Innenriks

Studie: Smitterisikoen økte markant på restauranter og hjemmefest

Risikoen for å bli koronasmittet er tre ganger høyere når man spiser på serveringssteder. På hjemmefesten øker risikoen med 70 prosent, viser en studie fra FHI.

Hovedstadens innbyggere trekker til sjø og vann og koser seg i varmen. Her fra Lekteren restaurant på Aker Brygge lørdag.Foto: Terje Pedersen / NTB
Risikoen for å bli smittet på restaurant er derimot ikke like høy nå som da studien ble gjennomført i mars, ifølge FHI-lege Pawel Stefanoff. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Publisert Sist oppdatert

– Det var overraskende for meg at det var så stor risiko å bli smittet på et serveringssted. Jeg hadde ikke forventet et så høyt tall, sier lege Pawel Stefanoff i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Undersøkelsen fant sted i Oslo to uker i mars i år da den registrerte smitten var på sitt høyeste i hovedstaden. Da kunne serveringsstedene i Oslo kun holde åpent for takeaway.

Stefanoff vet ikke hvorfor smitterisikoen på serveringssteder er så stor, men peker på at studien ble gjort i mars da smittetrykket var høyt og været kaldt.

– Flere var kanskje innendørs, kanskje var ikke luftsirkuleringen så god. Virus kan overleve på overflater. Kanskje var ikke folk flinke nok til å vaske eller sprite hendene sine. Det er vanskelig å si hvorfor, sier han.

Smitterisikoen på serveringssteder er ifølge FHI-legen ikke like høy nå som smittetrykket er lavt og folk i stor grad benytter seg av uteserveringene.

Studien viser også at drikking av alkohol på private fester økte risikoen betraktelig, noe som skyldes mindre aktsomhet og at man snakker høyere.

I alt 1.050 personer mellom 18 og 70 år deltok i undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS