Nyheter

Dronetiltalt russer i retten: – Diskriminering

34-åringen hevder han bare tok bilder av den norske naturen, og mener reglene som forbyr russere å fly drone er diskriminerende.

BERGEN (Dagsavisen): Mindre enn fire uker etter at den russiske statsborgeren ble pågrepet i Ullensvang, står han tiltalt for å ha fløyet drone på sju ulike plasser på Vestlandet. I løpet av en uke skal han blant annet ha filmet i Tyssedal, på Preikestolen og Lysebotn med dronen.

Tirsdag startet rettssaken i Hordaland tingrett. Fra tiltalebenken erklærte russeren seg ikke skyldig.

– Jeg var absolutt ikke klar over eller kunne forestille meg at det fantes forbud mot meg som vanlig turist å bruke en bitteliten drone.

– Ikke spion

I en pause under rettssaken utdypet han overfor Dagsavisen:

– Jeg skjønner hvorfor dere har disse reglene, men jeg er ingen spion. Jeg er bare en vanlig person, og det er ingen forskjell på deg og meg. Men dette er storpolitikk, sier mannen, som bare vil omtales ved fornavnet hans Maxim.

Einar Råen, forsvarer, dronetiltalt russer

– Diskriminering

Før 34-åringen kom til Norge, hadde han vært på en rundreise til Island, Færøyene, Finland og Grønland. Dagen etter ankomst ble en mann oppmerksom på at han fløy drone i nærheten av Holen kraftstasjon i Agder. Han tilkalte politiet, som kom for å undersøke saken. De lot russeren gå etter å ha sett bildene han hadde lagret på dronen.

– Jeg spurte om det var i orden at jeg brukte drone, og de svarte at det var det, forklarte russeren i retten.

Før reisen til Norge hadde han forsøkt å finne informasjon om dronebruk i Norge, og funnet svar i ulike diskusjonsforum. At politiet ikke hadde noe å utsette på dronebruken hans, tok han som en offisiell bekreftelse fra norske myndigheter, sa han videre.

– Jeg som turist kunne ikke tenke meg at det skulle finne egne diskriminerende regler for russere. Det var jeg ikke klar over, at det fantes en egen lov som tillater slik diskriminering.

Tatt ved Trolltunga

En uke etter møtet med politiet i Valle, ble han pågrepet på vei ned fra Trolltunga i Hardanger, der han var sammen med en annen russisk mann. Også da hadde han dronen med seg.

russerens drone

– På parkeringsplassen ble jeg oppmerksom på en bil med russiske bilskilt. Jeg ropte på sjåføren, som viste seg å være fra min hjemby. Vi gikk sammen opp til Trolltunga, og da vi kom ned igjen var politiet der. De ville sjekke bilen hans, siden den hadde russiske skilt. Da jeg også var der, ba de om identifikasjonspapirer fra meg også. De spurte meg om dronen og jeg viste både den og bildene jeg hadde tatt.

Kim Ruderaas Sæter, politioverbetjent PST og Marit Formo, statsadvokat, dronetiltalt russer

Ifølge 34-åringen var han kun i Norge som turist, og tok bilder av fin, norsk natur. Han er daglig leder for et lite reisebyrå i St. Petersburg og er over middels interessert i reise. I retten oppga han å ha reist til 85 land.

Savner familien

Under pausen fortalte han til medier på gangen at han ville reise videre til andre land om han blir frikjent i retten.

– Jeg vet ikke om jeg vil reise rett hjem. Men jeg savner min familie. Hver dag skriver jeg brev til dem i fengselet. Jeg håper ikke jeg blir værende her så mye lenger, sier Maxim.

Hans forsvarer Einar Råen ga i sitt innledningsforedrag uttrykk for at han mener saken er bagatellmessig.

– Vi frykter dette er en ren prestisjesak for påtalemyndigheten, uttalte han.

Etter pågripelsen ved Trolltunga, ransaket politiet bilen hans. Der fant de blant annet to pass i mannens navn.

– Hvorfor hadde du to pass? spurte statsadvokat Marit Formo under rettssaken.

– Noen ganger når jeg søker visum i et land, beholder de passet under saksbehandlingen. Det kan ta flere uker. Derfor har jeg også det andre passet mitt med meg. For russere som reiser mye er det helt vanlig å ha to pass. Det er også lovlig.


Først løslatt

Etter pågripelsen ville Hordaland tingrett løslate mannen fordi han ikke hadde fotografert kritisk infrastruktur, men Gulating lagmannsrett mente derimot at handlingen var så alvorlig at han burde fengsles. Fengslingsspørsmålet ble anket til Høyesterett, som forkastet anken.

bilde fra russerens drone

På grunn av sanksjonene mot Russland er det ikke tillatt for russiske statsborgere å fly droner på norsk territorium.

Under innledningsforedraget understreket statsadvokat Formo at de ikke vil anføre at saken dreier seg om spionasje eller kartlegging for russiske myndigheter.

– Men vi mener likevel at dette ikke er en bagatellmessig overtredelse, og det må reageres med straff.

Saken i Hordaland tingrett er den første av fire lignende saker. Senere i november skal det være rettssaker mot tre andre russere som har fløyet drone i Norge. Disse sakene går for retten i Vadsø og Tromsø.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: