenes hus de siste årene.

Rubio, som forsøkte å bli Republikanernes presidentkandidat i 2016, tar dermed fatt på sin tredje periode som senator.

* Klokka 02:19: Demokratene gjenerobrer guvernørstillingene i Maryland og Massachusetts

Demokratene har gjenerobret guvernørstillingene i Maryland og Massachusetts som har vært holdt av republikanere de siste årene.

Maryland og Massachusetts er blant de mest demokratiske delstatene i USA, men har likevel valgt republikanske guvernører de siste periodene.

I Maryland blir Wes Moore delstatens første svarte guvernør etter republikaneren Larry Hogan, mens Maura Healey tar over etter Charlie Baker som guvernør i Massachusetts.

* Klokka 02:13: Republikanerne vant to seter i Senatet i Oklahoma

Republikaneren James Lankford har vunnet gjenvalg i senatsvalget i Oklahoma, mens partikollega Markwayne Mullin vant spesialvalget der.

Det var ventet at Republikanerne skulle ta de to setene.

Lankford ble utfordret av demokraten Madison Horn. Han ble først valgt inn i Senatet i 2015.

Mullin kjempet på sin side mot demokraten Kendra Horn i et spesialvalg og erstatter republikaneren Jim Inhofe.

* Klokka 02:12: Ron DeSantis gjenvalgt som guvernør i Florida

Republikaneren Ron DeSantis er gjenvalgt som guvernør i Florida.

DeSantis vant over demokraten Charles Crist, som var republikansk guvernør før han ble valgt til Kongressen som demokrat. DeSantis regnes som klar presidentkandidat om Donald Trumps ikke stiller.

Det klare valget av DeSantis er et tegn på at Florida, som tidligere var en vippestat, går i stadig mer republikansk retning.

* Klokka 02:10: Demokraten Chris Van Hollen vant gjenvalg i senatsvalget i Maryland

Demokraten Chris Van Hollen beholder sitt sete i Senatet.

Han beseiret republikaneren Chris Chaffee i tirsdagens mellomvalg.

Van Hollen har sittet i Senatet siden 2017 og satt før det i Representantenes hus.

* Klokka 02:09: Demokraten Tammy Duckworth vant senatsvalget i Illinois

Demokraten Tammy Duckworth har vunnet gjenvalg til Senatet i mellomvalget i Illinois.

* Klokka 02:08: Senator Richard Blumenthal er gjenvalgt til Senatet

Blumenthal, som har sittet i Senatet siden 2010, er gjenvalgt til Senatet i Washington fra Connecticut.

* Klokka 01:48: Første Gen Z-kandidat innvalgt i Kongressen

Demokraten Maxwell Alejandro Frost er innvalgt fra Florida som første Gen Z-politiker i Representantenes hus.

25 år gamle Frost var blant aktivistene mot USAs liberale våpenlover etter skolemassakren i Parkland i 2018 og er valgt fra et svært demokratisk distrikt i Orlando-området i Florida.

Gen Z er betegnelsen på generasjonen som er født mellom 1990-tallet og begynnelsen av 2010-tallet.

Frost beseiret 72 år gamle Calvin Wimbish, en tidligere Green Beret-soldat som kaller seg kristen og konservativ.

* Klokka 01:48: Kongressveteran Hal Rogers sikret gjenvalg

Republikaneren Hal Rogers, som er den lengstsittende i Representantenes hus, er gjenvalgt fra Kentucky.

Rogers har sittet i Representantenes hus siden 1981. Han ble den lengstsittende i huset da Don Young fra Alaska døde i mars.

* Klokka 01:37: Rand Paul gjenvalgt fra Kentucky

Republikaneren Rand Paul er som ventet gjenvalgt som den ene av Kentuckys to senatorer.

Rand Paul har vært senator fra Kentucky siden 2010. Han beseiret demokraten Charles Booker, som var den første svarte senatorkandidaten i den konservative staten.

* Klokka 01:22: Republikanske velgere i flertall i Florida

Det var på forhånd ventet at Republikanerne kommer til å gjøre det skarpt i Florida. Men valgdeltakelsen så langt tyder på at folk som har registrert seg som republikanere, har møtt opp i større grad enn demokrater, skriver The New York Times.

* Klokka: 01:06: Senatorer skal være valgt

Det ser ut til at to senatorer er valgt. Den første er Demokraten Peter Welch, som er valgt som den ene av delstaten Vermonts to senatorer, skriver nyhetsbyrået AP.

Valget av Welch var ventet siden den lille delstaten i nordøst som er Bernie Sanders’ hjemstat, er solid demokratisk. Welch tar over etter partifelle Pat Leahy, som går av med pensjon i år.

Republikaneren Tim Scott vinner som ventet senatsvalget i South Carolina, skriver NTB. Scott har sittet i Senatet siden 2013 og ble utfordret av republikaneren Krystle Matthews.

* Klokka 01:00: Flere valglokaler stengt

Nå er valglokalene stengt i de største delene av ytterligere fem delstater: Florida, Georgia, South Carolina, Vermont og Virginia.

Noen steder holder valglokalene åpent på overtid på grunn av tekniske utfordringer.

* Klokka 00:10: Melding om dataangrep som påvirker stemmemaskiner i Illinois

Fylkesadministrasjonen i Champaign i Illinois sier at det har vært problemer med stemmemaskiner på grunn av et dataangrep. Det er rettet stor oppmerksomhet mot gjennomføringen av mellomvalget i USA, etter udokumenterte påstander fra Donald Trump om valgfusk i 2020.

Fox News melder at det var problemer med stemmemaskinene i Champaign, et fylke med 205.865 innbyggere.

– Vi tror dette skyldes et dataangrep på vårt nettverk og våre servere, opplyser fylkesadministrasjonen der ifølge Fox News.

De opplyser videre at ingen stemmer er påvirket av angrepet og oppfordrer velgere til å avgi sin stemme uavhengig av problemet.

* Klokka 24: Valglokaler har stengt i de første delstatene

Valglokaler har stengt i delstatene Indiana og Kentucky i mellomvalget i USA. I senatsvalget anses både Indiana og Kentucky som sikre for Republikanerne.

I Atlanta, Georgia, ble det holdt «valgfest» tirsdag.

* Inflasjon viktigst for velgerne

Flere medier har tirsdag kveld gått ut med valgdagsmålinger, flere timer før valglokalene stenger i mellomvalget. Truet demokrati, inflasjon, rasisme og abort. Tall viser hva amerikanske velgere er mest opptatt av. I tillegg mener sju av ti at demokratiet i USA er truet.

* Trøbbel for tellemaskiner i Arizona

Tidlig tirsdag kveld ble det meldt det om trøbbel med maskinene som brukes for å telle papirstemmer i delstaten. Lokale myndigheter i Maricopa County sier at ved rundt en femtedel av deres 223 valglokaler, aksepterer ikke disse maskinene stemmer, skriver CNN. Ifølge lokale tjenestemenn skyldes det at passord ble skrevet inn for mange ganger, men at de ikke venter at det vil skape trøbbel for stemming.

– Ingenting ved dette tyder på valgfusk eller lignende. Dette er tekniske problemer, sier Bill Gates i de lokale valgmyndighetene.

Maskintrøbbelet har imidlertid allerede fått stor oppmerksomhet på sosiale medier og i høyreorienterte medier. Donald Trump jr. er blant dem som har videredelt twitter-meldinger om problemene. Enkelte har fremmet påstanden om at valget kan bli «stjålet».

Ekspresident Donald Trump raser i et innlegg på plattformen Truth Social etter de små feilene.

– Rapporter fra Arizona om at stemmemaskinene ikke fungerer i områder som er republikanske og konservative. Kan dette virkelig være sant når en stor andel av republikanerne ventet med å stemme til i dag? Nå er det på'n igjen. Folk vil ikke tolerere dette, skriver Trump.

USAs valgsystem har måttet tåle krass kritikk og påstander fra særlig republikanere de siste årene. Det har vært flere kontroverser knyttet til valggjennomføring i USA, blant annet etter at det ble avslørt at Russland før presidentvalget i 2016 hadde forsøkt å finne svakheter i det amerikanske valgsystemet. Kongressen har brukt millioner på å trygge sikkerheten rundt valg, blant annet ved å erstatte utdatert utstyr.

Påstander om juks med tellemaskiner er gjentatte ganger avvist av valgmyndigheter. Også Trumps påstander er tilbakevist.

* Andre utfordringer i Arizona

I Gilbert i Arizona spurte velger Tom Paul om forbipasserende hadde en god opplevelse da de avla sin stemme, skriver The New York Times. Han sa at han jobber på vegne av Arizona AFL-CIO, en hovedsammenslutning i delstaten. Paul trekker fram at folk med våpen har skremt velgere.

– Jeg vil bare være sikker på at det ikke skjer, sier han til avisa.

Dagsavisen har tidligere omtalt at maskerte menn har overvåket og «passet» på valgurner i delstaten Arizona i forkant av mellomvalget. En føderal dommer begrenset seinere hva slike selvoppnevnte valgobservatører, som har fått velgere i Arizona til å føle seg overvåket og trakassert, kan gjøre.

* Andre utfordringer for velgere

I California er det helt andre ting som skaper trøbbel for noen velgere: hele nabolag er evakuert på grunn av ekstremvær, skriver BBC. Valgdagen startet med nedbør sør i delstaten, og det er fare for jordskred og flom.

Det har også vært et teknisk problem i New Jersey, mens flere valglokaler i Pennsylvania åpnet senere enn de skulle fordi valgmedarbeiderne var forsinket.

– Dette er slike ting man ser i alle valg. Det er ingenting særlig bekymringsfull hittil, sier Susannah Goodman ved stemmerettsorganisasjonen Common Cause.

I North Carolina kan valglokaler som ikke fikk åpnet i tide, utvide åpningstidene.

Shanesha Washington har festet klistremerket hun fikk som bevis på at hun har stemt, i panna.

* Flere oppmøtte enn ventet

Valgmedarbeidere i Michigan melder om bedre oppmøte enn ventet, sier talsperson Jake Rollow i de lokale myndighetene.

– Vi hører fra valgmedarbeidere i hele delstaten at de er gledelig overrasket over hvor som personlig møter opp for å stemme, sier Rollow til CNN.

Alle stemmene ventes å være opptalt innen klokka 20 lokal tid onsdag. I Michigan er det blant annet stor spenning knyttet til guvernørvalget. Sittende guvernør Gretchen Whitmer fra Demokratene utfordres av den svært høyreorienterte Tudor Dixon. Vinner han, får republikanerne total kontroll i staten, fordi de også har flertall i begge kamre der.

* Tomt NBA-program tirsdag

Før første gang har den amerikanske basketligaen NBA ikke satt opp kamper på valgdagen, skriver The New York Times. Forklaringen er at NBA vil fremme økt valgdeltakelse i mellomvalg, ifølge en talsperson for ligaen.

Initiativet er et ledd i en økt innsats fra NBA og spillerforeningen for å øke fansens bevissthet om valgtilgang. Alle ligaens 30 lag spilte mandag og mange av dem delte ut informasjon om valget. Noen stilte også i trøyer med oppfordring om å stemme da de varmet opp.

NBAs valg-innsats er partipolitisk uavhengig, men enkelte spillere har gått ut og gitt sin støtte til kandidater som stiller til valg. Blant dem er Lakers-stjernen LeBron James. Mandag ga han sin støtte til Demokraten Stacey Abrams i guvernørkampen i Georgia.

Flere lag har også inngått avtaler med lokale myndigheter for å gjøre arenaene eller andre fasiliteter om til valglokaler eller steder der velgerne kan registrere seg for å stemme.

Golden State Warriors Stephen Curry med  oppfordring om å stemme påskrevet genseren under oppvarmingen mandag.

* Trump har stemt

USAs tidligere president Donald Trump har stemt i mellomvalget i Palm Beach i Florida. Han spår en stor kveld for Republikanerne. Trump avla stemme med kona Melania Trump, skriver Sky News.

– Dette blir et veldig viktig valg og forhåpentligvis skjer det rette, sa Trump til mediene.

Ekspresident Donald Trump og kona Melania møter pressen etter å ha stemt i Florida tirsdag.

Den tidligere presidenten ventes å kunngjøre at han stiller til presidentvalget i 2024. I tillegg har han støttet opp om en rekke republikanske kandidater ved dette valget.

I år som i presidentvalget i 2020 har han kommet med grunnløse anklager om valgfusk, som CNN har skrevet om.

President Joe Biden forhåndsstemte i hjemstaden Delaware 29. oktober.

* Valgfornektere kan få makt

Det holdes også guvernørvalg i 36 av USAs 50 delstater, i tillegg til i tre territorier. Utfallet i flere av de jevnere valgene vil ikke bare ha noe å si for innbyggerne i disse statene, ifølge The New York Times. Flere av guvernørene i vippestater kan bli avgjørende i kampen om demokratiet i USA, skriver avisa.

Mange republikanske velgere støtter påstanden om at presidentvalget i 2020 ble stjålet. En undersøkelse gjort av The Washington Post viser at også mange av republikanerne so står på valg til ulike maktposisjoner, benekter valgresultatet.

Guvernørene som skal velges nå, vil blant annet kunne gjøre det vanskeligere å avlegge stemme, eller til og med motsi et endelig valgresultat, uavhengig av hvilket parti som vinner.

Blant guvernørvalgene som har blitt løftet fram som noe å følge med på, er: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Kansas, Illinois, Texas og Florida.

Vermont-senator Bernie Sanders har en klar beskjed til republikanske valgfornektere:

– I et demokrati kommer du noen ganger til å tape. Ikke vær en sutrekopp. Ha ryggrad til å si «jeg tapte», sier Sanders i en video lagt ut på Twitter tirsdag.

* Fjernet valgmedarbeidere som deltok i stormingen av Kongressen

Washington Post skriver at en mor og sønn som skulle jobbe frivillig i et valglokale i delstaten Georgia, likevel ikke fikk lov til å jobbe der. Bakgrunnen var at det ble oppdaget at de to deltok i stormingen av Kongressen 6. januar i fjor, ifølge VG.

De hadde lagt ut innlegg om det på Facebook, og det innlegget ble oppdaget av andre. Dette skjedde i Fulton fylke, der mange valgmedarbeidere mottok dødstrusler etter valget i 2020.

Georgia er blant delstatene med en rekke jevne løp i valget, og som kan få stor betydning for det endelige utfallet. 37 prosent av innbyggerne i Georgia har forhåndsstemt, opplyser valgmyndighetene tirsdag kveld.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen