Franzisca Aarflot. FOTO: PRIVAT

Ny leder og åpning

Franzisca Aarflot (52) er ny daglig leder på Fossekleiva. Åpner sesongen søndag.

 

Kan du fortelle om åpningen og litt om vandreutstillingen?

– Yngve Søberg har sagt ja til å synge og Per Odd Bakke fra Nasjonalmuseet skal holde åpningstalen. Det er gratis adgang og man kan bare gå rundt å kose seg. Kafé Jebsen er åpen med lokal mat og tilsnitt av kulinarisk historie. Utstillingen heter «Under 40», og er en arkitekturutstilling som viser forskjellige prosjekter fra unge arkitekter. Alt fra fuglehus til bensinstasjoner. Hus er noe alle har et forhold til og som er morsomt for store og små.

Det skal skje mange spennende ting framover?

– Ja, 4. juni blir det et foredrag med en av arkitektene som er med i utstillingen, og det blir musikk og mye mer. På Fossekleiva møtes alle kunstarter, dans, verksteder, bildekunst og musikk. Jeg er dessuten opptatt av at vi skal ha et godt tilbud til barn. Etter hvert håper jeg på helårsdrift. Fossekleiva skal fungere lokalt, men vi har ambisjoner om å nå ut både nasjonalt og internasjonalt.

Berger museum har kommet med på Fossekleiva – kan du fortelle om det?

– Berger museum blir samlokalisert med kultursentret fra den 20. juni, og de er nå i ferd med å montere sin faste utstilling. Vi skal samarbeide og kultsentret kan løfte fram historien på nye måter.

Du er nyansatt som daglig leder, hva er din bakgrunn?

– Jeg kommer fra teater og har jobbet som frilans teaterregissør i omtrent 30 år. Jeg har vært leder for Det åpne teater på Grønland, som nå heter Dramatikkens hus. Det holder også til i gamle lokaler som Fossekleiva. Gallerier, teater og verksteder har jo formidling felles. Jeg flytta til Svelvik for halvannet år siden og fikk etter hvert lyst til å jobbe med kultur lokalt, og var heldig som fikk sjansen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Vanskelig å plukke én, Asbjørnsen og Moes folkeeventyr, kanskje.

Hva gjør deg lykkelig?

– Døtrene mine og familien. Akkurat nå er jeg i Portugal og ser ut på et vakkert appelsintre. Svelvik og strømmen er fantastisk, isflakene om vinteren lager musikk på vannet. Det blir jeg glad av.

Hvem er din barndomshelt?

– Pappaen min så jeg veldig opp til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– For tida har jeg har en tendens til å snakke altfor fort, kanskje fordi jeg er så engasjert i forhold til Fossekleiva. Så har jeg blitt mormor, og det er så mange ting som skjer.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper en ekstra god vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Det aller viktigste er klimakrisen, ellers for likeverd og mot diskriminering på alle nivåer.

Er det noe du angrer på?

– Ikke på noen store ting, sikkert på mange små. Jeg har en tendens til å si ja, så da slipper jeg i alle fall å angre på ting jeg ikke har gjort.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg vil jo helst slippe å stå fast, da. Med Leonardo da Vinci, han kunne bli med til Fossekleiva med alle skissene sine av mekaniske ting, det hadde vært gøy!