Vinteren er herlig i Fredrikstad!

Fra mandag er det en hel uke ferie for byens skolebarn og mange barnehagebarn. Kjenner du noen som trenger å brenne av litt krutt, få utfolde seg kreativt eller vil ha glede av litt kulturelt påfyll? Byen har masse å by på!

Av: Redaksjonen

I følge Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse kan de se ut til at hele 23 prosent av oss vil ta vinterferie i år, og mange velger å reise til utlandet.

− Det er ingenting som tyder på at svak krone eller økende miljøbevissthet demper folks reiselyst. Folk fortsetter å reise på ferie til utlandet, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv i en pressemelding.

Men hvorfor reise vekk når du kan fylle dagene med naturopplevelser, inspirerende kulturopplevelser og masse gøy her i distriktet? Mye er gratis, og de kortreiste utskeielsene er mye hyggeligere for miljøet.


Kortreiste naturopplevelser er beviset på at det enkle ofte er det beste. En vinterdag ved Foten kan by på magi. Foto: Henriette Ydse Krogstad
 

Full aktivitetet

Klatring er en aktivitet som passer for hele familien. Redpoint klatresenter på Lisleby holder åpent hver dag i vinterferieuka og tar imot voksne og barn i alle aldre (senteret har barn helt ned i treårsalder som klatrer der jevnlig). Alt utstyr kan leies der, og er du skikkelig heldig er det mulighet for en vaffel også. 


Hele familien kan bli med på klatring. Foto: RedPoint Klatresenter

 

Skating er ikke vanskelig når du kan det. I vinterferien arrangeres det skatekurs for barn mellom 6-12 år i Østfolds eneste innendørshall for skating i Tomteveien 23. Her har de brett til utlån og gratis inngang for alle under 20 år.

Vannlek og svømming er populært mens vi venter på sommer, og det er flere muligheter for å ta seg en dukkert i distriktet. Kongstenbadet er åpent hver dag fra klokken 12.00 (11.00 i helgene), mens Badeland på Quality i Sarpsborg er åpent hver dag fra 09.00.

Skiarenaen har dessverre ikke snø denne vinterferien, men de holder flomlyset på hver kveld, så det er fullt mulig å dra nytte av den fine løypa likevel.

Skøytelek går ikke akkurat hånd i hånd med plussgrader, men det er likevel fullt mulig å trene opp på ferdighetene på isen inne i Stjernehallen. Tilbudet er gratis og åpent fra 11.00 til 13.00 på fredag og fra 10.30 til 12.30 på søndag.

 

I kontakt med naturen

Foten er et godt utgangspunkt for tur med de minste selv om kafeen ikke er åpen ennå. Det er praktisk med kort vei fra parkeringsplassen og toaletter tilgjengelig, i tillegg til at det er morsomme lekeapparater hHer er det bare å ta på parkdressen og starte strandleksesongen tidlig.

Kuvauven og Guttormsvauen på Vesterøy er populære turmål for små og store. Er dere glad i gå, er det en fin tur mellom de to stedene også. Oppe på svabergene ligger det spennende jettegryter, og mulighetene er gode for å kjenne blåsten i kjakene. Begge strender har griller, bord og utedo.


Strandlek med gummistøvler og parkdress på Guttormsvauen. Foto: Henriette Ydse Krogstad

Mærrapanna er ikke bare en fin turdestinasjon, men har også en populær lekeplass og gode fasiliteter som store griller og toalett. Stien ut dit er fri for biler som gjør det til en bra øvingsarena for ferske syklister. 


Mærrapanna er en favoritt for små utforskere med fine lekeapparater og spennende natur. Foto: Arkiv

Unge dyreelskere kan få prøve seg på både riding og stell på Hjørgunn gård når de inviterer ungdom fra 12-15 år flere av dagene i vinterferien. Her blir det mulighet for å være med på fôring og kos med dyrene, og det fyres opp bål og blir servert grillmat hver dag.

 

Kulturelle godbiter 

St. Croix-huset har flere tilbud til artistspirer og andre som liker å utfolde seg kunsterisk. Her arrangeres det blant annet danseworkshop og øving til UKM (Ung Kultur Møtes) med utstillinger og konserter.

Papirverksted, perling og tegning er bare noen av de tingene barn kan få holde på med bibliotekene.

Gamlebyen Modelljernbanesenter er åpent hver dag og byr på gratis pølse og drikke for alle som kjøper billett. 


Ved Modelljernbarnesenteret i Gamlebyen kan du blant masse annet, se en miniatyr av Festningsbyen. Foto: Arkiv

Fredrikstad kino arrangerer vinterferiefestival med filmer som Elleville Elfrid, Spion i aksjon, Flukten over grensen og Fjolls til fjells.

Amadeus og Askeladden er en familiekonsert med Aksel Kolstad og Café de Concert på Café Magenta søndag 16. februar klokken 11.00.


Det blir alltid energi og sprell med multikunstner, Aksel Kolstad. Foto: Privat

Fredrikstad Museum tar deg med på en morsom og lærerik rebusløype som lærer deg mer om hvordan barn holdt seg friske i gamle dager. 

 

Sosialt i nærmiljøet 

Fritidsklubbene på Torsnes, Lisleby, Ambjørnerød, Gressvik og Østsiden holder åpent som vanlig, og flere av dem har egne vinterferietilbud som for eksempel DJ-kurs. 

Litt Fri på Litteraturhuset holder åpent på onsdager fra 14.00 - 20.00. I vinterferien frister de med baking av fastelavnsboller. 

Spis for en hundrings på mange av byens restauranter. Fra 16. til 20. februar får du kjøpt en middagsrett for hundre kroner på restauranter som Villa Paradiso, Havnelageret, Thai Market, Mormors Café og mange flere. Full oversikt finner du på Facebook-siden «100 lappen Fredrikstad».


Det kommer til å bli rift om plassene på byens restauranter når de tilbyr middag for en hundrelapp. Folk i byen oppfordres til å bestille bord. Foto: Arkiv

 

Les også: Slik blir ungdommenes nye møteplass i Fredrikstad sentrum (+)