Tv

NRK har avslørt årets påskekrim

Mer Shetland-krim og nye nedgravde hemmeligheter! Påskekrimmen fra NRK byr på flere gamle kjenninger. Og en svensk «höjdare».

Der NRK lar britene stå for de gamle kjenningene på TV i påsken er, det svenskene som står for den kommende krimhøytidens nyhet: «Hendelser ved vann», et årsferskt krimdrama som fikk svært gode anmeldelser i svenske aviser da SVT hadde premiere på den i januar.

Den svenske krimserien basert på Kerstin Ekmans roman foregår over to tidsløp - på 1970-tallet og på 1990-tallet.

«Hendelser ved vann» – svensk krimsuksess

Dette er krimdrama i seks deler basert på en svært populær roman av Kerstin Ekman, og som fikk veldig god mottakelse i flere svenske aviser. Aftonbladets anmelder omtaler den som en serie av den unike sorten TV-drama der alt føles helt riktig. Dagens Nyheter beskriver den som seks timer fantastisk drama.

Rolf Lassgård blir å se på norsk TV denne påsken også. Denne gangen i den kritikerroste SVT-serien «Hendelser ved vann».

«Hendelser ved vann» er krimdrama med flere lag og som foregår på 1970-tallet og 1990-tallet. I sentrum for handlingen står blant annet det uoppklarte drapet på to turister ute på den svenske landsbygda på midtsommeraften i 1973. Pernilla August og Rolf Lassgård er blant attraksjonene på rollelista.

NRK slipper serien på NRK TV alt den 31. mars, sammen med de tre andre påskekrimmene. På lineær-TV kommer den tirsdag 4. april på NRK1.

Siste sak på Shetland

Shetland

I tillegg til det svenske mysteriet står de britiske kjenningene i kø resten av påsken. Her er Jimmie Perez tilbake i den kjente losjakka hans på forblåste Shetland, i det som er etterforskerens siste sak i politiets tjeneste på øya.

Dette er sesongen hvor skuespiller Douglas Henshall takker for seg i rollen. Han har spilt Jimmie Perez i sju sesonger (eller seks sesonger på NRK, etter hvordan den er blitt sendt), og har ønsket å gjøre noe annet. Samtidig har BBC annonsert at det kommer en sesong åtte av «Shetland», men med en annen sjefetterforsker i hovedrollen. Neste gang serien dukker opp på skjermen har en DCI Ruth Calder (Ashley Jensen) overtatt Perez sitt kontor.

Jimmie Perez og Alison «Tosh» McIntosh må ut og lete etter en savnet mann i påskens utgave av «Shetland».

Denne påsken er det imidlertid fortsatt etterforsker Perez selv som gjelder. Han ble arrestert, mistenkt for mord, forrige gang vi så ham, men er løslatt og tilbake på kontoret når en mann blir meldt savnet.

«Shetland» begynner på NRK1 lørdag 1. april, og er på NRK TV med alle episoder dagen før.

Ny nedgravd hemmelighet

Skuespiller Nicola Walker er et kjent navn etter fire sesonger som detektiv i krimserien «Nedgravde hemmeligheter». I «Annika» er hun en etterforsker med atskillig bedre humør enn cold case-detektiven Cassie Stuart.

At den kritikerroste «Nedgravde hemmeligheter» skulle komme tilbake var lenge sikkert, all den tid hovedrolleinnehaver Nicola Walker forlot serien og rollen som DCI Cassie Walker i sesong fire for to år siden.

Da hadde den britiske serien blitt en stadig større snakkis i løpet av fire sesonger – også i TV-nasjoner som ikke ser krim i påsken, og som kjenner ITV-serien som «Unforgotten».

Nå er denne norske påskekrimfavoritten tilbake, med en ny kollega på plass for cold case-ekspert Sunil Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) i form av etterforsker Jessica James. Den nye duoen må ut på sin første jobb sammen når et avkuttet bein blir funnet i et nyrenovert hus, et funn som sender dem langt tilbake i tid.

Utskifting av en sentral karakter i serien, har ikke svekket den kvaliteter, har anmelderen i The Guardian konstatert. Serien begynner på NRK1 fredag 7. april. På NRK TV på nettet slippes den 31. mars.

Vera Stanhope (Blenda Blethyn) er tilbake med nye krimsaker å løse i sesong 12 på NRK denne påsken.

Påskekrim på mange plattformer

De siste årene har også selskapene blant strømmetjenestene fått med seg den særnorske trangen til å se krim i påsken, og det er ikke lenge til strømmerne framhever krimseriene de har flust av på startsidene sine.

Mange av de britiske seriene NRK har forsynt påskekrimglade seere i år etter år ligger nå i BBCs egne strømmetjeneste BritBox, men enn så lenge er det NRK som har førsteretten til de nyeste sesongene av kjente titler. Det gjelder også «Vera», den siste britiske kjenningen fra allmennkringkasteren i påsken.

Dette er den 12 og nyeste sesongen i serien om politietterforsker Vera Stanhope (Brenda Blethyn), som i likhet med «Shetland» er basert på forfatter Ann Cleeves krimromaner.

Denne påsken må Vera Stanhope blant annet finne ut hvorfor en kommunal inspektør blir funnet bastet og bundet, og død, i en seilbåt ute ved et fyr der ute i Northumberland. Serien slippes på NRK TV 31. mars.

Påskenøttene er tilbake

NRK har de tradisjonsrike faste postene for påsken klar: På NRK1 kommer «Påskenøtter» åtte kvelder fra 3. april, og nytt av året er at publikum kan løse påskenøttene digitalt ved å skanne en QR-kode med mobilen, og fylle ut svarskjemaet der, eller svare via nrk.no.

Viggo Valle er klar med den 35. utgaven av «Påskelabyrinten», og reise-gjetteleken kan oppleves som i fjor oppleves på både radio og TV, på NRK P1 og NRK P1+, NRK1 og NRK TV fra og med 3. april.


Mer fra Dagsavisen